Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy zagladales ostatnio na hifivigwam ale widzialem tam neat ultimatum podstawkowe za £1700 razem ze standami - sam juz sie lakomilem ale mam niestety inne wydatki teraz. Syn wyprzedaje sprzet ojca ktoremu sie zmarlo niedawno...

Nie wiem czy gdzieś pisałeś o pomieszczeniu, w którym to ma grać, ale do dobrze urządzonych 35 m2 i 15000 zl proponuję to, co sam mam i uwielbiam czyli polskie Studio 16 Hertz CREDO (obecnie chyba druga generacja). Kawał mocnego, szerokiego, mięsistego dźwięku. Przy czym CREDO dość trudno napędzić i lubią się z wydajną lampą.

Czesc Awiatek,

Tak, widzialem te paczucie. Neat ultimatum to moj cichy faworyt. Sa jeszcze jedne na ebay, ale o £900 drozsze haha. Rok temu juz bylem ustawiony na xls za £1750 (bez standow), ale w ostatnim dniu ktos je kupil na ebay za £2200 po tym jak byly wystawiane chyba ze 3 razy. No pech. Jestem dogadany na odsluch Leema z neat ultimatum xls w analogseduction pod koniec czerwca/poczatek lipca. Ciekawe jak to sie zgra. Neat ultimatum to dla mnie jedne z najlepszych glosnikow na rynku (w nazwijmy to przyzwoitym budzecie). Analog seduction chca za nie £4000-zdecydowanie za duzo. Sa tez Diablo utopia do kupienia za £3000 ze standami. W czym wybierac jest. Jest jeden minus tej serii ultimatum...potrzebuja pradu dosc duzo, wiec jak bys chcial je kupic to musisz miec mala elektrownie.

Glosniki mysle, ze kupie dopiero pod koniec roku, bo wiem, ze szukanie odpowiednich I przesluchanie tego co chce zajmie mi troche czasu. Do tego szukanie tego co mi sie spodoba w dobrej cenie to kolejne dwa miesiace albo lepiej...Nie ma cisnienia, bo poki co I tak kase wydalem na odtwarzacz I wzmaka. Za dwa-trzy tygodnie coreczka mi sie rodzi, wiec czas bedzie ograniczony.

Jedrus,

Pokoj planuje miec osobny. Domy jakie mnie interesuja sa wszystkie bardzo podobne, wiec pomieszczenie bedzie mialo nie mniej niz 18m, ewentualnie bedzie to stalo w zaadaptowanym salonie o powierzchni ok 30-35m z miejsce odsluchowym o powierzchni ok 20m. Polskie konstrukcje nie wchodza w gre ze wzgledu na brak dostepnosci na rynku angielskim...no chyba, ze mi ktos zeta zero zaoferuje w mega promocji to na odsluch sie na pewno wybiore. Sa nawet jedne uzywki/ex demo w jednym z salonow dilerskich. Cena jednak nie dla mnie :)

Wieza STEREO Technics :)

Czesc Awiatek,

Tak, widzialem te paczucie. Neat ultimatum to moj cichy faworyt. Sa jeszcze jedne na ebay, ale o £900 drozsze haha. Rok temu juz bylem ustawiony na xls za £1750 (bez standow), ale w ostatnim dniu ktos je kupil na ebay za £2200 po tym jak byly wystawiane chyba ze 3 razy. No pech. Jestem dogadany na odsluch Leema z neat ultimatum xls w analogseduction pod koniec czerwca/poczatek lipca. Ciekawe jak to sie zgra. Neat ultimatum to dla mnie jedne z najlepszych glosnikow na rynku (w nazwijmy to przyzwoitym budzecie). Analog seduction chca za nie £4000-zdecydowanie za duzo. Sa tez Diablo utopia do kupienia za £3000 ze standami. W czym wybierac jest. Jest jeden minus tej serii ultimatum...potrzebuja pradu dosc duzo, wiec jak bys chcial je kupic to musisz miec mala elektrownie.

Glosniki mysle, ze kupie dopiero pod koniec roku, bo wiem, ze szukanie odpowiednich I przesluchanie tego co chce zajmie mi troche czasu. Do tego szukanie tego co mi sie spodoba w dobrej cenie to kolejne dwa miesiace albo lepiej...Nie ma cisnienia, bo poki co I tak kase wydalem na odtwarzacz I wzmaka. Za dwa-trzy tygodnie coreczka mi sie rodzi, wiec czas bedzie ograniczony.

