Skocz do zawartości
IGNORED

Wyświetlacz (info źrdódła) Yamaha RX-v767

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam do Was pytanie. Ponieważ większość filmów oglądam z lapka podpiętego do ampli Yamaha RX-v767 po hdmi to ciągle nie wiem co powinno pojawić się wyświetlaczu ampli. Pilki to .mkv w zależności od filmu ze ścieżką True-hd, DtsHD itd.itp.

Natomiast na wyświetlaczu pojawia mi się tylko napis Cinema DSP3 oraz kwadraciki z pokazanymi aktywnymi kolumnami. Czy nie powinno pokazywać się szczegółowo np. Dolby True HD czy inne?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Koledzy mam do Was pytanie. Ponieważ większość filmów oglądam z lapka podpiętego do ampli Yamaha RX-v767 po hdmi to ciągle nie wiem co powinno pojawić się wyświetlaczu ampli. Pilki to .mkv w zależności od filmu ze ścieżką True-hd, DtsHD itd.itp.

Natomiast na wyświetlaczu pojawia mi się tylko napis Cinema DSP3 oraz kwadraciki z pokazanymi aktywnymi kolumnami. Czy nie powinno pokazywać się szczegółowo np. Dolby True HD czy inne?

Powinno - jeśli się nie pokazują lampki najprawdopodobniej ampli dostaje 2.0 i poprzez DSP robi z tego multi - jednym słowem lipa więc przestań kopać się z koniem i kup player sieciowy np jakąś używkę za 2 stówy masz kłopot z głowy....

Powinno - jeśli się nie pokazują lampki najprawdopodobniej ampli dostaje 2.0 i poprzez DSP robi z tego multi - jednym słowem lipa więc przestań kopać się z koniem i kup player sieciowy np jakąś używkę za 2 stówy masz kłopot z głowy....

Co byś zaproponował? Konkretnie. Może trzeba coś w laptopie pozmieniać?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Po pierwsze podaj na jakim playerze oglądasz filmy. Ja ze swojej stromy proponuję potplayer, vlc splash PRO EX. W lapciaku nie trzeba zmieniać tylko dobrze skonfigurować playera.

Zobacz temat "Ustawienia w komputerze, żeby ampli dobrze dekodował

Co byś zaproponował? Konkretnie. Może trzeba coś w laptopie pozmieniać?

np popcorn A210 - metalowa pasywna obudowa z miejscem na dysk, odtwarza wszystko włącznie z BD (z pełnym menu!!!) z DTS MA i Dolby TrueHD w 7.1 - jak chcesz kupić pisz na priv ,

Tak przy okazji - nie rozumiem ludzi którzy którzy męczą się lapkiem - a to obraz, a to audio a to....- pomijając że za przykładowe 2 stówy to dooopy by mi się nie chciało ruszać z kanapy żeby to hdmi wetknąć. i żeby nie było że chce sprzedawać bo nie chce :)

Fajny ten popcorn, ale teraz sporo wydatków, wakacje itd. We wrześniu skuszę się ale do tego czasu trzeba sobie jakoś poradzić.

Korzystam z MPC i VLC

Adek45 patrzyłem na wątek ale nie znalazłem odpwowiedzi

W MPC mam tak ustawione:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam wykupią licencje na PowerDVD16 używam tez media Player Classic(darmowego) i powiem jak bym miał tego używać jako głownie do kina nie dał bym rady jakość tych programów dorównuję stacjonarnym BD LG czyli słabo.Więc ja z takich programów korzystam rzadko jedynie jak nie chcę odpalać głównego kina i palyerów(Kenwood BD-A7,philips BDP-7700/12) do tych odtwarzaczy te programy płatne nie maja startu a zwłaszcza jak kopia filmu jest słaba widać na nich nie doskonałości jak na mojm LG BR420 a te moje 2 pozostałe odtwarzacze wyciągają z materiału wideo wszystko podnąszą i jest jakość nawet Panasonic 45 mój stary lepiej sprawuje się od Playerów PC i to zaznaczam płatnych gdzie Cyberlink jest uważany za najlepszy Player DVD/BR/4K

