Skocz do zawartości
IGNORED

Clarity Cap ESA vs ... właśnie co i dlaczego?

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na dalszy upgrade zwrotnicy... Po wymianie kond na gwizdku i osiągnięcia zamierzonego efektu czas na bas... Na dzień dzisiejszy siedzą tam 20-letnie Bennic oraz Alcap-y. Chcę wymienić je na Clarity Cap z serii ESA.

Czy ktoś próbował u siebie tych kond i porównywał je z innymi?? Jakie były różnice w brzmieniu ( chodzi o bas ).

Wszelkie sugestie mile widziane.

Google.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo dobra lektura. może ktoś porównywał ESA z jakimiś innymi i ma swoje spostrzeżenia.

Ukryta Zawartość

A może powiesz czego oczekujesz po zmianie konda? Sam mam ESA w pre, ale nie wymieniałem go na nic innego, więc również z chęcią się dowiem jak on się ma do np. Mundorfa Supreme - który to wg zalinkowanego testu ma więcej punktów od EVO Aluminium Oil, a wg mnie ten ostatni gra lepiej bo bardziej pełnym pasmem w odróżnieniu od Suprema który gra ciemno i braknie mu góry pod względem ilości, bo szczegóły są.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

oczekuje lekkiego poprawienia timingu i trochę konturowości. bas teraz jest bardzo dobry, ale w niektórych utworach trochę za bardzo się wlecze. nie wiem, czy w elektronice będzie miał takie same aspekty co w zwrotnicy, więc się za bardzo nie wypowiem. osobiście nie jestem zwolennikiem kond Mundorfa, więc ich nie używam. jedynym wyjątkiem jest phono pre, gdzie chciałem pomieszać kondy i wstawiłem 3 różne firmy, w tym dwa Mundorfy...

Czy ja dobrze zrozumiełem ? bo juz się gubię :-/ chodzi o kondensator na basie w zwrotnicy ??? czy w przedwzmacniaczu bo jeśli chodzi o zwrotnice to NIE BĘDZIE ŻADNEJ rÓZNICY na basie ;-/ za to w pre na 100% ;)) pzdr.

Chodzi o kond na basie. Ja tylko napisałem moje spostrzeżenia, bo mam ESA u siebie pre.

Odnośnie tego czy będzie, czy nie będzie słychać to zależy czy kond jest w szeregu czy równolegle względem głośnika. Jeśli równolegle to (wg mądrzejszych ode mnie których zaleceń się trzymam) wymiana konda na lepszy nie przyniesie zmiany w brzmieniu.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

czy w elektronice będzie miał takie same aspekty co w zwrotnicy

Opisy na humblehomemadehifi dotyczą zastosowania w zwrotnicach. Miałem sporo spośród przedstawionych tam kondensatorów, raczej z zakresu punktowego 10 do 14 i moje spostrzeżenia generalnie są zbieżne z uwagami autora. Jedynie Duelunda CAST-Cu oceniam odmiennie, znacznie niżej niż autor, a to dlatego że wg. mnie brzmienie tego kondensatora jest bardzo niespójne, w niektórych aspektach wybitne, w innych z kolei nie do przyjęcia (dla mnie). Myślę że można tą stronę traktować jak użyteczną wskazówkę, ale nie jak wyrocznię.

jeśli chodzi o zwrotnice to NIE BĘDZIE ŻADNEJ rÓZNICY na basie

Polemizowałbym. Nawet w basowej gałęzi zwrotnicy podmiana kondów na inne bardzo często jest słyszalna. Często, nie zawsze. Można trafić na dwa (lub więcej) kondensatory różnych marek, ale o bardzo zbliżonych sygnaturach dźwiękowych.

po przeczytaniu lektury o kondensatorach przypasowały mi Audyn True Copper. niestety największą wartość mają 4,7uF. ja potrzebuję 6.8uF 22uF i 10uF tak więc szukam coś innego. chcę uniknąć Mundorf-ów bo nie lubię ich brzmienia w zwrotnicach.

po przeczytaniu lektury o kondensatorach przypasowały mi Audyn True Copper. niestety największą wartość mają 4,7uF. ja potrzebuję 6.8uF 22uF i 10uF tak więc szukam coś innego. chcę uniknąć Mundorf-ów bo nie lubię ich brzmienia w zwrotnicach.

Weź Audyn Tri-Reference, brzmieniowo niewiele się różnią od True Copper, a powinny występować większe wartości.

