Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  189 członków

BMN Klub Kolumn
IGNORED

Klub kolumn BMN

Rekomendowane odpowiedzi

Interesująca jest też szafka po prawej Rafale, 🙂 Masz też Beszele 3 tak? Moje grają na zmianę z Phonar P4 Next (oczywiście razem tylko do zdjęcia, normalnie jedne w szafie). Po ostatniej podmiance postanowiłem zdjąć te podstawy które dodaje Pan Bogdan do kolumn, oczywiście nowa kalibracja RoomPerfect w Lyngdorf TDAI-1120 i mam wrażenie, że teraz dźwięk z BMN jest chyba najlepszy jaki dotąd miałem, jest "mięso" a do tego detal i wgląd w nagranie na poziomie niedostępnym dla tych Phonarów (chociaż też je lubię bo mają swoje zalety). Piękna to przygoda z tymi kolumnami. Wesołych Świąt Panowie!

IMG_4708.jpeg

19 godzin temu, yesther napisał:

Masz też Beszele 3 tak?

Tak, Pro. 

Ale z tymi cokolami wyglada lepiej 😁. Ja mam 3cm marmur. Kolumna stoi na gumowych, wkrecanych nogach, a cokoły na kolcach. 

IMG_20210118_104107_copy_3648x2736.jpg

?👈

Ok, ja dostałem takie podstawy z MDF razem z kolumnami, plus te kolco-nóżki Superspike, ale dźwiękowo wg mnie lepiej bez podstaw, no i siedzę dość nisko, albo leżę 🙂 więc tweeter jest teraz na odpowiedniej wysokości, poza tym słucham z dość bliskiej odległości, na razie pogram bez podstaw, może kiedyś do nich wrócę. Fakt lepiej to wygląda z podstawami, tak to takie trochę "grubaski", ale oczywiście taki ich urok. Jak się opatrzą i osłuchają to wjadą Phonary, a te to takie fajne szczupłe i zwinne 😉 

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Tak, Pro. 

Ale z tymi cokolami wyglada lepiej 😁. Ja mam 3cm marmur. Kolumna stoi na gumowych, wkrecanych nogach, a cokoły na kolcach. 

IMG_20210118_104107_copy_3648x2736.jpg

Okleina zaczyna odchodzic.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 5 tygodni później...
W dniu 13.10.2024 o 09:13, marcinoss26 napisał:

Moc pewnie jest ale czy coś więcej....? 🙂

Musze trochę zrewidowac spostrzeżenia. W okresie między świątecznym pograłem głośniej. Przełączyłem spowrotem na jedną końcówkę i rzeczywiście jest lepsza kontrola na basie w trybie monoblokow. 

?👈

• 1 miesiąc później...
W dniu 17.03.2025 o 15:36, rafal735r napisał:

Seas Prestige z tkanego poriplepylenu. 

Polipropylenu chyba.

Wszystko fajnie, pięknie. Przetwornik H1659-08 U22REX/P-SL niemal idealny do aplikacji w tych paczkach ze zwrotnicą I-go rzędu, ale czy Pan Bogdan wraz z upgrade kolumn modyfikuje BR?

Warto dopytać bo z wymiarów obudowy wynika, że z tymi dwoma BR o szacunkowej długości 15cm każdy BR "gra" dla ok. 60Hz, a te nowe przetworniki patrząc na parametry TS wołają o ok. 39Hz dla zachowania liniowej odpowiedzi. 

Zatem musiałby wydłużyć kanały do ok. 40 cm każdy lub zmienić geometrię całego systemu BR.

Oczywiście można nic nie zmieniać ale wtedy odpowiedź będzie jak na obrazku czyli niezbyt uniwersalnie. 

Czerwony sim to obudowa BMN bez modyfikacji czyli BR strojony na 60Hz, zielony BR strojony na 39Hz. 

