Skocz do zawartości
IGNORED

Lepszy amplituner czy dodatkowa końcówka mocy

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi kolego dariusz964, nie miałem do czynienia ze sprzętem sprzed 18 lat, od kiedy to Ty zbierasz swoje doświadczenia z KD. Sam bawię się tym dwukrotnie krócej. W kwestii jednak aktualnych modeli (obecnie już zeszłorocznych) jestem osłuchany bardzo dobrze, oraz znam możliwości serii 77X, którą posiada autor tematu, zatem namawiam do merytorycznej dyskusji jeśli moje opinie są sprzeczne z Twoimi doświadczeniami. Byłeś uprzejmy podzielić się ich długotrwałością i jeśli tylko masz inne spojrzenie na aktualne KD, powiedzmy z ostatnich kilku lat, z przyjemnością wysłucham Twojego zdania! I z żalem z góry przepraszam, iż nie potrafię doświadczeń ze swoich odsłuchów odnieść do możliwości kilkunastoletnich amplitunerów.

Model o którym piszesz to śmiech na sali,podobnie 1050, Nie powinno się zbytnio dawać nabierać temu co piszą w prasie,oraz młodzi zafascynowani adepci KINA.

Model o którym piszę to sprzęt autora tematu - czemu więc miałbym się do niego nie odnieść oraz do tego, jakie mam doświadczenia z tą serią Yamahy? Wszystkie amplitunery mógłbym określić mianem śmiechu na sali, bo dźwięku żadnego z urządzeń tego typu nie jestem w stanie określić jako dobry - jednak to nas nie zbliży do konstruktywnych wniosków, ponadto wiem, iż nie każdy jest względem dźwięku tak nieskończenie wymagający jak ja, stąd po prostu porównuję sprzęty, każdy wg moich uszu ma minusy, więc pozostaje wybór - które z nich nam najmniej przeszkadzają.

Jeśli moje wcześniejsze wpisy zrozumiałeś jako zachwyty nad jakimś modelem - spieszę wyprowadzić z błędu. Moją intencją jest ustalenie hierarchii w jakości dźwięku i jeśli z ustaleniem jej przeze mnie się nie zgadzasz - ponownie - z przyjemnością posłucham opinii na ten temat doświadczonego kolegi.

Moja rada dotyczy tylko jednego,nie warto inwestować w końcówki mocy do amplitunerów,jedynie jak mamy duże pomieszczenia dedykowane,i zależy nam tylko na mocy to jak najbardziej,w każdym innym przypadku,kupno tylko integry będzie lepszym wyborem.

Moje doświadczenia z końcówkami podłączanymi do amplitunerów są zgoła odmienne, i żałuję, iż nie ustosunkowałeś się do nich w inny sposób niż "od 1998 przewertowałem kilkadziesiąt modeli", bo na swoim wykształconym muzycznie uchu mogę polegać i chętnie skonfrontowałbym to z doświadczeniami kolegi.

końcówka oprócz mocy nic nie wniesie

Przypomniałem sobie Twój wcześniejszy wpis - to jednak chyba wyczerpuje moją ciekawość, po prostu się nie zgadzamy w tej kwestii i tyle. Zgadzam się natomiast, iż integra to dobre rozwiązanie, ale kategorycznie nie mogę się zgodzić z powyższym cytatem. W dodatku - 773 jest - jak sam zauważyłeś - na tyle biednym modelem, iż w filmach również mile widziana jest poprawa brzmienia. A co można uzyskać z przedwzmacniacza tego modelu - pisałem wcześniej. Śmiało mogę polecać zatem oba rozwiązania - integrę i końcówkę, w zależności od potrzeb do wyboru. Pozdrawiam i przyjemności ze słuchania muzyki i filmów życzę!

Moje doświadczenia z końcówkami podłączanymi do amplitunerów są zgoła odmienne, i żałuję, iż nie ustosunkowałeś się do nich w inny sposób niż "od 1998 przewertowałem kilkadziesiąt modeli", bo na swoim wykształconym muzycznie uchu mogę polegać i chętnie skonfrontowałbym to z doświadczeniami kolegi.

Przypomniałem sobie Twój wcześniejszy wpis - to jednak chyba wyczerpuje moją ciekawość, po prostu się nie zgadzamy w tej kwestii i tyle. Zgadzam się natomiast, iż integra to dobre rozwiązanie, ale kategorycznie nie mogę się zgodzić z powyższym cytatem. W dodatku - 773 jest - jak sam zauważyłeś - na tyle biednym modelem, iż w filmach również mile widziana jest poprawa brzmienia. A co można uzyskać z przedwzmacniacza tego modelu - pisałem wcześniej. Śmiało mogę polecać zatem oba rozwiązania - integrę i końcówkę, w zależności od potrzeb do wyboru. Pozdrawiam i przyjemności ze słuchania muzyki i filmów życzę!

