Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupować odtwarzacz CD?

azimut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Mogę się założyć że 95% tych co wypowiadali się krytycznie o moim sprzęcie nigdy w życiu nie słuchali ani jak gra wzmacniacz BC Acoustique 332d, ani jak grają kolumny Elac Debut f5. Z dużą dożą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że NIKT z tych osób nie słyszał jak ten wzmacniacz gra z tymi kolumnami. Na pewno NIKT z tych osób nie słyszał jak gra Pionek w zestawieniu z tym wzmacniaczem i z tymi kolumnami. Więc jak można dyskutować i wyrażać swoje opinie na temat tego konkretnego zestawu?

Panowie, wątek był założony po to aby podyskutować na temat: CZY PLIKI BEZSTRATNE GRAJĄ GORZEJ/LEPIEJ/PORÓWNYWALNIE NIŻ PŁYTY CD PRZY ZAŁOŻENIU ŻE SĄ ONE ODTWARZANE NA SPRZĘCIE TEJ SAMEJ KLASY.

I nie ma tu żadnego znaczenia że ktoś uważa sprzęt dobrze gra od 5k a ktoś inny że od 20k.

Jeżeli wezmę odtwarzacz za 20k i streamer za 20k, to co zagra lepiej? A może jeżeli zamknę oczy i nie będę widział co gra to w życiu nie zgadnę czy gra płyta cd czy plik. Po tych wszystkich dyskusjach wydaje mi się że to ostanie będzie miało miejsce.

jak na korzystanie z forum dla relaksu to trochę poważny ten relaks ;), nie rozumiesz że Twój n-50 za 2 tysiące a używane cd za 2 tysiące to mogą być 2 różne poziomy i na odwrót pewnie też, spoko. Dobry używany streamer jest po prostu lepszy od np. Marantza cd 6006 na przykład. Twoje sprzęty to żadne tajemnicze enigmy ;), ważne by mieć jakieś odniesienie, na przykład słuchając Baltlaba z Wigg Art czy lampę Ars Sonum (nie pamiętam z czym). Bez takiego odniesienia to co jest dzisiaj jest "fajne", to jest jasne. Tu naprawdę nikt Ciebie nie krytykuje, dyskutujemy sobie

...nie rozumiesz że Twój n-50 za 2 tysiące a używane cd za 2 tysiące to mogą być 2 różne poziomy i na odwrót pewnie też...

Po czym wnosisz że tego nie rozumiem?

Ale mowa idzie o sprzęcie tej samej klasy za podobną cenę. Używany cd za 2 tys. będzie i tak dwa razy droższy od używanego n-50 za 1 tys. i będą to dalej sprzęty różnych klas z których jeden jest dwa razy droższy od drugiego.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Gość numik

(Konto usunięte)

Po czym wnosisz że tego nie rozumiem?

Ale mowa idzie o sprzęcie tej samej klasy za podobną cenę. Używany cd za 2 tys. będzie i tak dwa razy droższy od używanego n-50 za 1 tys. i będą to dalej sprzęty różnych klas z których jeden jest dwa razy droższy od drugiego.

hmmm....no sam się dziwiłeś, że porównuję sprzęty innych klas. Dla mnie ważny jest efekt końcowy w danym budżecie, dlatego wolę porównywać to co jest do nabycia za 2 tysiące, a nie "porównywalne sprzęty". Możesz wydać 3.500 na nowy wzmacniacz Rotela czy Pioneera, a możesz te same pieniądze wydać na nową Epocę 2 lub używkę Krella. Kasa ta sama, poziom dźwięku z innej ligi. Więc na pytanie czy warto kupować cd playera gdy na streamer wydało się 2 koła ciężko uciec od rozważań jaki cd kupi się za 2 koła. To jest wręcz kluczowe. Mam nadzieję, że wyjaśniłem to o co mi chodziło. Ja mam np. nowy zestaw za 8.500, a był wart rynkowo 15.500 i zapewniam Cię, że mój zapewne gra lepiej od typowych za 8.500.