Mam oba modele. Tri-reference tak samo dziwacznie się wygrzewa jak True Copper. Zaraz po wlutowaniu gra świetnie. Na drugi dzień już gra jakby się coś zepsuło, i takie ekscesy trwają jakieś dwa tygodnie, a potem wraca do formy i już gra dobrze. Więc się nie wystrasz, tylko spokojnie poczekaj aż się wygrzeją.

Z Audiophonics.fr, ale to już jakiś czas temu było, teraz niewiele tych kondów mają. Natomiast na intertechnik.de powinny być wszystkie wartości, w końcu to producent.

Z Audiophonics.fr, ale to już jakiś czas temu było, teraz niewiele tych kondów mają. Natomiast na intertechnik.de powinny być wszystkie wartości, w końcu to producent.

czyli nie ma większych niż 4,7uF. Szkoda bo bardzo dobre kondy...

Nie ma Tri-reference 6.8uF też sprawdzałem niedawno, w tych wartosciach jest aluminiowy plus. Potrzebuje w szeregu zastosowac 6.8uF po dwie sztuki ale w torze wysokotonowki w moim watku podobne zagadnienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Cena tych Audyn Plus też nie jest mała około 100zl szt. jednak sa sprawdzone w wielu miejscach jako neutralne i wydaje sie to bezpieczny wybor.

Mundorf MCap Supreme ma bardzo dobre opinie odnosnie stosowania go w zwrotnicy i jest porownywany do Duelunda VSF na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cyt."Having now tried the Silver & Oil in a 15" Tannoy Monitor Gold X-Over, we still have the same impression as before. That is, we still prefer the Duelund VSF and regular Mundorf MCap Supreme to the Mundorfs with added silver, gold, and/or oil. While still a good quality product, given the other choices, the extra cost doesn't seem justified."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja u siebie w torze wysokotonowym zastosowałem Jantzen Silver 3,3uF plus 2,2uF

Potrzebowałem otworzyć ten zakres i jestem zadowolony. JS nie trzeba długo wygrzewać aby pokazały na co je stać.

Korci mnie wrzucić na bas Jantzen-y Superior. A z drugiej strony chciałbym mieć od razu cos lepszego. Wygrzewanie 200h lub więcej a potem nie być zadowolony i wymieniać na inne i znów wygrzewać to ostra jazda. Choć audio to pokora chciałbym walnąć od razu coś sympatycznego. Można znaleźć dużo pochlebnych recenzji na temat tych Superior w necie i nie tylko. Miał ktoś z Was z nimi do czynienia??

Jest jeszcze Auricap XO w ulepszonej wersji podobno tez bardzo neutralny i spotkalem komentarze przy testach, ze przy aplikacji brzmienie nabiera rownowagi, tutaj opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bezposrednio w porownaniu po wypieciu kond. ESA. W punktacji na humblehome.. podstawowy Auricap bez dopisku xo dostal 9.

Ukryta Zawartość

Tutaj ten zwykly Auricap byl testowany zaraz po kond. ESA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie doczytalem w jakim zastosowaniu

Ukryta Zawartość

.. JS nie trzeba długo wygrzewać aby pokazały na co je stać.

Podobnie jest ze srebrnymi kablami, nie trzeba ich dlugo wygrzewac, praktycznie graja od poczatku, ale z czasem gdy dobry miedziany przewod znajdzie swoje tory wtedy sreberko sie zwija;)

Nawet w basowej gałęzi zwrotnicy podmiana kondów na inne bardzo często jest słyszalna.

Zgadza się, przy referencyjnych zespołach głośnikowych, różnice słychać znamienicie! Każde komponenty (cewki / kondensatory / rezystory) połączone szeregowo jak i równolegle, mają ogromny wpływ na brzmienie. Wszystko słychać jak diabli.

Ogromny wpływ mają cewki indukcyjne. Muszą być absolutnie referencyjne: precyzyjne, rozdzielcze, szybkie, otwarte, spójne i zrównoważone o bardzo wyraźnej tonalności, ze znamienitą kontrolą detalu - bez upiększania, słodzenia i kompresowania. To są stare zajebiste cewki EI z miedziano-cynowanym przewodnikiem.

Wszędzie tego samego typu cewki, wtedy jest maksymalna równowaga i spójność.

Żadne nowe cewki jantzena nie miały najmniejszego startu do nich - toż to kalectwo ten jantzen, nierówne, zaślimaczone i skompresowane, do amatorskiego grania / plumkania.

Może jakieś topowe cewki Mundorfa mogłyby nawiązać walkę, i to nie wiadomo bez porównania.

Kondensatory najlepiej aby gały w swych najlepszy / optymalnych dla siebie zakresach pasma. Z najlepszym basem na LF, z najlepszą średnicą na MF, a z najlepszą górą na HF i UHF.

