Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka gramofonowa do ~ 500pln

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co z tą żywotnością 150-200h?

Producent prawdę napisał i tyle. W pomiarach laboratoryjnych stwierdzili, że jakość odtwarzanego dźwięku zaczyna się po takim przebiegu pogarszać. Czy Ty to usłyszysz, to już zupełnie inna sprawa.

Jakoś zbytnio bym się tą informacją nie przejmował. Diament to diament, we wszystkich wkładkach będzie się zużywał podobnie. Tym bardziej, że Nagaoka jako jeden z dwóch czy trzech producentów igieł gramofonowych na świecie robi wkładki i igły również dla innych firm, np. dla Goldringa.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jakoś zbytnio bym się tą informacją nie przejmował. Diament to diament, we wszystkich wkładkach będzie się zużywał podobnie.

To nie do końca tak , różne dodatki " ich ilość dodana " zawarta w proszku diamentowym tworzy spiek diamentowy , i w tym chyba tkwi żywotność igiełki , są robione także z czystego diamentu gdzie igła wytrzymuje kilka tysięcy godż , ale to są drogie wkładki .

Ciekawe , brać jakąś tam kasę ( na nasze warunki sporą ) a igiełki kilkaset godzin pożyją i to od Nagaoki ? Ja tam i tak stawiam na AT - jakoś najbardziej udane wkładki na rynku za rozsądne pieniądze . Ha miałem duuuużo wkładek ... wszystkie sprzedałem ale At 20sla zawsze zostawała w systemie :-)

Po 100-150 h zawieszenie zmięknie i dźwięk się zmieni , więc to w pewnym stopniu zabezpieczenie przed np. amerykanami i ewentualnymi procesami. Tak jak ostrzeżenia żeby foliowej torby na łeb nie zakładać .

Brałem od ggsidora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szybko i sprawnie, bo o barwie czy kontroli basu napisano już sporo... ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy jest jakaś zasadnicza różnica w praktyce pomiędzy wkładkami AT440mla a AT440mlb, żeby dopłacać 70pln?

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Wypowiedz #41

Czytać potrafię ;)

Da się słuchając wychwycić te różnice w paśmie?

Czy to tylko na papierze?

Jak nietoperzem jesteś to wychwycisz :P . Grają tak samo. Ja nie widzę sensu płacenia 7 dych więcej.

Choćby nawet dla tego że wersja b może być okrojona , choć nikt tego nie potwierdza.

Czytać potrafię ;)

Da się słuchając wychwycić te różnice w paśmie?

Czy to tylko na papierze?

No przy Twoim pre teraz to wątpliwa sprawa , trzeba być osłuchanym jeszcze i jak ktoś napisał - marketing też robi swoje .
  • 3 tygodnie później...

Dźwięk jakby lepszy niż z CD ;)

Jakby cię się zdaje. Swoją drogą uważam, że jeśli już kupować wkładkę, to jakąś dobrą. A ta właśnie jest dobra. Zwłaszcza szlif igły jest dobry. Najlepszy.

R.I.P.

Mam nadzieję, że jej nie utylizowałeś ;-)

Zależy też, co kto lubi i uważa za dźwięk NATURALNY.

Mnie w większości nagrań na CD brak agresji skrzypiec, tego pazura słyszenia na żywo.

A właśnie 440' pozwala mi na usłyszenie tego u Sterna w Mendelssohnie czy Mozarcie.

Ale każdemu wedle potrzeb, jak pewnie będą mówić nasi nowi klasycy ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poległa , nie w sensie dosłownym tylko że była gorsza :)

Umie było odwrotnie , znaczy analog chciałem u-studyjnić. Choć nawet na tym szlifie mam lekki niedosyt detali , ale od biedy ujdzie.

Nie wiem może ich tam niema.

Jakby cię się zdaje.

Słaby cd chyba masz u mnie z julk@ i plikach hi-res poległa .

Dźwięk z winyla jest inny, analogowy.

Po prostu z dobrej płyty bardzo ładnie i przyjemnie brzmi i mi się ten przekaz podoba bardziej niż z cd.

Stąd moja wyższość czarnej płyty nad cd.

Słuchanie jej sprawia mi lepszą frajdę.

Na CD nie narzekam, myślę że jako transport jest bardzo dobry w swoim przedziale cenowym.

Do dźwięku cyfrowego nie mam co się przyczepić, cały zestaw gra bardzo dobrze.

W tej cenie niestety to chyba jedyna sensowna wkładka neonix skąd brałeś ?

Z allegro

@ bolo_senor

Co do detali, to może być kwestia kabla, lub dwóch kabli, jeśli jest pre.

Własnoręcznie wykonałem IC z solidu ( 2x0,5 ) z dodanym ekranem,

lutowanym tylko od patefonu.

Powiem, że się otworzyło, ale nie każdy tak lubi, bo to wszak analog ...;-)

Ja tylko dodam, ze u mnie Nagaoka padła po 10 miesiącach grania i to niezbyt częstego. Nie kupię już wkładek tej firmy (model MP110). Więc też mam dylemat co kupić. AT440 czy Ortofona Bronza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.