Skocz do zawartości
IGNORED

Błagam o pomoc bo mi juz łzy ciekną ... Podłączenie zestawu onkyo a7090 i dali ikon6 mk2

Zawada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Ktoś tam na górze chyba nie chce żebym zaczął swoją przygodę audiofilską. Posiadam wzmacniacz onkyo a-7090. Zabrałem z wystawki w Niemczech. Oddałem do elektronika na przegląd, który stwierdził ze jest sprawny i ogólnie super. Postanowiłem wiec dokupić kolumny. Wybrałem Dali ikon 6 mk2. I tu zaczęły sie schody. Do Niemiec do domku dotarła 1 kolumna :( bo wujek rzekomo nie miał miejsca w aucie no nic to. Na dzień dobry syn wrzucił mi do środka długopis który przyległ do magnesu... Ale i z tym sie uporałem. Podłączyłem kolumny do wzmacniacza wzmacniacz do tv przez "czincze :) " wejście aux. Odpalam wzmacniacz na tv wybieram głośniki zewnętrzne i głucho buczenie lekkie z głośnika. Nie mam pojęcia jak mam to podłączyć. Wiem ze cieżko będzie to ogarnąć przez neta ale może ktoś mi pomoże.

Podłączyłeś kabel do TV na pewno do wyjścia sygnału? Najszybciej wyprowadzić dzwięk z TV przez wyjście słuchawkowe lub wyjścia cyfrowe jeśli takowe telewizor ma.

Mój wzmacniacz to stare dzieje nie posiada wejścia cyfrowego. A co do wyj/wej w tv to pewien nie jestem jest podpisane AUDIO R L i tyle ale czy to wejście czy wyjście nie mam zielonego pojęcia. O la boga ale ze mnie laik :(

Dodam zdj żeby łatwiej było. Może to coś da.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ===> onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ===> onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ===> TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby wyjść z fonią TV na ten wzmacniacz masz dwie możliwości:

1. Kabel - wtyk słuchawkowy stereo z jednej strony a z drugiej dwa cinch'e

podłączasz do wyjścia na słuchawki i do wzmaka

2. Kabel - scart ( albo inaczej euro ) z wyjściami audio na cinch'ach

do złącza i do wzmaka np taki:

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

ale trzeba się upewnić, że to kable wyprowadzające sygnał;

inaczej trzeba będzie aż dwa druciki przelutować :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Samsung model UE46f6400aw

A więc to tak. W takim razie spróbuję kupić jutro kabel euro lub z wyjściem słuchawkowym. posiadam jeszcze adapter na płyty winylowe jego tez podpinałem ale ani drgnie. adaptera pewien nie jestem dlatego jako pewnik przyjąłem że tv poda sygnał.

Ja bym obstawiał raczej euro, bo często wpięcie słuchawek wyłącza automatycznie głośniki w tv, a nie zawsze potrzeba włączać wzmacniacz podczas oglądania np wiadomości.

Czyli obecnie nie podajesz sygnału z TV na wzmacniacz, dlatego słyszysz tylko delikatny szum w kolumnach. W telewizorze masz optyczne wyjście audio - jeśli przełączasz w menu dźwięk to aktywujesz to wyjście, pamiętaj o tym gdybyś jednak próbował podłączyć przez gniazdo słuchawkowe.

Faktycznie z wyjściem z gniazda słuchawek jest ta niewdzięczna robota, że nie można zwykle zrobić tego zdalnie z pilota tylko trzeba wstać i kabelek wsadzić, jakość dźwięku moim zdaniem też jest słabsza. Sam tak mam teraz podłączone (kabel jack 3,5mm i 2xRCA) ale tylko dlatego, że rzadko korzystam z treści nadawanych w TV. Docelowo będzie zewnętrzny DAC i sygnał z TV puszczony cyfrowo. Taki kabelek przydaje sięe także jeśli chcesz puścić muzyke np z telefonu, odtwarzacza mp3 itp

Nie wiem, czy to, co zauważyłem na zdjęciach ma wpływ na to, że nie masz dźwięku w kolumnach, ale jeżeli mnie wzrok nie myli, to jedną kolumnę podłączyłeś do zestawu kolumn A (speakers A), a drugą podłączyłeś do zestawu B. Podłącz obie swoje kolumny do jednego zestawu podłączania, np. do speakers A i wciśnij przycisk tego podłączenia na froncie wzmacniacza. Z drugiej strony nie pamiętam, czy w obecnym podłączeniu nie powinna grać jedna z kolumn, gdy wybierzesz system A, a druga, gdy wybierzesz system B.

Zauważyłem jeszcze, że z obu kolumn zrobiłeś kanał lewy (L)

A co do wyj/wej w tv to pewien nie jestem jest podpisane AUDIO R L i tyle ale czy to wejście czy wyjście nie mam zielonego pojęcia.

Jest podpisane jako IN , więc to są wejścia sygnału do TV. Wyjście to OUT. Jedyną opcją to wyjście słuchawkowe kablem mini jack x 2RCA. Tylko włożony mini jack słuchawkowy wyłącza głośniki w TV i musisz zawsze włączać wzmacniacz.

