Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze mocnego wzmacniacza

suchar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje mocnego wzmacniacza przynajmniej 2 x 120 W. przy 8 ohm (przynajmniej tak mi się wydaje). Posiadam kolumny B&W z wymienionym okablowaniem i wygłuszeniem. Napędzam je obecnie leciwym zmodyfikowanym PM-75 w zasadzie jestem z niego bardzo zadowolony gdyby nie to że włącza się zabezpieczenie kiedy wyjdę za godzinę 11 na potencjometrze. Dzieje się to rzadko bo nie często słucham na takim volume ale jednak spadki 683 robią swoje.

Słucham prawie każdej muzyki nie posiadam swojej ulubionej zależy mi na dobrej kontroli basu oraz dobrej górze, generalnie zbalansowany dźwięk.

Co do samego wzmacniacza szukam czegoś mocnego co da radę napędzić moje b&w 683 może to być rynek wtórny jak i półka sklepowa oczywiście im mniej wydam tym fajniej :)

Na chwilę obecną myślałem o marantz pm 15, kav 300i, yamaha a - s2100, denon 2000, 10, 20 ewentualnie dziadek 1560, vincent 237 i tyle nie wiem czy na którykolwiek z tych należy poświęcać czas na odsłuchy może pomożecie i okaże się że to była by strata czasu i należy zainteresować się czymś innym....

Z góry dziękuje jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć, pomóc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/129406-pomoc-w-doborze-mocnego-wzmacniacza/

Ale napisz coś więcej o brzmieniu, jakie lubisz: ciepłe - chłodne, geste czy bardziej rozdzielcze, masywne czy szybkie? No i jaki budżet.

Poza tym te Bowersy mają spadek impedancji do 3 Ohmów, ale też wysoką skuteczność koło 89 dB, więc są raczej przeciętnie trudne do napędzenia. Jakiejś super elektrowni nie potrzebują chyba.

Pozdrawiam Stempur

IN100 (ważne żeby był se) to jednak niższa półka niż wymienione przez autora tematu. Jest to bardzo fajny i dobrze w swojej cenie brzmiący wzmacniacz ale żaden z niego wyczynowiec. Wiem to bo mam in100se już od dość dawna. W budżecie z zakresu tych propozycji mamy już in200se - to nim jeśli już bym się zainteresował.

Z wymienionych przez suchara mi najbardziej pasowała yamaha as2100, ale nie mam pojęcia jak zabrzmi z bowersami. Na pewno warto samemu posłuchać, wybierasz wzmacniacz dla siebie i to ty zdecydujesz co Ci odpowiada. My możemy namnożyć tylko kolejnych propozycji. Jak np. IN200SE :), w tej cenie można już także szukać batlaba, haiku ale też jakiejś już dość przyzwoitej lampy.

Kupując swoją Yamahę as2100 słuchałem jej w salonie z B&W 804 Diamond, bo miały parametry najbardziej zbliżone do moich kolumn. Wzmacniacz dawał radę bez problemu choć ma tylko 90W przy 8Ohm ale pomaga wyjątkowo duża bateria kondensatorów ( poj. w sumie ponad 100 tys.) i z kontrolą basu nie było problemu. Przy tej okazji porównywałem ją z kilkakrotnie droższym Moon-em z tymi samymi kolumnami ( tak żeby ewentualnie obnażyć słabości yamahy) który zagrał lepiej ale przepaści brzmieniowej nie było ( takiej jak przepaść cenowa). Warto na pewno posłuchać tej Yamahy u siebie i warto wykorzystać XLR-y jeśli ma się także zbalansowane żródło.

sprawdź przynajmniej klasę D - to dużo watów

tu ciekawy trop:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

jest Audiomatus do tego, spory wybór. A najmocniejszy z tanich jest jak wyżej Kandy k2, bardzo wydajny jest też Balaltab Epoca 3 mimo tego, że nie spełnia Twojego kryterium "liczbowego". No i nie zapominaj o AMC XIA 100 i 150, elektrownie i do tego nieźle grają

Dziękuje wszystkim za pomoc jest to już jakiś punkt zaczepienia. Czytając wasze wypowiedzi skłaniam się na chwilę obecną do dwóch rozwiązań taniej AMC XIA 150 (ktoś może słuchał lub coś słyszał?) oraz drożej as2100. Po odsłuchach u siebie zobaczymy co dalej i na czym stanie. Ewentualnie do zestawienia dojedzie jeszcze Roksan.

Same PMA... to raczej konstrukcje nie zachęcające do połączenia z b&w ?