Z MPC mam problem,żeby go dobrze skonfigurować natomiast PotPlayer ma podobnie jak MPC ustawienie Renderera Dzwięku więc jakbyś czytał uważnie temat na który zapodałem Ci linka to "zobaczyłbyś" pewne podobieństwo w tych ustawieniach w Twoim MPC i PotPlayerze. Też musisz ustawić odpowiednią opcję w Renderer Dzwięku jak w PotPlayerze. A u Ciebie w MPC musisz wybrać z listy opcję SONY TV IntelR Display Audio czyli pozycję 2 albo piątą a nie jak masz domyślną. Bo taką rozumiem masz . Ja też mam TV Sony i wybrany jest z listy ale i tak sygnał wyjściowy to PCM więc nie korzystam z tego playera. "Mówię" Ci zainstaluj PotPlayera i problemy znikną a w takim urządzonku jak Popcorn , który Ci proponowani zawsze wyjdą jakieś jaja jak nie z napisami to z czymś innym, np nowym kodekiem HEVC, który PotPlayer czyta. Ja mam coś podobnego do Popcorna a mianowicie Egreat R300PRO też z miejscem na twardziela, kóry miał czytać wszystko i mam czasami problemy z napisami oraz z kodekiem bo bywało już tak, ze zapodałem film a tu kupa, wideo nie obsługiwane a dzwięk leciał. Kiszka. Laptop i player w nim zainstalowany jest nie do pobicia przez żadne odtwarzaczyki. A wetknięcie kabelka hdmi oraz włączenie filmu to nie wielki wysiłek chyba , że dla mega leni.

W VLC najeżdżając na górne menu w oknie playera i na Narzędzia wciskasz na samym dole Preferencje. Otwiera się okno i tam wciskasz zakładkę Dzwięk. Poniżej ptaszkiem zaznaczamy Włącz dzwięk, poniżej jest pole Wyjście a poniżej Modół wyjścia.Po prawej z listy wybierasz Wyjście dzwięku DirectX , pod spodem pojawi się: Używaj SPDIF jeśli to możliwe i zaznaczasz to ptaszkiem. Poniżej jest Urządzenie i z listy wybierasz tak jak w Renderer w PotPlayerze czy w MPC czyli Sony itd. Na dole tego okna jest Pokaż ustawienia Pełne , Podstawowe i starczą podstawowe i to ustawiasz na podstawowych. Po prawej wciskasz Zapisz i już. Ścieżka będzie taka jaką na film, czyli jak DTS HD MA 5.1 to taka wejdzie Ci na ampla i koniec.

Jeśli po skończeniu odtwarzania i wyłączeniu całkowitym (czyli wyjściu z playera) zechce Ci się obejrzeć jakiś inny film i gdy włączysz VLC i nie będzie dzwięku to najeżdzając na górne menu i na Dzwięk wysuwa się podmenu , najeżdzając na Urządzenie Dziękowe rozwija Ci się lista i stamtąd masz wybrać coś podobnego jak pokazuje Ci w MPC w Rendererze Dzwięku czyli Sony TV itd. Tam też, tzn w zakładce menu z góry Dzwięk można wybrać ścieżkę jeśli jest więcej niż jedna.

Kolego spinacz66 może podpowiesz jak skonfigurować MPC, żeby mieć chociaż np DTS, DD albo DTS HD MA lub DTS HR lub DolbyThrueHD

Poza tym, żeby wykorzystać możliwości Powera DVD jak i MPC musisz je odpowiednio skonfigurować i wykorzystać możliwości karty graficznej. Zdziwiłbyś się jaki mogą dać obraz. Kiedyś się w to bawiłem, teraz nie mam czasu, mam to gdzieś i wolę prostotę i darmochę. Mi nie przeszkadza ta jakość obrazu. która wg mnie jest niezła z PotPlayera oraz bardzo dobra ze Splash PRO EX.