Jakie Twoje ulubione / najlepsze kondensatory do zwrotnic na poszczególne zakresy LF / MF / HF / UHF (500Hz / 3.2kHz / 10kHz) ? ... najlepsze zabijaki, takie z których najlepiej i jak najwięcej słychać w wymienionych zakresach.

Bo z tych co miałem / mam u siebie to na HF i UHF starsze Mundorfy MCap Supreme S/G/O

Nowych MCap Supreme Evo S/G/O nie znam i nie wiem jak grają w porównaniu do starszych, ale zapewne to zbliżona klasa brzmienia.

Starsze MCap Supreme S/G/O najlepszy swój zakres mają na wysokich i dlatego jak je wstawiają to przeważnie dla tweeter'ów. Bo na średnich gdy je porównywałem w dolnoprzepustowych to stare amerykańskie Vitamin Q 196P z Silver Micą dobrze pogoniły starsze topowe Mundorfy które mają ciemną / schowaną i mniej wypełnioną niższą średnicę. Co innego na HF i UHF tu wygrały S/G/O. Na wysokich potrafią bez rozjaśniania ukazywać dużo mikro-detalu.

Vitamin Q 196P na wysokich będą grać jaśniej, tylko z lepszą jasnością nie idzie im w parze taki detal i mikro-detal jak z najlepszych kond. dla zakresu HF / UHF - bo to nie są kondensatory na skraje pasm! Co innego na średnich tu razem z silver micą wymiatają system, dając pełną równą średnicę - bardziej rozdzielczą, jaśniejszą i detaliczną po dorzuceniu silver mici, na którą bdb reagują. Jedne na wysokich optymalne, inne na średnich no i gra gitara.

Masz jakieś pewniaczki, które na średnicy w górnoprzepustowych rozpier.olą ''supremiaczki'' ? :-) ... czyli MCap Supreme.

To może nie być wcale takie łatwe zadanie z wygryzieniem tych MCap Supreme z górnoprzepustowych średnio-tonowych, bo one tam dosyć dobrze pasują.

U mnie są uzupełnione innymi MKP które wraz z Silver Micą są poddane CVC. A MCap Supreme nie bo to są kondensatory które wewnętrznie składają się z dwóch kond. połączonych szeregowo i dlatego prędzej czy później zostaną wyrzucone.

Poza tymi jedynymi standardowymi Supreme, wszystkie pozostałe kondensatory grają w układzie C-54V-C ... przez co brzmią kilka klas lepiej, przekraczając swe granice możliwości.

Tu nawet nie ma co porównywać jak zwrotki "Charge-Coupled Linear Definition™ Dividing Network" pociągnę woltażem rzędu 60-80VDC :-) ... wtedy ich zniekształcenia spadają do granic możliwości, wyrównuje się balans tonalny, dostają kapitalnej precyzji / otwartości (ogrom detali i multum mikro-detali), fenomenalna scena głęboka, szeroka, wysoka, i fantastyczna tonalność brzmienia.

Po prostu każdy ich aspekt brzmienia jest jak z innej planety.

Później lepiej u nikogo innego nie słuchać, bo będzie uczucie jakby się słuchało w czapce uszatce :D

A te jedyne które pozostały bez CVC, to wymienię najprawdopodobniej na amerykańskie Auricap-y XO 33uF:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - one powinny spokojnie przegonić MCap-y Supreme, a już na pewno przy CVC nie będzie co zbierać z Supreme.

Z 4-ech sztuk 33uF będę miał 2-wie po 16,5uF z CC.

Szkoda, że amerykańskich V-Cap'ów OIMP nie ma na 33uF:

Ukryta Zawartość

Rezerwowe opcje to :

Jensen Metallized Polypropylene Oil Capacitor 33uF 250VDC

Mundorf MCap EVO Aluminium.Oil 33uF 450VDC

Tylko te rezerwowe, obawiam się że mogą być trochę przysłabe, choć z CC mogą pięknie się rozhulać że będą nie do poznania :-)

Po tych Jensenach to nie wiem czego mogę się spodziewać, hmm, aby tylko nie grały jak ich PiO-Cu ha haha :D

Może masz jakieś lepsze opcje kond. o wartościach 33uF, które (w zakresie 500Hz ~ 3.2kHz) MCap-y Supreme zrównają z glebą ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Myślisz, że Auricap-y XO dadzą sobie radę na basie. Ogólnie potrzebuję 32uf i 14uf. Może trochę pomieszać i wstawić 32uf np. Auricapa a 14uf jakiejś innej firmy. Myślisz że to będzie dobre rozwiązanie. Czy lepiej wstawić wszystkie kondy jednej firmy..??

