Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Safir 31 na Diamond 28 ?

davero

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrego masz na myśli high end ? mnie nie stać ... i z dostępnośćią trudno

Hehe a mnie stać ? Mam dzielonke za nie całe 4tyś i kolumny za 1,5 i gra bajka choć może być zawsze lepiej ale po co , dla mnie i tak mój zestaw to hi end - Ty wolisz lepiej kupić kolumny w cenie mojego zestawu :-)) i dalej słuchać na słabych wzmacniaczach to chyba coś nie tak ! Kolega ma Abrahamsena młodszego brata mojego Electro i słucha na Pylonach 31 też jest świetnie a po zestaw cd i wzmak pojechał do Szweciji ;-) dobra promocja była to z przejazdem nie całe 5tyś dał .

Hehe a mnie stać ? Mam dzielonke za nie całe 4tyś i kolumny za 1,5 i gra bajka choć może być zawsze lepiej ale po co , dla mnie i tak mój zestaw to hi end - Ty wolisz lepiej kupić kolumny w cenie mojego zestawu :-)) i dalej słuchać na słabych wzmacniaczach to chyba coś nie tak ! Kolega ma Abrahamsena młodszego brata mojego Electro i słucha na Pylonach 31 też jest świetnie a po zestaw cd i wzmak pojechał do Szweciji ;-) dobra promocja była to z przejazdem nie całe 5tyś dał .

Może masz po prostu dobrze zgrany zestaw i jesteś zadowolony. Ja nie narzekam na swoje wzmacniacze jakby nie było to ostatnie albo przed ostatnie integry, które kosztowały trochę kasy. Co do safirów to fajna kolumna zmieniam bo chce coś lepszego i tyle. Moim skromnym zdaniem ten wzmacniacz marnuje sie na safirach. Safir to fajna budżetówka i co powiem ciekawego to naprawdę fajnie grało z kinem yamahy ... nie chodzi mi o audiofilskie smaczki, ale o muzykalność. Zwykle olewam testy , ale tutaj muszę się zgodzić, że kolumna projektowana była pod sprzęt budźetowy i pazur pokazuje z czymś lepszym. Nie zgadzam się jak opisują że kolumna posiada mocny potężny bas i że nadaje się aż do 45m to nie jest prawdą ginie w takiej powierzchni. Optymalnie jak sprawdzałem grała w 30m. Zresztą jak inne kolumny tak jak i pylon albo się spodoba jego charakterystyka grania albo nie. Chcę czegoś innego przełączam na inne kolumny. Z używkami ciężka sprawa i czasem może być problem z serwisem, ale myślę , że te starsze konstrukcje (jeśli są w stanie dobrym) potrafią zagrać lepiej w tej cenie. Tylko jest ryzyko ...

W tej cenie nie znalazłem lepszych kolumn od Diamondów, a przesłuchałem tego sporo, przez jakieś pół roku. Obecnie grają z Atoll'em i nie zamierzam na razie tego zmieniać, z Exposure też było dobre połączenie.

W tej cenie nie znalazłem lepszych kolumn od Diamondów, a przesłuchałem tego sporo, przez jakieś pół roku. Obecnie grają z Atoll'em i nie zamierzam na razie tego zmieniać, z Exposure też było dobre połączenie.

Z jakim modelem atolla? Jak w tym zestawieniu brzmią niskie tony?

Davero, opinii Ontena (post 29) nie bierz pod uwagę. On z uporem maniaka lansuje na forum tezę, ze wszystkie kolumny Pylona grają źle.

Nie biorę acz szanuję jego zdanie. Nie muszą mu się podobać. Sprzedawca pewnie jeden z właścicieli 60 latek (ma tego sprzętu w domu, trochę gadaliśmy. Sam, używa starych monitorów na 30cm basie monobloki itd) Powiedział mi sczerze mi się one nie podobają, ale ja się obracam w sprzęcie z innej klasy aczkolwiek od kiedy mamy pylony w tej cenie przede wszystkim idą one. Puścił mi je, potem dla ciekawości piegi. Bas potężniejszy, zapewne instrumenty też brzmiały naturalniej, ale scena w pylonie była większa. Ja rozumiem, że są róźne kolumny i lubi się albo nie. Sam przełączał mi parę razy żebym się wsłuchał w pylona, że aż tak źle nie jest. Sounddeco to już inny przedział cenowy moc taka sama jak w stx fx 300. STX grają też bez przestrzeni aczkolwiek nigdy bym nie powiedział jakbym nie usłyszał, że z 2x18 w obudowie można mieć takie potężne uderzenie. Nie każdy to lubi ... bas jest tam zmienny, szybki i twardy. Średnica wyraźnie z przodu zależy jeszcze z czym to słuchamy bo jak wzmacniacz jej nie eksponuje to jest bardzo miło dla ucha. U mnie z soniakiem zagrały bardzo przyjemnie natomiast z dzieloną yamahą już źle, średnica była na 1 planie i zrobił się muł ogólnie, góra nie czytelna. One nie należą do lekkich swobodnych jak pylon, ale z yamahą to już było przegięcie. Natomiast z altusem 380 dociążą go swoją gęstością że aż miło. Co prawda brak w niej przestrzeni. Natomiast największą przestrzeń uzyskałem na akai zarówno w safir 31 jak i 380. Przeniosłem safiry do 30m2 podłąćzyłem do soniaka 555es i scena zrobiła się nie wiarygodna jak na tą klasę sprzętu. Jeżeli o kontrole basu to technics v9 i v10x są nie do przebicia z tego co słuchałem, a nad nimi były przecież jeszcze dzielona 5 3 i 1. Słuchałem też nowe konstrukcję do 10tys. Tak więc , metraż , akustyka, cd , wzmacniacz, kolumna itd to wszystko ma wpływ. Nie ma złotego środka u mnie będzie inaczej u kolegi inaczej a z inna konfiguracją jeszcze inaczej. Byle być zadowolonym. Bo można wydać kilkaset tysięcy i mieć wątpliwości , a słuchanie muzyki ma sprawiać przyjemność ,a nie ciągły ból głowy.