Powera mam na 4850HD Radku mam zaznaczone(Enabled akceleracje) avivoATI obraz i kolor orginal bez poprawiczy bo to bez sensu w smart de-intelcacing mode ustawione(based on bitsteram flags, De-interlacing algorrytm-BOB Hardware deiterlacing podobno to najlepsze ustawienia i filtry. Poza tym bardzo zaawansowanych ustawień nie widzę w Powerze jest on prosty nie skomplikowany w ustawieniach jak te darowe media Classic jest bardziej porypatny i ma wiecej ustawień .Teraz uzywam starego Sherwooda pod niego podłaczone Panas 45 i LG420 i z tego jade i jestem lepiej zadowolony niż z płatnego Powera.MPC nie konfigurowałem więc się nie wypowiem co i jak ustawić.Jak puszę na nim DVD słabej jakości widaćnie doskonałość tak jak na LG a Na panasie 45 już nie widać

Dodam że ustawienia brałem z czasopisma do media center Komputer Ekspert

Zainstalowałem PotPlayer zrobiłem wszystko jak pisaliście i dźwięk jakby lepszy ale na ampli cały czas świeci się Cinema DSP3. Może mój ampli nie wyświetla sygnału jaki dostaje.

Dopiero teraz dotarłem do domu i sprawdziłem. No niestety kiedy wyłączę Straight to znika oczywiście Cinema DSP ale nic więcej się nie pokazuje. Wykrywa tylko które kolumny grają. Trochę doprowadza mnie to już do szału:)

A co pokazuje na wyświetlaczu oprócz podłączonych kolumn, jaki jest dekoder. Tzn, że co, jest pusty wyświetlacz. A mozesz napisać jak masz ustawione w Potplayerze, co wybrałeś z listy a co w niej jest. Mnie też zaczyna tkie coś draznić Jeśli nie ma nic na wyświetlaczu ampla oprócz ikonek podłaczonych kolumn to zresetuj PotPlayera, na oknie playera prawy przycisk myszy i w oknie menu po lewej na dole jest przcisk Resetuj. Zresetuj. Wyłącz, włącz i zrób jeszcze raz tylko to co napisałem w tamtym temacie.

Sorry Panowie za weekendową nieobecność ale dopiero dziś odpaliłem kompa i wszystko zresetowałem, tzn przeinstalowałem potlayera i ciągle to samo.

Dziś dostałem olśnienia i nie wiem czemu taki głupi byłem wcześniej, że tego nie sprawdziłem. Wsadziłem br World War Z z dts-hd master do playera Sony i to samo. Brak jakichkolwiek informacji o formacie dźwięku, tylko aktywne kolumny się wyświetlają. Wynika z tego, iż moja Yamaha nie wyświetla takich informacji, szkoda...

Ale dzięki wszystkim za pomoc

Co Ty pierdzielisz

Ukryta Zawartość

jak widać ten amplituner obsługuje dzwięk HD więc nie wiem dlaczego nawet po blu-ray-u nie wyświetla Ci dekodera a nawet gdyby nie wyświetlało dekodera HD to powinno chociaż rdzenia czyli samego DTS-u. Poczekaj, odtwarzacz masz połączony z amplitunerem kablem hdmi tak, a masz ustawiony strumień bitów w ustawieniach audio w odtwarzaczu.

A w potplayerze zrobiłeś jak napisałem w zaproponowanym wcześniej temacie czy tylko go przeinstalowałeś.

Ukryta Zawartość

W potplayerze wszystko ustawiłem jak napisałeś, podobnie w MPC też analogicznie zrobiłem i przysłowiowa dupa.

Jeszcze przed chwilą wziąłem latarkę i podświetliłem zgaszony wyświetlacz na ampli i faktycznie nie widać tam logo dts, truhd itd...

Wlasnie zdaje sie jest jak Adek45 pisze. Ustawisz w odtwarzaczu br Bitstream - przesyla sygnal do ampli (ampli dekoduje) i wyswietli np. hd master audio a jak jest ustawione pcm - odtwarzacz dekoduje i przesyla dalej do ampli i bedzie wyswietlac, tylko pcm.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Nie rozśmieszaj mnie, tą nazwę ( DTS HD MA lub Dolby ThruHD ) wyświetla na dużym wyświetlaczu alfanumerycznym na którym nie ma żadnego logo do podświetlenia tylko maciupkie diodki ustawione w prostokątnych polach gdzie odpowiednie z nich podświetlone pokażą napis DTS HD MASTER itp itd

Zobacz sobie wpisz w google mój model i kliknij na grafikę i na żadnym obrazku nie ma nic takiego...

