Skocz do zawartości
IGNORED

オタクビニル OBI-MANIA - czyli klub miłośników japońskich wydań LP, CD, MC itp.

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego akurat 'Soultrane' jest twoją ulubioną płytą? Jakie jeszcze znasz płyty Coltrane'a? Słuchasz póżnego JC z Impulse, czy tylko tego z Prestige? Który okres cenisz najbardziej? Jak ci się podoba rejs atlantycki?

Z góry zastrzegam, że w tej dziedzinie muzyki nie jestem wyjadaczem : ). Jazzu słucham w sumie od nie tak dawna, a samego Coltrane’a mam dopiero ok. 40-45 płyt, zdecydowana większość na japońskich LPs, niektóre pozycje w 2-3 wersjach. Jest jeszcze sporo płyt JC do uzbierania, w tym z ostatniego okresu jego twórczości („Expression”, „Transiton” etc.).

Dlaczego „Soultrane”? To jedna z moich pierwszych pozycji Coltrane’a, poza sztandarowymi “A love supreme” oraz “Blue train” i to jest pierwszy powód dlaczego ta płyta jest dla mnie szczególnie ważna. Drugi powód to świetne dla mnie "Good Bait" oraz szczególnie druga strona z "Russian Lullaby". Wielu twierdzi, że w tym okresie Coltrane ukształtował swój styl. Miał też w zespole świetnych kompanów. W zasadzie nie mam ulubionego okresu JC, może najmniej lubię początek późnego, kiedy dużo eksperymentował - nadal trudna w odbiorze jest dla mnie np. „Kulu Se Mama”, chociaż ta płyta to era Impluse, a z Impulse uwielbiam już chociażby „Live at Birdland” (autentyczne ciarki!), czy też niestety słabo zrealizowany album z Ellingtonem. Z czasów Atlantic mój ulubiony to „My Favorite Things”, „Ole Coltrane” i „Giant Steps”. Nie mam więc ulubionego okresu, w każdym znajdę coś, co lubię, choć najbardziej ciągnie mnie do ery Prestige/Atlantic. Zresztą często lista ulubionych płyt ulega modyfikacjom, nadal odkrywamy coś nowego. Najlepsze są często dla mnie płyty, które „wchodzą” po 5-10 przesłuchaniach, potem od nich nie można się oderwać przez całe życie.

http jest ok.

Postaram się więc, o ile będzie taka opcja, używać http bez "s" :). Ten problem powinien jednak rozwiązać taptalk.

To pierwszy tytul w krotkiej historii platinum-shm ,ktory bedzie wydany po raz drugi ,tym razem w mini lp . Ciekwe czy master bedzie ten sam?

Poprzednie wydanie wciaz dostepne :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czasami w tych wznowieniach trudno się połapać, szczególnie w Japonii co 2-3 lata wychodzą kolejne wersje popularnych albumów (Sabbs, King Crimson, klasyka jazzu etc.).

Ukryta Zawartość

Dlaczego „Soultrane”? To jedna z moich pierwszych pozycji Coltrane’a, poza sztandarowymi “A love supreme” oraz “Blue train” i to jest pierwszy powód dlaczego ta płyta jest dla mnie szczególnie ważna. Drugi powód to świetne dla mnie "Good Bait" oraz szczególnie druga strona z "Russian Lullaby". Wielu twierdzi, że w tym okresie Coltrane ukształtował swój styl. Miał też w zespole świetnych kompanów. W zasadzie nie mam ulubionego okresu JC, może najmniej lubię początek późnego, kiedy dużo eksperymentował - nadal trudna w odbiorze jest dla mnie np. „Kulu Se Mama”, chociaż ta płyta to era Impluse, a z Impulse uwielbiam już chociażby „Live at Birdland” (autentyczne ciarki!), czy też niestety słabo zrealizowany album z Ellingtonem. Z czasów Atlantic mój ulubiony to „My Favorite Things”, „Ole Coltrane” i „Giant Steps”. Nie mam więc ulubionego okresu, w każdym znajdę coś, co lubię, choć najbardziej ciągnie mnie do ery Prestige/Atlantic. Zresztą często lista ulubionych płyt ulega modyfikacjom, nadal odkrywamy coś nowego. Najlepsze są często dla mnie płyty, które „wchodzą” po 5-10 przesłuchaniach, potem od nich nie można się oderwać przez całe życie.

Dziękuję ślicznie za wyjaśnienie.

P.S. 'My Favorite Things' pochodzi z Blue Note, nie z Atlantic.

samego Coltrane’a mam dopiero ok. 40-45 płyt,

To bardzo dużo płyt JC już uzbierałeś. 40 lub 45 sztuk, to prawie całość oficjalnej dyskografii pod własnym nazwiskiem w kategorii 'studio recordings'.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Oczywiście, że z Atlantic - mój błąd. Pisząc 'My Favorite Things' myślałem o 'Blue Train'. Wszystko się zgadza.