Na wysokich masz Jantzen-y Silver Z-cap. To ciekawo jakby Tobie zagrało gdybyś także przy midwooferze miał te same kondensatory. A może najlepszy zakres tych Silver Z-cap'ów masz na wysokich (którym nie dorównuje ich niższa cześć pasma), wtedy możesz próbować inne do midwoofera. Nie wiem jak Auricap-y XO, może nawet całościowo lepsze od Silver Z-cap'ów.

Co jest w tych Silver Z-cap'ach że w Kenrick Sound wstawiają je do odpicowanych ''paczek'' które tam tuningują.

W ich zwrotnicach: Jantzen'y Silver Z-cap, Mundorf'y M-Resist Supreme, cewki sygnowane nazwą ''Kenrick Sound'' i tłumiki-transformatorowe, na rdzeniach z materiału FINEMET® (FT-3M) / FINEMET® F3CC Series Cut Core, czyli na żelazie Hitachi-Metals.

Im też chodzi o to, aby do kolumn (na wypasach AlNiCo) które tam poddają tuningom, mieć zwrotnice maksymalnie transparentne.

Ale byłyby jaja :D ... gdyby te Jantzen'y Silver Z-cap lub Silver Gold Z-cap (z CC 60-80VDC) na HF i UHF zagrały u mnie jeszcze lepiej od starszych Mundorf'ów MCap Supreme SGO. Ale to niemożliwe, prawda? ... żeby dwa najwyższe modele kondensatorów Jantzen'a zagrały lepiej od Mundorf'ów.

olympus-4-5d.jpg

Ukryta Zawartość

Mundorfa Supreme - który to wg zalinkowanego testu ma więcej punktów od EVO Aluminium Oil, a wg mnie ten ostatni gra lepiej bo bardziej pełnym pasmem w odróżnieniu od Suprema który gra ciemno i braknie mu góry pod względem ilości, bo szczegóły są.

MCap'y Supreme to stare kondensatory produkowane od 90-tych lat. One nie mają tyle mikro-detalu i otwartości co SGO.

Co do tych ocen / punktacji z tamtego testu, to one jemu zmieniają się jak w kalejdoskopie, bo kiedyś MCap Supreme miały 9 pkt., później zmienił na 10 pkt. Inne kond. jak Mundorf MCap Supreme S.G.O. miały 12 pkt., z czasem zmienił na 12,5 pkt., dając im tyle samo co nowym MCap'om Supreme EVO S.G.O. Punktacja ta sama a pisze tam że z nowych Mundorfów słychać jeszcze trochę więcej detalu i mają lepszy kontrast - jaki kontrast?, doświetlenie, wyrazistość, czytelność.

I tak z wieloma różnymi kondensatorami.

Tu masz inną stronkę gdzie m.in. są amerykańskie V-Cap'y OIMP (11,5 pkt.) i TFTF (13 pkt.):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale brak nowszych CuTF. Najwięcej (15 pkt.) dostała Silver Mica.

Także są MCap Supreme (9 pkt.) i MCap EVO Aluminium.Oil (9,5 pkt), te które na humblehome. mają odpowiednio 10 i 8,5 pkt.

Na stronie sup-audio cześć opinii z humblehomemadehifi przed aktualizacją.

osobiście nie jestem zwolennikiem kond Mundorfa, więc ich nie używam. jedynym wyjątkiem jest phono pre, gdzie chciałem pomieszać kondy i wstawiłem 3 różne firmy, w tym dwa Mundorfy...

One w zwrotnicach lepsze niż w elektronice.

chcę uniknąć Mundorf-ów bo nie lubię ich brzmienia w zwrotnicach.

Za co nie lubisz Mundorf'ów w zwrotnicach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to niemożliwe, prawda? ... żaby dwa najwyższe modele kondensatorów Jantzen'a zagrały lepiej od Mundorf'ów.

No właśnie nie byłbym tego taki pewny... pomimo różnych opinii na ich temat uważam, że są to rewelacyjne kondy. A w relacji jakość-cena wręcz wybitne...

Za co nie lubisz Mundorf'ów w zwrotnicach

może trochę źle to ująłem. nie, że nie lubię ale są od nich lepsze (w niektórych zestawach). Moim zdaniem starsze Mundki grały lepiej niż teraźniejsze.

pomimo różnych opinii na ich temat uważam, że są to rewelacyjne kondy. A w relacji jakość-cena wręcz wybitne...

