Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

SF Olympica II słuchałem może ze 2 godziny na moim wzmacniaczu (klasa A, lekko ocieplona średnica) i w moim odczuciu nie grało to jakoś ciepło, raczej neutralnie i chyba popadało w suchość. Owszem, słychać, że to konstrukcja 3-drożna. Grają w miarę równo, bas nie wybija się ani wysokie. Ale po jakimś czasie wydały mi się zbyt nudne. Nie oznacza, że ktoś dobierze lepiej komponenty i będzie dobrze. Ale nie za te pieniądze. Moim zdaniem łatwiej kupić coś za połowę kwoty z przyjemniejszym brzmieniem. Ale to tylko moja opinia.

U mnie ma to grac z Leema Antila 2S eco i Tucana 2. Pradu powinno wystarczyc, ale wlasnie chce troche ocieplonego i gladkiego charakteru dodac do dzwieku nie tracac na precyzji i dynamice.

Poki co ma na liscie:

Proac D38R

ATC SCM20SLT

Spendor ST

Spendor SP1/2R2

Neat Ultimatum XLS

Focal Diablo Utopia

Focal Alto/Mezzo Utopia-ciezko o odsluch, ale na nowe podlogowki mnie nie stac nawet w uzywce.

Audio Physic Virgo 25

Sonus Faber Olympica II

Ogolnie rozrzut duzy jesli o wielkosc kolumn chodzi, ale podlogowki i podstawkowe maja swoje zalety i wady. Mysle, ze wszystkie oprocz Focal Mezzo i Alto na 2 podejsciach odslucham. W audio emotion i analog seduction. Nikt nie poleca kolum Dali, Audiovector...

Wieza STEREO Technics :)

SF Olympica II słuchałem może ze 2 godziny na moim wzmacniaczu (klasa A, lekko ocieplona średnica) i w moim odczuciu nie grało to jakoś ciepło, raczej neutralnie i chyba popadało w suchość. Owszem, słychać, że to konstrukcja 3-drożna. Grają w miarę równo, bas nie wybija się ani wysokie. Ale po jakimś czasie wydały mi się zbyt nudne. Nie oznacza, że ktoś dobierze lepiej komponenty i będzie dobrze. Ale nie za te pieniądze. Moim zdaniem łatwiej kupić coś za połowę kwoty z przyjemniejszym brzmieniem. Ale to tylko moja opinia.

Mam takie same spostrzeżenia.

Nie ma mowy aby wzmak nie dawał prądowo rady czy coś w torze wtedy zabiedziło, prędzej wina zestawienia komponentów choć to też raczej wykluczam.

Robiłem 2 podejścia i za każdym razem to samo - nudny, zgaszony, suchawy dźwięk.

Mam takie same spostrzeżenia.

Nie ma mowy aby wzmak nie dawał prądowo rady czy coś w torze wtedy zabiedziło, prędzej wina zestawienia komponentów choć to też raczej wykluczam.

Robiłem 2 podejścia i za każdym razem to samo - nudny, zgaszony, suchawy dźwięk.

No to ja mam zupelnie inne wrazenia.

Sluchalem jakiegos akustycznego bluesa z meskim wokalem tak jak wspomnialem na wzmacniaczu soulnote. Wychodzi na to ze zalezy z czym to gra...

No to ja mam zupelnie inne wrazenia.

Sluchalem jakiegos akustycznego bluesa z meskim wokalem tak jak wspomnialem na wzmacniaczu soulnote. Wychodzi na to ze zalezy z czym to gra...

Możliwe.

Ja słuchałem z Accu E-408 a potem chwilę z Supernaitem, które suchotnikami czy zamulaczami raczej nie są.

Dużo też pewnie zależy od osobistych preferencji, postrzegania dźwięku czy akustyki.

