Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za samochód ?

Ocasek

Rekomendowane odpowiedzi

To pewnie przełożenie przekładni głównej jest inne. Przejedź się jednym i drugim z tą samą prędkością na najwyższym biegu i zobacz czy prędkości obrotowe się różnią.

No właśnie o tym piszę, że jeżdżąc jednym i drugim to na najwyższych biegach mają porównywalne obroty silnika, przy tych samych prędkościach.

No właśnie o tym piszę, że jeżdżąc jednym i drugim to na najwyższych biegach mają porównywalne obroty silnika, przy tych samych prędkościach.

Czyli konkretnie jakie? O którym silniku mówimy? Wrzucę te dane na forum Octavii i za chwilę wszystko się wyjaśni. Tam nie ma bicia piany jak tu.

Ja nie biję piany tylko moje doświadczenia nie pokrywają się z Twoimi twierdzeniami ;-)

Samochód to Octavia II (chyba 2008 rok) z 140 konnym dieslem z 6-cio biegowym automatem DSG.

Drugi samochód do Fiat Bravo II 2007r, 1.9 120KM, dłubnięty na 150 KM, skrzynia manual 5-cio biegowa.

jak octavia to tylko rs :) w tfsi

A to nie taka sama padaka jak 1.8 tsi?

Ja nie biję piany tylko moje doświadczenia nie pokrywają się z Twoimi twierdzeniami ;-)

Samochód to Octavia II (chyba 2008 rok) z 140 konnym dieslem z 6-cio biegowym automatem DSG.

Drugi samochód do Fiat Bravo II 2007r, 1.9 120KM, dłubnięty na 150 KM, skrzynia manual 5-cio biegowa.

Z biciem piany to akurat nie do Ciebie. Jak przepraszam chcesz porównywać dwa całkiem inne auta?

Tu nie chodzi o porównania, tylko o podważenia Twojego twierdzenia, że w najwyższe biegi w samochodach to są nadbiegi.

Zmusiłeś mnie prawie do zrobienia doktoratu na temat :-)

Wygląda na to że ogólna zasada jest taka: im wyżej kręci tym większy nadbieg. Tak jak pisałem, dotyczy to raczej skrzyń 6-biegowych.

Oprócz omawianej tu już Corolli 1.6 Valvematic 132 KM podobny system przełożeń mają np. Focusy Ecoboost 1.0 125 KM i 1.5 150 KM, Fiat Bravo 1,4 16V 90 KM czy Audi A3 1.4 TFSI 125 KM.

Natomiast w przypadku diesli raczej ustawienie przełożeń pozwala na osiąganie na 6 biegu prędkości maksymalnej przy obrotach mocy maksymalnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.