Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze końcówek mocy

kacpero_1

Rekomendowane odpowiedzi

Ale rozumiem że jak masz pisać o sprzętach jak nie wiesz za bardzo co w trawie piszczy.

W przeciwieństwie do Ciebie, ja mam do siebie spory dystans.

Raczej za mały aby to zrozumieć ,he,he.

(..),he,he. (..)

Nie wiem dlaczego, ale to "he,he" zawsze kojarzy mi się z tzw. Dziadami Borowymi co wspominają sobie w gumofilcach przy budce z piwem.

Co do Audio, to wolę poczytać a potem sobie posłuchać. Mam nieodparte wrażenie, że u Ciebie jest inaczej: wolisz poczytać a potem sobie popisać...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie wiem dlaczego, ale to "he,he" zawsze kojarzy mi się z tzw. Dziadami Borowymi co wspominają sobie w gumofilcach przy budce z piwem.

Co do Audio, to wolę poczytać a potem sobie posłuchać. Mam nieodparte wrażenie, że u Ciebie jest inaczej: wolisz poczytać a potem sobie popisać...

He,he, już napisałem ze to nie kółko rózańcowe.

A możemy wrócić to tematu bo muszę na prawdę coś kupić

Ze wszystkich typów które zapodaliśmy któey zestaw przemawia do Ciebie najbardziej ? Czy zrobiłeś jakiś research z Classe lub EC ?

nie ma nigdzie u nas preampa EC

ale za to jest np Krell KR-C 3 mk2

co do Classe ten zsetaw wart jest max 7000 zł, muszę złożyć propozycję, ale obawiam się że właściciel jest tak zafascynowany że będzie trudno...

nie ma nigdzie u nas preampa EC

ale za to jest np Krell KR-C 3 mk2

co do Classe ten zsetaw wart jest max 7000 zł, muszę złożyć propozycję, ale obawiam się że właściciel jest tak zafascynowany że będzie trudno...

i jest też do sprzedania BAT VK 30 se

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomasz dlaczego akurat w temacie XLR jesteś bajkopisarzem ?

Józek, miałeś kiedyś okazję zrobić bezpośrednie porównanie dobrego systemu grającego po XLR oraz po RCA? Posłuchaj i sam zobaczysz jakie są różnice. Jak masz tor lampowy w układzie SE to na jego podstawie nie jesteś w stanie wyciągnąć jakichkolwiek miarodajnych wniosków. Weź na przykład topowe monobloki Krella albo Levinsona i posłuchaj jak grają po RCA a jak po XLR. Porównaj też topowe rozwiązania skonstruowane w układzie zbalansowanym z najlepszymi w układzie niezbalansowanym. Dobrym przykładem jest marka Spectral, bo u nich te tańsze są proste konstrukcyjnie i niezbalansowane. Ale tylko podstawowe modele.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Podlacze sie pod temat, bo stoje przed podobnym dylematem.

Budzet podobny do kacpero. Max chcialbym wydac £2000.

Obecnie gra u mnie integra Caspian m2 podlaczona pod antile 2S eco.

Zastanawiam sie tez powaznie nad monoblokami quad 2 forty (lampy), albo Tucana 2 jako mocniejsza od caspiana integra.

Dziekuje za podpowiedzi.

Hubert a nie myślałeś żeby zostawić caspiana i użyć go jako pre? Nie wiem czy w cenie za jaką sprzedasz Caspiana dostaniesz lepsze pre. Raz mi widziałem takie ustawienie na targach i tak mi tez powiedział wystawca. Ze tam całkiem dobry przedwzmacniacz siedzi, przynajmniej w tej cenie. Sam tez sprawdzałem z 150 watowym ATC i ładnie ociepla brzmienie caspian, a ATC dawał moc, kontrole, dynamike. Aha, nie brał bym lamp na końcówkę w tej cenie. Najwyżej jako pre.