U mnie ma to grac z Leema Antila 2S eco i Tucana 2. Pradu powinno wystarczyc, ale wlasnie chce troche ocieplonego i gladkiego charakteru dodac do dzwieku nie tracac na precyzji i dynamice.

Poki co ma na liscie:

Proac D38R

ATC SCM20SLT

Spendor ST

Spendor SP1/2R2

Neat Ultimatum XLS

Focal Diablo Utopia

Focal Alto/Mezzo Utopia-ciezko o odsluch, ale na nowe podlogowki mnie nie stac nawet w uzywce.

Audio Physic Virgo 25

Sonus Faber Olympica II

Ogolnie rozrzut duzy jesli o wielkosc kolumn chodzi, ale podlogowki i podstawkowe maja swoje zalety i wady. Mysle, ze wszystkie oprocz Focal Mezzo i Alto na 2 podejsciach odslucham. W audio emotion i analog seduction. Nikt nie poleca kolum Dali, Audiovector...

Huberto, no offence, posłuchaj jednak proszę Tannoy Definition DC10Ti z Marantz PM11s3 - wszędzie to mają.

Dlaczego to proponuję akurat tobie? No cóż, Ty wiesz ;)

Pozdrawiam serdecznie i aby nie śmiecić, to ew dalej na PW jaki sądzę.

Błądzisz daleko i rożne modele a ja ci proponuje sprawdzić Harbeth shl5 plus i zapomnisz o kolumnach na dłuższy czas. Do tego jak dla mnie wyglądają rewelacyjnie , tylko metraż musisz mieć

Atc maja wysunięte średnice ale nie docieplona , tam jest granie mozna nazwać bez emocji

Proaci - tam jest szczegółowość szybkość ale jak dla mnie lekko ostra średnica ,

Spendory sp1 sa gorsze od shl5plus prawie w każdym aspekcie wiec nie wiem dlaczego wziąłeś je pod uwagę a bie harberthy , no ale to twoja sprawa

A tak na marginesie to kupisz i tak cos innego co pojawi ci sie dobrego na eBayu w dobrej cenie niz bardziej to co będzie ci sie podobało cos soniecznie . Bo cena cie skusi

:)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Błądzisz daleko i rożne modele a ja ci proponuje sprawdzić Harbeth shl5 plus i zapomnisz o kolumnach na dłuższy czas. Do tego jak dla mnie wyglądają rewelacyjnie , tylko metraż musisz mieć

Atc maja wysunięte średnice ale nie docieplona , tam jest granie mozna nazwać bez emocji

Słuchałem 3 razy na wystawach harbethy (sl5, 30.2 i 40.2) i nie znalazłem nic co by mnie urzekło. Rozumiem ,że na wystawach czasem to nie gra ,ale też może to nie jest granie dla mnie, wiec zawsze trzeba odsłuchać samemu.

Co do ATC to się nie zgodzę. Jak zmieniłem głośnikowy na tellurium black to zaczęło grać wyrównanie i muzykalnie. O żadnym braku emocji nie ma mowy. Tak jak pisaliśmy na priv, miałem ten kabelek co Ty wcześniej i ATC z nim po prostu męczyły. Średnica za ostra i strasznie podbita. Rozumiem, że stąd się bierze Twoja opinia.

Słuchałem 3 razy na wystawach harbethy (sl5, 30.2 i 40.2) i nie znalazłem nic co by mnie urzekło. Rozumiem ,że na wystawach czasem to nie gra ,ale też może to nie jest granie dla mnie, wiec zawsze trzeba odsłuchać samemu.

Co do ATC to się nie zgodzę. Jak zmieniłem głośnikowy na tellurium black to zaczęło grać wyrównanie i muzykalnie. O żadnym braku emocji nie ma mowy. Tak jak pisaliśmy na priv, miałem ten kabelek co Ty wcześniej i ATC z nim po prostu męczyły. Średnica za ostra i strasznie podbita. Rozumiem, że stąd się bierze Twoja opinia.