Główka mi nie robi tego ranka.

Parker's Mood

Mi też wychodzi, że to Atlantyk :) (Atlantic ‎– 1361). Tylko w tym okresie wydawał on w wielu wytwórniach, nic bodajże stałego, Blue Note, Impulese!, Summit etc.

Nie ma problemu za wyjaśnienia z mojej strony, w sumie sam przy okazji sobie podsumowałem co lubię z dyskografii (JC). Dużo i niedużo, pamiętajmy, że sporo z tych płyt to kilka wydań tego samego albumu. Z najważniejszych płyt mam już chyba prawie wszystko, a szukam powoli, chcę mieć możliwie idealne stany. Przy okazji, które okresy i płyty JC cenisz najbardziej Ty Chicago?

Ale polecam na początek lot przez Atlantic - to bardzo ważne płyty i w sumie zaledwie jest ich tylko siedem. Tam się ukształtował sound JC i powstało dużo ważnych standardów coltrane'owskich.

Parker's Mood

The Heavyweight Champion: The Complete Atlantic Recordings [sHM-CD]

premiera 24.08.16 box 7 płytowy

z okazji 90-tych urodzin Coltrana

Ale polecam na początek lot przez Atlantic - to bardzo ważne płyty i w sumie zaledwie jest ich tylko siedem. Tam się ukształtował sound JC i powstało dużo ważnych standardów coltrane'owskich.

Mnie zacheciłeś :)

Ukryta Zawartość

post-39613-0-49234600-1462453298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś mnie zainspirowaliście i wieczór inaczej nie mógł się zakończyć w inny sposób. Kolejny świetny Japoniec, a przypadkiem znad Atlantyku :).

R-6738215-1425643068-5947.jpeg.jpg

Atlantycki rejs jest pełen niespodzianek i nowych kształtów. Zawsze będę polecał ten lot w pierwszej kolejności - this is it!

Parker's Mood

A co Was tak fascynuje w jap. wydaniach? Oprocz obi I krzaczkow? Ja np. swoja cala kolekcje lp jap. sprzedalem (T. Monk i D.Byrd przede wszystkim). Drazni mnie sterylnosc jap. wydan oraz brak basu. Ale to tylko moja opinia

Właśnie dziś dostałem i jestem zachwycony.

Nie znałem Higginsa , ale teraz zamierzam to nadrobić .

Dzięki za sugestie .

To taki "efekt" tego watku.

Jakość nagrań jak i samych wydań VENUS , przynajmniej cd jest fenomenalna , sacd nie znam bo nie mam nawet odpowiedniego odtwarzacza .

Pierwsze dwie płyty tej wytwórni to były te dwa tytuły Tsuyoshi Yammamoto:

Ukryta Zawartość

post-39613-0-93201800-1462809692_thumb.jpeg

post-39613-0-08967900-1462810493_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co Was tak fascynuje w jap. wydaniach? Oprocz obi I krzaczkow?

Ja już we wstępie napisałem jak sprawa wygląda z mojej strony. Oczywiście, że nie wszystkie wydania z tego regionu grają perfekcyjnie, ale wiele gra świetnie, szczególnie referencyjne wydawnictwa.

Właśnie dziś dostałem i jestem zachwycony.

Nie znałem Higginsa , ale teraz zamierzam to nadrobić .

Dzięki za sugestie .

To taki "efekt" tego watku.

Również lubię ten moment, kiedy listonosz przynosi paczkę z Japonii :). Temu głównie służy forum, aby poznawać nowe płyty, w tym celu jest też ten temat. Ten Higgins w bonusie ma świetną okładkę, no i oczywiście Kup jeszcze koniecznie Stockholm, zresztą wszystkie płyty Higginsa są min. bardzo dobre. Z kolei ja nie znam Tsuyoshi Yammamoto, więc następnym razem kupię jeden z albumów - który polecasz? Co do samych wydań Venus, to po jakimś czasie stwierdziłem, że w zupełności wystarczają wydania w zwykłych miniLP - relacja jakości do ceny wybitna. Aktualnie wygląda na to, że wypuszczają systematycznie wszystkie płyty w wersjach SACD, tylko tutaj jest już cena inna. Z mojej strony polecam więc szczególnie tradycyjne miniLP (nie jewel cases).

Również lubię ten moment, kiedy listonosz przynosi paczkę z Japonii :). Temu głównie służy forum, aby poznawać nowe płyty, w tym celu jest też ten temat. Ten Higgins w bonusie ma świetną okładkę, no i oczywiście Kup jeszcze koniecznie Stockholm, zresztą wszystkie płyty Higginsa są min. bardzo dobre. Z kolei ja nie znam Tsuyoshi Yammamoto, więc następnym razem kupię jeden z albumów - który polecasz? Co do samych wydań Venus, to po jakimś czasie stwierdziłem, że w zupełności wystarczają wydania w zwykłych miniLP - relacja jakości do ceny wybitna. Aktualnie wygląda na to, że wypuszczają systematycznie wszystkie płyty w wersjach SACD, tylko tutaj jest już cena inna. Z mojej strony polecam więc szczególnie tradycyjne miniLP (nie jewel cases).

d

Stockholm tez zamówiłem :)

Oczywiście mini lp najlepsze ,tym bardziej ,że VENUS stosuje "gatefold" czyli rozkladówka jak w lp.

