Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw (kit) dac od Auden - warto ?

hatori77

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłem na allegro na takie cudo : ZESTAW KIT DAC .

DAC -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus do tego :

konwerter USB 32bit/384 khz DSD -

Ukryta Zawartość

obudowa -

Ukryta Zawartość

wyświetlacz -

Ukryta Zawartość

trafo -

Ukryta Zawartość

Cena całości ok 1800 zł .

Pytanie czy warto ? ...a może ktoś miał do czynienia z tą firmą ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/128749-zestaw-kit-dac-od-auden-warto/

Pytanie ...czy warto ? . Jeżeli idzie o jakość dźwięku .

Ktoś mi proponuje zakup Audionemesis po upgrade .

Myślałem o jakimś uniwersalnym DAC i do komputera i do zewnętrznego napędu cd .

Na razie do kompa mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , pełna konfiguracja na lapku Asusa ...ale dupy nie urywa .

Wbrew opiniom dla mnie to niska półka ...więc szukam czegoś do 2000 kzł .

Dlatego wpadłem na ten kit ....

Ukryta Zawartość

Ja mam ten DAC, opartego o ten KIT i bardzo cenie sobie jakość dźwięku.

Polecam zakup tylko samego DAC z Chin (full wypas za $140)

Jeśli będzie Ci odpowiadał, dokupisz całą resztę. Amanero, trafo, obudowę, Oled i pilot.

Jeśli nie to sprzedasz bez straty.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Popieram kolegę kolmena lub to

Ukryta Zawartość

Jeśli lubisz zaś lampy to mogę polecić poskładanie takiego dac jaki osobiście posiadam, aczkolwiek koszt cześci do samego analogu to wydatek ok 1,2kzł + cyfra na PCM 179x + Amanero.

Ukryta Zawartość

Popieram kolegę kolmena lub to

Ukryta Zawartość

Taki sprzedaję, słuchałem zrobionego dla kolegi. Zacny sprzęt.

Ukryta Zawartość

To nawet nie jest najlepsza wersja tej chińskiej aplikacji. Najlepsza ma na wyjściu po 2 pojedyncze opampy a nie po 1 podwójnym. Ale główna różnica polega na ilości stabilizatorów do zasilania kostki DAC. Sam DAC potrzebuje ich 5, a w tej wersji są zdaje się 3.

A na pewno z czegoś takiego nie wyciśnie się możliwości kostki. Ewentualnie po wpięciu solidnego zasilania z zewnątrz, np. salasów, i sensownego analoga zagra to nieźle. Ale lepiej wziąć sprawdzoną aplikację innej kostki. Wyjdzie taniej i lepiej. Do ESa podchodzić z solidną PCB, wykonaną zgodnie z notą (takich jak na lekarstwo).

schemat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

schemat :

Ukryta Zawartość

Tak jak mówiłem. Kostka zasilana 3 stabilizatorami, w tym jeden to 7805... No i analog z LM3xx. Czyli już mamy tragiczny dobór kilku scalaków, chinol chciał tanio to ma. No i zegar powinien być osobno, wgl 5 stabów na sam ES to minimum.

LT1963 to też nie high end, ale jest całkiem dobry więc się nie czepiam.

Nie chcę wiedzieć ile baboli jest na płytce oraz jak masa sobie hula bez ładu i składu. W cenie tej płytki złoży się kompletnego DACa na 4490 na sensownych komponentach.

Ukryta Zawartość

Full wypas mamy za to w Audiolabie M-Dac, który miałem okazje słuchać i to tego porównać. Tragedia za 3k ;)

Ale do rzeczy.

Poproszę o linka do DACa na 4490, który można mieć na te 500 złociszy.

Koledze @hatori77 na pewno się przyda.

Full wypas mamy za to w Audiolabie M-Dac, który miałem okazje słuchać i to tego porównać. Tragedia za 3k ;)

Ale do rzeczy.

Poproszę o linka do DACa na 4490, który można mieć na te 500 złociszy.

Koledze @hatori77 na pewno się przyda.

Full wypas na LM33x, 78xx? Dziękuję postoję :)

Odnosiłem się do ceny w Polsce a nie z Chin. Da radę zbudować za 800zł DACa Waldiego, uwzględniając że nie lutujemy SPDIF itp.

A koledze@hatori77 taki DAC kompletnie niepotrzebny. Ot polecanie tego chińskiego szajsu w budżecie 2k to przesada. Ta płytka jest OK po wrzuceniu własnego zasilania oraz stopnia wyjściowego.

W 2k można się zmieścić w gotowym DACu R2R Soekrisa, wcześniej polecanym. Dobre trafo i nawet starczy na jakieś lepsze zasilanie, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus kondy do modów.

