Skocz do zawartości
IGNORED

problem z basem 40hz - co zainstalować?

nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie mi ludzie, doradźcie wszyscy....

Mam w problem z totalnym basem 39Hz - tutaj podbicie i pogłos jest ogromny, ponad 1s. Czytałem że lepsze są w zasadzie pułapki membranowe od Helmholtza bo mniej miejsca zajmują i mają szybszy czas odpowiedzi. Co byście polecali jeśli chodzi o polskie firmy ale i DIY? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak dobierać parametry membranowej pułapki stawianej w rogu do częstotliwości.... Czy komuś udało się zrobić taką pułapkę na 40Hz?

Mam spory pogłos - obecnie RT60 na poziomie 500ms, z racji że to mała kubatura (49m^3) to chciałbym uzyskać 200ms-220ms. Ogromny pogłos jest w basie, ale powyżej też sporo - jak podejść do tego tematu? Czy poprawienie basu poprawi też pogłos na wyższych częstotliwościach? Czy instalować w tym celu raczej absorbery czy dyfuzory? Co sądzicie o dyfuzorach typu "skyline" na suficie?

Jaką sugerujecie kolejność instalowania ustrojów? Chciałbym zwalczyć problem z basem, pogłosem i może na koniec jeśli się da wygładzić trochę krzywą częstotliwości.

Załączam rysunek pokoju (górna ściana to tam gdzie stoją głośniki) i wykres pogłosu z REW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43535-0-40949400-1460822737_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy instalować w tym celu raczej absorbery czy dyfuzory? Co sądzicie o dyfuzorach typu "skyline" na suficie?

Skyline działają w trochę innym paśmie jak większość dyfuzorów, ale może ździebko zniwelują pogłos w tym zakresie, a na pewno pomogą w wyższych częstotliwościach.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak słychać że basu jest zbyt dużo, zamknięcie bas refleksów trochę pomaga ale wszystko staje się jakieś stłumione i mniej żywe. Załączam wykres który dużo lepiej obrazuje ten problem - 36-39Hz - po 700ms wszystko praktycznie wygasa poniżej 30dB, a bas jeszcze jest prawie na 70dB. Wiem że walka z takimi niskimi częstotliwościami jest bardzo trudno, im więcej o tym czytam tym bardziej skłaniam się ku próbie z pułapkami membranowymi. Nie mogę jednak znaleźć wzoru na membrany ustawiane w rogu (są tylko dla sześcianów gdzie we wzorze jest głębokość pudła).

Skyline działają w trochę innym paśmie jak większość dyfuzorów, ale może ździebko zniwelują pogłos w tym zakresie, a na pewno pomogą w wyższych częstotliwościach.

Dzięki właśnie skyline zamówiłem, bardzo mi go polecano, jak zainstalują to zamieszczę pomiary i ogólne wrażenia. Pozostanie jednak problem z basem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki właśnie skyline zamówiłem, bardzo mi go polecano, jak zainstalują to zamieszczę pomiary i ogólne wrażenia. Pozostanie jednak problem z basem.

A gdzie Ci zainstalują na suficie będziesz miał wyspę między linią kolumn, a słuchaczem?

Jaka ilość tych paneli i jeśli to nie tajemnica how much? ;)

Jestem ciekawy, bo jestem zainteresowany adaptacją sufitu, tylko tego jeszcze mi brakuje w mojej adaptacji.

A gdzie Ci zainstalują na suficie będziesz miał wyspę między linią kolumn, a słuchaczem?

Jaka ilość tych paneli i jeśli to nie tajemnica how much? ;)

Jestem ciekawy, bo jestem zainteresowany adaptacją sufitu, tylko tego jeszcze mi brakuje w mojej adaptacji.

Tak to będzie jak wyspa między słuchaczem a kolumami, w sumie 16 paneli (2,4m x 2,4m), całość z montażem i dodatkami w okolicy 5000 zł. Mam trochę nisko sufit (246 cm) więc obawiam się o efekt, znacznie pewniejsze to jest przy wysokich pomieszczeniach (ponad 270). Trochę będą skrócone klocuszki więc mniej będzie łapać dołu.

Moze z 2-4 rezonatory helmholtza strojone na 40hz, obudowa 70 litrow, w 30% wypelniona welna mineralna. Potem cos kolo 70hz zrobic , absorbery na bazie welny mineralnej.