Totalna głupota, że taka firma jak yamaha w tym modelu tego nie wprowadziła. Ale cóż życie:)

A czytałeś to co wcześniej napisałem

nazwę ( DTS HD MA lub Dolby ThruHD ) wyświetla na dużym wyświetlaczu alfanumerycznym na którym nie ma żadnego logo do podświetlenia tylko maciupkie diodki ustawione w prostokątnych polach gdzie odpowiednie z nich podświetlone pokażą napis DTS HD MASTER itp itd

u mnie też nie ma żadnego logo do podświetlenia (773) i co, znaczy to, że nie obsługuje tego formastu albo, że nie wyświetla go, bez sensu. Podczas seansu gdy mam w filmie puszczanym z kompa ścieżkę DTS HD MASTER to mi to wyświetla na wyświetlaczu alfanumerycznym, tym dużym o czym właśnie pisałem wcześniej a co przytoczyłem wyżej.

A mi na tym wyświetlaczu wyświetla albo Sony TV, albo BR, albo hdmi3 gdzie mam podpięty komp

Zapodam Ci kilka screenów z ustawień jakie ja mam i zdjątka z tego co mi wyświetla amplituner

Ukryta Zawartość

post-46325-0-25090500-1468926703_thumb.jpg

post-46325-0-72869800-1468926777_thumb.jpg

a to wyświetla mi w zależności od filmu i ścieżki w nim zawartej

post-46325-0-30603800-1468927143_thumb.jpg

post-46325-0-63971100-1468927175_thumb.jpg

post-46325-0-86398400-1468927191_thumb.jpg

Kurna, nie wiem czy z tych dwóch wąskich zdjęć coś wyczytasz , zrobię jeszcze raz

post-46325-0-63314400-1468928018_thumb.jpg

post-46325-0-25256200-1468928228_thumb.jpg

to coś w ustawieniach amplamasz skopane a naciskałeś przycisk na pilocie Straight

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem w innym temacie zakupiłem 481 i jestem zadowolony na 20m w pokoju daje tyle huku że ogladam na max -27dB powrównaiu to innych producentów do 2000zł Ymaha wypada najlepiej z testów polskich i zagranicznych w KD

Kolego djmilkyway popatrz, opis poniżej zdjęć (screenów)

Ukryta Zawartość

post-46325-0-90713100-1468935071_thumb.jpg

post-46325-0-18961200-1468935080_thumb.jpg

post-46325-0-33192000-1468935093_thumb.jpg

post-46325-0-07685100-1468935101_thumb.jpg

post-46325-0-45558400-1468935110_thumb.jpg

W wejściach mam tak ale podczas odtwarzania filmów czy to z blu-ray-a czy z kompa czy z cyfrówki wyświetla mi w jakim standardzie leci ścieżka czy to Dolby Digital czy DTS czy ich odmiany HD.

W wejściach tj po naciśnięciu na pilocie przycisku

post-46325-0-55405100-1468935418_thumb.jpg

Wtedy pokazuje się to menu z pierwszego zdjęcia i wciskając je leci jak poniższe zdjęcia w kolejności a naciskając

post-46325-0-52302500-1468935701_thumb.jpg

pokazuje się to co na 5 i 6-tym zdjęciu i tak mam ustawione

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy co może być nie tak.

Wiesz, głośność zależy od skuteczności kolumn więc pewnie mają dość wysoką skoro daje niezle.

I jeszcze jedno dla Kolegi djmilkyway

post-46325-0-25627300-1468936503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie dziękuje Wam bardzo wszystko już pięknie śmiga. Problem leżał w najgłupszej możliwej rzeczy. Na ampli wystarczyło wcisnąć przycisk info. on domyślnie pokazuje co jest podpięte pod hdmi i tak miałem ustawione, po naciśnięciu 2 raz pokazuje właśnie co dekoduje. Ale głupka z siebie zrobiłem już przed weekendem wszystko pewnie mi działało:)

Dzięki wielkie Adek45 za wyczerpującą i szczerą pomoc:)

Pozdrawiam i zamykam wątek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.