Skocz do zawartości
IGNORED

Granity pod sub. velodyne jest sens ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

To wiele wyjaśnia. Siedząc bliżej lub dalej automatycznie słyszałbyś o wiele, wiele więcej dołu co zagłuszyłoby owe wianie z portów br to raz, a dwa pewnie ściszyłbyś suby.

masz jeszcze jakąś funkcję włączoną

Nie nie mam żadnej. Ja też nie używam trybu direct, po prostu mam wyłączony audyysey, pasmo reguluję sobie sam w trybie manualnym już po kalibracji. Czyli odległości, poziom głośności z kalibracji, natomiast pasmo reguluję sam, podbijam lekko dół i górę, gdzie bazą jest wszystko na 0, ale jest to gdzięś 1/10 z tego co robi audyssey z dynamic EQ:)

Tak siedzę w połowie pomieszczenie

przeciez pisalem Ci juz o tym dwie strony temu, ze siedzisz w polowie na glownym modzie po dlugosci pomieszczenia i zebys przestawil sub'y dla proby i wowczas skalibrowal lub ustaw jeden w miejscu odsluchu i pochodz wzdluz scian i spr znalezc na ucho najlepszy bas (zaznacz te miejsca), nastepnie przestaw ten sub na odleglosc ok. 3,40 - 3,50 metra od frontowej sciany, pusc sygal i obejdz sciany ponownie szukajac na ucho miejsc z najlepszym basem. Dalej ustaw dwa suby w tych miejscach i spr skalibrowac...

Audyssey mam wyłączone, dynaminczy EQ także, totalnie nieodpowiada mi taka prezentacja dzwieku przy filmach, gdzie scea jest zaburzona, słychać o wiele mniej szczegółów, bas jest sztucznie pompowany, a tyły grają głośniej od przodów. Gra to trochę jak tryb Loudnes w starych wzmacniaczach tyle że o wiele bardziej podbija pasma.

Bingo Panowie pomogło, powyłączałem wszystkie "ulepszacze"łacznie z Audyssey, zostawiłem tylko Audyssey DSX - dla przednich górnych, zero furkotania, basik chodzi aż miło, włączyłem też ustawienie poziomu sub, gra też dobrze że też człowiek od razu tego nie wyłączył, dzięki za pomoc

Tak o to dzięki jednemu tematowi Rel i Velodyne zostali zniżeni do poziomu dna totalnego:)Piękne jest to forum:)

Tribul myślę, że nikt nie robi tutaj z tych subów dna. Nie można też ślepo zachwycać się nimi bazując tylko na recenzjach, trzeba starać się oceniać obiektywnie, przyjrzeć się wszystkiemu bliżej.

Na pewne fakty jednak zwraca się uwagę, Velodyne jest bardzo średnio wykonany i to jest fakt. Zresztą miałeś Rela więc raczej to przyznasz, bo ten wygląda lepiej w tym aspekcie.

Druga rzecz którą da się wywnioskować czytając wypowiedzi, i to nie tylko w tym wątku, to taka, że Rel nie jest mocarzem w kinie i jeśli szuka się suba typowo kinowego to chyba jednak lepiej szukać gdzie indziej.

Zwróć uwagę, że jeśli ktoś podchodzi do tematu kina domowego na poważnie to raczej nie zostaje przy Relu.

Trzecia sprawa to, że zarówno Velodyne jak i Rel są stosunkowo drogie, z pewnością są dobre, jednak została tutaj postawiona kwestia o stosunku tej jakości do ceny i czy da się to taniej osiągnąć. To chyba racjonalne rozważania ?

To nie jest robienie totalnego dna z tych subów lecz sprawy o których warto rozmawiać, a nie tylko patrzeć na znaczki, świat na Relu i Velodynie się nie kończy.

