Skocz do zawartości
IGNORED

Densen Ogolnie

solo14

Rekomendowane odpowiedzi

Gonarek,

Oczywiście podstawą mojej decyzji będzie odsłuch, ale czy możesz podzielić się własnymi spostrzeżeniami na temat b100 vs. exposure 2010. Z jakimi kolumnami ich słuchałeś i jakie były różnice. Muszę w tym miejscu przyznać się do małej ściemy z mojej strony. Mianowicie napisałem, że nie słyszałem b100, ale tak naprawdę to raz go słyszałem. Kupując kolumny wybierałem pomiędzy evo one i dynaudio 42 (oczywiście po wcześniejszym odsianiu m. innymi kefów q1, paradigmów, B&W 602, JMLab 706 i avanców). Może zaskoczę swoim wyborem, ale evo zagrały lapiej z b100 niż 42!!! Wziąłem więc evo planując w przyszłości zakup przyzwoitego wzmaka (obecnie yamaha ax590 - bez komentarza). Stąd też mniej więcej pamiętam czego spodziewać się po b100, ale życie nie jest proste a człowiek zawsze kręci się dookoła i szuka najlepszych rozwiązań. Ciekawy jestem więc co exposure proponuje w porównaniu do B100.

Pozdr

Za 2010 przemawia lepsza dynamika (zdecydowanie) i szczegolowosc - to jest szybkie granie z porzadnym wykopem, ale z drugiej strony moze byc meczace. Zdecydowanie nie lubi slabych realizacji. Takie wrazenia z monitorkami AE 100i. Odsluch byl krotki, ale nawet biorac poprawke na niewygrzanie wzmaka jest to kompletnie inna prezentacja niz b100. Ten drugi daje mniej od siebie i wiecej wybacza.

• 2 miesiące później...

Odświeżam wątek, ponieważ obiecałem, że jak kupię Beata to się podzielę wrażeniami z odsłuchu.

Przypomnę, że zamieniłem go za Yamahę AX-590. Wzmacniacz gra z AE evo one.

No cóż, kupiłem podłączyłem i ręce mi opadły!

Nie tego się spodziewałem. Liczyłem na więcej basu i ogólnie "umięśnienie" dźwięku oraz lekkie ocieplenie.

Tak zapamiętałem dźwięk Densena z odsłuchu w salonie z moimi kolumnami. Tymczasem Yamaha i Densen grają tak samo. Nie możliwe żebym był tak głuchy. Może gdzieś popełniam błąd? Może już więcej nie da się nic wyciągnąć z Evo one (nie sądzę). Po prostu zgłupiałem, nie wiem co o tym myśleć.

Proszę o każdą konstruktywną radę, jak np. sprawdzić czy wzmak jest w porządku, kupiłem go z drugiej ręki.

Może ktoś słyszał te dwa wzmaki i miał podobne odczucia, to przecież nienormale żeby grały identycznie!

Aha, dodam na koniec, że słuch mam dobry ;)

Numery z odwracaniem fazy w gniazdku zasilającym oraz pominięcie pierwszego złącza wykonałem - dźwięk bez zmian.

No właśnie! Czuję się jak taki co to "rowerka się boi", a z drugiej strony to jestem wkurzony, bo nastawiłem się na zdecydowaną poprawę wydając ciężko zarobione i odłożone pieniądze! Spróbuję jeszcze z płytą testową, ale to powinno być słychać "gołym uchem", a nie przy analizowaniu kolejnych ścieżek testowych.

Spokojnie - to tylko typowy rozdźwięk miedzy oczekiwaniami a rzeczywistością. Posłuchaj tydzień Densena . Różnice wyjdą , aczkolwiek nie da się ukryć ,że są najwyraźniej bardziej subtelne niż się spodziewałeś . Miejmy nadzieję ,że przy odrobinie cierpliwości przekonasz się sam do swojego nowego wzmaka. Jak już raz usłyszysz róźnice to już zawsze będziesz je słyszał. Oby tylko to były róźnice na korzyść Densena...

Jak to dokładnie sparwdzić? Śróby wyglądają OK, jak by nie były kręcone, chociaż jest jedna, która zwróciła moją uwagę od początku. Zwykła sześciokątna z dużą podkładką, domyślam się, że jest na niej zamocowany toroid.

Może ktoś kto ma Beata mógłby odwrócić do góry nogami i sprawdzić, czy też a takie ciudo?

>>> Troy

Nie jestem osłuchanym audiofilemm, ale słuchając np. dwóch różnych CDeków bez problemu słyszę różnicę, to samo z kolumnami. Pytanie: jak dużych różnic powinienem się spodziewać?

jeżeli bez problemu róznicujesz CDki a nie mozesz odróżnić 2 wzmacniaczy (na tych samych kolumnach) to Densen jest klonem Yamahy albo na odwrót ;-) A poważnie to bywa i tak . Najwyraźniej twoje kolumny bez problemu są wysterowywane przez oba wzmaki i brzmienie kolumn jest na tyle dominujące ,że charakterystyczne cechy różniące oba wzmacniacze są przez kolumny maskowane.