Preferuje dźwięk mięsisty, ciepły, plastyczny ale nie zamulony kosztem poprzedniego. Do lampy jeszcze nie dorosłem, może za kilka lat...

Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki

Witam, poszukuje mocnego wzmacniacza przynajmniej 2 x 120 W. przy 8 ohm (przynajmniej tak mi się wydaje). Posiadam kolumny B&W z wymienionym okablowaniem i wygłuszeniem. Napędzam je obecnie leciwym zmodyfikowanym PM-75 w zasadzie jestem z niego bardzo zadowolony gdyby nie to że włącza się zabezpieczenie kiedy wyjdę za godzinę 11 na potencjometrze. Dzieje się to rzadko bo nie często słucham na takim volume ale jednak spadki 683 robią swoje.

Słucham prawie każdej muzyki nie posiadam swojej ulubionej zależy mi na dobrej kontroli basu oraz dobrej górze, generalnie zbalansowany dźwięk.

Co do samego wzmacniacza szukam czegoś mocnego co da radę napędzić moje b&w 683 może to być rynek wtórny jak i półka sklepowa oczywiście im mniej wydam tym fajniej :)

Na chwilę obecną myślałem o marantz pm 15, kav 300i, yamaha a - s2100, denon 2000, 10, 20 ewentualnie dziadek 1560, vincent 237 i tyle nie wiem czy na którykolwiek z tych należy poświęcać czas na odsłuchy może pomożecie i okaże się że to była by strata czasu i należy zainteresować się czymś innym....

Z góry dziękuje jeśli komuś będzie się chciało odpowiedzieć, pomóc.

Pozdrawiam

NAD C -372"Potwór" jeśli chodzi o MOC!!!

De gustibus non est disputandum

NAD C -372"Potwór" jeśli chodzi o MOC!!!

Kiedyś słuchałem Nad-a 356 ale muszę powiedzieć, że akurat mnie! nie przypadł do gustu czy 372 to już konstrukcja która prezentuje inny przekaz ?

Z innej bajki co myślicie o budowie AMC XIA 150?

Krell KAV300i bylby z nich najlepszy ale to nie ejst charakter grania ktorego szukasz

Z innej bajki co myślicie o budowie AMC XIA 150?

Bieda piszczy, kondensatory Jamiona, potencjometry najtansze z najtanszych, trafo bez ekranu

Krell KAV300i bylby z nich najlepszy ale to nie ejst charakter grania ktorego szukasz

Bieda piszczy, kondensatory Jamiona, potencjometry najtansze z najtanszych, trafo bez ekranu

Coś tak mi się wydawało, ale posłuchać nie zaszkodzi. A nóż wpadnie coś jeszcze na blat.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dziękuje wszystkim za pomoc jest to już jakiś punkt zaczepienia. Czytając wasze wypowiedzi skłaniam się na chwilę obecną do dwóch rozwiązań taniej AMC XIA 150 (ktoś może słuchał lub coś słyszał?) oraz drożej as2100. Po odsłuchach u siebie zobaczymy co dalej i na czym stanie. Ewentualnie do zestawienia dojedzie jeszcze Roksan.

Same PMA... to raczej konstrukcje nie zachęcające do połączenia z b&w ?

Preferuje dźwięk mięsisty, ciepły, plastyczny ale nie zamulony kosztem poprzedniego. Do lampy jeszcze nie dorosłem, może za kilka lat...

Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki

znam identyczne poprzednie 3250a i zapewniam, nie ma się czego bać, a czy Tobie się spodoba sam sprawdź. Wykonanie lekko bidne, ale moc świetna, brzmienie całkiem ok, coś za coś

Krell jest bardzo zimnym i dość nieorzyjemnym wzmacniaczem, jego neutralny i dynamiczny przekaz nie ma nic wspólnego z nuzykalnością. W dodatku wymaga wybitnych a co za tym bardzo drogich kolumn

Krell jest bardzo zimnym i dość nieorzyjemnym wzmacniaczem, jego neutralny i dynamiczny przekaz nie ma nic wspólnego z nuzykalnością. W dodatku wymaga wybitnych a co za tym bardzo drogich kolumn

Moje takie nie są tak więc raczej się nie dogadają w zakresie o który mi chodzi....

Startuje od AMC i jeśli nie będzie tego na co liczę idę w górę cenowo zobaczymy co z tego wyjdzie dam znać jakie wrażenia po odsłuchach tymczasem wszystkim bardzo dziękuje za udzielone wskazówki.

Pozdrawiam

suchar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.