Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Chorus 706 plus Atoll in-100.

pascal2009

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś z forumowiczów próbował łączyć Atolla In-100 z kolumnami Focal?.

Obecnie mam połączone wyżej wymienione monitory z wzmacniaczem Primare i21 a zastanawiam się jak by wypadły w połączeniu z In-100.

https://www.audiostereo.pl/topic/129024-focal-chorus-706-plus-atoll-in-100/

Chociaz jestem bardzo zadowolonym posiadaczem setek nie wiem czy taka zamiana jaka chcesz zrobic ma sens. Oczywiscie jedyny sposob to wypozyczyc i samemu sprawdzic. Setka ma bardzo duzo powietrza i ladna barwe srednicy, daje duze pole pole manewru przy podlaczeniu roznych zrodel (cieple/geste, jasne itd. tak zeby dopasowac pod posiadane kolumny/akustyke/upodobania/rodzaj sluchanej muzyki). Wady oczywiscie ma, moze brakowac dlugosci wybrzmien na gorze, rozdzielczosci, gra "do przodu". Jak zwykle trzeba dobrze dobrac reszte toru i wtedy jest baaardzo dobrze. Ja po zakupie cd 100 se2 nawet przez chwile nie pomyslalem, zeby go na cos zamienic, cedek uzupelnia slabosci wzmaka. Bardzo trafnie i uczciwie masz opisane brzmienie setek w recenzji Stempura na "wstereo", tam wszystkie zalety i slabosci zostaly rzetelnie opisane. Nie wiem tylko czy Twoj wzmak to jak to sie mowi nie jest ta sama "polka" co in 100 se, stad konieczny odsluch u siebie. Koniecznie pros o wzmaka wygrzanego i potrzymaj go troche pod pradem zanim zaczniesz sluchac, wyjety prosto z transportu i sluchany od razu delikatnie mowiac - nie zachwyci. Jak bys sie zdecydowal i wypozyczyl podziel sie wrazeniami jak zagral z Twoimi kolumnami

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Primare i22 czy i21 to półka Atoll IN200SE. Na swojej drodze słuchałem Primare i22 i totalnie nie dla mnie, poprawnie ale bez dynamiki, ospale. Po nim wjechał Creek 100A i zupełnie inna rozmowa. Aktualnie mam Atoll IN200 SE i słuchałem go w salonie (swojego, wygrzanego itp.) z Aria 926 i było bardzo dobrze, więc charakter brzmienia Focal może spasować z Atoll. Skończyło się na AP Classic 20 ale Focal dobrze wspominam. Warto tego połączenia spróbować. Generalnie do Atolla polecam raczej równo grające kolumny, gdyż sam Atoll mistrzem neutralności nie jest ;-)

Cenowo Primare i21 pasuje bardziej do Atoll IN100 budowa IN200SE przypomina już konstrukcję Baltlaba, Krella.

Na swojej drodze słuchałem Primare i22 i totalnie nie dla mnie, poprawnie ale bez dynamiki, ospale
Mam podobne odczucie odnoszę wrażenie jakby Primare przygaszał trochę górne pasmo nad atollem już dawno się zastanawiałem.
Gość numik

(Konto usunięte)

Atoll gra faktycznie dość do przodu i ofensywnie, rytmicznie super, do rocka bardzo dobrze,szybkiej elektroniki też. Ale jeśli słuchasz muzyki, gdzie wybrzmienia są ważne (a nie głównie twardy atak), to już mniej.

Ja polecam Baltlaby, Haiku Bright, Audiolaba, Dayensa Menuetto, Roksana Caspiana. To Primare miałem....3 dni

Jeżeli chodzi o sam wzmacniacz w grę wchodzą wzmacniacze z drugiej ręki.

Co do gatunku muzyki słucham różnych repertuarów od elektroniki, rocka, jazzu po gotyk itp. inaczej mówiąc wszystkiego po trochę.

Co się tyczy kolumn osobiście dźwięk mi ich odpowiada miałem okazję posłuchać ich w połączeniu ze wzmacniaczem o wiele wyższej półki Krell kav-300i grało to bardzo dobrze natomiast w połączeniu z Primare i21 cały czas mam wrażenie jakby wzmacniacz przygaszał górne pasmo podobnie jak w MF E10 .

Gość aqs

(Konto usunięte)

Krell kav-300i grało to bardzo dobrze

przesiadłem się z końcówki Atoll AM100se na Krella, Atolla miałem zaledwie trzy miesiące to był mój najgorszy zakup w ciemno AM100SE nie ruszył moich Usherów, brak mikro dynamiki, w ogóle brak dynamiki z Usherami, ty masz mało wymagające kolumny więc powinno być lepiej na plus dla AM100se to barwa. Ogólnie Krell to zupełnie inny poziom, skoro słuchałeś ich z KAV300i i było super to zbieraj kasę i kup Krella

Wzmacniacz atoll in 100 se nie przygasi Ci gory, co to to nie. No ale trzeba brac do siebie i posluchac.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.