>>No cóż, kupiłem podłączyłem i ręce mi opadły!

>>Nie tego się spodziewałem. Liczyłem na więcej basu i ogólnie "umięśnienie" dźwięku oraz lekkie ocieplenie.

>>Tak zapamiętałem dźwięk Densena z odsłuchu w salonie z moimi kolumnami. Tymczasem Yamaha i Densen grają tak >>samo. Nie możliwe żebym był tak głuchy

sprawdz z innymi kolumnami

- znam jeden krakowski b100 tak grzebany ze rece opadaja

- praktycznie nie da sie tego sluchac...

sprawdz 590 i densena na DONRYCH kolumnach

a wg mnie kytykowana 590 to CALKIEM dobry wzmak - i moze sie okazac ze sie obronila :))

pozdro

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

>>> Jar1

Nie chodzę na odsłuchy, żeby "zawracać dupę". Szukałem kolumn i w jednym z salonów akurat mieli podpiętego Densena i do niego podpinaliśmy kolumny. Kolumny kupiłem i standy więc nikogo nie wykorzystałem, a wspomnienie o świetnym dźwięku pozostało więc jak trafiłem używkę to kupiłem.

Wracając do tematu. Evo One to niezłe kolumny i dość dobrze różnicują sprzęt towarzyszący, tym bardziej jestetm zdziwiony.

Czy to Evo One to Wharfedale, czy AE?

Wharfedale mają chyba dość silnie zazanaczony charakter, mozliwe, że to niweluje różnice w brzmieniu wzmaków.

Czy porównywałeś Densena i Yamachę bezpośrednio, czy "korespondencyjnie"? Drugi typ porównań może być mylący. Często zadarzało się, iż produkt X wydawał się "dużo lepszy", "dużo słabszy" lub "identyczny" w porównaniu z produktem Y. Bezpośrednie porównanie weryfikowało na ogól te wrażenia i pokazywało znaczące różnice w jakości i/lub charakterze brzmienia.

Ostanio przerabiałem to porównując łączówki Fadel Aerolitz i VdH d. 102 mk. III. Jak podpiąłem Fadela, wydawało mi się, że gra prawie tak samo jak VdH, którego używam od roku. Dopiero dwa, trzy bezpośrednie porównania obydwu kabelków wykazały istotne(choć nie szokujące) różnice.

juro

Beat B100 to świetny wzmacniacz, który na pewno deklasuje Yamahe.

Jeśli twierdzisz, że graja tak samo to najprawdopodobniej spodziewałeś sie że jak podłączysz Beata do AE do tynk ze ścian się posypie i szyby w oknach wylecą. Musisz zmienić sposób postrzegania jakości dzwięku , a nie patrzeć na różnice przez pryzmat czym wiecej tym lepiej. Jakość drogi kolego , jakośc.

gdyby Densen był uszkodzony to może grałby gorzej może lepiej ale ciągle inaczej od yamahy lub w ogóle.

Musisz spróbować sie przestawić. Posłuchaj przez kilka dnia Yamahy a potem przez kilka dni Densena.

Panowie,

Moje kolumny to Acoustic Energy Evo One. Wzmacniacz jest cały czas włączony do prądu - jest wygrzany!

Tak, przy każdym włączeniu pojawia się "BUM", tak jak powinno.

>>>Mike27

Dziękuję za Twój wpis, liczyłem na to, że się odezwiesz w tym wątku.

Owszem zwracam uwagę na jakość, a nie na ilość, ale ta jakość się nie poprawiła w moim subiektywnym odczuciu. Ani scena lepsza, ani stereofonia czy przestrzeń. Analizowałem poszczególne pasma i też nie widzę różnic. Dziwne to wszystko tym bardziej, że AE Evo One są podobno bardzo dobrymi kolumnami do wsłuchiwania się w różnice w sprzęcie. W jednym z salonów sprzedawca zachwycał się nad tym jak to one świetnie różnicują wzmacniacze!!! i właśnie dlatego używają ich przy odsłuchach wzmacniaczy.

Jeszcze jedno, ta śruba na spodzie nie daje mi spokoju. Powiedzcie mi, czy taka śróba jest fabryczna?

Wkrótce załączę zdjęcia (dzisiaj wieczorem).

Naprawdę dziwna sprawa :-(

Jak miałem Technicsa SU A ,C/1000 i przesiadłem się na Marantza PM 8000 to różnica była kolosalna, potem na Primare i znowu skok - jednak u mnie każdy kolejny wzmak lepiej napędzał kolumny....być może troy ma rację....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.