Skocz do zawartości
IGNORED

kupiłem dwa monobloki - a pytanie brzmi : jakie cd ? zeby miał pelna regulację

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Prośba?

(Konto usunięte)

w koncu kupiłem okazyjnie dwa monobloki - a pytanie brzmi : jakie cd ? zeby miał pelna regulację glosnosci ? bo nie mam pre-ampu ... obecnie mam marantz pd 6000 OSE. Ale on ma regulację tylko - 30 dB , co w rozsądnej cenie mozna by zaproponowac - tzn cena do 1000-1500 zł max 2000 zł - oczywscie moze byc uzywane ... prosze o radę ...

potwierdzam robilem takie doswiadczenia z moim rotelem990,dzwiek byl plaski ostry bez sensu,a tym bardziej z modelem z nizszej polki.natomiast jest to mozliwe w drogich konstrukcjach odtw cd z rozbudowanym tlumikiem sygnalu

jakby miał, ale nie ma :) nie ma bata (BAT jest ok), sygnał musi byc wzmocniony. inaczej jest wlasnie plaski i suchy. przynajmniej takie sa moje doswiadczenia.

Taki eksperyment (sterowanie końcówki przez CD a potem porównywanie z przedwzmaniaczem) przeprowadziło AUDIO (chyba 5 albo 6 albo 7/2000). W teście udział wzięły Arcam, Cyrus, AMC, Creek, Rotel i Rega (odtwarzacz zawsze ten sam, jakiś Sony, bo tam testowali przede wszystkim końcówki) i wyszło, że przedzwmacniacz we wszystkich przypadkach zmienia diametralnie dźwięk, (chyba tylko w jednym przypadku były jakies wątpliwości).

Gość lolo-> Prośba

(Konto usunięte)

Z tego co wiem nie istnieje nic w tej cenie co spełnia Twoje wymagania. Trzeba się ruszyć parę półek wyżej.

Pzdr.

Przede wszystkim wyjście CD powinno mieć regulacje analogową poziomu. Przy regulacji cyfrowej strata na rozdzielczości dyskwalifikuje takie rozwiązanie. W tym zakresie cenowym będzie Ci chyba trudno znaleźć odtwarzacz CD z analogową regulacją. Ale w końcu odtwarzacz masz - wiec możesz pomyśleć o przedwzmacniaczu za wymienione 1500 zł.

• Redaktorzy

Nie chwytam dowcipu. Masz odtawrzacz z regulacja, kosztujacy jakies 1.5-2 kzl. Szukasz innego odtwarzacza z regulacja, w nizszej cenie, zeby bylo lepiej. A poza tym wszyscy w domu?

Kup za te pieniadze preamp z drugiej reki, w Audio Lazurze w Wawie mieli za 1500 lampowego preampa Audio Innovations na przyklad, i problem z glowy. Zeby napedzic monobloki z odtwarzacza, to trzeba miec Wadie.

Gość lolo -> jozwa

(Konto usunięte)

No nie mogę się zgodzic w kwestii Wadii. Audio Aero Prima (poprzednia nie obecna) 5400PLN. Regulacja analogowa i cyfrowa.

Pzdr.

jedynie co mi przychodzi do glowy a walsciwie dwa to:

sony ES...

i Kenwood 7060 i 7090 staruszki straszne

reszty nie kojarze zeby grala w maire ok a miala regulowane wyjscei( nie wiem jak denon 1550)

Pawel

ps tez uwazam ze cyba lepiej kupic preampa....

Jeżeli wszystko zgrywa ci się impedancyjnie ( żródło - monobloki ) to preamp jest Ci zbędny. Zamiast kombinować z byle CD mozesz używać tzw pasywki czyli w uproszczeniu potencjometru na drucie. Sprawdza się super - oczywiście jeżeli impedancja wyjściowa żródła jest na przyzwoitym poziomie. Ja uzywam takiego rozwiązania już od dobrych 7 lat, zmieniają się klocki, zmieniają się "pasywki" na coraz lepsze, ale na aktywny preamp jeszcze się niezdecydowałem choć parę dobrych urządzeń miałem w domu i to nie z przyczyn finansowych. Za 1500 zł możesz kup[ić gotową pasywkę ( np. creek robi coś takiego nawet z pilotem ) ale lepiej i taniej jest zrobić to samemu. Moja pierwsza pasywka to był potencjometr ALPSA w puszce po kawie..... jeśli jesteś bardziej ambitny to możesz sprawdzić tzw. matryce rezystorową np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest transformatorowa regulacja głośności ( ale niestety znaaaacznie droższym) jak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co na siłe prawie mieści się w założonym budżecie. Idę o zakład, że nawet zwykły alpsik za 150 zł będzie lepsz od taniej cyfrowej regulacji z CD ( na marginesie też zaczynałem, od Marantza ). Aha wszystkie wymienione używałem i moim zdaniem przy dobrym systemie warto od razu zaatakować przynajmniej DACTa. Coś takiego można też zrobić amemu, ale wychodzi trochę taniej a z reguły jest sporo gorsze no i mordercza robota

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha zapomniałem dopisać, raczej niewchodzi w grę słuchanie gramofonu, bo sygnał nie wysteruje monobloków chyba, że przez jakieś egzotyczne transformatory...

A na marginesie Audio Lazura to Audio innowation jest dalej do kupienia, ale proponuję posłuchać też pasywki Creeka ( bardzo kiepściutka, ale można się zorientować oco biega )którą tam maję i wtedy wyciągnąć wnioski jaki dźwięk Ci bardziej leży.