Skocz do zawartości
IGNORED

GDN 16/50 6 8ohm - poszukuje opinii

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Michał to nie Igod :) Igod występuje tam pod nickiem Igod.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Pomiary wykonywałem oryginalnym panasonic`kiem. W tme obecnie są kapsułki za kilkanaście złotych będące ścisłum odpowiednikiem i chyba produkowane przez Panasanoc`a tylko pod innym oznaczeniem (któryś z wpisów na forum dotyczący sprzętu). Można też mce 2000 -dokładnie takie same parametry - jeden ze sklepów we Wroccławiu rozprowadzał to za 15 zł. Zapewne też ktoś na forum sprzedaje kapsułki. Tak więc, możliwości jest dużo.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Yoshi nie próbuje zrobić z Ciebie idioty.

Niechce zrobić niczego najtańszyk kosztem. Jak bym chciał to nie pytal bym się o GDNa tylko od razu kupił ARNy i sie sieszył ale z tej rozmowy przynajmniej dowiedziałem się czegoś o 13/40 i o kopółkach. To wystarczająca wiedza żeby jednak odejść od tego nieszczęsnego ARNa.

Rambo, wytłumacz mi jak trzylatkowi co to są kapsułki? A Twój Panasonic, to jaki typ? O mikrofonach wiem tyle, że są potrzebne do tej zabawy, nie chcę kupować Shure, bo i do pomiarów głośników nie kupię, przynajmniej na początek Klio.

pozdr

dokładnie, przylutowujesz do takiej kapsułki przewód ekranowany i całość umieszczasz w plasitkowej rurce i to wszystko, potem taki mikrofon przyłączasz do jig`a (u mnie to zwykły kijek drewniany, który ma na końcu przyklejoną gąbkę a do niej kropelką przykleiłem kapsułkę - prymitywniej już nie można:) ).

Yoshi - widziałem na jakiejś stronie Twój opis programu SW - fajny, bo b. czytelny.

Rambo , dzięki , chciałem zrobić w mirę prosty manual tak żeby nawet laik mógł sobie poradzić. Na stronie Michała też można się wszystkiego dowiedzieć ale trzeba dużo główkować i kombinować żeby udało się coś zmierzyć.

• 3 lata później...

Witam. Odświeżam stary temat, bo nie ma sensu zakładać nowego wątku, traktującego o tym samym.

Zainteresował mnie ten przetwornik przede wszystkim ze względu na wysoką efektywność. Z 3dB-ową kompensacją baffle-stepu można uzyskać około 89dB - czyli bardzo dużo.

Domyślam się, że wysoka efektywność pozytywnie wpłynie na dźwięk mojego Gainclona.

Tylko, że jest pewne "ale"... Bardzo nie podoba mi się kosz tego głośnika. Tonsil z klasycznej "16-stki" zrobił prawie "20-stke" :( Perspektywa robienia szerokich i niezgrabnych obudów jakoś mnie nie zachwyca.

Dzisiaj forumowicz peter5on założył wątek "Virtual Audio Tuning". To mnie natchnęło do pewnego pomysłu... Dość prymitywnego pomysłu :)

Ktoś z Was robił coś podobnego ? Czy to w ogóle może się udać wykonać w domowych warunkach ? Z chęcią poznam Wasze zdanie na ten temat :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykonać da się bez wątpienia, ale efekty końcowe mogą być bardzo różne, weź pod uwagę ze w jakiś sposób będzie należało wywinąć rant kosza po obcięciu, zawsze pozostaje możliwość "wpuszczenia" głośnika w dość głębokie podfrezowanie, aby kosz zrównał się z powierzchnią kolumny, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie ponieważ może się nie udać wykonać idealnie prostych linii ręcznie. Nawiercenie otworów nie powinno stanowić większego problemu tak samo jak wykonanie zagłębień pod śruby. Obecnie jestem w trakcie budowania kolumn na tych głośnikach(a właściwie ich wersji eksportowych, GTC 16/40/1 które mają lekko inne parametry np niższy FS, nie wiem czemu akurat te dostałem bo zamówiłem zwyczajne GDN 16/50/6 w ProTonsil'u) i skrzynie które do nich buduje mają 22cm szerokości, ale jakoś strasznie to nie razi, pozostaje po 1cm od kosza głośnika, nawiązują do wcześniejszej dyskusji głośnik będzie zaaplikowany w objętości 25L i BR strojone na 45Hz, a współpracował będzie z kopułką Visatonu SC10N. Pozdrawiam

U mnie z założenia ma to być monitor. Tylko mam pewne obawy czy w około 15-litrowej (albo i mniejszej) obudowie zamkniętej, bas nie będzie zbyt "męczący". Chodzi mi oczywiście o dość wysoką dobroć Qtc układu głośnik-obudowa.

Ja zakładam wpuszczenie głośnika w podfrezowanie. Ten ucięty brzeg trzebaby tylko zaokrąglić, wygładzić drobnym pilnikiem. Tylko, że nie pomyślałem o jednym...

Na skutek takiego zabiegu (piłowania), pewnie posypie się cały lakier z tego kosza...

Ech... powoli tracę optymizm, że to w ogóle może się udać.

Spojrzałem raz jeszcze na tą grafike tuningowanego gdn-a i przyszło mi coś do głowy, może zastosujesz GDN 17/100? on ma już taki kształt kosza, sam kosz jest odlewany z tego co się orientuje, podobno ten głośnik jest bardzo wysokiej klasy, może warto spróbować? Niepokoi mnie tylko ta górka na charakterystyce w przedziale 3-5kHz, wypadało by nisko uciąć i może nawet filtrem 3 rzędu, ewentualnie zaprojektować zwrotnice z "pułapką" która stłumi to podbicie, niskie cięcie wymusi użycie kopułki z niską częstotliwości rezonansową, może jakaś vifa pierścieniowa np. XT25 się nada do tego celu, zresztą wszystko zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań co do kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.