Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie SUBWOOFERA

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie:

Chciałem podłączyc subwoofer so wzmacniacza stereo ale tylko jednym przewodem (który mam zamurowany w ścianie i chce go wykorzystać) to ta przerywana kreska.

1.

spięcie razem wyjść z wzmacniacza to głupi pomysl ale też go rozważałem...

2.

spróbowałem w taki sposób: Sygnał z Blureja do wzmacniacza przez czincze do wzmaka, a oddzielnie wyjściem coaksjalnym do woofera. - ALE NIE ZADZIAŁAŁO

3.

A może podpiąc tylko do jednego kanału? - ale czy to ma sens?

A może ktoś ma jakis pomysł aby przesłać sygnał do Woofera przez WiFi lub blootufem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/127103-pod%C5%82%C4%85czenie-subwoofera/

Jakie wejścia ma sub, wysoko czy nisko napięciowe?

Wysoko napięciowe wejście w Rel to jest pojedyncza para. Jeśli podepniesz do jednego kanału wiele nie stracisz jak sub odetniesz odpowiednio nisko. Większość produkcji ma bas monofoniczny.

Jakie wejścia ma sub, wysoko czy nisko napięciowe?

Wysoko napięciowe wejście w Rel to jest pojedyncza para. Jeśli podepniesz do jednego kanału wiele nie stracisz jak sub odetniesz odpowiednio nisko. Większość produkcji ma bas monofoniczny.

No nie wiem czy wysoko czy nisko

Sub jest Aktywny KODA SW-1000

Ukryta Zawartość

ale rzeczywiście przy niskich częstotliwościach to raczej bez róznicy...

Ukryta Zawartość

Wyjście z bluray jest na suba więc przy filmie czy koncercie powinien działać.. sprawdź ustawienia w odtwarzaczu..

..ewentualne połączenie nr 3 ale sub będzie działał na pół gwizdka..

nr 1 odpada..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Do pobrania sygnału na subwoofer z powodzeniem wystarczy jeden kanał ze stereo, ponieważ nawet do 200Hz (lub trochę niżej- zależnie od realizacji nagrania) bas jest mono, miksowany równo do obu kanałów. Bzdurą jest, że sub będzie "działał na pół gwizdka", bo by temu zaradzić, wystarczy trochę podkręcić pokrętło poziomu sygnału w subwooferze. W stereo sub i tak cięty jest jak najniżej, więc połączenie do jednego kanału całkowicie wystarczy.

Ten przewód w ścianie, to głośnikowy, czy połączeniówka?

Coax to wyjście cyfrowe,czyli zadziałać nie miało prawa.Jezeli wyjdziesz z blu ray wyjściem suba,może być tak,że będzie działał tylko przy nagraniach 5.1.Chyba najprościej bedzie założyć rozgaleznik na jeden kanał z bluray,albo jeśli masz preout we wzmacniaczu.

Do pobrania sygnału na subwoofer z powodzeniem wystarczy jeden kanał ze stereo

Jak to..?

.. według Ciebie subwoofer podpięty kablem gł tylko do (jednego) lewego kanału zagra bas jeśli w utworze stereo np gitara basowa pojawi się w prawym kanale ??

Coax to wyjście cyfrowe,czyli zadziałać nie miało prawa.

"coaksjalnym" wydaje się że autorowi po prostu chodzi o chinch.. tak myślę że bluray ma wyjścia 5.1 z dekodera więc jest chinch na suba..

..oby.. :)

sądząc z obrazków..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Tak, zadziała. Bas jest miksowany identycznie do obu kanałów, wyższe składowe, odppwiadające za lokalizację są już rozdzielane po właściwych kanałach. Przyjmując fp=100Hz (nawet za wysoko dla połącz. w stereo) można być pewnym, że w tym zakresie sygnał jest identyczny w obu kanałach.

Wyprowadzając sygnał z odtwarzacza, za każdą zmianą głośności wzmacniacza będzie musiała iść regulacja poziomu w subwooferze, bo to wyjście STAŁOPOZIOMOWE. To nie ma sensu, w grę wchodzi wyłącznie pobranie z wyjścia głośnikoweg9 lub pre-out (jak takie jest).

Tak, zadziała. Bas jest miksowany identycznie do obu kanałów, wyższe składowe, odppwiadające za lokalizację są już rozdzielane po właściwych kanałach. Przyjmując fp=100Hz (nawet za wysoko dla połącz. w stereo) można być pewnym, że w tym zakresie sygnał jest identyczny w obu kanałach.

Wyprowadzając sygnał z odtwarzacza, za każdą zmianą głośności wzmacniacza będzie musiała iść regulacja poziomu w subwooferze, bo to wyjście STAŁOPOZIOMOWE. To nie ma sensu, w grę wchodzi wyłącznie pobranie z wyjścia głośnikoweg9 lub pre-out (jak takie jest).

Dodam,ze @porlick ma absolutnie rację.U mnie dopiero połączenie wysokopoziomowe dało zadowalający efekt.W innych przypadkach ciagle wstawanie i grzebanie w subwooferze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.