Skocz do zawartości
IGNORED

Jak połaczyć PC z DAC port I2S

Mariusz_62624

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

ten dac ma wejście tylko przez I2S-jak sie to podłacza do kompa?

zapewne trzeba dokupić cos drogiego,bo daci takie są tanie.

Ukryta Zawartość

google -

Ukryta Zawartość

podobno jest to to samo zlacze ktore wystepuje w CD-ROMach (takie 2 pinowe)

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

jezeli dobrze zrozumiałem tekst angielski,to ten Pink Fan I2S bridge jest na płycie głównej?

dziwne że ten temat jest tak mało obecny w sieci,bo z tekstu wynika że to połączenie nie dość że

bije na głowę usb spdif,to jest też najtańsze,czyli do konstrukcji purystycznych najlepsze.

A MOŻE KTOŚ JUŻ TAK ŁĄCZYŁ?

dzieki ,M

Pink Faun I2S to karta rozszerzeń do PC.

Wada to brak wsparcia dla DSD i brak sterowników do LINUX.

Teraz są już dostępne ciekawe akcesoria typu iFi USB 3.0, które znacząco polepszają jakość dźwięku poprzez USB z PC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz są już dostępne ciekawe akcesoria typu iFi USB 3.0, które znacząco polepszają jakość dźwięku poprzez USB z PC

Podłączałeś już 3 sztuki iFi USB 3.0 w szereg..? Będzie hajend?

Teraz są już dostępne ciekawe akcesoria typu iFi USB 3.0, które znacząco polepszają jakość dźwięku poprzez USB z PC.

IFI USB do transmisji I2S ? / o takie połączenie pytano !/

Bravo !!!

ten dac ma wejście tylko przez I2S-jak sie to podłacza do kompa?

Najprościej przez konwerter USB ->I2S , Połączenie I2S powinno być krótkie. Najlepiej konwerter zamontować w DACu.

IFI USB do transmisji I2S ? / o takie połączenie pytano !/Bravo !!!

Chodziło mi o to, że nie trzeba koniecznie mieć połączenia I2S żeby uzyskać dobra jakość dźwięku ;-) Wystarczy poczciwe USB + dopalacz ;-)

Chodziło mi o to, że nie trzeba koniecznie mieć połączenia I2S żeby uzyskać dobra jakość dźwięku ;-) Wystarczy poczciwe USB + dopalacz ;-)

Poczciwe USB niie wystarczy nawet z dopalaczem . Autor wątku ma DAC potrafiący komunikować się tylko po szynie I2S, co oznacza że brak jest odbiorników i konwersji do I2S.

Gdzie wepnie kabel USB ? Musi zainwestować w konwerter USB->I2S aby komunikować się z DAC.

Musi zainwestować w konwerter USB->I2S aby komunikować się z DAC.

I chyba to jest najtańsze rozwiązanie. Gustard U12 i sprawa załatwiona (pod warunkiem, że kabelki I2S będą pasować).

Wystarczy poczciwe USB + dopalacz ;-)

Ten ifi dopalacz usb to nic innego jak hub usb 3.0 z dobrym konwerterem nie wniesie nic, ale jak ktoś ma zbędnych parę złotych to klocek nie brzydki i pewnie poprawi samopoczucie ;)

Kompletnie nie o to michodzi o czym piszecie.Jeżeli mam stosować jakieś urzadzenia pośredniczące to wolę kupić DAC

z wejściami SPDIF lub optyczym.

Chodzi o połączenie bezpośrednio do płyty głównej kompa lub do karty dzwiękowej lub do wnętrza CD.

piny na DACu podpisane są-MCLK,DATA,LRCK,BCK,GND

może takie piny są gdzieś na płycie głównej?

DACi z wejściem I2S są produkowane chyba nie po to by do nich dorabiać urządzenia pośrednie.

dla przykładu podałem link na ebayu,na samym początku.

Z PC możesz mieć wyjście SPDIF Coax, optyczne, USB i Firewire.

I2S musisz zrealizować za pomocą zewnętrznej karty.

Może coś takiego :

Ukryta Zawartość

lub ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robienie i2s przez jakiś konwerter mija się z ideą tegoż połączenia

- ma być najkrócej - najprościej - bez konwersji -

- ale to się udaje w nielicznych wypadkach gdzie transport jest zamontowany zaraz obok daca -

i2s był przewidziany na odległości do 20 cm -

oczywiście udaje się na większe odległości ale jaka jest jakość sygnału? kto wie...

wyciąganie sygnału i2s z komputera może być narażone na mocne zakłócenia

- chyba że wsadzimy DACa do obudowy kompa...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

robienie i2s przez jakiś konwerter mija się z ideą tegoż połączenia

chyba że wsadzimy DACa do obudowy kompa..

Moduły konwerterów do I2S montuje się wewnątrz DACa, zapewniając krótkie połączenia :)

Moduły konwerterów do I2S montuje się wewnątrz DACa, zapewniając krótkie połączenia :)

no właśnie - tylko wtedy warto o coś walczyć -

próby przesyłu sygnału i2s z jednej obudowy do innej są... hmm - niebezpieczne dla sygnału...

Skoro w nowych DAC jest wejście I2S to może to przesyłanie nie jest aż tak niebezpieczne ...

pewnie jakoś działa - ale konstruktorzy tego typu sygnału chyba nie przewidywali

że będzie sięgał gdzieś poza obudowę odtwarzacza CD...

• 3 tygodnie później...

oczywiści chcę to włorzyć do kompa-włsciwie to chcę zrobić coś co można kupic gotowe pod nazwą-STREAMER

plus w jednej obudowie wzmacniacz słuchawkowy lampowy i preamp lampowy.20 cm to w tym przypadkunie nproblem.

Problem to gdzie to połączyć.

Nie podlaczysz DACa po i2s do plyty, ktora takego wyjscia nie posiada, a posiadają tylko nieliczne. Tanszym rozwiazaniem od Usb/i2s bedzie konwerter spdif na i2s,(wiekszosc plyt wyjscie spdif posiada), albo jak sam pisales nowy DAC.

A lampa nie będzie zbierała śmieci z powietrza w obudowie kompa?

Nie mam pojęcia jak reaguje technika lampowa na elektrosmog w takiej bliskości -

a kabli sata Ata i ścieżek które są antenami nadawczymi nie unikniesz i to jeszcze bliżej niż 20cm...

• 2 miesiące później...

MYŚLĘ ZE ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIE MOJEGO PROBLEMU,AZ DZIW ŻE NIKT Z FORUMOWICZÓW NA TO NIE WPADŁ.

JEST JEDEN KOMPUTER KTÓRY MA WEJSCIE I2s raspberry pi.Nawet są w necie schematy połączeń do GPIO.

Niestety Malinka jest mi na razie zupełnie obca.Wszystko jest po angielsku-w temacie który mnie interesuje.

A przecież mozna zrobić naprawde superodtwarzacz wszystkoplikowy niemalhighend za grosze,zminiaturyzowany.

Może ktoś wie gdzie coś jest na ten temat w niecie?

malina ma tragiczny MCLK więc jeśli DAC nie ma SRC albo innego wynalazku który zregeneruje sygnał I2S to efekt będzie mizerny.

A przecież mozna zrobić naprawde superodtwarzacz wszystkoplikowy niemalhighend za grosze,zminiaturyzowany.

ba :)

tu masz dobry DAC dla malinki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.