No mysle ze moj m5 spoko dalby im rade ;) przy 150W 8ohm i jakichs 65 A w szczycie... No aleteraz nie moge...

Nie kupiłbym tych kolumn nawet za połowę ceny.. :)

Az taka kicha?

No mysle ze moj m5 spoko dalby im rade ;) przy 150W 8ohm i jakichs 65 A w szczycie... No aleteraz nie moge...

Mysle, ze dalby rade. Jak to gra? To dosc nowy sprzet chyba?

Czesc Awiatek,

Jedrus,

Pokoj planuje miec osobny. Domy jakie mnie interesuja sa wszystkie bardzo podobne, wiec pomieszczenie bedzie mialo nie mniej niz 18m, ewentualnie bedzie to stalo w zaadaptowanym salonie o powierzchni ok 30-35m z miejsce odsluchowym o powierzchni ok 20m. Polskie konstrukcje nie wchodza w gre ze wzgledu na brak dostepnosci na rynku angielskim...no chyba, ze mi ktos zeta zero zaoferuje w mega promocji to na odsluch sie na pewno wybiore. Sa nawet jedne uzywki/ex demo w jednym z salonow dilerskich. Cena jednak nie dla mnie :)

czyli wolisz zapłacić za markę niż za porządne bebechy, no cóż Twoje pieniądze ;) :P

czyli wolisz zapłacić za markę niż za porządne bebechy, no cóż Twoje pieniądze ;) :P

Wytlumacz, bo nie zrozumialem...proponujesz mi jezdzenie do Polski na odsluchy polskich kolumn, ktore niekoniecznie zagraja tak jak bede oczekiwal? I pewnie z Polski mialbym je tluc a w UK bym odsprzedal w razie czego za 10% ceny...no nie jest to dobra dla mnie opcja, ale dziekuje za propozycje. Nie uwazam tez, ze Spendor, Neat czy Proac to kiepski jakosciowo sprzet. O polskich producentach sie nie wypowiadam, bo brak ich na rynku angielskim. Angielski sprzet w Polsce latwo kupic I posluchac. Niestety odwrotnie jest ciezko.

Nie kupiłbym tych kolumn nawet za połowę ceny.. :)

Ja tez, bo mnie nie stac :) Serio az tak krucho z nimi?

Generalnie rzecz biorąc, w Polsce stropy są betonowe - czyli masz sześcienną pneumatyczną puszkę.

Natomiast w UK stropy są drewniane, do tego wykładzina na całej podłodze - i to jest diametralnie inna akustyka.

Serio az tak krucho z nimi?

Uważam, że w połowie ich budżetu można znaleźć kolumny x3....x4 razy lepsze...

Uważam, że użyte komponenty są lekko mówiąc kontrowersyjne...

Nie twierdzę, że to nigdy nie zagra - ale potrzebuje elektroniki z pułapu stratosfery aby to napędzić...

Wytlumacz, bo nie zrozumialem...proponujesz mi jezdzenie do Polski na odsluchy polskich kolumn, ktore niekoniecznie zagraja tak jak bede oczekiwal? I pewnie z Polski mialbym je tluc a w UK bym odsprzedal w razie czego za 10% ceny...no nie jest to dobra dla mnie opcja, ale dziekuje za propozycje. Nie uwazam tez, ze Spendor, Neat czy Proac to kiepski jakosciowo sprzet. O polskich producentach sie nie wypowiadam, bo brak ich na rynku angielskim. Angielski sprzet w Polsce latwo kupic I posluchac. Niestety odwrotnie jest ciezko.

Ja tez, bo mnie nie stac :) Serio az tak krucho z nimi?

oj tam od razu jeżdżenie do Polski i słuchanie. Schenker na palecie za 500 zl do UK dostarczy ;)

a na poważnie - jeśli mieszkasz w UK to faktycznie lipa z polskimi konstrukcjami, nawet jeśli są w swojej cenie lepsze od wyspiarskich to będzie Ci je niezmiernie trudno sprzedać. Angole lubią zwoje i powinniśmy się tego uczyć. Pozdr!

I tona gipso-piasku na scianie.

W tych nowych, to tak. A stare domy z kolei do tanich nie należą.

