Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma HD 91 - to dobry wybór ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez widze mydlo mialem kiedys jasny sufit to wiem jak to wyglada....

Pomaluj to na czarno roznca jest ogromna.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tylko to jest salon, nie tylko miesce do kina wieczorem będę juz miał aparat to wrzucę porządne zdjęcia

Panowie jakby ktoś bawił się w kalibracje obrazu 91 i chciał się podzielić ustawieniami, z checią porównam do swoich

Tylko to jest salon, nie tylko miesce do kina......

I tu trzeba kombinować .... ;-) Też przez to przechodzę ... ;-) obstawiam tez ze 90%użytkowników tego działu też ma dokładnie ten sam problem co my a tylko nieliczni garstka ma ta możliwość i przygotowaną osobna sale pod KD. ..:-)

Ekran jest zbyt blisko sufitu (białego) - wiec odbicie od niego ma tu kolosalne znaczenie dla jakości obrazu.

Sufit bezwzględnie musi być przyciemniony, aby zminimalizować efekt odbicia światła.

Inaczej - szkoda było kasy na taki projektor.

Zdjęcia tego nie oddadzą ( fotograf ze mnie kiepski), mi się obraz podoba, a o suficie pomyślę, mam niski salon dlatego ekran tak wysoko - 2,10. Nie chce dodawać zdjęć

Każdy ma inne odczucie jakości...najważniejsze że Ty jesteś Happy. ... w końcu to Twoja kasa, tylko szkoda potencjału tej maszynki zmarnowanego niestety przez nieodpowiednie warunki pokoju ... naprawdę niewiele trzeba abyś szczenę zbierał z podłogi... ;)

Jak włączysz projektor a w pokoju będzie ciemno - wydaje mi się, ze zobaczysz gdzie w sposób najmocniejszy następuje odbicie (rozjaśnienie).

To zapewne plan minimum.

Limitów zaczernienia (zaciemnienia) chyba nie ma - oczywiście biorąc pod uwagę jakość obrazu, a nie estetykę pokoju (choć to chyba jest sprawą względną ;) ).

Ja bym na Twoim miejscu zrobił coś takiego....

Jak widzę ze zdjęcia - preferujesz ciepłe kolory brązy i jego pochodne.

Na suficie zrobiłbym dwa kolory: zewnętrzny ciemny brąz, wewnątrz - kolor identyczny jak na ścianie lub jaśniejszy odcień tego koloru... Oczywiście większe zaciemnienie po stronie ekranu (biały prostokąt).

Poniżej propozycja sufitu:

12jpg_apqasaa.jpg

Faktycznie dobry pomysł kolorystyczny, tylko czy takie kolory się sprawdzą oprócz estetyki, z tego co widzę większość ludzi daje czarny mat. Ta ściana po boku jest pomalowana farbą Beckers a to jest farba, która ma trochę inne właściwości niż zwykła akrylowa i trochę mi jeszcze jej został - to nie wpłynie na odbicie nad ekranem, 60 cm ciemniejszego pasku nad ekranem starczy ? Też mam taką ciemny brąz, tej firmy, jak będzie możliwość to wrzucę zdjęcia, ciemny brąz mam też na ścianie z balkonem na wprost ekranu

No więc widzisz ... zawsze można coś fajnego i estetycznego wymyślić.

Najlepiej zapewne farby matowe. Szczególnie jeżeli chodzi o ciemny kolor. Ten jaśniejszy moze być taki jaki masz . I aby nie było zbyt ponuro - rzezczywiście rozjaśniłbym ten kolor odrobinę - domieszać koloru białego z tej samej rodziny farb.

Odnośnie zaciemnienia i brązu. Myślę, że jeżeli bedzie to mat i b. ciemny brąz - będzie ok. Brąz w przeciwieństwie do czarnego będzie miał sporo sensu w ogólnej kolorystyce Twojego pokoju.

Czy 60 cm wystarczy - chyba trochę mało.

Napisz ile ma szerokości i długości to pomieszczenie.

Z tego co u siebie zauważyłem to odbicia u mnie były tak do 1.6m. U Ciebie to dałbym 2m od ekranu jak najciemnieszy kolor na suficie i będzie ok. Ja u Siebie pomalowane mam 2.5m ponieważ mam taką wnęke e u Ciebie 2m powinny spokojnie wystarczyć. Po bokach zrobiłbym szynę z listwa maskującą i powiesił czarne kotary rozsuwane na czas seansu ... efekt murowany... ;-)

Udało się wrzucic w końcu zdjęcia ale mówię fotografem nie jestem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-36-0-91179100-1471564314_thumb.jpeg

post-36-0-58688800-1471564344_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie porażki nie ma jak na obecne warunki :)

Największym plusem Twojego set upu jest wielkość pomieszczenia. W dużych pomieszczeniach jest znacznie mniejszy problem odbic: światło z ekranu 'wygasza' sie mniej wiecej o polowe w stosunku do przebytej drogi.

