Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio silver czy ....?

Walek77

Rekomendowane odpowiedzi

Siema po dluzszej przerwie.

Zbieram sie powoli do upgradu mojego systemu, tym razem pora wyrzucic jamo 626 z subem 360 na rzecz czegos lepszego.

Bylem ostatnio na odaluchu monitor audio silver 6av12, i powiem szczerze zakochalem sie :) nie sadzilem, ze az taka roznica w dzwieku moze byc miedzy tym co mam w domu, a tym co kosztuje duzo wiecej.... nie jestem audiofilem moja zona tym bardziej... a to ona wlasnie naciska na kupno tych glosnikow.... zastanawiam sie jakie byly by warianty za sume okolo 15tys zl. Na ta chwile uzywam amplitunera pioneer vsx930, i osobiscie bardzo sobie go chwale. Mysle zlozyc albo typowo monktor audio silver 6av12 lub monitor audio silver 2 na przody zamiast 6stek i wsadzic 2 subwoofery z serii bronz bo o takie kombinacje widzialem wychodzi to ciut taniej ale czy lepiej? Zastosowanie glownie filmy, ale muzyka na takich glosnikach nie pogardze

https://www.audiostereo.pl/topic/128311-monitor-audio-silver-czy/

A z czym w parze grały te Silvery gdy byłeś na tym odsłuchu, na pewno nie z amplitunerem i na pewno nie z Twoim Pioneerem to raz, dwa, za cenę 10 tys za parę (teraz już za 9) zobacz Quadral Platinum M40, tylko, że ja je słyszałem w parze z Onkyo RZ900 i było super, nie wiem czy ten Pioneerek da radę je wysterować, czy da radę wysterować cokolwiek innego dużo droższego od 626 Jamo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

posłuchaj ich ale w parze z dobrej klasy amplem albo wzmakiem . Proponuję jednak zmienić ampla jeśli chcesz cieszyć się brzmieniem dużo droższych kolumn. Szkoda takich drogich kolumn do tej klasy amplitunera. Możesz się zawieść.

Szkoda, że ten Pioneer nie ma wyjścia PRE-OUT bo zaproponowałbym Ci dokupienie do niego wzmaka i do niego podłaczenie kolumn frontowych a całość (wzmak i kolumny) podłaczyłbyś do wyjść PRE L i R co daje dobrze wysterowane fronty i do stereo i do kina, odciążony amlituner w kinie, więcej mocy na resztę kolumn.

Ukryta Zawartość

Gralo to na pioneerze sclx59 inna klasa jak moj. Amp to nie problem bo to tez sie da zmienic sprzedaf kupic. To jest najmnienszy problem

Tez szukam w sumie jakiegos konkret zestawu same 2 glosniki mi nic nie daja. Potrzebuje fronty z centralka 2 kolumny na tyl i sub.

Dzień dobry.

Jesli chcesz zbudować dobry system, skup się raczej na pełnym zestawie Monitor Audio Silver i spokojnie jednym subwooferze. Nie wiem jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, ale sugerowałbym raczej kolumny przednie podłogowe, czyli zbudowanie systemu Silver 6/1/C i dedykowany subwoofer serii Silver. Natomiast zestaw taki potrzebuje znacznie mocniejszy, bardziej wydajny amplituner. Na pewno spójrz na Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html), jeden z wyższych modeli Yamaha RX-A860 (http://q21.pl/yamaha-rx-a860-aventage.html) lub Yamaha RX-A1060 (http://q21.pl/yamaha-rx-a1060.html). Wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Z mojej strony natomiast proponiwałbym jeszcze odsłuch innych kolumn i wybór opcji, która najbardziej będzie Ci odpowiadała. Jesli stawiasz przede wszystkim na kino domowe, warto rozważyć kolumny Klipsch serii Reference Premiere (http://q21.pl/category/kolumny/1/short/name/asc/128?filter=1). W tym przypadku warto jeszcze rozważyć model RP-280FA (http://q21.pl/klipsch-rp-280fa.html), który pozwoli Ci na stworzenie prawdziwego systemu Dolby Atmos. Dobrym rozwiązaniem jest także francuski system Focal Chorus serii 700 (http://q21.pl/category/kolumny/1/short/name/asc/18?filter=1).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, poroównania poszczególnych rozwiązań. Jest także opcja zorganizowania odsłuchów w Twoim domu. Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Potrzebuje fronty z centralka 2 kolumny na tyl i sub.

na jakie metry tzn w jakim pomieszczeniu ma to grać (chodzi o suba) . A za te 15 tys to ma być cały zestaw 5.1, mhm,

Ukryta Zawartość

+ do tego taki sub albo nawet 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam obecnie pomieszczenie 4.5/4m i wysoki sufit na oko 3m wiec jest co wypelnic dzwiekiem... obecnie mam dolby atmos system bo dokupilem jamo podstawkowe i wrzucilem na sufit. Na jakis czas bym ew. Te jamo zostawil na suficie pozniej zmienil. Bo widze ze bez amplitunera sie nie obejdzie. ;) jakos tak zakladalem, ze tak sie moze stac. Tylko dziwi mnie ze nikt nie mowi tu o pioneerach tych lepszych. Mialem onkyo, mialem yamahe, i tego pioneera najbardziej polubialem szczegolnie bardzo zaawansowana kalibracje, bezproblemowosc(yamaha np nie widziala projektora onkyo 3x servis zaliczyl po 3cim go sprzedalem i wlasnie kupilem ten amplik zaraz po jego premierze).