Ukryta Zawartość

Full wypas na LM33x, 78xx? Dziękuję postoję :)

Full wypas dotyczył lepszego oscylatora i lepszych kondów. Bo te płytki sprzedawane jeszcze z gorszymi elementami.

Radzę zapoznać się z wersjami tego projektu.

Link który podałem jest w najlepszej wersji tego projektu. Lepszych nie ma, są gorsze.

Stabilizatory LM33x i 78xx są w każdej wersji.

LM317 jest w części analogowej. Czy zastosowanie czegoś lepszego da aż tak spektakularną zmianę?

Moim zdaniem nie :)

LM7805 jest do zasilania wyświetlacza oled i sterowania pilota.

Jeśli uważasz, że zastosowanie czegoś lepszego poprawi brzmienie to gratuluje wiedzy :)

Do zasilania układu jest LT963 i ASM1V2

A koledze@hatori77 taki DAC kompletnie niepotrzebny. Ot polecanie tego chińskiego szajsu w budżecie 2k to przesada. Ta płytka jest OK po wrzuceniu własnego zasilania oraz stopnia wyjściowego.

W 2k można się zmieścić w gotowym DACu R2R Soekrisa, wcześniej polecanym. Dobre trafo i nawet starczy na jakieś lepsze zasilanie, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus kondy do modów.

Z obudową?

Bo założyciel wątku chce mieć gotowe :)

Ja też mu tego nie polecam, wskazuje tylko, że za $140 może się szybko przekonać, czy warto dalej inwestować czy nie.

Jeśli nie to może pozbyć się płytki i nawet bez straty a następnie "przerabiać" następne układy.

Ukryta Zawartość

A idac za ciosem skoro tak zacne opinie,to poradze sie co kupilibyscie do 1000 zl z malym plusem ,ale gotowe urzadzenie.Mowie o nowym kompletnym chinczyku z usb wystarczy,choc coax mile widziany??? .Moze tez rozsadna uzywka? Nie koniecznie made in PRC...

Full wypas dotyczył lepszego oscylatora i lepszych kondów. Bo te płytki sprzedawane jeszcze z gorszymi elementami.

Radzę zapoznać się z wersjami tego projektu.

Mówię o M-DAC. On też ma takie staby. Także radzę zapoznać się z różnymi wersjami, ponieważ były lepsze. Oscylator i tak bym zmienił

Z obudową?

Bo założyciel wątku chce mieć gotowe :)

Ja też mu tego nie polecam, wskazuje tylko, że za $140 może się szybko przekonać, czy warto dalej inwestować czy nie.

Jeśli nie to może pozbyć się płytki i nawet bez straty a następnie "przerabiać" następne układy.

Obudowę może wziąć nawet od tego 9018.

Na podstawie tej płytki to się kolega nie przekona. Tam trzeba wpiąc się z własnym zasilaniem oraz analogiem. Wtedy to zagra. Minimum to zasilanie. No i tak jak mówiłem, nie jest to najlepsza wersja płytki. Kondami bym się nie kierował bo chinol może dać coś co tylko dobrze się nazywa. Najlepsza wersja ma 5 stabów (tutaj zegar ma wspólny z cyfrą ESa) i można ją rozpoznać po stopniu wyjściowym na 4 pojedynczych opkach zamiast 2 podwójnych. W takie coś można wejść z założeniem, że jednak robimy własne zasilanie np. to polecone przez mnie.

Dla autora: możesz się pobawić tą płytką plus dobre zasilanie plus wymiana opków. Na takim zestawie zagra to nieźle. Do wypasionej aplikacji będzie brakować, ale nie masz kasy na wypas. Można wejść także w Soekrisa albo DACa Waldka. Polecić można także DAC na PCM1974/6 z Audiophonics (którego można także dostać taniej w Chinach) do zabaw z własnym zasilaniem i analogiem. PCM szczególnie lubi się podobno z lampą, ale to nie moje rejony, ja jestem FETowcem.

Jak ten ES9018 na dobrym zasilaniu się spodoba (oczywiście na opkach dobranych do toru, opki to groszowa sprawa chociaż w metalowych obudowach już drożej, ale bym polecał bo brzmią lepiej) to możesz kiedyś wejść z lepszym analogiem. Z gotowych rozwiązań np. Legato, ale da się taniej i lepiej zrobić samemu dyskretniaka.

Z gotowych rozwiązań to NFB 1.32 jest bardzo dobrą, rozsądną cenowo aplikacją ES9018. Nówka 3k, używki chodziły po 1,8-2,2k. Ale to trzeba polować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.