Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

- rysik traserski,

- linijka,

- wiertarka + wiertło Fi 2,

- imadło stołowe,

- zestaw pilników typu "iglak".

GM

Dziękuję za informację i szczerze podziwiam - robota wykonana perfekcyjnie.

Pewnie trzeba mieć pewną rękę do takich prac - najmniejszy błąd byłby widoczny lub trudny do skorygowania a odwrotu nie ma gdy otwór wyjdzie za duży lub niesymetryczny...

M.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Cześć. Podoba mi się to, w jaki sposób wykonałeś to podświetlenie- zero prowizorki; super! Przy okazji mam pytanie, bo też chce zapolować na ten magnetofon: czy miałes możliwość porównac tego Akai z Pioneerem CT-737 mark II? ...

Zrobiłem test. To samo nagranie źródłowe, taka sama taśma założona do CT-737 MarkII i GX-65 MkII, zbliżony poziom wysterowania taśmy, BIAS ustawiony w obydwu magnetofonach na zero, nagranie najpierw bez Dolby, później z Dolby C.

W obydwu przypadkach, pomijając ciut mniejszy poziom sygnału dawanego na wyjściu przez CT, bardziej zbliżone do oryginału było nagranie z CT. Brzmienie było praktycznie identyczne z lekkim jego "zmiękczeniem". GX zabrzmiał "chłodno" z podbiciem wyższych częstotliwości, szczególnie przy włączonym Dolby C.

GX bardzo ładnie odtwarza nagrania wykonane na CT, a odwrotnie jest już nieszczególnie, jeśli nagranie na GX było wykonane z użyciem Dolby.

...

Pewnie trzeba mieć pewną rękę do takich prac - najmniejszy błąd byłby widoczny lub trudny do skorygowania a odwrotu nie ma gdy otwór wyjdzie za duży lub niesymetryczny...

...

Jeśli prawidłowo wytrasuje się miejsce na okienko i dobrze wywierci otwory prowadzące, to reszta jest prosta. Maskownica jest wykonana z dość twardej, co przekłada się na jej sztywność, blachy stalowej i ocynkowanej co ogranicza możliwość "przepiłowania" otworu poza wyznaczony obrys.

...

Zależy mi na głowicy trwałej ponieważ w mojej kolekcji kaset jest wiele kaset typ 4 Metal i typ 2 Chrom.Mało mam żelazówek a metale i chromy sa bardzo dobrze nagrane i chciałbym miec dobry odsłuch ....

Z teorią głoszącą jakoby taśmy CrO2 bardziej "piłowały" głowicę, rozprawiono się już dawno temu.

ALPS'y były stosowane w polskich "szufladach" serii MDS-44,,,, więc i tu nie ma obaw o szybkie zużycie głowicy przy odsłuchu taśm Type IV.

Nie polecam ALPS'ów sygnowanych oznaczeniem A668. Są miękkie.

Zastosuj głowicę sygnowaną oznaczeniem w stylu J83S.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witajcie,