Nie nie wtedy miałem kilka innych kabli nawet red dawn . Atc u mnie grało dobrze z fajnym twardym basem , nie narzekałem na nie nigdy bo to dobre kolumny w tej cenie ale zaznaczę ze tylko w tej cenie

Jesli to byłby jakis dziwek na wysokim poziomie to kosztowa by odpowiednio więcej - nic nie kosztuje w audio bez przyczyny . Harbeth 30.1 lub shl5 to juz poprzeczka wyżej oczywiscie to inne granie niz atc . Niby angielskie granie ale całkiem inne . Jesli wybierał bym atc to tylko od 50 aktywnych albo teraz 40 aktywnych .

Teraz mam harpie i mój kabel atlas hyper nie zabordzo sie sprawuje z nim dobrze .

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie nie wtedy miałem kilka innych kabli nawet red dawn . Atc u mnie grało dobrze z fajnym twardym basem , nie narzekałem na nie nigdy bo to dobre kolumny w tej cenie ale zaznaczę ze tylko w tej cenie

Jesli to byłby jakis dziwek na wysokim poziomie to kosztowa by odpowiednio więcej - nic nie kosztuje w audio bez przyczyny . Harbeth 30.1 lub shl5 to juz poprzeczka wyżej oczywiscie to inne granie niz atc . Niby angielskie granie ale całkiem inne . Jesli wybierał bym atc to tylko od 50 aktywnych albo teraz 40 aktywnych .

Teraz mam harpie i mój kabel atlas hyper nie zabordzo sie sprawuje z nim dobrze .

Nordost z tego co czytałem na forum, to nie za dobry kabel do atc. To chyba raczej coś do cieplejszego systemu.

Inne granie to się zgodzę, ale czy harbeth jest poprzeczkę wyżej nad atc? Ale rozumiem ,że tak piszesz ,bo to jest Twoje brzmienie. A co do modelu atc to czemu tylko tylko 40, czy 50 aktywne? to już ponad 30tys zł... W tej cenie już jest duża konkurencja. Mnie się wydaje ,że w tych tańszych modelach dostaje się sporo za kasę. Szczególnie s/h hehe :) U mnie w zestawie jaki teraz mam, pomieszczeniu, warunkach, scm11 jak najbardziej wystarcza na ten moment. Słucha się przyjemnie, są emocje i muzykalność, ale bez żadnego kolorowania.

Tego atlasa wymieniaj jak najszybciej! ;)

dlaczego aktywne 40 albo 50 bo to juz świetne granie . Atc maja do siebie ze poztebuja mocnego pieca zeby je rozruszać tak jak powinnny grać . A jak ma sie aktywne to nie trzeba sie martiwc o wzmacniacz . Harberthy 30.1 dla mnie duzo lepsze od 11 . Jakby 30.1 miały taki bas jak 11 to wtedy były by idealne

Mam teraz u siebie focale mezzo utopia i dynaudio confidence 2 i jezeli chcesz dzwiek nie do końca szybki i szczegolowy z piekna namacalna, soczysta srednica i delikatnymi wysokimi to bierz dynaudio

Jak ktos chce słuchać godzinami dla przyjemnosci bez analizy to rewelacyjne glosniki a zapomnialbym o przestrzeni - rewelacja.

Jak chcesz samej prawdy i tylko prawdy to szukaj utopii ja lubie prawde :)

Szwagier ma rację. W tym towarzystwie 20 pasywne mogłyby nieco odstawać od reszty (nie grałyby tak pełnopasmowo na tle reszty- raczej średnicą, chyba że dół uzupełni się subami). Ceny wyższych (i najlepiej aktywnych) modeli atc są spore i na rynku wtórnym trudno je dostać, ale wszytko od 40 wzwyż (a jeszcze lepiej w wersji active) może być warte uwagi.

