Skocz do zawartości
IGNORED

5000pln - analog / CD / pliki ?

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę może od tego iż jestem na rozdrożu. Nie wiem w którą stronę pójść, dylemat jak w tytule.

Znam dziś zalety i wady wszystkich opcji źródła, ale wiem też, że są osoby które mają dużo więcej doświadczenia i przechodziły przez lata przez wszelakie nowości technologiczne.

Zawsze marzyłem o czarnej płycie, pytanie czy warto?

---

Troszkę o systemie:

Kolumny: Xavian XN250 Evo

Wzmacniacz: Music Angel by Sonus Oliva *tu wielki ukłon w stronę firmy!!!

Źródło:

1. Abrahamsen V1.0UP / kolekcja ok 300CD

2. Hegel HD12 / Laptop + Tidal HI-FI / Foobar

Kable:

RCA Bona Silver 082 / + QED inne śmiecówki

USB Audioquest Cynamon

Głośnikowe: Supra Classic 2,5

Ta konfiguracja jest MEGA, wbijam w sofę i odlatuję. Za jakiś nieokreślony czas pojawi się tu z pewnością OCTAVE V70.

Do pełni szczęścia brakuje gramofonu, ale...!!! Czy za 5000pln *na rynku wtórnym* jest on w stanie wnieść coś do systemu???

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

https://www.audiostereo.pl/topic/128644-5000pln-analog-cd-pliki/

Zawsze marzyłem o czarnej płycie, pytanie czy warto?

Moim zdaniem nie warto.

Do pełni szczęścia brakuje gramofonu, ale...!!!

Zainwestuj lepiej w lepszy wzmacniacz lub kolumny.

Jak Tobie dobrze gra dotychczasowy system to nie kombinuj ,tylko się ciesz,z analogiem,czy to gramofon ,czy magnetofon jest dużo więcej zachodu z optymalnym zestawieniem ,no ,ale może o to chodzi żeby audiofilska choroba trwała i się rozwijała.Ja mam kumpla zakochanego w dzwięku z winyla,gra to fajnie ,ale nie zamieniłbym się na moje dacki .

Kolumny zacne.

Wzmacniacz zmienić. Daca także.

Poszukać jakiegoś bardziej uczciwego RCA i głośnikowego.

Jak nie masz winyli to nie wchodź w gramofon.

Koszta duże, efekt niepewny.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Z lampy nie wyjdę - na stówkę - ZBIERAM ;-)))

Kolumny będą grać, aż wyciśniemy 101% z koncepcji Berletty!!!

Kable? Nie widzę problemu...

Źródło!!' To jest pytanie.

Cześć 1. Jeśli masz kilka płyt winylowych, i jeśli bardzo chcesz, czujesz, że musisz, to kup gramofon za 250 zł, nową wkładkę za 100 i jakieś używane pre gramofonowe za 150 zł. Ustaw napęd, dokonaj żmudnych ustawie ramienia, wkładki, azymutu itd i odpal płyty.

W porównaniu do toru cd będzie DRAMAT. Ale nie poddawaj się, Pożycz od kolego myjkę do winyli, wymyj płyty, odpal. Będzie ZNACZNIE lepiej. Ale nadal gorzej.

Pożycz od kolegi dobre gramofonowe pre (+/- 1 tysiąc PLN). Włącz. Znów będzie lepiej. Skoryguj ustawienia wkładki, kup dwie nowe płyty. Odpal... I tak dalej...

Rok temu, po dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugiej przerwie spróbowałem wrócić do winylu. Po trzech tygodniach zabiegów jak opisanych wyżej, dałem sobie spokój. Użytkowo - słabo. Cała masa zabiegów przy tym, efekt - nieprzewidywalny. Tor winylowy, aby brzmiał dobrze, wymaga naprawdę dużej wieedzy, doświadczenia, i DUŻO nakładów. To nie jest tania zabawa...

2. Jeśli po prostu chcesz mieć winyl, bo - dla szpanu, bo inni maja, bo taka moda, bo to fajna zabawa, bo może połknę bakcyla, to zrób jak w punkcie pierwszym.