remontujac kolejny magnetofon,Telefunken MC1,napotkalem na spore trudnosci z mechanika napedu.Dotyczylo to przede wszystkim wlasciwego dzialania funkcji play oraz przewijania lewo-prawo.Kluczowa role spelnia tutaj silnik 12V DC ,napedzajacy za pomoca delikatnego paseczka wahliwe sprzegielko o dosc misternej budowie.Wybor kierunku przewijania zmienia kierunki obrotow silnika powodujac przesuniecie sie sprzegielka , zakonczonego gumowym idlerkiem, raz w kierunku talerzyka prawego wzglednie lewego.Funkcja play jest realizowana w tym samym algorytmie jak przewijanie w prawo.I tu wlasnie wystapilo sedno problemu.Jezeli obie funkcje przewijania dzialaly w miare poprawnie, to w momencie wyboru "play "silnik DC niesamowicie rzezil,w domysle meczyl sie.W pewnym momencie bylem u progu desperacji, bliski z rezygnacji naprawy, z czym trudno sie bylo pogodzic bowiem ten magnetofon jest wyjatkowo udanym modelem firmy , a nagrania z wykorzystaniem NR HIGH-COM sa na najwyzszym poziomie.I tutaj z pomoca przyszlo nieocenione forum, a konkretnie Kasjel, niezawodny i doswiadczony magnetofoniarz.Wykonalem do niego maila ,jako ostatniej deski ratunku i otrzymalem blyskawiczna odpowiedz.Radosc niezmierna , bo nie bylem juz sam .Zawsze jak sie czlowiek podzieli swoimi klopotami to tak jakby polowa z nich odpadla.Poniewaz zasugerowalem, ze zamierzam skoncentrowac sie na zakupie ukladu scalonego odpowiadajacego za logike tego magnetofonu, Kasjel odwiodl mnie od tego zamiaru,bazujac na swoich doswiadczeniach, i radzil skoncentrowac sie na samym silniku DC.Wyprowadzil mnie przy tym z blednej hipotezy o zmiennosci obrotow tego silnika przy funkcji play i ff.Przespalem sie z problemem i....eureka! Silnik oczywiscie nie zmienia obrotow, bo gdyby tak byl zaprogramowany to procesor ktory mialby nim sterowac i dostosowywac jago obroty do zmiany srednicy talerzyka prawego, w miare nawijanej tasmy, bylby wielkosci lodowki.A MC1 jest magnetofonem malutkim, 300*300 mm.Cala nadwyzke energii zwiazana ze zmiana predkosci obrotow prawego talerzyka powinno przejac sprzegielko, i tak sie dzieje.Wystarczylo zdemontowac sprzegielko (uwaznie , bowiem sklada sie z 10 elementow o dosc istotnych toleracjach, wymyc w benzynie,wytalkowac,wyczyscic powierzchnie filcowe) i zlozyc.Magnetofon pracuje i przynosi radosc, jest ozdoba kolekcji.Opisalem perypetie moze przydlugo, moglem przeciez Kasjelowi odpowiedziec na priv, ale uwazalem , ze warto was zaznajomic z niuansami , moze sie komus przydac ,gdy stanie przed podobnym problemem.Jestem do uslug ! A Kasjelowi jeszcze raz dziekuje, nie dosc ze ustrzegl mnie przed wydatkami ,to wsparl swoja wiedza, a to bezcenne !

To fajnie, że udało ci się go naprawić ! Ja mam Telefunkena HC 730T i również jestem bardzo z niego zadowolony.

Silniczki z dwiema szybkościami obrotów również istnieją. Mają go często dwukieszeniowce z funkcją szybkiego przegrywania "high speed" oraz wysokiej klasy decki z prędkością przesuwu taśmy 9,05cm/s. Ale one mają po cztery wyprowadzenia na przewody. Ogólnie to każdy standardowy silniczek komutatorowy jest jedną z najsłabszych stron magnetofonu. Oczywiście poza wszystkimi elementami gumowymi. Bo nawet głowice często bywają wręcz nieśmiertelne (Ferrite&Ferrite Sony lub Akai GX).

Dual C846 - podczas podsłuchu przy nagrywaniu dźwięk rwie się i mocno zniekształca, nawet całkiem zanika ale podczas odsłuchiwania tak nagranej kasety jest OK, nie ma żadnych zakłóceń. Podczas podsłuchu przy nagrywaniu ruszanie płytkami z elektroniką pozwala usunąć zniekształcenia ale to jest chwilowe. Gdzie szukać najbardziej prawdopodobnej przyczyny ? Potencjometr nagrywania oczyściłem Kontaktem ale to nie to bo dobrze nagrywa. Przełącznik monitor też czyściłem i bez skutku.

W.

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Jednak nie pasuje mi jedna rzecz- kasety które nagrałem do tej pory na innych deckach, odtwarza stłumione- najgorzej te z Onkyo i JVC. Kasety które nagrywałem na wcześniejszym CT-737, oraz CT-939 grają na nim przyzwoicie, ale nie idealnie. Oczywiście nagrania wykonane na nim, są stłumione na moim zapasowym Onkyo TA-2870. Napisałeś że Twój pionek świetnie odtwarza obce kasety, i to by się zgadzało z moim wczesniejszym doświadczeniem z tymi deckami- zapamiętałem, że miały kompatybilny skos głowicy z Onkyo i z JVC. Do czego zmierzam? Czy jest możliwe rozregulowanie się skosu głowicy w moim egzemparzu, pomimo tego, że magnetofon ma oryginalnie zalakowane wszystkie śróbki regulacyjne?

Myślę, że jest to możliwe. Miałem już przypadek, że śruba skosu wyglądała na zaplombowaną, a w rzeczywistości była ruszona. Lakier "plomby" pozostał na swoimi miejscu, a śruba była pod nim "luźna".