Aha, ja bym Ci jednak doradzał gabinet - może mniejszy, ale co własna buda, to własna buda :)

Dla nie albo muzykalność i ciepła średnica albo szczegółowość , przejrzystość szybkość . Nie spotkałem jeszcze kolumn które grały by muzykalnie z ciępla średnica do tego szybko i szczegółowo - no chyba ze konstrukcje za 100tysiecy to moze i tak . Wiem sam ze wszystkiego nie mozna mieć , trzeba iść na ustępstwa . Huberto ty szukasz właśnie takiego dzwieku jak ja ale cieżko będzie ci znaleść bo sam takich nie spotkałem . chyba musisz sie zdecydować w jaka stronę pójdziesz - muzykalności soczystej średnicy czy szybkiego i szczegółowego dzwieku

:)

W tych nowych, to tak. A stare domy z kolei do tanich nie należą.

Aha, ja bym Ci jednak doradzał gabinet - może mniejszy, ale co własna buda, to własna buda :)

Na pewno lepiej osobny pokoj. I klodke na drzwiach mozna zalozyc :)

Dla nie albo muzykalność i ciepła średnica albo szczegółowość , przejrzystość szybkość . Nie spotkałem jeszcze kolumn które grały by muzykalnie z ciępla średnica do tego szybko i szczegółowo - no chyba ze konstrukcje za 100tysiecy to moze i tak . Wiem sam ze wszystkiego nie mozna mieć , trzeba iść na ustępstwa . Huberto ty szukasz właśnie takiego dzwieku jak ja ale cieżko będzie ci znaleść bo sam takich nie spotkałem . chyba musisz sie zdecydować w jaka stronę pójdziesz - muzykalności soczystej średnicy czy szybkiego i szczegółowego dzwieku

Mysle, ze masz duzo racji. Staralem sie dobrac mocny, neutralny wzmacniacz, zeby kolumnami doszlifowac dzwiek. Z dynamika mysle, ze bedzie dobrze. Na pierwszym planie stawiam wypelnienie I lekkie docieplenie. Na co wymieniles swojego Luxmana, linn'a i Shl5?

Huberto a sluchales tych Utopii na standach? Ja mialem okazje sluchac Focali Sopra - fajne naturalne granie z duza dynamika ale nie wiem jak graja te male Utopie. Jakies porownanie do Tannoyi?

MF M5 gra naprawde dobrze jak za te pieniadze i jak na moje ucho ;)

Się śmiej, jak Ci berbeć sitko z głośników zrobi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle, ze masz duzo racji. Staralem sie dobrac mocny, neutralny wzmacniacz, zeby kolumnami doszlifowac dzwiek. Z dynamika mysle, ze bedzie dobrze. Na pierwszym planie stawiam wypelnienie I lekkie docieplenie. Na co wymieniles swojego Luxmana, linn'a i Shl5?

Mam wciaz Luxmana 505 , a linna zamieniłem na kolumny harpia amstaf mini z kolega z forum , do tego kupiłem tanio CD pionieera pd 50 . Ze względu ze zadko słucham muzyki bo zabordzo czas mi na to nie pozowla to trochę downgrade zrobiłem systemu Ale myśle i tak wrócić do harberrtow ale najlepiej do 30.1 ale tez zadko sie pojawiają na rynku wtórnym

A Harbeth za ile poszly? Jak graly u Ciebie te glosniki? I w jakim pomieszczeniu?

Kolor Rosewood ze standami Skylan za 1750 .

Grały w 16 m2 ale było bardzo dobrze . Dźwięk był duży dociazony rozchodził sie po wszedzie, znikały w pomieszczeniu . Świetna wypchnięta słodka średnica która dawała duzo przyjemności z słuchania . Rozdzielczość bardzo dobra ale nie tak bardzo szczegółowa . Nie sa ta tez szybkie kolumny , bas jest miękki i brak dolnego jego ale ma wypełnienie jak dla mnie . Ogólnie to bardzo muzykalne i miłe granie mozna słuchać godzinami - muzyka jak Pink floyd czy Olfield itp mozna słuchać godzinami . Dźwięk instrumentów zwłaszcza strun gitary słychać bardzo realistycznie .Dla mnie jak duzo razy pisałem dobrze łączyć z dobrym mocnym stranzystoren wtedy trochę rozbuja ta wolna kolumnę

Masz na eBayu teraz nowe shl5+ tylko brać , gość pewnie zjedzie z ceny do tego standy Skylan i zapominasz o sprzęcie . Tyle ze musisz mieć minimum 20m2 albo pokój dobrze zaadoptowany jak ja .Bo pisali w klubie ze w 20m2 walczyli z basem . Świetna tez kolumna 30.1 jesli będziesz wiedział ze mniejszy masz metraż w domu . Ja kupiłem 2 lata temu nowy dom w uk . Starsze domy miały większe salony . Teraz choć jak najwiecej domów na małej powietrzni .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.