Wedug mojego malego doswiadczenia:

1) ProAci w moim odczuciu nigdy nie graly ostra srednica (gralem wprawdzie D18 przez 4 lata i byl miod na uszy), sluchalem D20R, K8 - nigdy zadnej ostrosci - srednica podkolorowana przez co odbierala sie ja jako muzykalna,

2) ATC - mialem doswiadczenia ( weekend w domu) z SCM40 mkII (w roku 2009) - swietne glosniki, wymagajace dla wzmacniacza, neutralne ale na pewno nie suchotniki. W domu mam jeszcze proAci D18 i Equlibrium (ktore sa plaskie jaks stol) i widze teraz ze podbicie srednicy i inne podkolorwania odbierane sa jako muzykalnosc a jesli glosnik gra liniowo to od razu wszyscy mowi, ze suchotnik. Unikalbym takiego niesprawiedliwego traktowania.

Jesli elektzronika jest muzykalna (docieplona) to i z neutralnymi glosnikami typu ATC zagra fajnie.

3) harbeth - kwestiaa gustu, dla mnie grajaca obudowa przekresla glosnik - jak usslyszalem kartonowe stukania z obudowy 30.1 to dalem sobie spokoj mimo, ze fajnie gralo.

Nie unikaj naturalnych (czytaj niepodbarwionych) glosnikow, bo tam tez mozesz znalezc muzykalnosc - moim zdaniem:)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

dlaczego aktywne 40 albo 50 bo to juz świetne granie . Atc maja do siebie ze poztebuja mocnego pieca zeby je rozruszać tak jak powinnny grać . A jak ma sie aktywne to nie trzeba sie martiwc o wzmacniacz . Harberthy 30.1 dla mnie duzo lepsze od 11 . Jakby 30.1 miały taki bas jak 11 to wtedy były by idealne

Mialem jeden piec atc i sie przerazilem, typowa tranzystorowa zimna integra (sia2 150mk2). Jak taka barwe maja te aktywne wzmacniacze to podchodzil bym do kolumn ostroznie.

30.1 sa ponad 2x drozsze od 11 wiec nie można tak porównać. Pozatym bass reflex kontra zamknieta kontstykcja, bas bedzie inny i tutaj zalezy co sie preferuje.

Tak z ciekawosci, jak sie steruje glosnoscia w takim zestawie aktywnym?

Proaci - tam jest szczegółowość szybkość ale jak dla mnie lekko ostra średnica ,

Spendory sp1 sa gorsze od shl5plus prawie w każdym aspekcie wiec nie wiem dlaczego wziąłeś je pod uwagę a bie harberthy , no ale to twoja sprawa

A tak na marginesie to kupisz i tak cos innego co pojawi ci sie dobrego na eBayu w dobrej cenie niz bardziej to co będzie ci sie podobało cos soniecznie . Bo cena cie skusi

Kiedys pisales, ze Harbethy sie gubia przy skladach orkiestrowych i nadaja sie bardziej do plumkania niz rock'a. Moze stad moja ogolna niechec do nich chociaz na pewno poslucham jak bedzie okazja.

Co do tego co kupie, to mysle, ze wybiore tak jak zawsze najlepszy dzwiek w stosunku do ceny jaka moge zaplacic. Wszystkie z wymienionych glosnikow kupie za ok £3000, niektore za sporo mniej. Taki mam budzet. Pewnie, ze jak ktos mi sprzeda Harbeth 40.1 za £3000 to wezme, zeby sie nimi pobawic- kto by nie wzial :) Kto by nie kupil Ferrari za 20tys zlotych...

Zestawu Leema szukalem rok czasu. Wiedzialem jak gra I dalem sobie czas, zeby go kupic. Kupilem od dealera w dobrej cenie z gwarancja. Mozna jednak taniej znalezc. W miedzy czasie kupilem I posluchalem np sa8005.