Czyli Jantzen'y Audio Silver Z-cap i Silver Gold Z-cap (dla Ciebie) lepsze od topowych starszych i nowszych Mundorfów S.G.O. z najwyższych serii Supreme i Supreme EVO.

Jaka różnica jest pomiędzy Twoimi Jantzen-ami Silver Z-cap, a najdroższymi Silver Gold Z-cap? - z których więcej słychać.

Moim zdaniem starsze Mundki grały lepiej niż teraźniejsze.

Więc wolisz starsze Mundorfy z serii MCap Supreme, od nowych z serii MCap Supreme EVO.

Poniżej ich jest (inna nowa) najtańsza seria MCap EVO.

Czyli Jantzen'y Audio Silver Z-cap i Silver Gold Z-cap (dla Ciebie) lepsze od topowych starszych i nowszych Mundorfów S.G.O. z najwyższych serii Supreme i Supreme EVO.

w niektórych aplikacjach Mundorf SGO z najnowszej serii spisał się gorzej niż Jantzen SG. W wysokotonowcu brzmienie było bardziej wyostrzone. Z Mundorfem lekko się rozmyło.

Więc wolisz starsze Mundorfy z serii MCap Supreme, od nowych z serii MCap Supreme EVO.

w porównaniu między Mundorfem SGO starszej serii a najnowszej serii lepszy dla mnie był starszy (oczywiście piszemy teraz o wysokotonowcu). Różnice nie były oszałamiające ale jednak występowały.

Mam już lekki wybór na którym chciałbym się oprzeć przy ostatecznym wyborze:

Clarity Cap ESA - 140 funtów

Clarity Cap MR - 580 funtów

Auricap XO - 260 funtów

Jantzen Silver - 246 funtów

Jantzen Superior - 218 funtów

Co Wy na to..??

Samuraj, wychodzi na to, że finalna decyzja należy do Ciebie :-) ... bo to Ty kupujesz i dla swoich kolumn Audio Note AN-E/L

Wiesz jak mają model midwoofer-a, co im dobrze pasuje, jak reagują na zmiany, do ilu Hz ciągną niższą średnicę w Twoich kolumnach.

oczekuje lekkiego poprawienia timingu i trochę konturowości. bas teraz jest bardzo dobry, ale w niektórych utworach trochę za bardzo się wlecze.

Z tym się nic nie wlecze :

Ukryta Zawartość

... zapiernicza jak mały samochodzik i to z referencyjną jakością. Ale zobacz jaka cewka wypasiona, dająca najlepszą jakość basu świetnie zespolonego ze średnicą. Ile szybkich (także o świetnej kontroli i prowadzeniu basu) kondensatorów (24 szt.) i z jakim woltażem :-)

A te białe kable co widzisz (tylko od strony woofera), to są srebrne Audio Note QSSC Japan, dające świetne prowadzenie, kontrolę, rozdzielczość i jakość basu - te kable znajdują się w swym żywiole w tym aspekcie który mają najlepszy. One nadają się tylko do wewnętrznego okablowania i to tylko na bas.

Na resztę ich aspektów powyżej basu, to szkoda słów :D. Od strony wzmacniaczy mocy, też ich się nie podłącza jako kable głośnikowe.

W przeciwieństwie do kabli AN, oryginalne cewki są fantastyczne w całym zakresie. Przykładowo gdyby wymienić np. na Jantzen C-Coil Toroidal Core, to taka masakra na całej linii jak z kablami AN w pasmie średniowysokotonowym.

Jantzen Audio Denmark C-Coil by polink (w porównaniu do starych / oryginalnych EI) to zwykły zamulacz na basie, dają taki bardziej subwooferowy bas, spowolniony, mniej rozdzielczy i co najgorsze oderwany od średnicy. One nie idą na jakość basu, tylko na masę i obfitość, co za śmieć duński produkowany w PL, taki sam jak ich wszelkie powietrzne drutowe i taśmowe cewki.

Te wszystkie Jantzeny już dawno zostały wyrzucone.

IMO lepiej kombinować jakością cewki

Jakość musi być! :-)

Ukryta Zawartość

Z tym się nic nie wlecze :

Ukryta Zawartość

... zapiernicza jak mały samochodzik i to z referencyjną jakością. Ale zobacz jaka cewka wypasiona, dająca najlepszą jakość basu świetnie zespolonego ze średnicą. Ile szybkich (także o świetnej kontroli i prowadzeniu basu) kondensatorów (24 szt.) i z jakim woltażem :-)

tylko napisz mi jak obliczy napięcie z baterii dostosowane do zwrotnicy i w które miejsce je wstawić.

ciekawe rozwiązanie warte chociaż wypróbowania...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.