Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale "High Com" mnie raczej nie zachwycił. Taki "napompowany" dźwięk. Sztuczny i nienaturalny.

High Com nie powinien pompować dźwięku. Jeśli to słyszysz, to znaczy, że poziomy przy nagrywaniu i odtwarzaniu różnią się znacznie - może potrzebna jest regulacja poziomu nagrywania, może trzeba dobrać odpowiednią taśmę, do której skalibrowany jest magnetofon, bo regulacja prądu podkładu jest chyba tylko w środku - też można to sprawdzić przy okazji.

Mam dwa magnetofony z High Com i jeszcze zewnętrzny reduktor Telefunkena, żaden z nich nie pompuje, no chyba, że na kiepskiej taśmie. High Com daje brzmienie znacznie bardziej neutralne, niż np. Dolby C, o dbx nie wspominając. Jest to jednak silny kompander i ma swoje wymagania, przede wszystkim liniowe pasmo.

(...) Co do tego Technics 673 to rzeczywiście pewnie co poniektórzy sprzedawcy siedzą na naszym forum i patrzą o czym dyskusja i wystawiają jak mają :-). To ja poprosze jeszcze raz TUNER TECHNICS ST-7300 , bardzo prosze :-). (...)

Tak a ja bardzo chętnie kupię Technicsa RS-M280. Koniecznie w kolorze srebrnym. :) Również bardzo proszę i... za 10 minut idę przejrzeć Allegro. :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I Technics i Aiwa zniknęły , ja przyznaje się tylko do Technicsa :-), tylko nie pytajcie juz o ceny plzzz. Kto łyknął AIWE?

Pozdrowki

Paweł

Tę Aiwę http://allegro.pl/aiwa-ad-f910-i1918406690.html ?

GM

I Technics i Aiwa zniknęły , ja przyznaje się tylko do Technicsa :-), tylko nie pytajcie juz o ceny plzzz. Kto łyknął AIWE?

Pozdrowki

Paweł

Robinson - to ile zaproponowałeś sprzedającemu za tego Technicsa....1000zł ??? :-)

Hi, hi ! Żartowałem tylko ! :-))

G Mark - Aiwę AD-F910 Ty kupiłeś....prawda ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Robinson - to ile zaproponowałeś sprzedającemu za tego Technicsa....1000zł ??? :-)

Hi, hi ! Żartowałem tylko ! :-))

G Mark - Aiwę AD-F910 Ty kupiłeś....prawda ?

Kupiłem i nie kupiłem.

Trochę się pośpieszyłem i obawiam się, że skończy się to wymianą negatywów.

Zdjęcia w tej http://allegro.pl/aiwa-ad-f910-i1918406690.html aukcji, pochodzą tak naprawdę z tej http://archiwumallegro.pl/bardzo_wyskoki_model_aiwa_adf910-217028888.html aukcji.

Zdjęcia poniżej przedstawiają przedmiot wystawiony na aukcji, którą "zakończyłem".

GM

post-3254-0-76125000-1320579447_thumb.jpg

post-3254-0-37675600-1320579467_thumb.jpg

post-3254-0-40264100-1320579481_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Kasjel, nie żartuj, ale kosztował przyzwoicie :-) i raczej nie zbankrutowałem :-)

G.Mark może nie będzie aż takźle. Moj Pioneer CT-F950 dotarł także w opłakanym stanie, ale gruntowne mycie wyłoniło ukryte piękno, choć nie w moim typie :-).

P

Edytowane przez Robinson

Kasjel, nie żartuj, ale kosztował przyzwoicie :-) i raczej nie zbankrutowałem :-)

G.Mark może nie będzie aż takźle. Moj Pioneer CT-F950 dotarł także w opłakanym stanie, ale gruntowne mycie wyłoniło ukryte piękno, choć nie w moim typie :-).

P

Będziesz z tego decka zadowolony. Ja osobiście wolał bym srebrnego, ale też muszę się zadowolić kolorem "firmowym".

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

P

To powiedz mi, czy te ślady na głowicach to brud czy może ślady korozji? :-)

GM

post-3254-0-00657300-1320580901_thumb.jpg

To powiedz mi, czy te ślady na głowicach to brud czy może ślady korozji? :-)

GM

To odbicie tylniej "kratkowanej" ścianki kieszeni oraz capstanów. Brudu też nie brakuje.

Zdjęcia mojego Telefunkena HC 730T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-82664200-1320581514_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, a ja właśnie ciesze się z koloru firmowego bo wszystkie pozostałe z lat 70 tych mam srebrne więc będzie miła odmiana i mozliwość poszukania dedykowanego wzmaka i tunera, co do wzmaków to nawet i są ale ceny z kosmosu :-), nawet jak dla mnie :-).

G.Mark - ja nie umiem ocenić , może to tylko brud, a może i korozja, gorzej wygląda wałek z lewej strony, czy on może zardzewieć, czy były raczej robione z jakiejś nierdzewki?

Pozdrawiam

Paweł

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To odbicie tylniej "kratkowanej" ścianki kieszeni oraz capstanów. Brudu też nie brakuje.

...

Odbicie kratki udało mi się zidentyfikować. A to w ramce, to co to może być?

GM

post-3254-0-56701700-1320581911_thumb.jpg

Kasjel, a ja właśnie ciesze się z koloru firmowego bo wszystkie pozostałe z lat 70 tych mam srebrne więc będzie miła odmiana i mozliwość poszukania dedykowanego wzmaka i tunera, co do wzmaków to nawet i są ale ceny z kosmosu :-), nawet jak dla mnie :-).

G.Mark - ja nie umiem ocenić , może to tylko brud, a może i korozja, gorzej wygląda wałek z lewej strony, czy on może zardzewieć, czy były raczej robione z jakiejś nierdzewki?