Co do proac to sluchalem d18 z Leema I gralo to bez wyostrzen. Bardziej nazwalbym dzwiek wypchnietym troche do przodu. Sluchalem D20R I tez ostro nie bylo. Przynajmniej w moim odczuciu.

Mam teraz u siebie focale mezzo utopia i dynaudio confidence 2 i jezeli chcesz dzwiek nie do końca szybki i szczegolowy z piekna namacalna, soczysta srednica i delikatnymi wysokimi to bierz dynaudio

Jak ktos chce słuchać godzinami dla przyjemnosci bez analizy to rewelacyjne glosniki a zapomnialbym o przestrzeni - rewelacja.

Jak chcesz samej prawdy i tylko prawdy to szukaj utopii ja lubie prawde :)

Dzieki za ta opinie.

Podpinasz pre lub daca z regulacją głośności po xlr i tyle. Wybierasz maksymalnie muzykalne źródło i powinno być super. W kwestii audiofilskiej zabawy to później pozostanie tylko żonglerka xlrami lub zasilającymi.

ps. szkoda, że nie udało Ci się dotrzeć na tamte show w Anglii. Ja u nas w pl już porównałem, choć szkoda że amplifikacja do pasywnych nie miała ze 300W :)

ps2. ja do atc podchodzę poniekąd jak do urządzeń z rynku pro: gołe ściany niekoniecznie im służą i jakieś ustroje warto mieć, by ich przejrzystość nie była tak problematyczna nawet przy gorszych realizacjach.

Tydzien temu u znajomego mialem okazje rzucic uchem na atc scm 50 ale nie znam jego systemu i wydawalo mi sie, ze brakowalo watow bo graly nieco anemicznie maja bardzo naturalne barwy jest soczyscie ale rozdzielczo dobra rzecz.

Ogolnie jednak proponuje posluchac utopii ( mini wystarcza do 20m2) ciezko o obiektywnie lepsze kolumny

w podobnej kasie wg mnie.

Mialem jeden piec atc i sie przerazilem, typowa tranzystorowa zimna integra (sia2 150mk2). Jak taka barwe maja te aktywne wzmacniacze to podchodzil bym do kolumn ostroznie.

30.1 sa ponad 2x drozsze od 11 wiec nie można tak porównać. Pozatym bass reflex kontra zamknieta kontstykcja, bas bedzie inny i tutaj zalezy co sie preferuje.

Nie porownuj wzmacniacza atc z kolumnami aktywnymi . Wiem ze ta sama firma ale ma sie inaczej . Atc aktywne graja bardzo gęsto , dociazonyn dźwiękiem , z świetnym twardym basem a do tego sa bardzo muzykalne . Kiedy porównywać atc 40 nie aktywne to wtedy jakby te Kolummy grały przez koc , tracą na wszytkim w stosunku do aktywnych no ale wciaz to dobre kolumny

Nie porownuj wzmacniacza atc z kolumnami aktywnymi . Wiem ze ta sama firma ale ma sie inaczej . Atc aktywne graja bardzo gęsto , dociazonyn dźwiękiem , z świetnym twardym basem a do tego sa bardzo muzykalne . Kiedy porównywać atc 40 nie aktywne to wtedy jakby te Kolummy grały przez koc , tracą na wszytkim w stosunku do aktywnych no ale wciaz to dobre kolumny

Musze posluchac...co do ATC SIA150 mam podobne spostrzezenia co Kennijczyk...suchotnik ten wzmak troche.

Na ebay sprzedaje chlopak, ktory mnieszka 20mil ode mnie dali epicon 2, ktore mu graly z takim samym wzmakiem I cd jak ja mam I pisze mi, ze za cieply dzwiek jak dla niego I kolumny potrzebuja tyle miejsca ile spendor d7, ktore mial wczesniej. Jak zdaze, to podjade do niego posluchac w weekend jak to gra :) Wymienil Dali na Totem ember.

Musze posluchac...co do ATC SIA150 mam podobne spostrzezenia co Kennijczyk...suchotnik ten wzmak troche.