3. Jeśli na poważnie o tym myślisz, to 5 tys wystarczy na przyzwoity używany gramofon. Do tego wkładka, pre, interkonekt, platforma antywibracyjna, mata na talerz, myjka do płyt, nowe koperty antystatyczne i kupowanie od nowa płyt...

4. Rozwijaj tor, który już masz.

5. Lekko wejdź w pliki. Laptopa pewnie masz. Ściągnij darmową wersję J Rivera i kup tani, używany DAC (np. Matrix i-mini, test tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub jakiś inną chińszczyznę. I zobacz, czy Ci to Opowiada. Jesli bawić będzie Cię granie z plików, to może warto w to inwestować. Ja tak zrobiłem i kompletnie mnie to nie przekonało. Nadal gram z płyt CD :-)

6. 5 tys PLN to fajny grosz. Można za to zrobić sporo fajnych rzeczy. Pojechać na zajebiste wakacje z dziewczyną/żoną, zrobić remont kuchni albo akustykę pokoju odsłuchowego :-)

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stempur

Jesteś gość! Dzięki...!

Dodam tylko, że DACa mam ;-)

Szpakowski

Dlaczego sądzisz, że wzmacniacz w pierwszej kolejności trzeba wymienić?

Dlaczego sądzisz, że wzmacniacz w pierwszej kolejności trzeba wymienić?

Przyznaję, że nie znam Twojego wzmacniacza ale pisałeś, że chcesz wycisnąć max ze swoich Xavianów

Moim zdaniem umożliwi to wzmacniacz, ponieważ odpowiada za wysterowanie kolumn.

iambr

Sorki, zapomniałem, że masz tor plikowy. No to dobrej zabawy z winylem :-) Będziesz kupował "placki", które masz na cd i w plikach, żeby porównać, czy winyl gra lepiej. Przestaniesz słuchać muzyki, tylko będziesz porównywał :-)

Pozdrawiam Stempur

Dziękuję!

Czasem trzeba się wyleczyć ;-)

Pozdr.....

Definitywnie zostaję przy oszczędzaniu na wzmacniacz...

Czarna plyta czy warto?

Jesli akceptujesz cale zaplecze niedogodnosci ich czyszczenia, czestego przekladania ect. to jak najbardziej warto.

Wszedlem w to przypadkiem- gramofon kupilem uzywany okazyjnie w dobrej cenie i swietnym stanie. 1 plyte kupilem na targu za zlotowke. Mysle sobie wlacze na starym amplitunerze yamahy z wbudowanym pre (ktory lata lezal w kartonie w piwnicy) i poslucham. I chwycilem bakcyla, gramofon dostal pre, kolekcje plyt w idealnym stanie z 83' , nowa wkladke, nowa igle przewyzszajace naturalnie wartosc gramofonu I sprzezylem calosc z docelowym systemem.

Coz moge powiedziec? Czesto mam napady na czarna plyte a zwlaszca na Kenny G. ;)

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dziękuję!

Czasem trzeba się wyleczyć ;-)

Pozdr.....

Definitywnie zostaję przy oszczędzaniu na wzmacniacz...

stempur

DZIĘKUJĘ!!!

Taaaaak życie mamy jedno , wakacje raz do dwóch razy w roku - a i tak większość życia spędzamy w domu . Ograniczać się tylko cyfrą to profanacja :-)) ciekawe czy po pracy biegasz do domu , do rodziny i do ukochanego sprzętu by nie tylko go posłuchać ale i dotknąć , szybko wpłynąć na dzwięk ustawiając inaczej wkładkę ramię , czy brzmienie z kompa lub innych nośników cyfrowych tak szybko zmienisz jak z płyty winilowej ?

Winyle to koszt w moim przypadku 2kzl wybrane bardzo selektywnie, bo ich jakosc ma znaczenie.

