Skocz do zawartości
IGNORED

ALC892 vs tania 7.1 pci

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem sie spytac jak wypada ALC892 w porownaniu do jakis bardziej budzetowych 7.1 na pci powiedzmy w okolicy 100zl, moze mniej. Mam na mysli na Linuxa z ALSA czyli na "płasko" bez upiększających driverow. Jak patrze na specyfikacje to chyba jedyne co mnie niepokoi to SNR 95dB ktory wydaje sie dosc niski, ale nie wiem czy to naprawde jakos tragicznie.

Dla jakiegoś punktu odniesienia, koncowo do Microlab Solo6c i Superlux HD669. Glownie do sluchania muzyki. Oraz taka baaaaaaaaardzo, bardzo amatorska DJ-ka na wlasne potrzeby dla zabawy. 7.1 po to zeby mozna bylo uzyc jako 3x stereo z oddzielnymi scierzkami na glosniki i sluchawki

https://www.audiostereo.pl/topic/128960-alc892-vs-tania-71-pci/

Idę o zakład, że nie usłyszysz różnicy w dźwięku pomiędzy tymi dwoma kartami które wymieniłeś.

Nie znaczy to, że nie ma różnic w jakości sygnału jaki wypuszczają obie karty.

Różnice będą z całą pewnością widoczne na jakiś wykresach, w dokładnych pomiarach.

Wówczas, gdy już zobaczysz te różnice to pewnie i zaczniesz je słyszeć :)))

Czyli standardowo: nie wiesz co gra - przestajesz słyszeć.

Ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Szczerze - tak właśnie sądziłem, wolałem tylkos zeby ktoś mnie poklepał po ramieniu i przyznal racje :P. W głównym komputerze mam Xonara D2 i jak porównuję z integrą to czy ja wiem, MOŻE cośtam słychać (chociaz moze tez to moja wyobraznia i wyrzuty sumienia), ale na pewno nie powiem zebym słyszał roznice 700zl... Znajomy planuje coś bardzo amatorskiego z audio pod zabawe z produkcja no i na codzien tez do sluchania i powiedziałem mu żeby się nie bawił w kartę bo to strata pieniędzy, lepiej niech zainwestuje w coś innego. Wiele razy czytałem że dzisiaj źródła audio są bardzo dobre w porównaniu do głośników (w sensie wprowadzają dużo mniejsze odchyły od liniowej reprodukcji dźwięku) Natomiast wolałem się upewnić że nie powiedziałem głupoty.

Dzięki za link :)

"Biały" szum cyfrowy mocno rzuca się w uszy. Mój zestaw pozwala usłyszeć szum na -90 dB (według cyfrowej skali), jeśli mocno zbliżę ucho do głośnika wysokotonowego.

Sprawdziłem to kiedyś robiąc tak zaszumiony plik z pomocą Audacity. Na miejscu odsłuchu ten szum był już niesłyszalny.

Współczesne źródła są tak ciche, że nigdy nie usłyszałem ich własnego szumu, a ze wzmacniaczami różnie bywało...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.