Skocz do zawartości
IGNORED

Basu chcę mniej :).

Przem77

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie,

dwa pytania przed weekendem.

1. Czy jako pułapki basowe można użyć innych materiałów niż wełna mineralna?

Chodzi mi dokładnie o użycie twardszych i twardych materiałów takich jak np. lite drewno, tworzywo, cegła itd.

A beton, kamień ? Pewnie jeśli materiał jest zbyt twardy - to nie pochłania tylko odbija ?

Dlaczego stosuje się właśnie wełnę? Rozumiem, że gęstość jest akurat dobra.

2. Jak mógłbym zaadaptować sufit w kierunku zmniejszenia dudnienia ?

Podobno podwieszenie czegoś miękkiego powoduje zanikanie nieskiego basu ?

• 3 tygodnie później...

Pewnie jeśli materiał jest zbyt twardy - to nie pochłania tylko odbija ?

Pewnie tak :-)

Coś wątpię. Ktoś to poparł pomiarami?

• 2 tygodnie później...

Czy jako pułapki basowe można użyć innych materiałów niż wełna mineralna?

Tak, można zrobić ustroje membranowe ale one tną dość wąskie pasmo - choć w Twoim przypadku, gdzie przyczyną są rezonanse, to może pomóc. Cegły, kamienie, beton - nie tłumią, mogą rozpraszać ale częstotliwości o długości fali podobnego rzędu jak te elementy (czyli raczej nie te niskie...)

??? podwieszenie sufitu - w sensie sufit podwieszany - może tłumić określone częstotliwości (jeżeli zadziała jak duży ustruj membranowy), ale dla niskich podwieszenie czegoś miękkiego właściwie nic nie może.

Zaopatrz sie w rezonatory Helmholtza dostrojone do kłopotliwej częstotliwości i załatwisz problem.

Powoduje, ale to musi być miękkie i dużej gęstości oraz grubości.

Inaczej RH, ale te trzeba zmierzyć bo w praktyce nie trafia się w celowane Hz

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Powoduje, ale to musi być miękkie i dużej gęstości oraz grubości.

Tak, oczywiście, tylko, że taki materiał wytłumi zdecydowanie więcej średnich i wysokich częstotliwości niż niskich oraz skróci nadmiernie czas pogłosu a i tak nie poradzi sobie z częstotliwościami rezonansowymi, ponieważ to wymaga zwyczajnie innych zabiegów akustycznych.

Ok, napiszę jakie były efekty moich dotychczasowych działań - zeszły miesiąc - po poradach ze strony 1.

Rozsunąłem kolumny szerzej (2m), odsunąłem trochę dalej od ściany- jest jakieś 70 cm od przodu.

Troszeczkę to dało jeśli chodzi o wolumen basu, a szczególnie poszerzenie bazy, prawa kolumna wychodziła w najszerszej opcji na drzwi tyłem...

Moje "pomiary" dawały dalej to samo - nawet z zasłoniętym BR mimo, że basu mniej to rezonanse bez zmian.

Dalej, wypełniłem rogi, w jedym stoi teraz dalej regał, na górze wypełnienie do sufitu.

W pozostałych dywany, grube. Chcę je jeszcze czymś wypełnić.

To co dało też słyszalną różnicę, to podłączenie kabli do górnych zacisków. Miałem na dole dotychczas. Bi-wiring też jest be w tym układzie.

Ogólnie efekt jest, pomiar nawet drgnął jeśli chodzi o ten niższy rezonans, tzn. jest dalej ale troszkę cichszy.

Bas jest w tej chwili lepszy i chyba podobnie zmniejszony jak z zatkanym BR, tym niemniej problem dudnienia, wzbudzanie 66 i 85 jeszcze nie jest tak małe jak będzie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.