Do regulacji skosu w CT służy wkręt po lewej stronie głowicy.

post-3254-0-99621000-1334637926_thumb.jpg

GM

Mam problem z Diorą MDS-432. "Odkurzyłem" go i chciałem, aby trochę pograł, a tu niemiła niespodzianka. Otóż początek kasety odtwarza bez problemu, ale po kilku minutach, gdy na rolkę nawinie się więcej taśmy, załącza się autostop. Na podstawie prób i błędów wydaje mi się, że problemem może być tu elektronika, bo wyraźnie słychać "cykanie" elementu zliczającego impulsy (kontaktronu), ale gdy z wraz z nawijaniem taśmy, częstotliwość tych impulsów spada, zaczyna działać auto-stop. Pytanie. Czy czas zadziałania układu auto-stop podlega jakiejś regulacji elektronicznej, czy też przyczyna może być inna, np. wyschnięty kondensator? Mechanicznie nie mam problemu z obsługą tego deck'a, co do elektroniki, to muszę prosić o pomoc. ;-)

Mam problem z Diorą MDS-432. "Odkurzyłem" go i chciałem, aby trochę pograł, a tu niemiła niespodzianka. Otóż początek kasety odtwarza bez problemu, ale po kilku minutach, gdy na rolkę nawinie się więcej taśmy, załącza się autostop. Na podstawie prób i błędów wydaje mi się, że problemem może być tu elektronika, bo wyraźnie słychać "cykanie" elementu zliczającego impulsy (kontaktronu), ale gdy z wraz z nawijaniem taśmy, częstotliwość tych impulsów spada, zaczyna działać auto-stop. Pytanie. Czy czas zadziałania układu auto-stop podlega jakiejś regulacji elektronicznej, czy też przyczyna może być inna, np. wyschnięty kondensator? Mechanicznie nie mam problemu z obsługą tego deck'a, co do elektroniki, to muszę prosić o pomoc. ;-)

Myślę, że cyka zacinający się licznik taśmy. Daj kroplę oleju na licznik i wymień pasek go napędzający.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Czy czas zadziałania układu auto-stop podlega jakiejś regulacji elektronicznej, czy też przyczyna może być inna, np. wyschnięty kondensator? Mechanicznie nie mam problemu z obsługą tego deck'a, co do elektroniki, to muszę prosić o pomoc. ;-)

Regulacji elektronicznej nie ma. Jedynie można w niewielkich granicach zmienić odległość pomiędzy rurką kontaktronu, a magnesem.

Por. schemat poniżej i sprawdź na początek pojemności w układzie: C301, C302 i C307.

post-3254-0-07866600-1334688151_thumb.jpg

GM

Regulacji elektronicznej nie ma. Jedynie można w niewielkich granicach zmienić odległość pomiędzy rurką kontaktronu, a magnesem.

Por. schemat poniżej i sprawdź na początek pojemności w układzie: C301, C302 i C307.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GM

Ja bym stawiał na C302, obniżenie jego pojemności bedzie skutkowało szybszym zadziałaniem AUTO-STOPU.

Ukryta Zawartość

Licznik jest ok. Nie blokuje, nie wydaje dźwięków, pracuje prawidłowo. Myślę, że dziś lub jutro znajdę wolną chwilę i zajmę się elektroniką, wtedy dam znać co i jak. Dzięki za wskazówki.

jeszcze żyję, ale co to za życie jak nie nadążam z produkcją choć fedruję ewry dej do północy albo dłużej a kolejka oczekujących rośnie

pozdrowienia dla wszystkich tasiemców

produkuję i każda sekunda jest cenna a pisanie na klawiaturze jest dla zgrzybiałego dziada tuu macz pracochłonne

upolowałem L50 a przy okazji kilkanaście innych mini aiwa z początku osiemdziesiątych (tak to jest z promocjami, człowiek nie może się opanować)

czy coś wiecie więcej o tym dziwolągu, póki co jestem zadowolniony

na pewno nie jest lepszy od waszych maszynek ale jest co najważniejsze dla mnie żelazny, tylko brakuje mi trochę drewna

najlepsza opcja, jeżeli chodzi o drewno, to spalić go na stosie - nju jork syty i owca cała, no może nie całkiem

na temat serii 80 coś znalazłem na HIFI ENGINE (już sześć klocków wyprałem, reszta dzisiaj) i nawet mogłem wyregulować końcówkę mocy P50 (BIAS end OFFSET) ale o serii 50 ciężko coś znaleźć

pzdr

Ukryta Zawartość

post-21456-0-04611600-1334759191_thumb.jpg

post-21456-0-87924300-1334759202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś dla starszych tygrysów ..... pierwszy plan zacny ale drugi też ciekawy!

Smakowite R2R ale zobaczcie jakiego kaseciaka miał Niemen ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre zdjęcie, M601SD Marcin nostalgiczny sprzęt. Jaki kraj, jakie czasy, taki kaseciak.