No tak. Wybór sprzętu wymaga często paru kompromisów. Niestety również tych finansowych.

Nadmienie tylko, że słuchałem kolumn robionych. Cena 5 tyspln - konstrukcja labiryntowa. Wzmacniacz stary marantz dac nie znam nazwy cenowo to około 3 tys muzyka z sacd.Kable zwykłe, ale specjalne zasialnie robione pod zakład. Powiem tak scena niesamowita. Konstrukcja 2 drożna i 2-5 drożna. Ta 2 drożna scena większa, ale niestety jak dla mnie bas jak na lekarstwo. Konstruktor mi mówil, ale po co Panu więcej jest tyle ile potrzeba , zmienny wszystko poukładane. Miał rację, ale on głównie słuchał jazzu i klasyki do tego jak znalazł. Do pop , nie wspomne o trance czy nawet filmowej którą tak lubię już nie do końca mi się podobało.

Z jakim modelem atolla? Jak w tym zestawieniu brzmią niskie tony?

Bas mi się bardzo podoba, dość nisko schodzi, jest miękki, niektórzy powiedzą że mało kontrolowany, ilościowo też jest go sporo. Mam Diamond 25 i Atol IN80SE, pokój 20m2

Bas mi się bardzo podoba, dość nisko schodzi, jest miękki, niektórzy powiedzą że mało kontrolowany, ilościowo też jest go sporo. Mam Diamond 25 i Atol IN80SE, pokój 20m2

Ja zastanawiam się nad Diamond 28, AKKUS Monolith FS2, Harpia Acoustics Fresco lub Sounddeco F2... Muszę pojeździć i posłuchać... Grałoby to z ATOLL IN 100 SE i ATOLL CD 50 lub 100.

Ja zastanawiam się nad Diamond 28, AKKUS Monolith FS2, Harpia Acoustics Fresco lub Sounddeco F2... Muszę pojeździć i posłuchać... Grałoby to z ATOLL IN 100 SE i ATOLL CD 50 lub 100.

Fajnie, że myślisz o polskich markach. Pylona będzie najłatwiej odsłuchać bo jest popularny. Podzwoń popytań o resztę i daj znać jak wypadły odsłuchy.

Diamondy są już u mnie. Wygrzewam, ale pierwsze wrażenie nie powaliło mnie. Nie wiem ile godzin potrzebują, ale jest coraz lepiej z godziny na godzine. Na pewno są bardziej spójne od 31. W 31 miałem wrażenie jakby góra średnica bas grały sobie osobno - miało to sens w kinie yamahy niskim modelu 673 bo robiło wrażenie przestrzeni, ale we wzmacniaczach już nie do końca. Co ciekawe kolumna słabsza od 31 teoretycznie, a mam wrażenie że potrafi zagrać potężniej. Basu w małym pokoju jest aż nadto zależy z czym jeszcze słucham. Widzę, że najlepiej się czuję z raczej jasnym akai i dość ostrym technsicem v9 stąd też opinia, że z denonem nie pamiętam modelu gra dobrze (jasny, klarowny). Do ciemnych wzmacniaczy raczej się nie nadaję chociaż trzeba by było popróbować. Na pewno ta kolumna potrzebuje przestrzeni, powinna być daleko odstawiona od ścian i tył i boki. Pomieszczenie raczej wysokie. 45m jak podaje producent to przesada. Nie ma mocnego uderzenia bas jest miękki chociaż też poczułem go na klacie w przeciwieństwie do 31. W porównaniu do stx fx 300 jeśli chodzi o moc uderzenia i kontrole wypada słabiej. Tak więc warto się zastanowić mocno nad produktem od stx. Do analogu stx się nie nadaje jest za twardy, ale do rocka i trance miałbym spory dylemat na czym słuchać, a kolumna jest o ponad połowę tańsza moc około 160rms i to czuć altus 380 170 w rms i też czuć jest jeszcze potężniejszy bas 30cm robi robotę. Jeszcze muszę popróbować z innymi konstrukcjami no i z sacd przez daca. Narazie wszystko z CD. Coraz częśćiej myślę o jakiś starych dobrych monitorach na 30cm basie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.