Skocz do zawartości
IGNORED

Co wymienić w budżetowym zestawie? Denon, STX

graveozz

Rekomendowane odpowiedzi

I tak najlepiej samemu posłuchać, żeby później nie było rozgoryczenia. Ten Denon nie jest jakiś wybitnie wielki czy ciężki, żeby nie można go było zabrać ze sobą do salonu.

• 4 tygodnie później...

Odsprzedałem "kinodomowe" STX ze sporą (niestety) stratą i za radą jednego z kolegów forumowiczów kupiłem inny STX - Electrino 150.

Nie potrafię za bardzo ubrać w słowa tego co uzyskałem po zamianie, ale po kilku już dniach odsłuchów, sama czynność delektowania się muzyką stała się znacznie przyjemniejsza. Można usiąść i słuchać i nic nie przeszkadza nic nie wadzi, dźwięki są milsze dla uszu, zrobiło się pełniej, wyraźniej, obficiej przyjemniej. Przy "cięższych kawałkach" da się poczuć uderzenie w klatce piersiowej. Potrafię zrozumieć co Kostrzewski wykrzykuje w kilku numerach Kata, co wcześniej było niemożliwe.

Mimo słabego wzmacniacza Denon 510AE zmiana kolumn na mniejsze i z mniejszą ilością głośników (nie istnieje zależność -> więcej głośników w kolumnie -> lepszy odbiór dźwięku) wniosła znaczną zmianę w jakości i przyjemności odsłuchów.

Do tego pochylone i pasujące do wystroju - jasne kolumny podobają się lepszej połówce :) która ciągle nie rozumie tej wymiany, ale sama jest z jej rada, bo salon wygląda lepiej.

Ci którzy chwalili Electrino wcale nie przesadzali. Myślę że te kolumny zostaną już u mnie, ewentualnie kiedyś nadejdzie czas na nowy wzmacniacz.

Dziękuję za sugestie, dyskusje i zainteresowanie tematem.

Z tego co piszesz to sprawdzają się również w metalu. Hm.....ciekawe.

Jak dla mnie sprawdzają się :) dają lepsze odczucia niż poprzednie kolumny.

Dużego doświadczenia w odsłuchach nie mam. Nie osłuchiwałem zbyt wielu zestawów, wokół ludzie mają, ale raczej marketowe zestawy kina domowego, zestawy 2.1 od Creativa albo jakieś stacje dokujące pod smartfony - jakość dźwięku nieporównywalna do mojego skądinąd skromnego zestawu.

Muzyka metalowa jest jednym z moich ulubionych gatunków i jak dla mnie w porównaniu z poprzednimi kolumnami jest znacznie lepiej, przyjemniej i czytelniej choć ciszej.

Pewnie znalazłyby się dedykowane do tego gatunku lepsze kolumny, ale w kolekcji płyt jest wszystko, od folku przez poważną i poezje śpiewaną po piosenki dla dzieci :) nie zdążyłem posłuchać jeszcze wszystkiego na nowych kolumnach, ale i tak wydaje mi się że jest całkiem uniwersalnie, jakoś wszystko mi się odbiera lepiej zmysłem słuchu.

Jeszcze jedna uwaga, jak napisałem wyżej, Electrino grają zauważalnie ciszej na tym samym poziomie głośności ustawionym na wzmacniaczu niż poprzednie STX serii F. Jest ciszej ale przyjemniej i czytelniej, i obficiej i... muszę nauczyć się audiofilskich epitetów :)

A jak z basem z tego jednego średnio-nisko tonowca ?

Jest go jakby mniej niż z poprzednich kolumn, ale jest przyjemniejszy, szybszy (?) jak wspominałem mam problem z opisywaniem wrażeń audio. Spoglądając na membranę głośnika, przy odpowiednim utworze (np. coś z repertuaru Oberschlesien) wychyla się bardzo mocno i bardzo szybko, a siedząc na wierzchołku trójkąta równobocznego przy odpowiednio rozkręconym potencjometrze głośności nawet czuć uderzenia w klatce piersiowej. Mnie się podoba, ale nie wiem czy to nie jest indywidualna sprawa no i jak pisałem nie mam wielu doświadczeń. Jest lepiej niż z stxami serii f i jest lepiej niż z poprzednimi tannoyami m1.

Nota 550 wydaje się być już odrobinę rozleniwiona (w dobrym tego slowa znaczeniu). Skoro Electrino jest jeszcze wolniejsze, to jakby było w innych gatunkach muzycznych.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.