Chciałbym przetestować dwie wersje pułapki - Helmholtza i membranową. Jakie polecacie materiał na panel dla częstotliwości 40Hz i głębokości pułapki 25cm? MDF, sklejka, aluminium? Jeżeli sklejka/drewno to jaki rodzaj się sprawdza najlepiej? Który rodzaj pułapki jest skuteczniejszy (dla tej samej objętości)?

Koputer =foobar z wtyczka DSP, cyfrowa korekcja. dziala dokladnie taksamo (wedlug ucha) jak rezonatory helmholtza. Wiem bo mialem takowe i DSP bardziej chwale. Tak do 200hz wiem ze nie pogarsza jakosci dzwieku. Bas jest duzzooo lepszy!

Koputer =foobar z wtyczka DSP, cyfrowa korekcja. dziala dokladnie taksamo (wedlug ucha) jak rezonatory helmholtza. Wiem bo mialem takowe i DSP bardziej chwale. Tak do 200hz wiem ze nie pogarsza jakosci dzwieku. Bas jest duzzooo lepszy!

Hmmmm...

A jak to się ma do akustyki pomieszczenia i jego modów własnych?

Nie jest to maskowanie jednego kosztem wycinania innego zakresu?

DSP w Foobarze czyli po stronie cyfrowej gdy korzysta sie z obnizenia poziomu db modow nie wplywa na jakosc dzwieku, podniesienie dolkow max chyba 3db, powyzej moga byc przestery. Wedlug mnie sa same plusy, wedlug pomiarow i na sliucha dziala taksamo jak RH, np obnizajac 40hz odkrywa nam sie pasmo nizsze. U ciebie 39hz bym obnizyl o 10db, 73hz o 3-5db i ten mod ponad 100hz. Co by to dalo? duzo lepszy bas i na pewno bedzie go mniej.

Wycinanie na DSP jest dla mnie półśrodkiem, poza tym że nie mam takiej możliwości, to jednak nie chcę wycinać/ograniczać pasma, tylko zmniejszyć pogłos dla danych częstotliwości. Tego DSP się zrobić raczej nie da :) Mogę zatkać bas refleksy, to pomaga o jakieś 7db, ale cierpi na tym jakoś cały przekaz. Ale w sumie ciekawy eksperyment, pobawię się foobarem i posłucham jaki to ma wpływ.

Kolega by musial sprawdzic DSP. Tez tak myslalem i mialem 6 rur w pokoju. DSP dalo lepsze efekty.I nie wyciac tylko sciszyc te rezonanste ktore sie wzbudzaja(staja sie glosniejsze) wtedy cisnienie sie wyrownuje. RH dziala w taki sposob ze wyrownuje cisnienie poprzez pochlanianie tej energii.

Kolega by musial sprawdzic DSP. Tez tak myslalem i mialem 6 rur w pokoju. DSP dalo lepsze efekty.I nie wyciac tylko sciszyc te rezonanste ktore sie wzbudzaja(staja sie glosniejsze) wtedy cisnienie sie wyrownuje. RH dziala w taki sposob ze wyrownuje cisnienie poprzez pochlanianie tej energii.

To troszkę nie tak - w przypadku DSP z sygnału źródłowego o płaskiej charakterystyce wycinamy częstotliwości rezonansowe a następnie zapewniamy powstałe dziury rezonansami pomieszczenia tak aby do uszu słuchacza docierał dźwięk o płaskiej charakterystyce.

Stopień ingerencji w dźwięk źródłowy można ocenić, słuchając przez słuchawki jak brzmi z korekcją i bez. Może nie być wielkiej różnicy, bo ludzki słuch jest znacznie bardziej wrażliwy na lokalne podbicia niż na wycięcia.

Zaletą DSP jest łatwość korygowania ustawień i duże możliwości w tej kwestii. Nie wiem na ile cyfrowa korekcja dźwięku jest wolna od wad związanych z wprowadzaniem zniekształceń przez strome filtrowanie.

Rezonatory mniej ingerują w dźwięk, ale mają znikome możliwości korygowania ustawień, nie oddziaływają na całość sygnału tak jak DSP.

Mozna na zywca zmieniac i nie ma na sluch zadnego pogorszenia reszty pasma. Przynajmniej w przypadku jesli uzywa sie foobara z wtyczka DSP i komp jest prawidlowo skonfigurowany, czyli bit perfect.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.