Co do Yammamoto to polacam Ci "Midnight Sugar" i " Misty" ,wyszły na mini lp w blu-spec . Ja osobiscie mam hybrydowe sacd wydane przez FIM i te mogę Ci polecić.

Nr 1 dla mnie to ,także wydane przez FIM "Autumn in Seattle" wydane w UltraHD 32bit mastering.

Ukryta Zawartość

post-39613-0-91431200-1462829313_thumb.jpg

post-39613-0-21248000-1462829343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie natomiast w dziś rockowo, wręcz klasycznie. Jedna z moich ulubionych płyt Doorsów (czyli prawie wszystkie :) ) oraz jeden z najlepszych utworów Wishbone Ash i nie tylko tamtych czasów, wielokrotnie wspominany kawałek przez T. Beksińskiego, czyli Persefona.

R-5944385-1409927560-5636.jpeg.jpg

R-3973223-1351024054-5134.jpeg.jpg

Oczywiście mini lp najlepsze ,tym bardziej ,że VENUS stosuje "gatefold" czyli rozkladówka jak w lp.

Co do Yammamoto to polacam Ci "Midnight Sugar" i " Misty" ,wyszły na mini lp w blu-spec . Ja osobiscie mam hybrydowe sacd wydane przez FIM i te mogę Ci polecić.

Nr dla mnie to ,także wydane przez FIM "Autumn in Seattle" wydane w UltraHD 32bit mastering.

Do jakości wydań VENUS nie mam pytań, o wiele droższe kolejne wznowienia płyty w miniLPs mają często o wiele słabszą jakość. Zacznę więc od jednej z polecanych przez Ciebie płyt Yammamoto. Z VENUS podoba mi się również ten praktycznie zawsze rozpoznawalny sznyt okładek, coś jak ECM, ACT i kilku innych. Kiedy widzę okładkę, od razu wiem, że to ze stajni VENUS i już nawet nie chodzi o to, że okładki te zdobią często zdjęcia pięknych kobiet w barwach subtelnej erotyki :).

Chociażby ta z "Matką Chrzestną" :) lub inne covery.

R-5779262-1446066132-5008.jpeg.jpgR-7052427-1432585393-3998.jpeg.jpgR-7557997-1444035434-7728.jpeg.jpg

Co do okładek mam podobne odczucia , to jak firmowa wizytówka .

Tu ballady w interpretacji E.Alexanrdra .super realizacja .

Jak ktoś szuka nastrojowych ballad na dlugie wieczory albo noce:)

Ukryta Zawartość

post-39613-0-12837700-1462831548_thumb.jpeg

post-39613-0-45364000-1462831580_thumb.jpeg

post-39613-0-95056700-1462831596_thumb.jpeg

post-39613-0-77637100-1462831627_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam tylko tej ostatniej części ballad. Realizacje zwykle jak sama jakość okładek, miód na uszy :).

Jestem bardzo za to ciekawy tej pozycji ...tribute to Lady Gaga :). Madonna również może być ciekawa. Ryzyka wtopy raczej nie ma.

s-l500.jpg

Nie znam goscia. Cóz człowiek się uczy całe życie :)

Rzuciłem okiem w google i oprocz Madonny ma na sumieniu Jacksona ale i Beatlesow , Mozarta i Chopina.

Podobno nagrał 25 płyt dla Venus .

Na razie skupie sie na Higginsie , ta seria jego cd jest z 2010 i jak znam życie za jakicś czas moga być braki na rynku:)

Dlatego trzeba brać, póki są. Na początek kupię Chopina, Gagę i pewnie Madonnę. Podsłuchałem fragmentów i zapowiada się interesująco.

Dlatego trzeba brać, póki są. Na początek kupię Chopina, Gagę i pewnie Madonnę. Podsłuchałem fragmentów i zapowiada się interesująco.

Myślałem ,że mój płytowy zakupoholizm ograniczę kierujac się tylko ku japońskim wydaniom .

Nie pomaga , za dużo fajnych rzeczy wydaja:)

To taka nieudana próba w stylu - z ilości na jakość :)

Z drugiej strony czasami trzeba zaszalec ,bo alternatywa jest później polowanie na ebayu.

Przecież to nie ja sprzedałem Ci tę płytę :). A tak w ogóle, to dobrze, że został Ci jeszcze smalec :).

Przecież to nie ja sprzedałem Ci tę płytę :). A tak w ogóle, to dobrze, że został Ci jeszcze smalec :).

Biję się w piersi , moja wina . Alkoholik nie powinien chodzić do knajp :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.