Hubert a nie myślałeś żeby zostawić caspiana i użyć go jako pre? Nie wiem czy w cenie za jaką sprzedasz Caspiana dostaniesz lepsze pre. Raz mi widziałem takie ustawienie na targach i tak mi tez powiedział wystawca. Ze tam całkiem dobry przedwzmacniacz siedzi, przynajmniej w tej cenie. Sam tez sprawdzałem z 150 watowym ATC i ładnie ociepla brzmienie caspian, a ATC dawał moc, kontrole, dynamike. Aha, nie brał bym lamp na końcówkę w tej cenie. Najwyżej jako pre.

Nie slyszalem takiego polaczenia. Nie chce pre w cenie caspiana. Jak bede szukal to czegos na poziomie Pyxis a to dwa razy drozej (nie wiem czy lepiej). Kiedys myslalem tez o NAD M51 i xindaku a600p, ale ten plan runal jak domek z kart (nie moge sie przekonac do tego xindaka, choc to podobno dobre produkty). Jestes juz kolejna osoba, ktora odradza lampe w koncowce, wiec chyba odpuszcze sobie ten dylemat z lampa. Jeszcze nikt nie napisale, ze to dobre rozwiazanie.

Stecko dal mi namiar do sklepu w UK I wlasnie ugaduje sie na kupno Tucana 2...chyba zaczne od tego a jak bedzie potrzeba to wymienie za jakis czas na pre-power system. Bede tez musial wymienic pewnie glosniki na troche "cieplejsze", bo leema to zdecydowanie bardziej naturalny dzwiek niz Caspian I moze byc troche za zmino jak na moje ucho :) Ale moc, szybkosc i szczegolowosc jest na naprawde bardzo dobrym poziomie w zestawie Leemy. No I to angielska firma, wiec z serwisem bedzie latwo.

A tak na marginesie to slyszal ktos juz nowa serie Roksana "Black"?

Wieza STEREO Technics :)

Jeżeli nie tylko końcówki mocy to nieśmiało zaproponowałbym te dwie integry. Obie dual mono o dużej mocy i wydajności prądowej. Model S8 posiada xlr i procesorowe sterowanie wzmocnienia z dokładnością do 0.1db. To konstrukcje na bazie wzmacniaczy M Lewinsona. Wysterują każde kolumny. Nowe można mieć w cenie poniżej 2tyś. £.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zawsze

Julio, w układzie pełnego zbalansowania wzmacniacza i preampa, dźwięk łaczący te 2 urządzenia po XLR będzie miażdżąco lepszy

od połączenia po rca. To już zostało udowodnione i nie ma sensu do tego wracać. Więcej wiary i zaufania.

Pozwolę sobie pozostać przy swoim zdaniu. A sformułowanie "miażdżąco" mocno przesadzone. To walec drogowy, czy jak, że miażdży,))

Julio przyznaj, robiłeś porównania ? Jeśli tak to napisz na jakich urządzeniach i jakimi konektorami łączyłeś.

No tak, rozumiem.

Tylko z tym że zawsze po xlr jest lepiej to zdania raczej są podzielone

Jezeli gniazda xlr na tylnym panelu urzadzenia sa tylko ozdobą i sygnal jest desymetryzowany po drodze to w takim przypadku po xlr nie musi byc lepiej niz po rca choc mimo desymetryzacji moze.

Julio przyznaj, robiłeś porównania ? Jeśli tak to napisz na jakich urządzeniach i jakimi konektorami łączyłeś.

Owszem, robiłem. Nawet jedno z takich porównań opisałem jakiś czas temu na forum. Ale nie chodzi tu o licytację, kto co porównał i jakie wielkie ma uszy. Chodzi o nagminne używanie stwierdzeń typu miażdży, zawsze lepszy, zjada na śniadanie itp. Ja jestem daleki od takich radykalnych sformułowań. Moje doświadczenia w audio mówią mi, że nie zawsze xlr jest lepszy od rca i tyle. Mam do tego prawo i dzielę się tą opinią tak jak inni

Fakt, niektórzy wezmą BAT-y i to zasłużone.

O, nie zauważyłem, że już zbanowany .)

