Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje rady PW-7011 jakie głośniki

SarSu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym się poradzić , ponieważ posiadam Wzmacniacz Unitra PW-7011 , pewnie dobrze znany. Czytałem też o nim na róznych forach , ale nie znalazłem takiej informacji.

Mianowicie jakie głośniki podpiąć pod niego. Aktualnie posiadam głośniki komputerowe , 2.1 Creative. Jako że "dżek" od tych głośników szwankuje , i musze kupić nowy , to spróbowałem na "krótko" je podpiąć to jednego z kanałów. Odciąłem tego dżeka , i jest podpięty do tego wzmacniacza. I powiem tak , pokrętło od podgłaśniania na wzmaku jest na połowie , a na kompie wszystko na full. I słychać zniekształcenia w muzyce. Wiem że to może być spowodowane tym że to są głośniki które maja mało wat (satelitarne 2W , niskotonowe 5W). Wiem też , że jest to wzmacniacz 2x25W 8OHm.

I tutaj moje pytanie , jakie głośniki musze kupić , żeby to płynnie , ładnie grało. Bez żadnych zniekształceń itp. Dodam że mam kolumne na 3 głośniki o średnicy bassu 20/25 (nie wiem dokładnie). I czy mógłbym je zrobić na zwrotnice , jeśli tak to jaka.

Lubie się przy tym bawić , zajmować się tym , ale specem nie jestem , więc przepraszam z góry za błędy które mogłem napisać :)

Dziękuje i czekam na odpowiedz.

Witaj

Co chcesz osiągnąć ? Jeśli bardziej zależy Ci na zbudowaniu czegoś samodzielnie to załóż wątek w zakładce DIY - Koledzy podpowiedzą co można zbudować w założonym przez Ciebie budżecie. Nie obędzie się jednak bez wymiany wzmacniacza z czasem - z tym nie poszalejesz.

Jeżeli jednak chcesz po prostu słuchać muzyki - wracam do wymiany wzmacniacza oraz określenia budżetu na złożenie zestawu do słuchania.

Nie chce sam budować zwrotnicy , bo sie na tym aż tak nie znam. Oddam to mojemu koledze który ma 39 lat i naprawia telewizory , i też naprawił mi właśnie ten wzmacniacz , bo kanał jeden nie działał , co jest częstą przyczyną tego wzmaka. Chce się tylko dowiedzieć jakie głośniki podpiąć do niego , najlepiej właśnie do tej kolumny. Jaka moc tych głośników , czy muszą być 8OHM , i czy będą na zwrotnicy. Jeśli tak to czy są jakieś typy zwrotnic i na jakiej by to najlepiej chodziło. Dodam że lubie słuchać muzyki głośno. Ale nie tak żeby walił bass , bo akurat na tym wzmaku mam Bass na połowie.

Jeśli chodzi o budżet , to nie chce kupić głośników audiofilskich czy innych takich. Na oko , chce przeznaczyć na same głośniki do 300 zł. Chce po prostu żeby to ładnie grało. Nie żeby waliło po całym domu bassem , ale też żeby ten bass był odczuwalny. No wiecie o co mi chodzi ;)

Dołączam filmik mojego autorstwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fajny gadzecik,to cudo miałem chyba w 1984 roku...do WS 303 czy WS 503 znaczący krok wstecz,można dokupic tuner,magnetofon odpicowac, i schowac do szafy na pamiątkę.

Podlaczajac zestaw Creative (czy jakiekolwiek inne aktywne glosniki) podlaczasz niejako wzmacniacz do wzmacniacza , no bez sensu.

Tych dwoch urzadzen sensownie spiąć się nie da. Chyba że obejdz wewnetrzny wzmak w subwooferze i wepnij sie bezposrednio w glosnik. Ale to i tak dzialanie eksperymentatorskie jakich malo.

Kup najzwyklejsze normalne kolumny na aukcji i po sprawie.

Kupie najzwyklejsze , i będą chodzić jak gówno. Nie chce wydawać kasy w błoto , więc może ktoś pomóc , ile WAT włożyć do kolumny żeby to chodziło na jednym kanale 25W , ładnie , czysto , i bez zniekształceń ?

Zależy to tylko od wzmacniacza; szukaj kolumn 8 Ohm, bo te wzmacniacze nie mają nadmiaru

prądu z zasilacza. Szukaj w tym budżecie kolumn o jak największym głośniku basowym,

ale max co bywa za te pieniądze to może być 20 cm. Moc nie ma znaczenia.

Tym wzmacniaczem można uwalić każde kolumny, szczególnie, gdy się używa różnych

"ulepszaczy" dźwięku typu loudness czy dodawanie barwy gałkami, albo korektora...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No byłem dzisiaj u gościa w moim mieście który sie zajmuje Tonsilami itd. I tą kolumne która mam (pod koniec filmu ją widać) to chce te głośniki odrestaurować. Wymienić membrane , cewke itd. Jak myślicie , to dobry pomysł ? Czy lepiej kupić jakieś tonsilowe , nowe głośniki ? No ale wtedy koszt będzie wiekszy , bo jak z nim rozmawiałem to mówił że za głośnik Tonsila 25cm o mocy 60W NOWY , zapłace około 120-140 zł. A naprawienie tego co mam , tylko z wymianą wszystkiego to koszt 70 zł.

Dodam też że tylko jedna kolumna będzie podłączona (3 głosniki + zwrotnica) pod jeden kanał. Czy to dobry pomysł ?