Zrzut ekranu 2025-03-28 140238.png

@rafal735r Tylko przez szacunek do Pana Bogdana. Szkoda, że pomimo sygnałów nie zmienił polityki firmy i brnie w te dość kosztowne upgrady.

Moim zdaniem przecelowane. Kolumny BMN grają fantastycznie od najniższych modeli analizując zadowolenie użytkowników. 

Dokładanie tysięcy na upgrade czegoś co jest już fajne jest zbytkiem. Niczym dokupywanie super bezpieczników do i tak już fantastycznie grających zestawów, ale to tylko moja opinia 😉

Trochę Pan Bogdan wysadza wg mnie swoją naprawdę renomowaną markę co łatwo udowodnić chociażby takimi jak moje wpisami o oczywistych technicznych zaniedbaniach dotyczących przeprojektowania wymiarów BR.

Żeby była jasność na zakończenie mojej aktywności w klubie.

Nie wiem jak inne modele, ale mój SII2 grał fantastycznie, mimo że z technicznego punktu widzenia były jakieś moje i tylko moje uwagi do projektu.

Nie zauważyłem by ktokolwiek z branży czy konkurencji cokolwiek złego napisał, może nikt nie analizował przez pryzmat technicznej poprawności chociażby tak jak te sławetne projekty "Wilka" w specjalnie dla jego projektów założonym wątku. 

Sam się tam udzielałeś więc szkoda gadać na temat. 

Szczerze życzę marce BMN sukcesów licząc, że firma będzie niczym Pylon czy inny Lampizator orędownikiem dobrego dźwięku nawet poza granicami PL.

Spadam z klubu i od dzisiaj tylko czytam, a zainteresowanych SII2 zapraszam na priv. Poznałem je dość dobrze i mogę cokolwiek wiecej niż w postach sprzed kilku lat dopowiedzieć. 

Pozdrawiam. M

Taki upgrade ma sens. W audio już tak jest, że kiedy jest dobrze i chce się lepiej to trzeba wydać dwa razy więcej. Później, żeby było jeszcze lepiej to już 4x więcej... Za szczegóły i dodatki płaci się najwięcej - tak już jest w każdej branży. Jakbyś postawił swoje kolumny obok tych po upgrade, to pierw słuchając swoich i później po upgrade, to nie usłyszałbyś większej różnicy, ale znowu kiedy ponownie byś po tych usłyszał swoje, to na pewno byś nie chciał już wracać do swoich 😉pamiętaj, że obliczenia i pomiary nie "grają".

Robiłem u siebie upgrade woofera z Seas Prestige na Excel i nie było zbyt dużo różnicy, tyle co dopłaciłem a efekt to szkoda sobie głowę zawracać. Kiedy znowu podłączyłem Prestige to zrozumiałem za co się płaci 4x więcej (patrząc na ceny samych przetworników)🙂 

Musiałbyś mieć pierw pomiary  głośników w obudowie i schematy zwrotnic, żeby tak podważać słuszność tych upgrade 

Edytowane przez raiwan

Trzeba stroić i zestroić wszystko do kupy żeby wycisnąć wszystkie smaczki .

Jakby nie było paczki grają i jak w Elizabeth to one stanowią serce kolumny .

Także ta sama obudowa bez zmian do innych głośników czy zwrotnicy nie wyciśnie z nich wszystkiego co można uzyskać.

Czytam komentarze o upgrade kolumn BMN. Są głosy, że taki upgrade niewiele wnosi, bo obudowa pozostaje bez zmian. To niby jeśli ktoś chce kupić wyższy model, niech kupi tańszy, bo skrzynka ta sama i nie będzie większych zmian z lepszymi przetwornikami? 
Można naczytać się o progresie jakiego audiofilskie ucho wcześniej nie uświadczyło po zmianie kabli głośnikowych, ale wymiana przetworników na niewiele się zda, bo obudowa taka sama. 