Tribul myślę, że nikt nie robi tutaj z tych subów dna. Nie można też ślepo zachwycać się nimi bazując tylko na recenzjach, trzeba starać się oceniać obiektywnie, przyjrzeć się wszystkiemu bliżej.

Na pewne fakty jednak zwraca się uwagę, Velodyne jest bardzo średnio wykonany i to jest fakt. Zresztą miałeś Rela więc raczej to przyznasz, bo ten wygląda lepiej w tym aspekcie.

Druga rzecz którą da się wywnioskować czytając wypowiedzi, i to nie tylko w tym wątku, to taka, że Rel nie jest mocarzem w kinie i jeśli szuka się suba typowo kinowego to chyba jednak lepiej szukać gdzie indziej.

Zwróć uwagę, że jeśli ktoś podchodzi do tematu kina domowego na poważnie to raczej nie zostaje przy Relu.

Trzecia sprawa to, że zarówno Velodyne jak i Rel są stosunkowo drogie, z pewnością są dobre, jednak została tutaj postawiona kwestia o stosunku tej jakości do ceny i czy da się to taniej osiągnąć. To chyba racjonalne rozważania ?

To nie jest robienie totalnego dna z tych subów lecz sprawy o których warto rozmawiać, a nie tylko patrzeć na znaczki, świat na Relu i Velodynie się nie kończy.

Nic dodać, nic ująć :)

Jak już kwestie ceny i jakości są omówione, odpowiem na pytanie z tytułu- tak, jest sens, ale nie zawsze.

Wszystko zależy od rodzaju podłogi: jak jest stabilna (ceramika, dechy mocowane do legarów,panele drewniane klejone do podłoża), lepiej dać płytę na wierzch, jak ktoś już wcześniej pisał.

Jeśli mamy podłogę pływającą- (np panele na podkładzie z pianki), to płyta pod subwoofer, i to jak najcięższa, bo na stworzyć solidną, nierezonującą podstawę. Między panelami a płytą filc samoprzylepny, żeby dało się ją przesunąć, a między nogami sub'a a płytą twarda guma- nie będzie możliwości przesunięcia i drgania się też trochę stłumią. Kiedyś przetabiałem temat kolców i sądzę, że w tym przypadku to zdecydowanie zły pomysł.

Panowie kolejny film obejrzany i zero furczenia a mam jeszcze włączony w amplitunerze - tłumienie i wzmocnienie basów - na razie na zero, a sub. na trybie movie, kto ma problem z furczeniem Vellodyne polecam wyłaczyć w amplitunerze wszelkie ulepszacze łącznie z Auddysey, u mnie wystarczy Audyssey DSX - dla przednich górnych i jest ok, bas schodzi nisko i jest super.

No i o to chodzi, po to jest forum:) Dobrze że rozwiązaliśmy problem;)

kto ma problem z furczeniem Vellodyne polecam wyłaczyć w amplitunerze wszelkie ulepszacze łącznie z Auddysey

Każdemu kto ma podobne warunki do Twoich, czyli siędząc w totalnej dziurze basowej w której dodatkowo robi kalibrację, w duzym pomieszczeniu, z właczonymi dynamic eq i całą resztą podbijaczy ulepszaczy to będzie mu furczał kaźdy subwoofer jak da w palnik, nie ważne czy BR czy zamknięty czy membrana bierna, czy Velodyne czy Rel czy SVS i cała reszta. Wszystko ma swoje granice.

• 2 tygodnie później...

Obejrzałem serial Pacyfik w DTS HD Master, serial dźwiękowo super nagrany i trochę wybuchów jest, nogawki nieraz falowały i powiem przy wszystkich jak pisałem powyżej wyłączonych ulepszaczach ani razu suby nie zafurczały, że też człowiek wcześniej tego nie wyłączył no i moim zdaniem nie tylko zyskały basy ale i pozostałe kanały, może i trzeba trochę podgłosić amplituner ale dźwięk jest bardziej naturalny, polecam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.