Dodam , że myśle że ten wzmacniacz jest przesterowany. Czy jak wymienie potencjometr , to będzie ładnie grał ? Czy to raczej wina głośników ? W filmie tak bardzo tego nie słychać , ale na żywo słychać te zniekształcenia.

Kolumny Unitra Zg30-C. Miałem kiedyś. Do tego wzmacniacza ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

No własnie znalazłem 10 km od siebie już wcześniej gościa który to ma. Tylko nie widać na tabliczce nic. Cena jest SZOKUJĄCA. bo 130 zł za obie kolumny. Tylko nie wiem ilu OHM. Jeśli 4 to nie bardzo ;/ A tak się napaliłem na właśnie kolumny Zg30-C. Jutro do niego przedzwonie i zapytam co i jak. Oby były 8OHM.

A co powiesz o przestrojeniu wzmacniacza ? Czy to wina głośników które używam , i nie wytrzymują ? Czy raczej wzmacniacz ?

Zdjęcie tych kolumn które obczaiłem u siebie. 298406657_1_644x461_kolumny-unitra-tonsil-krosno.jpg

EDIT. Jeśli ktoś wie , jakie to kolumny , czy 4 czy 8 OHM. To dajcie znać :)

Na ten wzmacniacz ogólnie uważaj przy głośnym graniu. Na wymieniałem się w nim już końcówek :)

Te są ładne :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z postu @daris666 nr. 11 są 8 Ohm - jest w treści.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Albo te...

Ukryta Zawartość

Może się pocić ten wzmacniacz przy nich :)

Ukryta Zawartość

A co powiecie na temat przetrojonego wzmacniacza ? Naprawie to jeśli wymienie potencjometr ? I co moge jeszcze zrobić w nim żeby lepiej chodził. Jakie części wymienić ?

Mój kolega ma Wzmacniacz Unitra PW-8010. 2x20 W. Podłączył do niego 2 kolumny o mocy 130W 4OHm. A przecież ten wzmacniacz jest pod 8 OHm. I gra ładnie , nie ścisza się ani nic z tych rzeczy.

A co jeśli ja bym podłączył takie kolumny TONSILA (wyżej zdjęcie) są to 4 OHm. Jeśli jemu działa przy 130 W , a te mają 60W , to co by sie mogło stać ? Dodam że jemu się nic nie pali itd. Czytałem też , i pisali żeby połączyć szeregowo ? Czyli jak dokładnie ? 2 kolumny spiąc kablami i podłączyć do jednego kanału ? Dobrze rozumiem ?

Nie kombinuj. Do Twojego wzmacnoacza spokojnie wystarczą jakiekolwiek (mocowo) kolumny 8ohm. To słaby wzmacniacz i może się okazać, że zakupione kolumny takie, jak pokazane powyżej Polarisy będą się przy mom po prostu marnować, bo zasługują na coś lepszego.

Nie przejmuj się podawaną na kolumnach mocą. To nie jest parametr istotny dla jakości odtwarzanego dźwięku. Ogólna zasada: ZNAMIONOWA moc kolumny = moc wzmacniacza. Będzie bezpiecznie, nie martw się, u mnie od lat tak jest, czasem lubię posłuchać głośniej i NIGDY nie miałem z tego powodu zadnej awarii. Tylko bez wariactwa typu podbicia, kontur, itp- po co psuć sobie uszy i jakość dźwięku?

Poza tym, w połowie lat 80-tych miałem taki wzmacniacz i wiem, na co go stać: pod w,ględem jakości, niewiele, za to "potrafi" swoimi własnymi naleciałościami zepsuć odbiór każdej muzyki.

Kolumny też miałem takie, jak pokazałeś, tylko inny kolor okleiny.

Sorry, poprawka, miałem wersję 8ohm, były jak na tamte czasy w pprządku.

Nie kombinuj. Do Twojego wzmacnoacza spokojnie wystarczą jakiekolwiek (mocowo) kolumny 8ohm. To słaby wzmacniacz i może się okazać, że zakupione kolumny takie, jak pokazane powyżej Polarisy będą się przy mom po prostu marnować, bo zasługują na coś lepszego.

Nie przejmuj się podawaną na kolumnach mocą. To nie jest parametr istotny dla jakości odtwarzanego dźwięku. Ogólna zasada: ZNAMIONOWA moc kolumny = moc wzmacniacza. Będzie bezpiecznie, nie martw się, u mnie od lat tak jest, czasem lubię posłuchać głośniej i NIGDY nie miałem z tego powodu zadnej awarii. Tylko bez wariactwa typu podbicia, kontur, itp- po co psuć sobie uszy i jakość dźwięku?

Poza tym, w połowie lat 80-tych miałem taki wzmacniacz i wiem, na co go stać: pod w,ględem jakości, niewiele, za to "potrafi" swoimi własnymi naleciałościami zepsuć odbiór każdej muzyki.

Kolumny też miałem takie, jak pokazałeś, tylko inny kolor okleiny.

Sorry, poprawka, miałem wersję 8ohm, były jak na tamte czasy w pprządku.

Stworzyłem dwa tematy , więc odnosze cie do tego , i jeśli możesz to bardzo bym prosił żebyś sie wypowiedzial :)

Dodałem tez filmik , który nagrałem po zakupieniu kolumn :)

Ukryta Zawartość

Można zamknąc temat , ponieważ reszta będzie kierowana pod temat wyżej wskazany :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.