Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio A651 problem ....

Sebastian_62917

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu mam problem ze wzmacniaczem cambridge audio Azur 651A.

Raz na kilka dni podczas włączania wzmacniacza następowało głośne pyknięcie w prawej

kolumnie i włączał się system zabezpieczenia wzmacniacza CAP5

Jednostajnie pojedynczo miga czerwona dioda. Oznacza to wg instrukcji stałe napięcie na wyjściu.

Odpięcie kabli głośnikowych nie pomaga.

Odpięcie żródeł nie pomaga.

Dopiero kilkukrotne wyłączenie z sieci, włączenie ponowne powoduje że

wzmacniacz się uruchamia poprawnie i gra tak kilka dni. A potem znowu to samo.

Niestety po 14 dniowym odpoczynku (wakacje) chyba poddał się całkowicie

Może pod wpływem "Dobrej Zmiany" a może to skutek BREXIT-u... Nie wiem.

Nie jestem w stanie go ponownie uruchomić.

Od razu po włączeniu uruchamia się CAPS, miga jednostajnie dioda.

Link do filmiku https://1drv.ms/v/s!At6c7ogE2FCqgZBsqIUTasAN0h8_mw

Spotkaliście się z problemem?

Może to jakaś błachostka i lokalny kumpel elektronik da sobie z tym

radę.

Jeśli nie, to może macie jakieś sensowny serwis we Wrocławiu do

polecenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/128513-cambridge-audio-a651-problem/

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu mam problem ze wzmacniaczem cambridge audio Azur 651A.

Raz na kilka dni podczas włączania wzmacniacza następowało głośne pyknięcie w prawej

kolumnie i włączał się system zabezpieczenia wzmacniacza CAP5

Jednostajnie pojedynczo miga czerwona dioda. Oznacza to wg instrukcji stałe napięcie na wyjściu.

Odpięcie kabli głośnikowych nie pomaga.

Odpięcie żródeł nie pomaga.

Dopiero kilkukrotne wyłączenie z sieci, włączenie ponowne powoduje że

wzmacniacz się uruchamia poprawnie i gra tak kilka dni. A potem znowu to samo.

Niestety po 14 dniowym odpoczynku (wakacje) chyba poddał się całkowicie

Może pod wpływem "Dobrej Zmiany" a może to skutek BREXIT-u... Nie wiem.

Nie jestem w stanie go ponownie uruchomić.

Od razu po włączeniu uruchamia się CAPS, miga jednostajnie dioda.

Link do filmiku https://1drv.ms/v/s!At6c7ogE2FCqgZBsqIUTasAN0h8_mw

Spotkaliście się z problemem?

Może to jakaś błachostka i lokalny kumpel elektronik da sobie z tym

radę.

Jeśli nie, to może macie jakieś sensowny serwis we Wrocławiu do

polecenia?

Ja miałem ten sam problem ale na gwarancji. Wymienili mi na nowy bez podchodzenia do naprawy. Generalnie wg instrukcji jeżeli ten problem występuje zalecany jest kontakt z serwisem. Po wymianie wzmacniacza problem nie wstąpił ani razu więc zakładam, że nie dotyczył kolumn ani kabli.

Ja miałem ten sam problem ale na gwarancji. Wymienili mi na nowy bez podchodzenia do naprawy. Generalnie wg instrukcji jeżeli ten problem występuje zalecany jest kontakt z serwisem. Po wymianie wzmacniacza problem nie wstąpił ani razu więc zakładam, że nie dotyczył kolumn ani kabli.

A tak z ciekawości, jak usterka wystąpiła (zadziałanie zabezpieczenia CAP, prąd stały na wyjściu, migająca pojedynczo dioda) wzmacniacz już ci się nigdy nie włączył?

Czy po kilku próbach on/off załapywał i grał normalnie?

Bo u mnie tak jest. Potrafi grać przez tydzień normalnie a czasami blokuje się praktycznie codziennie...

Mój egzemplarz jest już po gwarancji. Dlatego szukam na razie rozwiązania lokalnie, zanim wyślę do dystrybutora

A tak z ciekawości, jak usterka wystąpiła (zadziałanie zabezpieczenia CAP, prąd stały na wyjściu, migająca pojedynczo dioda) wzmacniacz już ci się nigdy nie włączył?

Czy po kilku próbach on/off załapywał i grał normalnie?

Bo u mnie tak jest. Potrafi grać przez tydzień normalnie a czasami blokuje się praktycznie codziennie...

Mój egzemplarz jest już po gwarancji. Dlatego szukam na razie rozwiązania lokalnie, zanim wyślę do dystrybutora

U mnie w trakcie grania zapalała się kontrolka CAP5. Generalnie, aby nazwijmy to ją odblokować, odcinałem zasilanie od wzmacniacza. Nie przejmowałem się tym zbytni z początku, bo zjawisko było stosunkowo rzadkie i występowało po ok 4 godzinach grania. Subiektywnie miałem odczucie, że najczęściej działo się to jak grałem z gramofonu. Dla świętego spokoju jednak postanowiłem wysłać wzmacniacz do serwisu. Praktycznie po 3 dniach dostałem nowy na wymianę. Nie wiem czy mają taką politykę lub czy jest to jakaś wada seryjna w przypadku jej wystąpienia dokonują wymiany sprzętu.

Miałem podobny problem z Sony STR GX 315, włączał się, od razu zapalając PROTECT. Uszkodzenie okazało się uszkodzeniem procesora sterującego i niestety, okazało się dla Soniaka śmiertelne. (Brak procesorów w magazynie serwisu, zbyt stare urządzenie.) Ratunkiem okazał się zakup "trupa" na przeszczep.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.