Jesli to ma byc typowo do odsluchu filmow to tak jak pisal q21 onkyo, yamaha plus klipsch rp 280 450 160,250 a jako sub 115sw, jesli wiekszy nacisk na stereo to zostan przy tym co ci sie spodobalo bo klipscha albo sie lubi albo wk***ia hehe... moje pytanie z racji zmiany ampli jak gra 1060 w porownaniu z rz900

Wiem, ze od czegos trzeba zaczac i zawsze jest cos lepszego .....

silvery sa ok. ale jak bys postawil obok uzywki z serii gx to szybko zmienilbys zdanie. To samo tyczy sie centalki. Tylne efektowe lepsze te fx,no chyba, ze masz full miejsca do okola siedziska.

Tak czy siak seria silver lub rx duzo lepsza od tego co masz.

Sam ampli nawet do silver to pomylka... a jakis relatywnie drogi z tymi bajerami co malo komu potrzebne, z tych cyrka 15kg tez nie zagrasz jak trzeba :/

Suby MA to bym wogole sobie odpuscil lepiej cos z Velo, Rel, SVS lub BK.

Ja osobiscie za 15k bralbym uzywki rx jaks sredniak ampli lub wyzej kilka modeli do tylu. Ampli szybko traca na wartosci w moim przekonaniu nie warto pakowac sie w nowke. Do tego wzmacniacz stereo tu zalezy...albo sredniak z uzywki i sub, albo cos lepszego i sub potem. Aha no i pare stowek na jakies rozsadne kable.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Widze ze bede musial najpierw pomyslec o amplitunerze. Zona nie jest zadowolona.... Dziwi mnie ze nikt nie napisal o tym pioneerze sclx59 na ktorym mialem odsluch. Widze, ze zdobyl nagrode za najlepszy amp do 1500 funtow... czytalem tez o tym onkyo txrz900 ponoc gra przepieknie w stereo i nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy. Sa jakies podobne wzmacniacze w tej klasie co nie wymagaja dodatkowych inwestycji?

Jest wiele dobrych amplitunerów, na pewno Onkyo TX-RZ900 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz900.html) jest urządzeniem, które swietnie sprawdzi się w roli wzmacniacza stereo. Warto także posłuchać Yamaha RX-A1060 (http://q21.pl/yamaha-rx-a1060.html), to amplituner wybitny do kina domowego, ale jeśli lubimy mocniejsze gatunki muzyczne, sprawdzi się także w muzyce. Natomiast pod kątem stereo bezkonkurencyjny będzie Anthem - w podobnych przedziałach cenowych model MRX-510 (http://q21.pl/anthem-mrx-510.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, mamy wszystkie amplitunery tej klasy dostępne od ręki w salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziwi mnie ze nikt nie napisal o tym pioneerze sclx59 na ktorym mialem odsluch. Widze, ze zdobyl nagrode za najlepszy amp do 1500 funtow...

(moja opinia)

Nie sugeruj sie sponsorowanymi recenzjami ze swierszczykow nagrdami duperelami itp. takie cos o kant d... rozczasc, w tym roku taki w nastepnym inny i tak to leci....

Patrz pod katem funkcji, ktorych bedziesz uzywac i ktore dzialaja. Odsluch ampli do stereo z mojego doswiadczenia to strata czasu... jak juz pre i koncowka ma sens.

Mialem do rx 3010 w stereo kupa ( tak jak i dzis 3060) a branza poleca Ci 1060 :)) yhmm

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Widze ze bede musial najpierw pomyslec o amplitunerze. Zona nie jest zadowolona.... Dziwi mnie ze nikt nie napisal o tym pioneerze sclx59 na ktorym mialem odsluch. Widze, ze zdobyl nagrode za najlepszy amp do 1500 funtow... czytalem tez o tym onkyo txrz900 ponoc gra przepieknie w stereo i nie potrzebuje dodatkowych wzmacniaczy. Sa jakies podobne wzmacniacze w tej klasie co nie wymagaja dodatkowych inwestycji?

Model RZ900 lub nieco tańszy RZ800 (przy wyborze droższych kolumn) będzie bardzo optymalny.

Czego już słuchałeś?

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.