Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z niskimi tonami

sound11

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma właściwie na rynku sensownych nowych kolumn z wooferami >=25cm poniżej 20 tys. Takie kolumny typu Jbl e100 to lepiej pominąć milczeniem

Dlatego trzeba kupowac uzywane

Generalnie jestem zwolennikiem duzych glosnikow ale te klipsy potrafia uderzyc zwlaszcza z tak przebasowionym wzmacniaczem jak pioneer, wiec albo akustyka ale kondensatorki w pioneerze powiedzialy juz papa, a do najtrwalszych nie naleza, wgl pioneer to wkladal chyba jakis gorszy sort bo w innych sprzetach potrafia zyc 40 lat bez skazy a tutaj po 20 latach jest kryzys.

bo tak to właśnie jest ! zero korekcji to i dzwięk płaski , przynajmniej na 20% mocy ! odkręć gałe na 70% to zobaczysz bas

Nie do konca, sprawny i dobry sprzet gra pelnym pasmem od najnizszych poziomow glosnosci

Tego też się boję. Generalnie chciałem przeznaczyć 3000 zł więc może być tak, że kupię albo wzmacniacz, albo kolumny. Z takim zamiarem i tak już się nosze od miesiąca ;)

Par miesięcy temu , kupiłem to wszystko używane, aby zobaczyć czy w ogóle się w to wciągne. No i się wciągnąłem ;)

Jeśli okaże się, że to kolumny to już mam na oku takie modele:

Jbl Studio 280 (te ponoć mają solidne niskie tony), zapewne model Studio 290 ma jeszcze więcej niskich tonów , no ale gdzie takie krowy do 18m2.

Heco Music Style 900

Pylon Shaphire 25

Melodika Bl 40

Tylko czy te powyższe modele by pasowały do tego Pioneera póki co?

A jeśli wzmacniacz to:

Nad 356 bee

Nad 326 bee

To jeśli chodzi o nowe, ale może pomyślę też nad używkami.

Nie kupuj nowego sprzetu za 3k bo tylko utopisz kase a bycmoze bedzie to nawet krok w tyl.

A tak z ciekawości się zapytam, może tutaj na forum ktoś się zajmuje naprawami takich starych kaszalotów ? :)

Ja miedzy innymi zajmuje sie serwisem

Wczoraj, przez moment wystąpiło to dziwne buczenie, a dzisiaj już gra tak jak wcześniej. Nic nie buczy.

Porobiłem kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz nie był chyba nigdy otwierany więc w środku trochę kurzu jest ;)

Trochę napuchnięty jest lewy kondensator jak widać na zdjęciu, ale może to jest akceptowalne?

Jeszcze pod transformatorem jest płytka, ale jest ona zbudowana, wolałem już nie rozbierać, aby nic nie popsuć. Z elektroniki jestem noga ;)

Bumpalump coś z tego można wywnioskować czy raczej nie?

Swoją drogą w razie co można byłoby przysłać do Ciebie ten wzmacniacz do przeglądu? Jak tak to napisz na priv info.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten biały osad to może być kurz, ale nie jestem pewien.

Jeśli kurz, to powinien się luźno trzymać , jeśli elektrolit, będzie przylegał do płytki i mieć bęcie konsystencję proszku. Ja stawiam na drugą opcję , ale na odległość ciężko gdybać. Objawy - przydźwięk , brak mocy (niskich tonów) wskazują na uszkodzone kondy. Zrób fotę ze zbliżeniem na to mejsce ;)

Tak też właśnie zrobię ;) Już się dogadałem z kolegą Bumpalump. W poniedziałek wysyłam wzmacniacz. Przynajmniej będzie wiadomo czy to wzmak powoduje ten brak niskich tonów czy nie ;)

Sprzedając wzmacniacz pamiętaj aby wspomnieć kto go serwisował, w innym wypadku na miejscu kupującego traktowałbym to jako ukrytą wadę...

Wracając do tematu, pomijając naturalnie akustykę pomieszczenia, nie można oczekiwać od kolumn z 16cm wooferkami basu, co najwyżej niekontrolowanego bulgotania ale na pewno nie basu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie wiem o jakim budżecie mowa ale dam kilka przykładów, które znam i osobiście mogę polecić.

Infinity R80, do większych pomieszczeń R90, analogicznie Kappa 8 i 9 (nie mylić z serią 8.2 i 9.2), seria reference RS3, RS2 oraz RS2b no i finalnie RS1 z osobnymi liniami basowymi. Warto też zwrócić uwagę na JBL TI250, Dali Skyline 2000, B&W 801.

Wszystkie w.w. kolumny reprodukują bas dobrej jakości, jedne mają go więcej, inne mniej ale żadna z nich nie zleje tego zakresu w jedną bułę tylko pokaże co się dzieje w nagraniu.

Szukasz dobrego basu zajrzyj do subwooferów, tam masz głośniki i 8 i 10 cali, dedykowaną skrzynię i wzmacniacz tylko do odtwarzania niskich tonów.

http://sklep.rms.pl/subwoofery-do-kina-domowego

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Propozycję Opterona bardzo fajne. Ale nie dodał do tych kolumn potrzeba już prawdziwej elektrowni. Żadna Integra nie ma szans tego odpowiednio zasilić. I budżet za używki kolumny + końcówka/pre dochodzi dochodzi do astronomicznych kwot.

Dobry bas i sub na 8" głośniku? Hm...

Kolega na pewno we właściwej branży???

Wszystko zależy od wielkości pomieszczenia. Nie demonizujmy, bo potem ludzie lądują z 120 centymetrowymi kolumnami w pomieszczeniu 16m kw.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Paradoksalnie w małym pokoju (mam na myśli powierzchnie poniżej 10mkw) bardzo dobrze spisują się wielkie woofery, nie koniecznie kolumny (duża odległość centrów akustycznych, chyba że mowa o współosiowych rozwiązaniach).

W tak małym pokoju trudno o mody na niskich f gdyż po prostu fala jest zbyt długa i odtwarzanie basu staje się ciśnieniowe. Sytuacja zaczyna przypominać słuchanie na słuchawkach, dlatego jeżeli już mówimy o dobrym basie to albo kolumny z 2x8" na stronę - to absolutne minimum albo lepiej 2x10" lub 1x12" czy wręcz 1x15" i z punktu widzenia wzbudzeń najniższych częstotliwości im mniejszy pokój tym lepszy dla poprawnego odtwarzania basu. Jeden mały sub pompujący powietrze na granicy rezonansu i mechanicznego wychyłu daje tylko jednostajny łomot/bulgot - do kina może i 8" przejdzie ale do stereo? Mniejszy pokój nie zniweluje ograniczeń małego głośnika, ba będzie nawet gorzej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.