8 godzin temu, zyypi napisał:

Czytam komentarze o upgrade kolumn BMN. Są głosy, że taki upgrade niewiele wnosi, bo obudowa pozostaje bez zmian. To niby jeśli ktoś chce kupić wyższy model, niech kupi tańszy, bo skrzynka ta sama i nie będzie większych zmian z lepszymi przetwornikami? 
Można naczytać się o progresie jakiego audiofilskie ucho wcześniej nie uświadczyło po zmianie kabli głośnikowych, ale wymiana przetworników na niewiele się zda, bo obudowa taka sama. 

Bo każdy zwraca na co innego uwagę i ma swoje preferencje, a wybrzmienia instrumentów powinny być najważniejsze. Ja osobiście kilka razy słyszałem kolumny dostarczone na upgrade przed i po zmianach i za każdym razem było słyszalnie lepiej!!! Także kiedyś poprosiłem Konstruktora o eksperyment i mimo nowej zwrotnicy - głośniki te same - różnica była słyszalna i była lepsza jakość wybrzmień!!! Testowałem także trzy różne zwrotnice i za każdym razem było lepsze granie, lepsze wybrzmienia z tych samych głośników w tej samej obudowie, włącznie z małą "poprawą akustyki"... Było mniej rozlazłych niskich tonów i nabrały one szybkości w przekazie, była lepsza stereofonia, lepsza przestrzeń, więcej niuansów, lepsze wybrzmienia instrumentów więc była słyszalna poprawa.

Moim zdaniem jest sens, ale to spore pieniądze i rodzi się pytanie, czy lepiej sprzedać swoje kolumny i kupić lepsze pozostaje do indywidualnego przemyślenia. Akustyka pomieszczenia ma ogromny wpływ, a obudowa moim zdaniem ma mniejsze znaczenie wówczas zmiana samej elektroniki jest już słyszalna i wnosi poprawę, a dodatkowa zmiana głośników wnosi jeszcze więcej, a to wszystko także przekłada się na "poprawę akustyki" - doświadczyłem tego w moim pokoju nawet po zmianie przewodu zasilającego (o zgrozo...).

W dniu 5.04.2025 o 10:31, zyypi napisał:

Ja u siebie robiłem dość dawno i różnica była znaczna. E0042 po prostu jest wiele lepszy od CA18RNX. Jak ktoś tego nie słyszy, albo uważa zmiany za znikome to może coś jest z uszami. Ewentualnie można pójść krok dalej i zakupić jakieś kolumny w pierwszym lepszym sklepie za 1 czy 2tys zl, bo wydawanie 5 czy 20tys wniesie mało zmian. Tak już jest w audio, że po przekroczeniu pewnego progu pieniężnego, wydawanie kolejnych tysięcy nie wnosi już tak wielkich zmian. I tutaj każdy musi sobie granice postawić sam. 

?👈

W dniu 5.04.2025 o 10:31, zyypi napisał:

Musisz pamiętać o tym, że lepszy głośnik ma lepszą dobroć i może mieć bardzo dobry bas w zamkniętej jak i otwartej obudowie, małej lub dużej. Ja tam mam z Seas Excel w18e. W moich kolumnach jest tak, że jeden jest zamknięty w obudowie 13 litrów a głośnik powinien grać w kilka razy większej obudowie. Mimo tego bas jest bardzo dobrze kontrolowany i schodzi do 45 Hz. Są to kolumny zaprojektowane pod granie w zamkniętej lub otwartej obudowie a wszystko dzięki temu głośnikowi. 

Więc jeżeli upgrade BMN jest oparty o taki przetwornik to upgrade jest jak najbardziej uzasadniony. 

Edytowane przez raiwan
  • 2 tygodnie później...

Upgrade ukończony. Efekt daleko przekroczył moje oczekiwania. Jest bardzo czysto, wyraziście, więcej detali, dynamika. Jestem pod ogromnym wrażeniem. S2 II grają bardzo dobrze, a Beszele fantastycznie. 
Było warto.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.