Uważam, że nie mając zbyt wielu płyt nie warto kupować Marantza cd 6006 by zacząc je zbierać, inaczej to wygląda gdybyś wydał tą kasę na dobry player, wtedy można rozważać

Dokladnie,moj sluch nie wytrzyma dudnienia jakie oferuje sprzet z nizszej polki niz obecnie posiadam.

Jest nas dwóch bolth ;-)

Powtórzę tylko, że jak się nie matego co się lubi, to się lubi co się ma.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Użytkownik bolth dnia 13.10.2016 - 12:45 napisał

Dokladnie,moj sluch nie wytrzyma dudnienia jakie oferuje sprzet z nizszej polki niz obecnie posiadam.

Jest nas dwóch bolth ;-)

Panowie, dziękujemy za bardzo cenną dla wszystkich informację na temat tego co wytrzyma a co nie wytrzyma wasz słuch:)

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Jednak jesteś Trollem przez duże T jak to niektórzy mówili . Nie odpowiadam na twoje pytania.

Daj sobie z nim spokoj...szkoda czasu. Jest kilka przyslow na takich ludzi, niestety sa zbyt nismaczne, zeby je tu przytaczac :) Zreszta on I tak by nie zrozumial ;)

Wieza STEREO Technics :)

Kolego iambr, nie bawmy się w jasnowidzów i nie przypisujmy tym co mają tańszy sprzęt, że lubią to co mają bo nie stać ich na droższe... bo raz, że tego nie wiemy czy ich nie stać czy stać a dwa, że równie dobrze właściciel systemu za nie duże pieniądze, który wybrał go świadomie i wybierał z dużo droższych klamotów niż to co ma u siebie może powiedzieć, że Twój czy mój system wart w sklepie duuuużo więcej niż jego, mu się nie podoba i zamiast grać dudni. Nie wmawiajmy wszystkim naszych przekonań zwłaszcza, gdy jak widzę niektórzy kierują się obok brzmienia też wysokością kwoty za klamot - jak drogo to dobrze. Bez urazy.

ps. Znam dwa przykłady, gdzie właściciele dużych salonów audio w kraju mają prywatnie monitory w cenie poniżej 5 kzł i to zagranicznego producenta, wybrali je świadomie, przesłuchali 10 razy więcej sprzętu niż my obaj razem wzięci i stać ich w każdej chwili na zakup duuuużo droższych kolumn a tego nie robią. Odpowiedz sobie sam na pytane, dlaczego?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Niech zgadnę, bo nie zapytali o poradę na forum jaki sprzęt mają kupić?:)

Daj sobie z nim spokoj...szkoda czasu. Jest kilka przyslow na takich ludzi, niestety sa zbyt nismaczne, zeby je tu przytaczac :) Zreszta on I tak by nie zrozumial ;)

Widzę, że kolejny specjalista od ataków personalnych się uaktywnia.Dzień dobry.

Niech zgadnę, bo nie zapytali o poradę na forum jaki sprzęt mają kupić?:)

Pewnie jednak nie stać ich na lepszy i muszą się cieszyć z tego co mają;)

Jest nas dwóch bolth ;-)

Powtórzę tylko, że jak się nie matego co się lubi, to się lubi co się ma.

Albo - jak się nie ma co się lubi, to się nie lubi co się ma

Zanim opuszczę to szanowne grono,nie widzę dalszego pisania w tym temacie,na przyszłość Azimut i reszta słuchaczy zastosujcie się do tego co napisałem w moim pierwszym poście tutaj.

Nie ważne czy ktoś lubi,słucha,popiera itp resztę sobie dopisz...ważne co Tobie spasuje,czy to jest za 1k,10k czy więcej.

Przerzuciłem kilkanaście klocków u siebie w domu i dzieląc się opinią na temat że w poruszając się w przedziale do 5k (nowe) nie kupi się ciekawych kolumn ponieważ najwięcej kosztuje "obudowa" a przetworniki muszą się wpasować w ten przedział cenowy,Grala się nie otrzyma.

Nie czuję się urażony czy coś podobnego tylko dalsza dyskusja schodzi na przepychanki i off topy

Dodam tylko że po tej mojej wędrówce,stwierdziłem że czas na bajerancki zestaw,koniec przerzucania klocków.Zrodził się pomysł budowy systemu na polskiej manufakturze,czego pierwszym zakupem był Baltlab plus coś ze stajni RLS,16hz lub Wigg Art,kable Equilibrium też z Pl kupiłem,po odsłuchu LSA 1 Statement porzuciłem zakup w ciemno.

