Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma HD 91 - to dobry wybór ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak włączysz projektor a w pokoju będzie ciemno - wydaje mi się, ze zobaczysz gdzie w sposób najmocniejszy następuje odbicie (rozjaśnienie).

To zapewne plan minimum.

Limitów zaczernienia (zaciemnienia) chyba nie ma - oczywiście biorąc pod uwagę jakość obrazu, a nie estetykę pokoju (choć to chyba jest sprawą względną ;) ).

Ja bym na Twoim miejscu zrobił coś takiego....

Jak widzę ze zdjęcia - preferujesz ciepłe kolory brązy i jego pochodne.

Na suficie zrobiłbym dwa kolory: zewnętrzny ciemny brąz, wewnątrz - kolor identyczny jak na ścianie lub jaśniejszy odcień tego koloru... Oczywiście większe zaciemnienie po stronie ekranu (biały prostokąt).

Poniżej propozycja sufitu:

12jpg_apqasaa.jpg

Jaamar Twoja propozycja idzie we wtorek na sufit, kolor ( Beckers ) w środku taki jak na bocznej ścianie pozostałość w tym sufit nad ekranem Tikkurila Optiva 3 Ceramic głęboki mat - odcień Chocolate aroma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie malowanie sufitu w toku, na tę chwilę wygląda to super ( farba Tikkurila kolor Chocolate aroma) już nie mogę się doczekać jak zawiśnie moja Optoma, panowie dzięki za namówienie, jak dam rade to w weekend wrzucę zdjęcia

Sorry ale dopiero dzisiaj skończyłem, na razie fotki pokoju, po weekendzie z projekcji, jaamar jeszcze raz dzieki za projekt, moze zdjęcia tego nie pokazą ale wyszło zajeb.........., nawet drugiej połowie się podoba, masz u mnie dobrą Whisky, przy okazji zmieniłem kolumny pod Auro. Dobrze, że dzięki wam się zdecydowałem, obraz był super, teraz jest rewelacja, na razie sprawdziłem na szybkiego na Canal +, co to bedzie jak wrzucę cos w lepszym formacie. Farba znakomita, jeśli ktoś się jeszcze zastanawia ? Nie ma nad czym !!!! W planach kaloryfery na ciemny brąz, oraz wymiana firanek na kawa z mlekiem

Ukryta Zawartość

post-36-0-17436400-1472943191_thumb.jpeg

post-36-0-26396500-1472943204_thumb.jpeg

post-36-0-49028300-1472943214_thumb.jpeg

post-36-0-24570900-1472943242_thumb.jpeg

post-36-0-03714800-1472943253_thumb.jpeg

post-36-0-63989700-1472943263_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem Ci, ze pokój nabrał klasy - słuchaj się mnie a będzie dobrze ;)

Nie za mało tego ciemnego obok projektora? Jak to działa podczas seansu? Jest poprawa?

Jedna uwaga...rozwiązanie z tymi kolumnami tylnymi - trochę chyba na siłę. Jaki tego jest efekt? Lepiej? Gorzej?

Dźwiekowy efekt super, na upmixie chodzi, że hej a co to będzie na oryginalnym Auro, na pewno nie żałuje aktualizacji swojego amplitunera do Auro, co się tyczy boków ekranu to myślę pomalowanie kaloryferów na kolor ciemny i ciemniejsze firanki sprawę tę załatwi, w ciemne kotary z boku raczej nie będę się bawił

Tak tak...kaloryfer w ciemnym brązie a firanki w kolorze ściany i będzie git

Dopełnieniem wizualnym będzie pomalowanie ekranu na kolor ściany ;)

Tak po namyśle (edycja) - czy nie dasz rady skumulować sprzęt na dwóch rzędach półek, tak aby te suby wsadzić pod ścianę - wg mnie jest to nieporozumienie aby stały "na środku" pokoju.

Co ty tam masz...sprzętu nawalone co niemiara. Ja bym się nad tym głęboko zastanowił aby to jakoś inaczej upchnąć. pomyślałbym również nad redukcją ilości tego wszystkiego...

Możesz wymienić co tam masz na tych regałach?

Widzę tam chyba VHSa - czy to prawda..? sentyment, czy tylko efekt wizualny? Wywal to. Te małe dupsy z regału po prawej upchniesz na jednym z odtwarzaczem i gramofonem. Sprawa załatwiona.