Widac to doskonale na Twoich zdjęciach, gdzie sa duze odległości od ścian bocznych i tam panuje praktycznie czerń. Natomiast sufit i podłoga (sprzęt) sa zbyt blisko i odbijają światło z ekranu.

Chociaz na zdjeciu nr. 1 nie widac poświaty sufitu i od sprzętu???

Najlepiej byłoby gdybys potraktował sufit matowa ciemna farba- z szerokością możesz poeksperymentowac, a na sprzęt jakaś materia czarna pluszowa j powinno byc cool....

...Chociaz na zdjeciu nr. 1 nie widac poświaty sufitu i od sprzętu???...

Przeca to widać na pierwszy rzut oka - 1 jest focone dłuższą ogniskową lub bliżej niż 2 i 3. Sufit nie mieści się w kadrze, to i odblasków nie widać.

A ocenianie jakości obrazu z projektora na podstawie zdjęć (i to jeszcze z komórki)...

Hm. "You think that's air you're breathing now?" :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tak jak will napisał, połóż na sprzęt ciemny materiał (ja mam biały i tak robię. . ;-) i się sprawdza. Jeśli chodzi o sufit to puść jasny obraz a nie ciemny. Przy białym obrazie będziesz widział max. zasięg odbić w suficie dokąd miałbyś malować na ciemny kolor.. ;-)

Z komórki nie tylko z aparatu Samsung Galaxy, masz rację pierwsze zdjęcie jest bliżej i to jest film Blu Ray a pozostłe zdjęcia to jasne studio z TV z dalszej odległości

Z komórki były wcześniejsze zdjęcia, o do tego odnosiłem się pisząc o ocenianiu obrazu. ;)

A po co lupa, lepiej widać na miniaturkach - bezpośrednie porównanie trzech zdjęć. Jak dla mnie, na pierwszy rzut oka. ;)

A "czepiam się" nie tego, że widać lub nie odblaski, tylko oceniania obrazu u kogoś po fociach. ;)

Panowie już się przekonuje do pomalowania sufitu na matowy kolor tylko raczej zdecyduję się na ciemny brązowy mat nad ekranem czy w porównaniu do czarnego będą jakieś różnice oprócz spraw estetycznych, nad ekranem malować całą powierzchnię od ściany do ściany czy tylko powierzchnię od ramy do ramy ekranu?

Z tego co widać na zdjęciach - zdecydowanie od ściany do ściany.

Czarny czy brązowy - najlepiej ten, który odbija mniej światła. Jeśli jakość projekcji ma decydujące znaczenie. ;)

Darek nie idź na kompromis tylko szukaj farby, które są sprawdzone np. Ticurilla lub fluger. Są to farby o współczynniku odbicia światła 2-3%. Inne farby typu Dulux, Śnieżka mimo że będzie kolor czarny mogą mieć dużo większy współczynnik odbicia światła sięgający 40-60% co będzie negatywnie wpływać na obraz. Szkoda twojej pracy chęci i pieniędzy. Jeśli już się decydujesz to nie idź na kompromis tylko szukaj aż do skutku. Bedziesz w tedy na pewno zadowolony!

Panowie chyba jednak pójdę w czarny mat, myślałem o ciemnym brązowym ale boję się, że nie da takiego efektu jak czarny mat, oczywiście będę malował farbą przez Was sprawdzoną czyli Tikkurila Optiva3 Ceramic czarny mat, wszedłem na ich stronę i w mojej mieścinie są dwa punkty gdzie te farby niby powinni mieć w ofercie, więc myslę zrobią taki czarny mat jaki będę chciał, poniżej wrzucam zdjęcia na ostatnich dwóch jest ekran w świetle dziennym, czarnym matem pomaluję sufit od ściany z ekranem do granicy po prawej strony półka z płytami - ściana z kamienia z kominkiem - odległość od ściany z ekranem 2 metry na 4,20 m szerokość, mam nadzieję puszka 2,7 l starczy na dwie warstwy. Następne zdjęcia do pokój zaciemiony i biały obraz z projektora - widać odbicia. Myslę, że estetycznie będzie to w miarę wyglądać - na suficie czarne szkalne halogeny, czarny sprzęt na dole i po lewej plazma z srebrną i czarną obwódką, na prawej czarny kominek.

Ukryta Zawartość

post-36-0-00294300-1471873044_thumb.jpeg

post-36-0-24835400-1471873059_thumb.jpg

post-36-0-59689700-1471873070_thumb.jpg

post-36-0-89807800-1471873083_thumb.jpg

post-36-0-88073800-1471873091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem juz boki sa ok ze względu na odległości od ścian bocznych. Natomiast przy podsufitowym montażu projektora, pomyślałbym o malowaniu sufitu od-do na czarno lub przynajmniej pasa na szerokość beamu wiązki projektora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.