Dlaczego o tym piszę? Bo audio i muzyka to moja pasja a im lepiej czyli drożej niestety,muzyka ta wybrzmiewa mocniej i z głębszymi emocjami a tutaj na forum można spotkać ludzi z podobnymi zainteresowaniami,rozumiejących nasze założenia dotyczące systemów jakie posiadamy.

Bierzesz Pan zw sklepu na testy na kilka dni i Ci się rozjaśni w głowie.

powodzenia chłopaki :)

Łokmen Saba

Mi tam przyjemność sprawia nawet słuchanie muzy na wieży syna za 300zl. Dudni nie milosiernie aż bas muszę skrecac, ale muza zawsze pozytywnie do mnie przemawia.

?👈

Dodam tylko że po tej mojej wędrówce,stwierdziłem że czas na bajerancki zestaw,koniec przerzucania klocków.Zrodził się pomysł budowy systemu na polskiej manufakturze,czego pierwszym zakupem był Baltlab plus coś ze stajni RLS,16hz lub Wigg Art,kable Equilibrium też z Pl kupiłem,po odsłuchu LSA 1 Statement porzuciłem zakup w ciemno.

Dlaczego o tym piszę? Bo audio i muzyka to moja pasja a im lepiej czyli drożej niestety,muzyka ta wybrzmiewa mocniej i z głębszymi emocjami a tutaj na forum można spotkać ludzi z podobnymi zainteresowaniami,rozumiejących nasze założenia dotyczące systemów jakie posiadamy.

Też ostatnio przezucilem się na Polską manufakture i nie żałuję. Wiem za co zapłaciłem, a efekt jest taki ze kolumny pogonily wielką forumową sławę ze stajni znanego producenta.

?👈

Uważam, że zdecydowanie fajniej było by usiąść przy piwku i muzyce i podyskutować.

Jak wrócę do polski to z pewnością postaram się zaaranżować jakieś spotkanie. (U mnie czy gdziekolwiek indziej)

Nie chcąc "bić piany" często wychodzi inaczej, a jestem pewien, że w bezpośredniej rozmowie taki wątek potoczyłby się zupełnie w innym kierunku.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Panowie, trzeba uważać, żeby nie wpadać czasem w absurd pod tytułem "wszystko gra tak samo, co najwyżej inaczej". W kolumnach jest jednak straszna różnica, nie ustawiałbym jej jednak na granicy wymienionych powyżej 5 tyś złotych. Niemniej mam jakieś tam doświadczenie odsłuchowe i powiem Wam, że po odsłuchu kolumn z zakresu 30-40 tyś już nie chce się wracać do tych za przysłowiowe 5 tyś, ale między tym co by człowiek chciał, a co może mieć jest oczywiście zasadnicza różnica - myślącemu człowiekowi nie trzeba tego tłumaczyć. Każdy zna swoje możliwości przecież.

Tak a propos nowych odtwarzaczy CD, rozmawiałem ostatnio z gościem (takie dresiarskie słowo) z poznańskiego salonu audio i bardzo chwalił urządzenia Yamahy, praktycznie nic nie wraca do serwisu - to jego słowa - mam nadzieję, że prawdziwe.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Widzę, że kolejny specjalista od ataków personalnych się uaktywnia.Dzień dobry.

Wiesz co Jezz . Ty jesteś jednym wielkim atakiem personalnym . Nie wiem czy napisałeś jakiś wątek .