Mam strumieniowca ale zadko z niego kozystam, najczesciej slucham tunera. Cd kupuje regularnie w zaleznosci od tego co pojawi sie na rynku.

Vinyle mam te ktore zawszevchcialem miec i juz nie kupuje, bo wystarcza mi moja kolekcja, jak na dzis zamknieta. Kozystam przy napadach checi czegos co kulinarnie mozna nazwac deserem.

Gość numik

(Konto usunięte)

Z lampy nie wyjdę - na stówkę - ZBIERAM ;-)))

Kolumny będą grać, aż wyciśniemy 101% z koncepcji Berletty!!!

Kable? Nie widzę problemu...

Źródło!!' To jest pytanie.

i co potem? Audiofilia dalsza? Dublowanie płyt? Miejsce na nie? Też nad tym myślałem, wymiękłem.

Powiem więcej, wejścia usb są coraz lepsze w DAC i serio serio pliki czasem jakby aż "lepiej" grały od cd. W moim przypadku 2-3 lata i pewnie się zdecyduję.

Czemu tak późno? Zgrywanie 700 płyt, sprawdzanie jakości, przegrywanie na 2 dyski bezpieczeństwa....iiii....sprzedaż tylu płyt wywołuje zniechęcenie.

Zmień wzmaka, posłuchaj DAC Schiita, La Voce, kup lepsze kable i będzie git.

A Xaviany to miód, mam NEOX2 i tylko słuchać. Z Roksanem cud miód i Roksan mnie z lampy wyleczył na razie

Nie namawiajcie nikogo na kable...

Ja patrzac dzis na moje kable razem do kupy ic i sieciowki w cenie sklepowej to 10k zl. a wzmaka jak mam tak mam nadal ten sam choc byly "lepsze i drozsze" to nie moglem sie z moim rozstac.

Zaryzykowac, kupic, posluchac, jak sie spodoba to zostawic a jak nie to przy dzisiejszej modzie na vinyl nie bedzie problemu ze sprzedaza. Dodam tylko, iz slucham z plikow sporo to i tak prawdziwy usmiech na twarzy wywoluje u mnie dzwiek plynacy z czarnej plyty.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Plikami Flac mam pelny dysk, latwosc uzytkowania bardzo przyjemna, ale pomimo to siegam po plyty np. Pink Floyd, Sojka, Mela Koteluk.

Jak mam ochote na brzmienie saksofonu to wylacznie Vinyl!

Jesli mam ochote na dluzej posluchac Jazzu to uruchamiam strumieniowca i odpalam stacje np rmf fm smooth jaz.. i tez jest bajka.

IMHO w systemie, nalezy przynajmniej posluchac gramofonu, aby go wyeliminowac lub przyjac. Lub posluchac u kogos kto ma to przyzwoicie zgrane.

Nie tak dawno ogladalem reportarz o polskim producencie gramofonow. Robione recznie, a ich srednia cena wacha sie od 30-50k zl i zamowienia tego Pana sa na najblizsze 5 lat. Zachodze w glowe co jest tam takiego, ze kosztuje tyle, co samochod. i pojac nie moge a ludzie kupuja. Za ta kwote moda? Wg mnie przemyslany zakup a nie fanaberia. W ciemno strzelam, ze nabywca jest osoba 50+ a moze sie myle.

Dokladnie zgadzam sie z przedmowca, powodem krytyki jest to iz ktos staje sie posiadaczem gramofonu za 500zl, znalezionego na strychu poskladanego byle jak i sprzedanego na allegro jako 100% sprawny i dziwi sie, ze mu nie gra. Sam bylem w tym miejscu pale lat temu, kupilem pro-jecta ktorego nie dalo sie ustawic i malo sie nie zniechcecilem do analogu.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Miałem m.in. 2 sztuki Linn Sondek LP12, Thorensa TD3001, ProJecta RPM 9 i 10, Rega P5 i RP6.

I dalej twierdzę, że gramofon nie gra tak dobrze jak jak opowiadają tutejsi bajkopisarze.

