Skocz do zawartości
IGNORED

Włoskie 500 plus na kulturę.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba akurat powinieneś wiedzieć jak wygląda zaawansowany socjalizm z historii. W PRL czy ZSRR? Co jeszcze byś chciał? Centralne sterowanie kulturą i gospodarką, żeby wszyscy byli szczęśliwi?

Jak ktoś nie ma na bilet albo na książkę, to jej nie kupuje, albo idzie do roboty, albo żebra od starych. Takie są prawa natury.

Jak ktoś nie ma na bilet albo na książkę, to jej nie kupuje, albo idzie do roboty, albo żebra od starych. Takie są prawa natury.

No nie jestem w stanie polemizować. Jedyna alternatywa to wygrać na loterii.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Piotr

Nie musisz mi tłumaczyć jak wyglądał PRL.Ja tylko pytam czemu napisałeś,że aby otrzymać te 500 plus należy zapisać się do jakiejś partii?Przecież to nieprawda.

A reszta Twojej wypowiedzi to zwykłe neoliberalne zaklęcia,które w znacznej mierze skompromitowały się w 2008r.

Wielkie teorie ekonomiki gospodarczej są mi obce. Chodzi mi o podstawowe zasady sprawiedliwości społecznej. Skoro dla tych karty na kino, to co dla mnie? Darmowe śpioszki? Darmowe karnety na basen? Talon na nowe buty raz w roku? Dlaczego "ukulturalnianie" się jakiegoś 18-latka ma być ważniejsze niż nowa deskorolka dla 15 latka.

Chyba akurat powinieneś wiedzieć jak wygląda zaawansowany socjalizm z historii. W PRL czy ZSRR? Co jeszcze byś chciał? Centralne sterowanie kulturą i gospodarką, żeby wszyscy byli szczęśliwi?

...no.

I po ch.j szkoła powszechna.

Nich idą ci, którzy chcą albo ich starych stać...

Chwytasz analogię...

Dalsza zależność to taka, że zamknąć wszelkie muzea. Przecież tam nikt nie chodzi... A artefakty kultury i sztuki przeszłej zakopać gdzieś na wysypisku. Po ch.. to nam...

Z prostego powodu,że to jest inwestycja w intelekt młodego człowieka.W jego osobowość co może zaprocentować w przyszłości.Dużym plusem pomysłu jest to,że nie narzuca młodzianowi na jaki rodzaj kultury przeznaczy tę sumę.

to do Piotra

Reset to trzeba by zacząć od tego abyś zapłacił za swoje wyedukowanie w Polsce...

Zapłacę ale po cenach z epoki . Moja dzisiejsza wartość nijak się ma.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

W dzisiejszych czasach i tak ciężko o film, spektakl, czy książkę, która czegoś mądrego nauczy. Jest tego badziewia tyle, że samemu można się pomącić.

Podobno jesteśmy dorosłymi ludźmi i mamy wolny wybór.Chyba liberałowi nie muszę tego tłumaczyć?Czyżbyś chciał aby ktoś za nas decydował?

Tym bardziej w cenie jest ukształtowanie młodych osobowości.

Nie lubię słowa "ukształtować". Trąca totalitaryzmem...

Może więc: Pokazać młodemu człowiekowi możliwości w zakresie ducha...

rafał

Masz jakieś własne przemyślenia?

Nie mam pojęcia co ty tak wlazles na mnie. Może czegoś nie zrozumiałeś. Przeczytaj jeszcze raz, pomysl, może coś ci zaswita?

?👈

Podobno jesteśmy dorosłymi ludźmi i mamy wolny wybór.Chyba liberałowi nie muszę tego tłumaczyć?Czyżbyś chciał aby ktoś za nas decydował?

No jak będę miał własne dzieci, to do pewnego wieku na pewno będę o pewnych rzeczach decydował. Bycie liberałem w sprawach gospodarczych nie oznacza otwartości na wszystko w sprawach życiowych, czyli liberalizmu światopoglądowego.

rafał

To pewnie nieporozumienie gdyż odpowiedziałeś personalnie na post WI skierowany do JURO....

A ja myślę,że oznacza.

Nie oznacza, doskonałym tego przykładem są Żydzi. W życiu powszednim starotestamentowy konserwatyzm, w sprawach pieniędzy pewnego rodzaju wolność.

rafał

To pewnie nieporozumienie gdyż odpowiedziałeś personalnie na post WI skierowany do JURO....

No ja sie domyślam od samego początku, czekam tylko aż autor złapie, ale chyba nie zalapie.

?👈

Piotr

Żydzi nic do tego nie mają.Nie wiem jak można być liberałem gospodarczym a światopoglądowym nie.To Ty nie jesteś liberałem tylko konserwatystą.

A można być konserwatystą i ateistą równocześnie?

(taka dygersja)

Piotr

Żydzi nic do tego nie mają.Nie wiem jak można być liberałem gospodarczym a światopoglądowym nie.To Ty nie jesteś liberałem tylko konserwatystą.

Konserwatysta/liberał to bardzo uniwersalne pojęcia. Posiadanie konserwatywnych poglądów w jednej kwestii, nie oznacza że w innych kwestiach nie można być liberalnym.

W kwestiach gospodarczych lepiej by było używać słowa kapitalista, albo wolnorynkowiec. Coś takiego.

"Liberał" faktycznie mi się źle kojarzy

fox

Myślę,że tak.Konserwatyzm najczęściej zakłada element wiary czyli wiąże się z jakąś religią.Ale istotą konserwatyzmu jest pogląd,że należy dążyć do zachowania status quo w kwestiach społecznych.A to nie kłóci się z ateizmem.Niemniej takie połączenie może być rzadkie.

fox

Myślę,że tak.Konserwatyzm najczęściej zakłada element wiary czyli wiąże się z jakąś religią.Ale istotą konserwatyzmu jest pogląd,że należy dążyć do zachowania status quo w kwestiach społecznych.A to nie kłóci się z ateizmem.Niemniej takie połączenie może być rzadkie.

To chyba jestem takim kuriozum:)

Grzegorz

Liberał to nie jest człowiek bezideowy.To nieporozumienie!To człowiek zakładający,że inni ludzie mogą mieć inne poglądy niż on i dający im prawo do takich poglądów.Ale to nie oznacza ich akceptacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.