Jakoś tego nie zauważyłem . Zamiast jak wściekły ratlerek biegać i obszczekiwać wszystkich szukając czy można kogoś złapać zębami za nogawkę poruszył byś jakiś ciekawy wątek . Czekasz aż ktoś ci przywali mocniej słownym kijem nie wyciągając z tego żadnych wniosków . Lepiej jest metodą wściekłego ratlerka skubać forumowiczów za przysłowiowe nogawki i obrywać . Dobranoc Jezz

Gość numik

(Konto usunięte)

ja Was nie znam. ale tak z boku to jakby Piwo bardziej atakowało personalnie, jezz raczej się broni i tak jakby używając lepszego słownictwa, ale to moja subiektywna opinia

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

ja Was nie znam. ale tak z boku to jakby Piwo bardziej atakowało personalnie, jezz raczej się broni i tak jakby używając lepszego słownictwa, ale to moja subiektywna opinia

Nie chcę awantury z tym gościem . Jak chcesz to z nim zadzieraj . Raczej ja się bronie przed jego bezmyślnością i brakiem rozumienia tekstów . Gościu ma mentalność rzepa i czepia się używając czasem złośliwych komentarzy . Z resztą się przekonasz.

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie chcę awantury z tym gościem . Jak chcesz to z nim zadzieraj . Raczej ja się bronie przed jego bezmyślnością i brakiem rozumienia tekstów . Gościu ma mentalność rzepa i czepia się używając czasem złośliwych komentarzy . Z resztą się przekonasz.

nie chcę zadzierać z nikim, ale "bezmyślność", "mentalność rzepa" itp. to są te sformułowania, przez które tracisz nawet jeśli masz rację, bo jak piszę, nie znam Was obu :)

Panowie przestańcie się kłócić i wyzywać jak baby. Łatwo jest siedzieć przed monitorem i anonimowo jeden drugiemu ubliżać. Przecież tu rozmawiamy o muzyce, a więc o kulturze, a więc zachowujmy się odpowiednio.

Też wróciłem z pracy i posłucham sobie Percival Schuttenbach co by się odchamić trochę:)

Z tą granicą ilości płyt... Ona strasznie chwiejna jest.

Gdym kiedyś pokochał Talking Heads a wcześniej Fleetwood Mac... Z przyległościami, solowymi, okazjonalnymi płytami...

Samych Flitłuduf zrobił się metr z hakiem...

Tu też jest dramat - trza mieć miejsce.

I wyrozumiałą kobitkę.

Od swojej kobiety wiele razy słyszałem, że przesadzam, ze sprzętem audio. Natomiast nigdy nie zarzuciła mi, że kupuję za dużo płyt :-)))

To podobnie u mnie jest

u Jacka wyrozumiałość

iambr moja chyba z tego "gatunku" co Twoja marudzenie (kwestia muzyki) to specjalność Jej wtedy mówię(straszę ;) ) że dobrze

że fanem metalu i cięższych gatunków nie jestem....chwilowy spokój uzyskuje ( ostatnio już i to nie działa :) )

swego czasu jeszcze w latach 90-siątych sporo kasy na swój ulubiony gatunek elektroniczny wydawałem teraz już mniej ale czasem błysk w oku itd.....

nie chcę zadzierać z nikim, ale "bezmyślność", "mentalność rzepa" itp. to są te sformułowania, przez które tracisz nawet jeśli masz rację, bo jak piszę, nie znam Was obu :)

Często lepiej z Mądrym zgubić niż z G....im znaleźć!

De gustibus non est disputandum

Gość numik

(Konto usunięte)

Często lepiej z Mądrym zgubić niż z G....im znaleźć!

a z niektórymi przegrać to jak wygrać ;)

Panowie przestańcie się kłócić i wyzywać jak baby. Łatwo jest siedzieć przed monitorem i anonimowo jeden drugiemu ubliżać. Przecież tu rozmawiamy o muzyce, a więc o kulturze, a więc zachowujmy się odpowiednio.

Też wróciłem z pracy i posłucham sobie Percival Schuttenbach co by się odchamić trochę:)

słuchając sobie Persiwali ;), którzy takse mi podeszli...znalazłem to, rewelka dla mnie!

No i dotarł do mnie nowy CDek :-))) Rogala mam od ucha do ucha!!!

A co kupiłeś ? Pozdrawiam

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Audio Analogue Paganini MkII

192 kHz / 24 bit

Ciekawe urządzenie, ma napęd PC jak widzę więc nie będzie problemu z laserem !

Kiedyś sam myślałem nad takim rozwiązaniem. Jaka cena jak to nie tajemnica ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.