Zwłaszcza ci, którzy wielbią fonciaka.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

De gustibus ... , dlatego rada jest taka a nie inna, sprawdzic samemu inwyciagnac wnioski a nie sluchac autorytarnych rad w stylu " nadal twierdze, ze.."

Rada aby sprawdzić samemu jest o d.. rozbić bo po prostu nic nie znaczy i nie jest w żaden sposób pomocna.

Bo gdyby się do niej zastosować to trzeba samemu najpierw wydać pieniądze, poświęcić czas na ustawienia i odsłuchy.

Potem wyciągnąć wnioski i znowu wydać pieniądze oraz stracić dalszy czas aby wyciągnąć nowe wnioski...

I tak dalej i tak dalej.

Bez końca.

Czyli wg Ciebie wszyscy analogowi entuzjasci sie myla?? No ale kazdy ma prawo do swojego zdania i ja nie bede sie staral go zmieniac. Wydaje mi sie tylko, ze doswiadczenia jakie zdobywamy samodzielnie sa najwartosciowsze, nie raz i nie dwa z pewnoscia czytales jak ktos pokierowal sie czyjas opinia i co z tego wyniklo.

Czyli wg Ciebie wszyscy analogowi entuzjasci sie myla??

A konkretnie w czym mają się mylić?

(...) nie raz i nie dwa z pewnoscia czytales jak ktos pokierowal sie czyjas opinia i co z tego wyniklo.

Ja to widzę tak.

Warto czytać czyjeś opinie ale trzeba znać kontekst w jakim je wypowiedziano.

Wiedzieć coś o człowieku, o jego systemie i preferencjach jakimi się kieruje.

No i o tym, czy nie jest w coś uwikłany, jak na przykład szemrane interesy czy zorganizowania akcja wzmacniania jakiejś marki.

Jeżeli nic o człowieku nie wiem - jego opinia nie ma dla mnie wartości.

Jeżeli znam - to potrafię sobie zinterpretować jego opinię.

I tak, jeżeli czytam opinię takiego na ten przykład Elba to jeżeli coś gani to wiem, że warto się tym zainteresować a jeżeli chwali to należy się tego trzymać z daleka.

Mamy różne pomysły na to jak powinien grać sprzęt

A jako, że siedzę w gramofonach od lat ponad trzydziestu potrafię mieć dystans do tego co piszą na ten temat osoby, które weszły w to dopiero kilka lat temu, zwykle na fali mody na płyty winylowe.

A konkretnie w czym mają się mylić?

W tym, ze faworyzuja analog,

Ja to widzę tak.

Warto czytać czyjeś opinie ale trzeba znać kontekst w jakim je wypowiedziano.

Wiedzieć coś o człowieku, o jego systemie i preferencjach jakimi się kieruje.

No i o tym, czy nie jest w coś uwikłany, jak na przykład szemrane interesy czy zorganizowania akcja wzmacniania jakiejś marki.

Tu sie calkowicie z Toba zgodze aczkolwiek na tej podstawie trzeba wyciagnac wstepne wnioski i dalej samemu sprawdzac, takze nie mozna na odleglosc stwierdzic czy ktos polubi analog czy nie. sam sie kiedys przejechalem na opiniach innych i kupilem wzmacniacz naima ktory nie podszedl mi w zaden sposob, sprzedalem za dokladnie taka sama kwote jak kupilem i jestem bogatszy o doswiadczenie, takich doswiadczen mialem juz kilka.

W tym, ze faworyzuja analog,

Od faworyzowania do fanatyzmu niewielka droga.

Pamiętam pewną dyskusję sprzed lat gdy ktoś z analogowców opisywał swoje religijne przeżycia które spływały na niego gdy zapuszczał sobie winyla.

Dorosły facet i pisał to na poważnie.

Co do Naima.

Naima kupuje się do zestawu z innym Naimem.

Trzeba używać kabli Naima.

Katalog kolumn, które dobrze grają w tym układzie jest niewielki i dobrze opisany.

Podobnie jest z gramofonami i wkładkami. Nie wszystko pasuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.