A kasetę się do niego wkładało odwrotnie, taśmą do góry jak w tanim grundigu... Uśmiech...

Jeśli ktoś szuka paska do ONKYO TA-2570, to jest na portalu aukcyjnym. Średnica 81 mm i 258 mm obwodu oraz 5,5 mm szerokości (sprawdziłem - pasuje idealnie). Sprzedawca ma jeszcze kilka innych rozmiarów.

Technics RS-B705 - licznik nie działa. Zliczać zlicza, ale jest wygaszony. Jak się magnetofon "trzepnie" to czasem zaskoczy, zapali się i widać, że zlicza. Nacisnę STOP i licznik znowu się wygasza (nie zawsze). Z licznikiem gasną też diody TAPE/SOURCE. Spotkał się kto z takim problemem w tym magnetofonie? Jakieś sugestie? Dodam, że magnetofonu jeszcze nie czyściłem (świeży nabytek, na razie brak czasu), otwarłem bo sądziłem, że jakieś złącze poluzowane jest, ale nie. Stukanie w elementy z okolic zasilacza (tak mi się wydaje, niestety nie mam schematu) powoduje miganie licznika, czasem się zapali, ale STOP znowu go wyłącza.

Pozdrawiam

Technics RS-B705 - licznik nie działa. Zliczać zlicza, ale jest wygaszony. Jak się magnetofon "trzepnie" to czasem zaskoczy, zapali się i widać, że zlicza. Nacisnę STOP i licznik znowu się wygasza (nie zawsze). Z licznikiem gasną też diody TAPE/SOURCE. Spotkał się kto z takim problemem w tym magnetofonie? Jakieś sugestie? Dodam, że magnetofonu jeszcze nie czyściłem (świeży nabytek, na razie brak czasu), otwarłem bo sądziłem, że jakieś złącze poluzowane jest, ale nie. Stukanie w elementy z okolic zasilacza (tak mi się wydaje, niestety nie mam schematu) powoduje miganie licznika, czasem się zapali, ale STOP znowu go wyłącza.

Pozdrawiam

Szukaj "zimnych lutów", czasem są tak wredne (małe) że widać je dopiero przez lupe.

.....

Czy znalazł ktoś z Was w końcu jakiś dobry środek do konserwacji gumy ? Muszę taki kupić do kółek ciernych, aby zwiększyć ich przyczepność. Jeśli tak, to bardzo bym prosił o link do sklepu internetowego, który oferuje dany preparat.

Witam szanownych szpulkowców. Moim skromnym zdaniem do odnawiania gumy najlepiej spisuje się pasta/politura samochodowa z cząsteczkami, tu sonax lub nirgin lub też autoland pasta regeneracyjna w technologii nano. Pastę wsmarować w gumę i potem mięką szmatką wypolerować, no i cieszyć się uzyskanym efektem. Zmyć można denaturatem. Pozdrawiam

Edytowane przez dlsupper73

Czy znalazł ktoś z Was w końcu jakiś dobry środek do konserwacji gumy ? Muszę taki kupić do kółek ciernych, aby zwiększyć ich przyczepność. Jeśli tak, to bardzo bym prosił o link do sklepu internetowego, który oferuje dany preparat.

Kiedyś już o tym pisałem - w zakładzie wulkanizacyjnym zakupiłem specjalny środek w spray'u o nazwie Boll do pasków klinowych. Działa konserwująco, zwiększa przyczepność i naciąg (?). Sprawdziłem, działa.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

>>Filwoj

O, właśnie, pamiętam, zaraz sobie kupię :) Dziękuję!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Znalazłem taniej o złotówkę Kasjel :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pioneer CT-737 do "oddania". Sprawny. Prosze na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

TD-1440 wygląda byczo!

A mnie ten 1440 trąci trochę Yamahą (a może NADem?) - układ przycisków sterujących, zastosowanie Play Trim, a 1550 i 1770 przypominają magnetofony Philipsa i Marantza - np. wyświetlacze wyświetlające słownie włączoną funkcję (Play, Stop) oraz cyfrowe wskazywanie wartości szczytowej. Myślę, że Carver sam nie robił tych magnetofonów, tylko je zamawiał, i to u różnych dostawców, albo silnie bazował na kupowanych od kogoś komponentach, i sam dodawał tylko własne panele czołowe, itd.

Co nie zmienia faktu, że wyglądają fajnie, nawet jeśli nie byłyby stuprocentowym produktem Carvera.

Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi