Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana zestawu - 40m2 pokój

luk100

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Aktualnie mam zestaw 5.1 Boston Acoustics i amplituner Denon X5200W (zresztą aktualnie wystawiony do sprzedania na allegro w perfekcyjnym stanie). Muszę przyznać że:

- nie byłem zadowolony z mocy zestawu, kiedy tak naprawdę podgłaśniałem go do szczytów możliwości było głośnon ale pusto, takie dizwne uczucie (nie takie jak na imprezie) że huczy ale nie ma takiej głębi, czegoś brakuje, ciężko nazwać. Jeśli wiem że zestaw jest głośny czuję ciary na skórze, w tym przypadku brakowało mi tego czegoś. To tak jakbyś dał na 100% i powiedział ok to tyle? A są zestawy co przy 50% czuć...

- jakość była super - dźwięki świetnie wyczuwalne (słucham wszystkiego, a sam grałem na pianicnie kilka lat).

- nigdy nie potrafiłem tego idealnie ustawić, ale czy to moja wina? Np oglądając TV lubie jak slychac lekkie dudnie jakbym kino ogladal. Ale - czasami bylo go duzo czasami za malo (zalezne pewnie od stacji/nagrania itd)

- Słabiutki bas bez suba - z tymi kolumnami praktycznie zawsze czulem niedosyt, musialem kupic suba do zestawu.

- 5.1 w muzyce lepsze niż 2.0? Czy to ze mną problem że czułem większą przyjemność słuchania i jakby mocy z 5.1 niż 2.0? Czy po porstu nigdy tego dobrze nie ustawiłem? Czułem że na 2.0 było gorzej po porstu.

- czy to kwestia 8ohm głośników? Wybór 4Ohm by pomogły?

- Amplituner już raz wymieniałem na mocniejszy (także Denon), może trochę poczułem różnicę.. Nie wiem czemu wydaje mi się to kwestia tych głośników. Chcę natomiast spróbować z innym ampli, nie wiem czy to dobry pomysł.

Pytanie do Was specjalistów. Na co byście zmienili przy 40m2 słuchając każdego rodzaju muzyki i czujac otaczajace 5.1 jako cos co jest fajne - moze czas na jakies pre amp itd - nie znam sie... Pomóżcie. Chodzi o głośniki jaki ampli/wzm itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/129207-zmiana-zestawu-40m2-pok%C3%B3j/

Aktualnie mam zestaw 5.1 Boston Acoustics

Możesz to doprecyzować.

Co do amplitunera to może zainteresuj się marką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się, że większym problemem w Twoim systemie są kolumny. Szkoda, że nie podałeś konkretnych modeli.

Tak naprawdę to nie proponuję żadnych zakupów, tylko poświęć trochę czasu i przeznacz go na odsłuchy. Porównując konkretne modele elektroniki i kolumn znajdziesz rozwiązanie, które będzie Ci odpowiadało.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Modele nie mają tu znaczenia. Twoim słabym ogniwem są kolumny. Zdecydowanie.

Wymień je na coś pokroju heco celan gt czy tańsze melodika bl40 a poczujesz różnicę w dźwięku. Jeśli efekt bedzie dla ciebie jeszcze niezadowalający dobrym wyborem będzie dokupienie wzmaka do tego amplitunera. W każdym razie jego bym nie ruszał bo będziesz dużo stratny, a rozbudowywal system w jego oparciu.

Pozdrawiam

A360 nie są trudnym obciążeniem dla takiego amplitunera jak X5200W. Skuteczność nie wiem wysoka za to bezpieczna impedancja dla amplitunerów kd. Można więcej odkręcić volume bez obawy, że amplituner się zjara. To są dość neutralne kolumny, nie grają efekciarsko. Są przede wszystkim za małe na 40m2 (a sub z zestawu to już w ogóle) szczególnie jak ktoś oczekuje potęgi brzmienia i mają się pojawić ciary. Zamiana na Melodikę BL40 nic tu nie da. Szukałbym kolumn z dwoma "dwudziestkami" na basie. Do tego spory sub na 12 calowym przetworniku i w kinie domowym coś zacznie się dziać. Ja bym zostawił X5200W i ewentualnie dokupić końcówkę mocy do niego. Chyba, że nie chcesz już kina domowego to wtedy najlepiej kupić porządny wzmacniacz stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.