Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zacząć komponowanie zestawu stereo

Farin

Rekomendowane odpowiedzi

Bo takie doradzanie na odległość to jest chybił-trafił.

Umów się w jakimś sklepie z instrumentami dla muzyków, do działu z wyposażeniem studia na odsłuch aktywnych monitorów jakie mają na stanie.

Zabierz ze sobą laptopa, jakiś przetwornik na USB z funkcją pre i po paru godzinach słuchania sam wybierzesz najlepiej brzmiące dla Ciebie kolumny :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Cokolwiek byś nie kupił to będziesz zadowolony, tak przez miesiąc może trzy ;). Już sam fakt iż szukasz pomocy, sugestii, na forum audio, spowoduje iż zaczniesz poszukiwać kolejnych ogniw w tym audiofilskim łańcuchu nieskończonych możliwości.

Jest jedno wyjście, kupić to co gra w miarę znośnie i więcej nie wchodzić na żadne forum ;).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Jest jedno wyjście, kupić to co gra w miarę znośnie i więcej nie wchodzić na żadne forum ;).

A to fakt :)

Im mniej czytania forum - tym więcej świętego spokoju :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Bo muzyki się nie czyta tylko słucha :) . Forum to ludzie jak w życiu jedni pomogą inni zaszkodzą jest jeden najważniejszy element którego nie powinno się pomijać , przed zakupem najlepiej posłuchać sprzęt swoimi uszami .

Panowie - pytanka mam.

1. Odsłuchałem kolumn Quadral Amun mk V - grają jak dla mnie bajecznie - tutaj pytanie do Was - czy kolumny są warte zainteresowania? Powiedzmy, że mogę je kupić za 1000zł. Z recenzji właściciela kolumn dowiedziałem się, że współczesne kolumny do 3000zł nie zagrają tak dobrze jak te leciwe Quadrale. ?

2. Czy jest duża szansa, że w takich kolumnach coś się popsuje? Części są - ale w świecie i dość drogie i rzadkie - zwłaszcza ten wysokotonowy wstęgowy głośniczek - jak myślicie?

3. Poza tym niemal pod domem mam Tannoy Mercury V4 za 1000zł - czy spodziewać się dużo gorszej jakości po tych Tannoyach?

Jak oceniacie powyższe wybory? Oba modele mają konstrukcję zamkniętą - więc nie powinno być problemu, żeby jedną z kolumn ustawić w rogu pokoju czy przy ścianie.

Pozdrawiam

Tannoye V4 mają z tyłu bass-reflex, warto sprawdzić może przypasować dźwięk, zwłaszcza że blisko. Ostatnio przeczytałem że wersja Vi4 jest słyszalnie lepsza od V4

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Panowie - pytanka mam.

1. Odsłuchałem kolumn Quadral Amun mk V - grają jak dla mnie bajecznie - tutaj pytanie do Was - czy kolumny są warte zainteresowania? Powiedzmy, że mogę je kupić za 1000zł. Z recenzji właściciela kolumn dowiedziałem się, że współczesne kolumny do 3000zł nie zagrają tak dobrze jak te leciwe Quadrale. ?

2. Czy jest duża szansa, że w takich kolumnach coś się popsuje? Części są - ale w świecie i dość drogie i rzadkie - zwłaszcza ten wysokotonowy wstęgowy głośniczek - jak myślicie?

3. Poza tym niemal pod domem mam Tannoy Mercury V4 za 1000zł - czy spodziewać się dużo gorszej jakości po tych Tannoyach?

Jak oceniacie powyższe wybory? Oba modele mają konstrukcję zamkniętą - więc nie powinno być problemu, żeby jedną z kolumn ustawić w rogu pokoju czy przy ścianie.

A czym te amuny chcesz napędzic?Ja mam rondo,I w sypialni brzmia swietnie,w salonie juz niekoniecznie.Ale amuny sa wieksze.Tyle tylko,ze maja skutecznosc 86db,wiec musz miec konkretny piec,Zeby to dobrze zasilic.

Pozdrawiam

Na wstępie - znajomy zaproponował mi pożyczenie za drobną kaucją do odsłuchu, poniższe modele - leciwe - ale ponoć się nadają do tych Quadrali.

QUARTZ SYSTEM Q3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HILETRON 3050

Ukryta Zawartość

SANYO PLUS SERIES A35

Ukryta Zawartość

HARMAN/KARDON HK-6550

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W jakieś stare sztrucle celujesz

z jednej strony kilku ludzi mówiło mi, że jeśli ma być dobrze - to tylko wzmacniacz (najlepiej starszy typ) + DAC/Tuner etc.

ale jak się do tego ma coś takiego

Ukryta Zawartość

Przyznam, że podoba mi się takie rozwiązanie - o ile nie zabije jakości wkolumnach na takim, poziomie, żebym to wyraźnie słyszał.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.