Jeżeli nie tylko końcówki mocy to nieśmiało zaproponowałbym te dwie integry. Obie dual mono o dużej mocy i wydajności prądowej. Model S8 posiada xlr i procesorowe sterowanie wzmocnienia z dokładnością do 0.1db. To konstrukcje na bazie wzmacniaczy M Lewinsona. Wysterują każde kolumny. Nowe można mieć w cenie poniżej 2tyś. £.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na papierze to wyglada calkiem niezle, ale dla mnie to jeszcze wieksza niewiadoma niz xindak... Jak sie dogadam to biore ta Tucane i poki co spokoj ze wzmakiem. Trzeba pokoj zmienic, bo warunki do sluchania mam kiepskie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Kacpero

Jeżeli nie boisz się chińszczyzny to polecam sprawdzić Xindaka a600p. Duża dynamika bardzo dobra rozdzielczość i szczegółowość Nie twierdzę że jest naj naj ale według mnie warto spóbować Mnie ujęła i została.Dostaniesz nową w twoim budżecie.

Kacpero

Jeżeli nie boisz się chińszczyzny to polecam sprawdzić Xindaka a600p. Duża dynamika bardzo dobra rozdzielczość i szczegółowość Nie twierdzę że jest naj naj ale według mnie warto spóbować Mnie ujęła i została.Dostaniesz nową w twoim budżecie.

Ale mowa o końcówkami czy wzmaku

Jeżeli to sprawdzony sprzęt to się nie boję, w końcu chińczycy też ludzie

A600p to końcówka w klasie A moc to 80 watt przy 8 ohm. Najlepiej samemu sprawdzić czy Tobie podpasuje.Chyba nie powinno być problemu z wypożyczeniem u dystrybutora do odsłuchu.U mnie się sprawdza

A600p to końcówka w klasie A moc to 80 watt przy 8 ohm. Najlepiej samemu sprawdzić czy Tobie podpasuje.Chyba nie powinno być problemu z wypożyczeniem u dystrybutora do odsłuchu.U mnie się sprawdza

a czym to sterujesz ? (preamp)

A600p to końcówka w klasie A moc to 80 watt przy 8 ohm.

Nie wiem jak jest w tym wypadku ale wiele wzmacniaczy "udaje" klasę A a tak na prawdę 99% ich pracy jest w klasie AB (B).

I robią to również markowe urządzenia :)

Nie wiem jak jest w tym wypadku ale wiele wzmacniaczy "udaje" klasę A a tak na prawdę 99% ich pracy jest w klasie AB (B).

I robią to również markowe urządzenia :)

W tej cenie i potrzeb kolegi Kacpero nie przejmowałbym się faktem czy akurat Xindak A600 jest w klasie A czy nieeeee.

W tej cenie i potrzeb kolegi Kacpero nie przejmowałbym się faktem czy akurat Xindak A600 jest w klasie A czy nieeeee.

To ciekawe podejście.

Skoro kupujący nie ma się przejmować czy wzmacniacz gra w klasie A , B czy D ... to czym tak właściwie miałby się przejmować ? :)

Kacpero

steruję nią lampowy pre Cayin sc-10 też skośnooki.Według mnie jest dobrze choć na pewno może być lepiej.Porównywałem te pre z kilkoma innymi takimi jak tranzystorowy Bryston bha-1 jakiś grecki lampowiec i lampowy JAS Bravo 1.1 le i według mojego ucha tylko ten amerykaniec JAS był od chinola lepszy.

Axolotl

Napewno jest dużo prawdy w tym co piszesz.Ja mogę się opierać tylko na inf. producenta/dilera a piszą że to końcówka w czystej klasie A w odróżnieniu od innych niższych modeli końcówek stereo i mono tej firmy gdzie w opisie informują że pracują do....wat w klasie A a póżniej w a/b.Żaden zemnie elekto szpec żebym mógł to zweryfikować

pozdro

Ps mogę jedynie stwierdzić że grzeje się na pewno mocniej od wzmaków A/B i zaczyna dopiero pokazywać swoje możliwości po upływie tak min 1h-1.5h od włączenia .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.