Skocz do zawartości
IGNORED

na co zmienić gdwt9/40?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie udało mi się przekonać do syków dochodzących z tych głośników - co polecacie w zamian? Nie jestem przy forsie więc na głośniki za 150 zeta/szt się nie szarpnę.

Szukam brzmienia które nie kłuje w uszy jak te gdwt - być może jakieś nowe gdwt są przyjaźniejsze?

Zwrotnice firmowo są na cewkach powietrznych i polipropylenach, tutaj co najwyżej wrzucę Jantzeny jak bedzie za co.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/12705-na-co-zmieni%C4%87-gdwt940/

A to sa głosniki z jakichś oryginalnych kolumn Tonsila? Z Altusów np.?

Jesli tak to wymień na GDWT 9/100/F . Znacznie lepsze od tych zabytków.

Nieprzyjemne sybilanty są również wynikiem strojenia zwrotnicy. Co to za konstrukcja? Może niskotonowy jest za wysoko lub niedokładnie filtrowany?

pozdr.

I jeszcze jedno. Są wersje tego głośnika z tubą prostokątną - taką z TLC. Oraz bardzo mało znane z tubą kwadratową - powinni je mieć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zysk z takiej tuby to możliwość obniżenia czestotliwości podziału do ok. 2,5-3 khz przy dużej obciążalności.

Na co byś jednak nie wymienił będzie konieczność zmian konstrukcyjnych w zwrotnicy.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny to Altus 120 HGS (mocno różnią się jakością wykonania od 110 i 140) - nie napisałem żeby mi tu ktoś nie kazał nimi w piecu napalić.

Konstrucja na GDN 30/60/3, GDM 18/? i gdwk 9/40, tłumienie 6/6/12. Próbowałem się w nich połapać, ale poległem. Wkładałem już na próbę arv78 i gdwk 7/50 - jest przyjemniej ale za cicho.

a może coś Beymy?

Wiec ten GDWT albo ten 9/100/F są prawie identyczne. Zmiana tłumienia będzie na pewno konieczna.

Co do zwrotnicy to moze z nią być różnie - widziałem taką od Midltonów (chyba) gdzie tor średnio i wysoko tonowy były spiete jakoś dziwnie tak ze średniotonowy nie był filtrowany od góry. Ale w razie trudności możesz wykorzystać schemat zwrotnicy od Altusów 200.

pozdr.

Zmień na GDWK 9/40, GDWK 9/80 albo cokolwiek bez tuby. Powinno być trochę lepiej, ale będzie mniej wysokich, może być konieczna przeróbka zwrotnicy. Jeśli chcesz wydać trochę więcej, to poszukaj na forum o nowych, tekstylnych kopułkach Tonsila. To zupełnie inna jakość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.