Druga opcja to wyjście audio optyczne, ale musisz dokupić za 110zł DAC Fiio D3. Jest dużo lepsza jakość i nie jest automatycznie wyłączany głośnik w TV.

No właśnie , złe połączenie i to do kwadratu. Kolumny podłączasz pod sekcję speakers A i wtedy 1 kolumnę pod kanał prawy -R , a 2 pod lewy -L.

Sekcja speakers B służy do automatycznego przełączania jakbyś miał 2 pary kolumn, nie musisz wtedy bawić się kablami, tylko wciskasz guzik A i graja kolumny Dali, a potem B i grają inne.

Złącze euro też może być dwustronne, tj in/out. Trzeba tylko sprawdzić w instrukcji, czy takie rzeczywiście jest.

Jeśli nie pr,rwidziano podłączenia analogowego tejestratora po euro, pozostaje wyjście cyfrowe. Przrtwornik a/c nie jest drogi- można kupić ho za kilkadziesiąt zł. Do tv lepsiejszego nie trzeba.

daj spokój z kablami euro, kup takiego dac-a jak napisał kolega arekm -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wpinasz go kablem optycznym pod tv, drugi koniec pod wyjście aux we wzmacniaczu i gra muzyka, mam tak samo w Samsungu 55"

Ukryta Zawartość

Do telewizora?

Ten Fiio to przerostformy nad treścią.

Na Alle są przetworniki c/a od nieco powyżej 20 zł, a do tego połączenia naprawdę lepszego przetwornika nie potrzeba.

To euro prawdopodobnie tylko przyjmuje sygnał audio i wideo z zew źródła. Pozostaje optyk albo mini jack/2Xcinch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

są przetworniki c/a od nieco powyżej 20 zł, a do tego połączenia naprawdę lepszego przetwornika nie potrzeba.

Wiadomo, że Tv to nie źródło do muzycznych uniesień, ale porównywałem DAC o jakich piszesz jakiś za 50zł ( kolega kupił na alledr) i właśnie Fiio d3 za 110zł i jest przepaść. Jak ktoś nagłaśnia w TV tylko "4 Pancernych " może kupić DAC za 20-40zł, ale jak ogląda się jakiś koncert to warto Fiio d3. Chyba że komuś zależy na zamulonym dźwięku.

Najpierw niech się autor skupi na tym co było w poście #10 i 11.

Tylko jak ten koncert leci z odtwarzacza, to i tak lepiej go podłączyć do wzmacniacza bezpośrednio, a jak z tv, to na jakość też nie ma co liczyć.

Nie znam tv tej firmy- prawdę mówiąc, nie chcę znać żadnej elektroniki Samsunga, bo mam bardzo złe doświadczenia z obcowaniem z ich wyrobami. Mikrofalówka wywaliła kopyta 2 mies. po gwarancji, aparat foto działa, ale baterie starczają na 30-40 zdjęć, itp. Tylko lodówka jakoś się trzyma.

Wykorzystywanie tv jako odtwarzacza flaków po dlna to też łagodnie mówiąc, chybiony pomysł.

Samsungi odtwarzają pliki Flac po dlna i nie mów, że taki za 20zł a za 110 zł nie zrobi różnicy

Do tv, w świetle mojej powyższej wypowiedzi o odtwarzaniu plików oraz wykorzystania tv różnica będzie- jakieś 90 zł.

tv zostawiam jako alternatywa, troszkę lepiej flaci brzmią z Denona DBT-1713 którego używam częściej :) a do zdjęć Canona, stawiam na znane marki :)

Nie wiem, czy to, co zauważyłem na zdjęciach ma wpływ na to, że nie masz dźwięku w kolumnach, ale jeżeli mnie wzrok nie myli, to jedną kolumnę podłączyłeś do zestawu kolumn A (speakers A), a drugą podłączyłeś do zestawu B. Podłącz obie swoje kolumny do jednego zestawu podłączania, np. do speakers A i wciśnij przycisk tego podłączenia na froncie wzmacniacza. Z drugiej strony nie pamiętam, czy w obecnym podłączeniu nie powinna grać jedna z kolumn, gdy wybierzesz system A, a druga, gdy wybierzesz system B.

Ach nie dodałem że posiadam w tym momencie tylko 1 kolumnę która ma 2 wyjścia. Już dowiedziałem się że są zmostkowane i nie potrzeba tego tak podłączać. Ale dziękuje za czujne oko. Pozdrawiam

Dziękuję bardzo wszystkim za cenne rady i uwagi. Chciałem powiedzieć że podpiąłem się kablem 2 x chinch - mini jack i kolumna grała. Mam już pewność że kolumna jest sprawna czekam na 2 w tym tyg już odliczam sekundy. Jeszcze tylko jakiś CD player i mogę zanurzyć się w dźwiękach. BTW jeżeli chodzi o CD to chyba używany nie wchodzi w grę? Lepiej nowy kupić ?

Także jestem za tym aby kupić prosty DAC i podłączyć przez optyk. Nie wiem jak często masz zamiar puszczać dźwięk z TV ale jeśli nawet rzadko to przy tej klasie sprzętu zainwestował bym w prostu DAC.

Podłączenie przez jack wyjscie słuchawkowe lub EURO to bardzo słaba jakość.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.