Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Pre-amplifier Grounded Grid

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest lampowy pre-amp którego pokusiłem się złożyć, dokonując modyfikacji :

1. Zmniejszyłem wzmocnienie, bo nie potrzebuje dużego

2. Dorzuciłem XLR

właściwie to jest to sumator.

Efekt zgodny z oczekiwaniami.

Ominąłem opampa-sumatora w moim DACu którego żonglerka mnie już znudziła, tym bardziej, że nie udało mi się osiągnąć właściwego rezultatu

no i bardzo ociepliłem brzmienie, które jest naprawdę bardzo przyjemne.

No jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Ale do rzeczy.

Jaka jest impedancja wyjściowa układu, bo na stronie o tym ani słowa?

Czy potek 10k będzie mógł być za tym zastosowany?

Schemat poniżej

post-1958-0-35391100-1469292310_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

https://www.audiostereo.pl/topic/128256-lampowy-pre-amplifier-grounded-grid/

Nie testowałem, ale w wersji "plus" tak jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Szczerze mówiąc to myślałem o drenie pentodowym ... lub może coś na DN2540 ...

Przy tym prądzie co tam jest oraz 200V - to byłoby do ogarnięcia, z jakimś radiatorkiem ....

To co ten koleś Kitty namalował to takie trochę cudaczne, bo pozostawiał te 51K rezystory, a ino boczkiem jakieś fiku miku robi, ale pod względem uwspólnionego i jednolitego, 'gwarantowanego' [dzielnik 51k + 51k + dioda + 3x || (dioda + 20K) ] potencjału na wszystkich bazach (lustro) - też dość ciekawe rozwiązanie.

Acz nie mam pewności, czy przy pozostawieniu tego "głównego" 51k od katody, to czy impedancja dynamiczna takiego drenu będzie równie dobra (=kosmiczna), jak w sytuacji, gdy całość prądu spuszczasz do drenu prądowego (a nie fiku miku bocznikiem). Na pewno tak jak to narysował, to tranzystorek mniej się spoci.

... Jeśli zaś chodzi o tą impedancję wyjściową, to ten potek 10k powinien być spoko.

Zważ, że : a). Górna lampa to jest górna połowa mu-followera, gdzie średnie wzmocnienie mu tej górnej lampy całą parę w gwizdek wkłada w mu-krotne (mniej więcej) obniżenie impedancji wyjściowej tej anody. b). Zastosowałeś sprzężenie na rezystorach 56k + 62k, efektywnie zbijając wzmocnienie w zamkniętej pętli do coś około 2,1 (to nie apteka).

Różnica (dB) pomiędzy wzmocnieniem w otwartej a w zamkniętej pętli - znowu - pracuje w kierunku obniżenia impedancji wyjściowej układu.

Ten 10k to powinien być spoko.

... a jak masz duszę eksperymentatora, to zamiast tego rezystora górnego katodowego 3k - spróbuj dać rezystor, np. 2,9k połączony szeregowo z dławikiem rzędu 5-10H (jeśli R-dc 100ohm). Nie zapomnij izolować rdzenia tego dławika od chassis i podłączyć elektrycznie rdzeń dławika z katodą górnej lampy. Dla bezpieczeńśtwa - możesz to zrobić nie wprost, lecz np. przez 100nF, a potem ten rdzeń przez 10 megaohm do masy.

:)

Taki układ (przynajmniej jego górna połowa) nazywa się wtedy CAMUS ... (Choke Assisted MU follower Stage). Niejaki Alan Kimmel to kiedyś wymyślił.

Przyjrzyj się dobrze schematowi, zobaczysz przerwy rezystorów R24 i R25 do emiterów tranzystorów. Pewnie na PCB mamy możliwość wykorzystania wariantu z rezystorem 51k lub z tranzystorem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.