Na ebay sprzedaje chlopak, ktory mnieszka 20mil ode mnie dali epicon 2, ktore mu graly z takim samym wzmakiem I cd jak ja mam I pisze mi, ze za cieply dzwiek jak dla niego I kolumny potrzebuja tyle miejsca ile spendor d7, ktore mial wczesniej. Jak zdaze, to podjade do niego posluchac w weekend jak to gra :) Wymienil Dali na Totem ember.

W jakim metrażu będziesz słuchał ? Wiesz juz ?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Podpinasz pre lub daca z regulacją głośności po xlr i tyle. Wybierasz maksymalnie muzykalne źródło i powinno być super. W kwestii audiofilskiej zabawy to później pozostanie tylko żonglerka xlrami lub zasilającymi.

ps. szkoda, że nie udało Ci się dotrzeć na tamte show w Anglii. Ja u nas w pl już porównałem, choć szkoda że amplifikacja do pasywnych nie miała ze 300W :)

ps2. ja do atc podchodzę poniekąd jak do urządzeń z rynku pro: gołe ściany niekoniecznie im służą i jakieś ustroje warto mieć, by ich przejrzystość nie była tak problematyczna nawet przy gorszych realizacjach.

Mam dystrybutora niedaleko mnie wiec umowie się na odsłuch 40 i 40a.

Teraz sobie myślę ,ze fajna opcja dla mnie, jakby 40a zagrało dobrze. Aby krok po kroku rozbudowywać system. Do aktywnych można by tylko preamp lepszy kupić, bo odpada koszt końcówki mocy i kabli. A z czasem przesiąść się na solidna końcówkę mocy i lepsze głośniki.

Warto spróbować, ale najlepiej z dobrym dac'iem i pre. Zwykłe 40 podpięte pod 150 W końcówkę mocy atc grały wolniej i mniej detalicznie. Aktywne szybsze, ale nie mniej muzykalne, a bardziej angażujące. Zwykłe 40 z mocnym piecem (myślę od 300 W) też powinny zbliżyć się w tych kwestiach do aktywnych. Pamiętam jak moje 19 na próbę napędziłem u znajomego mc302- prędkość i detal (motoryka przekazu) były pierwszymi cechami, które się poprawiły. Kulał bas w sensie ilości, ale to kwestia kolumn i dużego salonu, w którym słuchaliśmy, a nie ich wysterowania.

Mi się udało jeszcze posłuchać wówczas przy okazji tych testów 40/40a (niestety) pasywnych scm100. Może Tobie uda się posłuchać tak z ciekawości również czegoś aktywnego z wyższej półki (w sensie poznawczym- niekoniecznie zakupowym). 100 i 150 mają duże woofery i skoro przy 18 cm głośniku wersja aktywna tak się różniła to w przypadku 31 lub 38 cm powinno być tylko lepiej :) W kraju producenta powinno być to łatwiejsze do zorganizowania mam nadzieję, że Ci się to uda :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Pre bym narazie mial caspiana m2 (pozniej zmiana) ,a dac/streamer - linn. Teraz scm11 graja calkiem fajnie, jezeli chodzi o barwe. Zasnawiam sie jak to by bylo z odsprzedaza aktywnych glosnikow, bo w sumie malo kto jest zainteresowany takim rozwiazaniem w swiecie domowego audio. Bede odlsuchiwal cos sie tylko da, mam troche czasu na to :)

Kiedys sluchalem atc50 aktywnych z pre brystona, ale nie pamietam modelu. Swietnie dociazony I ulozony dzwiek, ale nie na moja kieszen. Tez myslalem nad aktywnymi atc, ale to juz kolejny eksperyment dla mnie I wymiana wzmacniacza, ktory dopiero co kupilem nowy. Pokoj 18m w gore, ale z miejscem odsluchowym ok 20m.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.