Nie bez przesady VHS, dwa odtwarzacze sieciowe w tym jeden z napędem Blu Ray - górny prawy regał, tuner sat. amplituner, koncówka mocy, wzmacniacz, CD, switch, może i bym upchnął, tylko centralny jest na środkowym regale, więc, bedzie jeden regał po środku a drugi z boku, trochę nieciekawie to będzie wyglądać, a zależy mi na tym żeby suby stały wewnątrz przednich.

zobaczcie - jak przy pomocy tych czekoladowych pasów na suficie

pokój się optycznie "podwyższył" - zwłaszcza patrząc w kierunku ekranu -

nie wiem jak ten zabieg się nazywa w architekturze - ale tu się udał bardzo fajnie

gratuluje i zazdraszczam :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

jaamar1

Jeśli chodzi o nieporozumienie to jest to wsadzanie suba pod ścianę. Koledzy lekko z akustyką na bakier. Kolega darek2 powinien sprawdzić gdzie wypadają węzły osiowych fal stojących i tam postawić suby. Dzięki czemu poprawia się rozkład ciśnień w pomieszczeniu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Hmmm...akustyka , akustyką, a pokój pokojem. Zaje jeżeli masz dedykowaną salkę i wówczas można zaszaleć. Jak dla mnie kompromis współdzielenia pokoju dziennego z salką kinową nie jest takie hop siup.

Bardzo dobrze rozumiem pojęcie węzłów - czyli miejsc gdzie amplituda fali osiąga wartość zerową.

Ja natomiast jestem za tym, aby mając namiastkę kina nie trzeba było robić slalomu idąc do kuchni po talerz z zupą. Ot taka moja teoria na temat codzienności.

No to może inaczej ...dywan jest za duży :) (?)

Muszę pokombinować ze stolikami, może połacze dwa i centralny pójdzie na część jednego i drugiego, myslę, że reszta sprzętu wejdzie, teraz w czasie kalibracji po przestawieniu kanapy bliżej ekranu pod Auro suby musiałem ściszyc na 17 a miałem na 25

Jeśli ma już wysunięte i żyje, to znaczy że mała korekta i nie ma problemów z zupą o których wspominasz :)

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Zdjęcia z projekcji, firanki będą zmieniane i sorry za jakość zdjęć

Ukryta Zawartość

post-36-0-42182000-1473202984_thumb.jpg

post-36-0-91451000-1473203082_thumb.jpeg

post-36-0-76171300-1473203095_thumb.jpg

post-36-0-61800000-1473203103_thumb.jpg

post-36-0-46199400-1473203112_thumb.jpg

post-36-0-70510000-1473203126_thumb.jpg

post-36-0-23973100-1473203178_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No Panie chyba teraz to jest różnica.... ;-) bo na zdjęciu z napisem Dolby atmos czerń zlała się z czernią otoczenia.... tak wiem przekłamanie z aparatem a monitorem...

Ale pomimo tego chyba kontrast znacząco się poprawiał..?

Masz odbicia z ekranu na suficie - za wąskie czarne bordery wokół ekranu a nad nim powinien border "zachodzić" na sufit.

Niestety, na podstawie zdjęć nie można się wypowiadać o jakości obrazu z pj :(.

Send from IOS with Tapatalk

darek2 : pytanie czysto techniczne... jak się malowało tą farbą? czy widac jakies mazy (ślady po wałku)?

Pytam dlatego, bo mam pomalowany sufit farbą tiqurilla tyle, ze satynową. Strasznie ciężko osiągnąć nią idealną gładź.

To ja też mogę odpowiedzieć, bo taką samą Tikkurilę bazową użyłem (ale inny barwnik) - malowane dwa razy, żadnych śladów po wałku. Malowałem oszczędnie, żeby na całość starczyło 0,9 l (starczyło!), więc warstwy nie były grube.

U mnie przy pierwszej warstwie wciągało farbę, że hej a, że miałem prawie 5 l farby nie musiałem oszczędzać, przy drugiej już tak nie wciągało, pokryło super, wałka nie widać a fakt malowałem na biały sufit z regipsu, dobrze zrobiony tylko malarz mi rok temu trochę schrzanił - widać smugi, teraz jest ok - bardzo dobra farba

No i znowu Was posłuchałem, kosztem jednego stolika i upchnięcia sprzetu na dwóch, suby powędrowały w lepsze miejsce obok przodów, no i powiem jest super, wizulanie no i przede wszystkim brzmieniowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jest gitara... ;-) Pytanie czy teraz nie masz w trakcie filmów podbicia na subie i czy w trakcie kalibracji nadal masz ta samą głośność czy musiałeś zjechać z vol na subach?

No to jeszcze jeden pomysł, ale nie wiem czy Ci się spodoba.

Ponieważ ekran masz ramowy - możesz zastosować fajny zabieg, który poprawi Ci w sposób znaczący kontrast.

Chodzi o zastosowanie podświetlenia pod ekranem. Ekran trzeba by odsunąć od ściany o parę cm. diody zamontować tak aby świeciły równolegle do ściany (na całym "obwodzie" ekranu). U ciebie zrobi to fajny efekt ponieważ masz strukturę na ścianie.

Oczywiście możesz kupić diody RGB, wtedy będziesz mógł sobie dopasować kolor podświetlenia.

Dzięki takiemu zabiegowi postrzeganie czarnego koloru znacząco się poprawi (smoła). Dodatkowo będziesz miał fajny bajer, który super wygląda nawet wtedy, gdy nie oglądasz filmów.

Koszt całego przedsięwzięcia nie jest duży, więc myślę, ze warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.