Skocz do zawartości
IGNORED

Małe żwawe kino domowe

Paweł_64123

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

jestem obecnie na etapie wyboru kina domowego, które będzie złotym środkiem pomiędzy słuchaniem muzyki a oglądaniem filmów. Niestety wielkość i kubatura salonu (wraz z aneksem kuchennym) uniemożliwia instalację większych gabaratów. Jestem zmuszony na mniejszy zestaw. Cena do ok 5-6k PLN.

Spoglądam w strone Onkyo HT-S7805. Co o nim myślicie? Może macie jakieś inne propozycje na taki sprzęt grający, pamiętając że głośniki frontowe nie mogą być zbyt duże bo nie mam tyle miejsca :(

https://www.audiostereo.pl/topic/129329-ma%C5%82e-%C5%BCwawe-kino-domowe/

Dzień dobry.

Jeśli zależy Ci na dobrym kinie domowym, dużą mocą i niedużych głośnikach, spójrz proszę na najnowszy system dodatkowo z certyfikatem THX - Onkyo HT-S9700THX (http://q21.pl/onkyo-ht-s9700thx.html). To zestawienie, które potrafi stworzyć bardzo wiarygodne, dynamiczne kino w domu. Musisz się jednak liczyć z pewnymi kompromisami przy odsłuchu muzyki, to raczej system do kina domowego, filmów, gier.

Jeśli natomiast zależy Ci bardzo także na muzyce, stereo, spójrz proszę na zestaw kolumn KEF E305 (http://q21.pl/kef-e305.html), który połączyłbym z amplitunere Onkyo TX-NR656 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr656.html). Będzie to zestaw uniwersalny,

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Model 7805 odpuść jeśli szukasz czegoś do kina i muzyki.

Lepszym wyborem w stronę kina są wspomniane 9700 jednak do stereo to także nie to.

Modele qacoustic z amplitunerem 545, 555 czy Yamaha 481 to już lepsze granie. Zwawe ale z zachowaniem dobrej średnicy. Jako konkurencyjne polecał bym jeszcze tannoy 7.2 set oraz magnat quantum 673 set.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Cena za Onkyo 9700 bardzo atrakcyjna, tylko że to zestaw 7:1, aż 4 głośniki z tyłu. Wydaje mi się że tyle nie potrzebuje i nawet nie upchnę. Poza tym tak naprawde nie ma zbyt wielu filmów na rynku wydanych w 7:1, wiec tego potencjału nie wykorzystam. Nie mniej jednak widzę że jest Atmos i THX.

Znalazłem jeszcze coś takiego małego - Harman Kardon HKTS 65 BQ.

Ten KEF E305 wygląda bardzo ładnie, tylko na zdjeciach te kolumny wydają się na miniaturkowe. Czy z nich naprawdę coś usłyszę? :)

Można też do amplitunera dać monitorki np. Dali Zensor1 (lub 3) + centralny Dali na tyły dokupić zestaw 2.1 aby w kinie mieć pełne 5.1 ale muzyka na dobrych skrzynkach z przodu zdecydowanie ciekawiej brzmi.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Kefy 305 spoko,

Te zestawy Onkyo THX niby wyglądają dobrze ale w rzeczywistości to taka lipa z dykty, zdecydowanie odradzam.

HKTSy wszekie to plastikowy złom, to już Bose jest lepsze.

Tego MONITORA nie znam ale to raczej szanujący się producent :)

Zobacz jeszze DALI FAZON MICRO 5.1, wiele razy to instalowałem i zawsze robiło robote ;)

Z tych zestawów wsztstkie będą dobre, możesz wybraćten który Ci sie najbardziej podoba.

Chociaż ja bym wybrał jednak coś z klasycznych monitorków, tak jak to QA 3000 bo to jednak klasyczne głośniki a nie ozdobne miniaturki.

Można też np. zakombinować inaczej, kupić lepszy amplituner MARANTZ SR 5010 do tego na front solidne monitory CANTON GLE 420 a to wszystko uzupełnić zestawem CANTON MOVIE 95. i masz optymalnie wydane 6000pln i zestaw do tego pomieszczenia ;0

No własnie porządne głośniki na froncie wymagają chociażby jako takiej przestrzeni a że to również salon to całość musi być spójna i nie przeładowana pudłami dlatego niestety ogranicza mnie wielkość :(. Trochę jeszcze poczytałem o tych KEFach i gorzej wypadają od MA Mass 5.1. Ale z kolei wczoraj znalazłem jeszcze jeden zestaw i nie wiem czy nie będzie czarnym koniem - B&W MT50

Dali fazon mikro to bardzo fajne kolumienki ale subwoofer od tego zestawu to jakieś nieporozumienie. Zdecydowanie trzeba dobierać inny.

Zestaw monitor audio to bardzo trafny wybór. Ale i tak najlepiej zagra system zbudowany o monitory. Wspomniane wyżej 7.2 czy też 673. Gra głośniej, szerszym pasmem i większą dynamiką. Więc jeśli miga być takie systemy to nie ma się nad czy zastanawiać. Jak musi być zestaw mikro i akceptujesz ograniczenia to monitor audio lub fazony mikro ( z innym subem).

Pozdrawiam

Z tych 3 systemów po Waszych ocenach i artykułach póki co 1. MA MASS a na 2. Bowers & Wilkins MT 50. Kefy wydają się ciut gorsze. Pytanie teraz o w miarę dobry amplituner do tego zestawu? Max 2500 zl :)

Poza tym tak naprawde nie ma zbyt wielu filmów na rynku wydanych w 7:1

Gro filmów na płytach to 7.1 (BR)

Torrentów nie śledzę ale pewnie i tam można trafić na 7.1

Do amplitunera 7.1 możesz podpiąć tylko 5.1 i też będzie działać.

Natomiast czy opłaca się kupić 7.1 i używać 5.1 to już osobista kalkulacja kupującego.

P.S. różnica w odbiorze jest znaczna zazwyczaj, a te dwie dodatkowe kolumienki Ci z torbami nie puszą...

Ale to każdy sam musi zdecydować..........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.