Skocz do zawartości
IGNORED

Czy usunąć wygłuszenie w kolumnach??????

rallyclub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam małe pytanie, bo mam kolumny (takie starsze, ale z zmienionymi głośnikami niskotonowymi, które w miare przyzwoicie grają) i chcę założyć bass- reflex. Tylko niewiem czy po założeniu rur mam zostawiż fabryczne wygłuszenie, którym jest zwinieta mata( cos podobnego do waty mineralnieh) czy je całkowicie usunąć??

Pozdrawiam; Wojtek

Że tak spytam - a dla jakiej częstotliwości planujesz wzmocnienie bas-refleksem i na jakim poziomie?

I w związku z tym - jakie obliczyłeś: średnicę otworu, długość portu rezonansowego i jego położenie?

Hmm?? Właśnie w tym propblem, że nieznam sie i dlatego poprosiłem o pomoc. Czy mógłbyś mi napisać jak to obliczyć, bo niewiem jakiej srednicy bas-reflex zrobić, ani w którym miejscu??? Byłbym vardzo wdzięczny. :-)

Wygląda na to, że masz o wiele większy problem, niż tylko, czy usunąć wygłuszenie, czy nie.

W kolumnach z bass-reflexem też powinno być wytłumienie, więc nie sądzę, żeby jego usunięcie było dobrym pomysłem.

A co do częstotliwości strojenia otworu, to wcale nie jest takie proste, że jak najniższej.

To zależy od charakterystyki danego głośnika. Jeżeli byś zrbił bass-reflex dla bardzo niskiej częstotliwości, takiej dla której poziom z samego głośnika już jest bardzo niski, to otwór nieco go podniesie, ale i tak będzie to mało słyszalne, albo i wcale. Częstotliwość rezonansowa otworu powinna być na dolnym "zboczu opadającym" głośnika. I to taka, dla której poziom z głośnika jest jeszcze w miarę wysoki.

Nie podaję żadnych liczb, bo nie jestem konstruktorem kolumn i na pewno ktoś inny lepiej to obliczy.

W każdym razie z grubsza Tobie nakreśliłem, jak to wygląda. Jak widać nie jest to takie proste.

Janusz z Torunia

nie chcialbym sie madrzyc, ale z tego co pamietam (gdzies czytałem) to czy te glosniczki ktore kupiles sa przystosowane do obudowy otwartej czy zamknietej, bo jak głosnik do zamknietej zamontujesz z bassreflexem to nie polepszysz dzwieku tylko go mozesz jeszcze pogorszyć

Jedyne co wiem na temat tych głośników to to, że mają srednicę 20 cm. śa mało znanej (dla mnie przynajmniej) firmy - Westfalia Technica, 8 Ohm. Posiadają jeszcze takie oznaczenia; Best-Nr. 31 60 00, Industriestrasse 1 58 Hagen. A z przodu mają znaczek omegi. I tyle, a czy sie nadaja do obudowy zamknietej czy otwartej to miemama pojęcia. Dodam jeszcze, że kolumny mają wymiary wewnetrzene około 210 x 170 x 420 mm. i są to kolumny trzy drożne.

Osobiście uważam, że pomysł takiej przeróbki jest nienajlepszy. Ogólnie obudowa otwarta powinna być większa od obudowy zamkniętej dla danego głośnika więc poza samym kanałem bass reflex powinieneś zmienić całą skrzynię. Źle dobrana objętość skrzynki bardzo brzydko zniekształca charakterystykę głośnika.

Jeżeli bardzo chcesz wiedzieć jaki bass reflex i jaka skrzynia to najpierw poszukaj parametrów głośnika w sieci - może uda ci się jakoś znaleźć - a potem poszukaj programów JBL Speaker Shop lub WinISD (ten drugi znajdziesz bez problemów). Wklepujesz w program parametry głośnika i on ci podaje optymalne wymiary skrzyni i parametry kanału bass reflex oraz rysuje charakterystyki. Manipulując parametrami zobaczysz co się będzie działo z charakterystyką i będziesz mniej więcej wiedział co uzyskasz.

Skoro tak się rzeczy mają, to też odradzam. Raczej popsujesz niż poprawisz.

Ale jak sprawa Cię interesuje, to pogadaj z ludźmi uaktywniającymi się w dziale DIY na tym forum - będziesz mógł się sporo nauczyć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.