Co konkretnie chciałbyś usłyszeć.Moje obcowanie z tymi amplitunerami od tylu lat,to różne odczucia,o amplitunerach typu 357,359,450,457,550,557 szkoda pisać.Natomiast modele od 630,640,650,657 w latach 2000-2004 to był taki minimalizm,który plasował te amplitunery w średniej klasie,wielki plus za bezawaryjność Kolejne serie 1200,1300,1400,1500,1600,1700,2500,2600,2700,oraz 4600 były coraz lepsze,pominąłem modele 750,757,oraz 800,i 1000 bo były droższe od nizszych,a nic nowego nie wnosiły.Modele flagowe z A na początku oraz Z grały super,ale po latach zaczęły szwankować.Według moich obserwacji najbardziej udane były modele z lat 2007,2011.Rx-v 1800,1900,3800,3900,z7,oraz początkowe 1067,2067,3067,w kolejnych latach powsawały dwa modele co roku,i były to coraz bardziej naszpikowane amplitunery nie potrzebnymi bajerami,co powodowało tym że były coraz gorsze dzwiękowo. Co do doświadczenia z końcówkami mocy to powiem tak.w 2011 roku miałem w domu Z7 która wydawała mi sie super sprzętem,całkiem przypadkowo wszedłem w posiadanie zestawu dzielonego Rotel Procesor 1098,oraz końcówka 1075,grało to świetnie,ale nie miało dekoderów hd. Mając jednak Z7 podłączyłem ja pod końcówkę mocy Rotela 1075,nie była to zabaweczka,jakie było moje zdziwienie że razem z tym Rotelem dzwięk wcale sie nie poprawił,potem wielokrotnie z normalnymi końcówkami dwu kanałowymi odnosiłem podobne wrażenie.

Ja się tam nie znam i nie mam doświadczenia, zabijcie mnie ale nigdy nie słyszałem żeby ktoś mówił że końcówka oprócz mocy nic nie wniesie a przez ostatnie miesiące na prawdę przeczytałem sporo tematów na ten temat pierwszy raz się z taką opinią spotkałem. Moja logika nawet tego nie pojmuje bo zmiana barwy jest oczywista już nie mówiąc o dynamice.

Jestem podobnego zdania i to nie z czytania tematów tylko prób. Rozumiem o co chodzi Panom powyżej. Gdyż pre także ma wpływ na dźwięk i jeśli jest słaby to mocna końcówka , mocna w sensie dobra, nie zagra jak powinna. Ale końcówka także ma wpływ na dynamikę, barwę dźwięku.

Co do doświadczenia z końcówkami mocy to powiem tak.w 2011 roku miałem w domu Z7 która wydawała mi sie super sprzętem,całkiem przypadkowo wszedłem w posiadanie zestawu dzielonego Rotel Procesor 1098,oraz końcówka 1075,grało to świetnie,ale nie miało dekoderów hd. Mając jednak Z7 podłączyłem ja pod końcówkę mocy Rotela 1075,nie była to zabaweczka,jakie było moje zdziwienie że razem z tym Rotelem dzwięk wcale sie nie poprawił,potem wielokrotnie z normalnymi końcówkami dwu kanałowymi odnosiłem podobne wrażenie.

Z7 to legenda, ale mam nadzieję, iż to nie na jej podstawie wnosisz o bezsensowności wpinania końcówek do modeli pokroju 77X, 1050? Ja pisałem o tych modelach z własnego doświadczenia i z własnych odsłuchów - na poprzedniej stronie możesz poczytać, jak wiele się potrafiło poprawić. Zachęcam również do wyciągnięcia wniosków z moich doświadczeń, iż w tych niskich modelach amplitunerów, wbudowane końcówki mocy są znacznym ograniczeniem dla dźwięku, wręcz głównym, przez co zastąpienie ich zewnętrznymi ma naprawdę duży sens, zupełnie inaczej niż w przypadku Twojego doświadczenia z Z7, gdzie o tak ogromnych oszczędnościach w zasilaniu oraz doborze podzespołów nie było mowy.

Też uważam że podpięcie końcówki stereo do średnich amplitunerów powinno przynieść zauważalną poprawę dźwięku..

..natomiast do tych najwyższych kinowców gdzie mamy do czynienia ze znacznie lepszymi podzespołami już niekoniecznie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.