Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do NVA AP80

Gość mircysko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Czym jest spowodowane, brakiem odpowiedzi na moje zapytanie ?

Jest ktoś na sali, kto posiada ów wzmacniacz, lub inny NVA?

Raczej nie znajdziesz tu zbyt dużo opinii / powód jest banalny :

" Dopasowanie kolumn moze nie byc latwe, ale warto sobie zadac trud. Wzmacniacze NVA nie "lubia" rozbudowanych zwrotnic. Nie maja zabezpieczen, w przypadku zwarcia badz przegrzania tranzystory sa do wymiany ".....

http://www.audiostereo.pl/nva_ap80_amplitunery-stereo-399-2871-9.html

Może na angielskich forach coś będzie ....

Czym jest spowodowane, brakiem odpowiedzi na moje zapytanie ?

Jest ktoś na sali, kto posiada ów wzmacniacz, lub inny NVA?

Bo w hajendzie nie znają NVA :-), a w skromnej zakładce "Kluby" znajdziesz nawet dedykowany wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(forumowa wyszukiwarka też Ci nie wyrzuci, bo ignoruje słowa nie dłuższe niż 3 znaki).

Do NVA dobre będą prawdopodobnie kolumny w stylu Anthony Gallo Reference (praktycznie bez zwrotnicy) - nasz forumowy kolega Fafarskid bardzo chwalił takie zestawienie.

Sam monobloki A80 łączyłem z ATC SCM 35 - dźwięk fajny, czysty, plastyczny, z ładną barwą, ale trochę niedociążony (lepszy byłby w bi- lub tri-ampingu), więc do samego AP80 nie do końca polecam. Chyba, że masz starszy egzemplarz - te miały lepszą wydajność prądową - wtedy można próbować.

Możesz też postudiować wpisy na forum Richarda Dunna (konstruktor), choć tam mają bardzo wyspiarską perspektywę:

Ukryta Zawartość

Największym uznaniem cieszą się u nich kolumny brytyjskiej firmy Royd, od dawna nieprodukowane, a u nas niemal nieznane - podobno idealnie zgrywające się z NVA.

Richard ma zresztą w ofercie również własne kolumny, niewątpliwie dobrze grające z jego wzmacniaczami - ale to konstrukcje dość specyficzne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do NVA dobre będą prawdopodobnie kolumny w stylu Anthony Gallo Reference (praktycznie bez zwrotnicy) - nasz forumowy kolega Fafarskid bardzo chwalił takie zestawienie.

Jesli sadzisz, ze dobre bylyby kolumny praktycznie bez zwrotnic, to moze Rehdeko ? Posiadam model RK125 5S i ona maja tylko jeden kondensator na tweeterze, a ich skutecznosc, to az 102 dB.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Z Rehdeko powinno śmigać - tylko nie wiem, czy Autor pytania zajrzy jeszcze do swojego wątku. :)

wiszą na all... ów kolumny, trochę daleko (500km) ode mnie,

korci mnie jednak wybrać się do gościa. :)

NVA ciężko się słucha wieczorkiem, pokrętło lekko przekręcę, a już jest głośno. Mam kolumny 91dB, więc jak będzie jeszcze więcej to już wcale nie posłucham.

NVA ciężko się słucha wieczorkiem, pokrętło lekko przekręcę, a już jest głośno. Mam kolumny 91dB, więc jak będzie jeszcze więcej to już wcale nie posłucham.

Pomoże tłumik sygnału.

Wypowiedzialem sie, gdyz wczesniej dong napisal:

" Do NVA dobre będą prawdopodobnie kolumny w stylu Anthony Gallo Reference (praktycznie bez zwrotnicy) - nasz forumowy kolega Fafarskid bardzo chwalił takie zestawienie. ".

A mam Rehdeko i one sa praktycznie bez zwrotnic - jeden kond na tweeterze - to podalem ten model. A tak w ogole, to syn zaczal budowe, a ze obiecalem kiedys, ze troche pomoge, wiec czesc sprzetu audio sprzedaje. Nie tak dawno sprzedalem rowniez Rehdeko (troche inny model), ostatnio odtwarzacz Cayin A88T, a doslownie kilka dni temu rowniez Tannoy-e. Teraz wystawilem rowniez drugie Rehdeko.

> mircysko

" :) , oczywiście sorki jeśli uraziłem kolegę Lutek. "

Niczym mnie nie uraziles, bo niby czym ? Napisales calkiem normalnie : " korci mnie jednak wybrać się do gościa. :) "

Niech Cie korci..., bo kolumny, standy, glosniki, ich membrany i zawieszenia sa doslownie jak nowe. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.