Pozdrawiam

Paweł

Niedawno był dostępny na Allegro wzmacniacz do tego Technicsa RS 673. Był w bardzo dobrym stanie wizualnym z niewielką usterką. Za ok.130zł.

Odbicie kratki udało mi się zidentyfikować. A to w ramce, to co to może być?

GM

Moim zdaniem jest to odbicie prowadnicy. Myślę, że niepotrzebnie się martwisz. Pewności nie mam, ale chyba wszystko będzie dobrze...

Moim zdaniem to brud , podobne w odcieniu plami sa na głowicy kasującej. Na pewno da się wyczyścić, podobne w kolorze plamy były na głowicy w starym Technicsie RS-TR 265 mojego teścia. IPA i po problemie, a mówił , że się zepsuł bo już nic nie słychać jak odtwarza :-).

Pozdro

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark - na moje oko to w ramce to brud który chyba najłatwiej usuniesz, gorzej z głowicą kasującą.

Odpuściłem sobie temat. Nie wiem dlaczego, ale jeśli na aukcji są zdjęcia ukazujące cudny stan, a na maila dostaję syf, to przeważa szalę.

GM

Edytowane przez G.Mark

Czy to magnetofon któregoś z naszych ? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"vlado" - miałeś rację ! Podłączyłem dzisiaj kabel sieciowy do Sharpa RT 1155 i okazało się, że deck jest właściwie sprawny. Ma tylko przepaloną żarówkę prawego wskaźnika wysterowania. A Twoja racja polegała na ocenie jego brzmienia. Rzeczywiście magnetofonik gra świetnie. Bardzo naturalnie i z dobrym basem. Nie spodziewałem się tak dobrego brzmienia po tym modelu.

Dobry wieczór. Tak się złożyło, że również chcę się poradzić w spr. Aiwy, z tym że gorszej niż chciał kupić G-Mark, bo AD-F810. Kupiłem dzisiaj tego deck'a na giełdzie. Kosztował naprawdę grosze, i jest wizualnie w bdb stanie. Wykonanie jest bardzo liche- obudowa z cienkiej blachy, a w środku pustka. Mimo to nie mogłem przejść obojętnie, bo w końcu to wysoki model, 3 głowicówka, no i ma "rec sens" ;-) Poza tym podoba mi się wizualnie, i jestem ciekawy jak będzie grał. Musze wymienić paski, ale to nie będzie problem. Niestety jak go oglądałem nie zauważyłem jednej rzeczy- głowica kasująca jest złamana! Pobrałem już sobie serwisówke, i poszperałem w internecie żeby znaleźć symbol tej głowicy, ale nie dałem rady. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Głowica wygląda dokładnie jak na zdjęciu G-Marka. Jeżeli ktoś ją ma, to chętnie odkupię. Pozdrawiam!

Swego czasu zakupiłem Aiwę AD-F910 ze złamaną głowicą kasującą. Po jakimś czasie udało mi się zakupić uszkodzoną Aiwę AD-F800 i z niej przełożyłem głowicę kasującą nie przejmując się parametrami elektrycznymi - fizycznie identyczna. Jest OK, kasuje i nagrywa rewelacyjnie. W serwisówce 800-ki jest spis części elektrycznych i tam jest symbol tej głowicy: 87-046-288-010. Myślę, że taka będzie pasowała. Ale czy uda się ją zdobyć ? Raczej trzeba szukać dawcy.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

NIe wiem czy to te , ale mam 2 głowice w tym kasującą od AIWY, sprawdzę jaki to był model i zrobię ich zdjęcia jutro wieczorem, wstawię na forum, zobaczysz czy to nie to.

Pozdrawiam

Paweł

• Administratorzy

Informujemy, iż w dniu dzisiejszym oddajemy do użytku nowy dział Galerie użytkowników.

Zapraszamy do dawania zdjęć!

http://www.audiostereo.pl/gallery/album/24-magnetofony/

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Informujemy, iż w dniu dzisiejszym oddajemy do użytku nowy dział

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zapraszamy do dawania zdjęć!

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę poprawić ten błąd ortograficzny pod pierwszym zdjęciem w galerii. Wali po oczach strasznie. Nie będę go tu cytował, żeby nikogo niepotrzebnie nie stresować :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy

fotek: to już raczej uwaga do wrzucającego zdjęcie, ale poprawię za niego.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Audiotetryku, skąd pozyskałeś paski na wymianę do Aiwy AD-F810? Pytam, bo coś czuję (słyszę?), że za jakiś czas i mnie to czeka. A magnetofon generalnie gra wg mnie naprawdę bardzo dobrze i jest bardzo ładny.

Filwoj, Robinson- Bardzo dziękuje za informacje o tej głowicy. Wrzucam zdjęcie uszkodzenia i magnetofonu. Robinson- wrzuć zdjęcie to porównamy, a jak będzie okej to odezwę się do Ciebie na priva.

Trudno powiedzieć aby na tym zdjęciu widoczna była głowica kasująca... Raczej dziura po niej. U mnie wyglądało to trochę lepiej, tylko jej część była obłamana; zastanawiam się w jaki sposób może dojść do takiego uszkodzenia ??

Potwierdzam, że te Aiwy (mam też na myśli 910-tkę) grają bardzo ładnie.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... zastanawiam się w jaki sposób może dojść do takiego uszkodzenia ??

...

Wystarczy "puknąć" głowicę z lewej lub prawej strony i ferryt pęka. A ponieważ tylko nieliczni wiedzą, że "pukać" nie wolno...

GM

Edytowane przez G.Mark
  • Pokaż nowe odpowiedzi