Skocz do zawartości
IGNORED

Napięcie w kondycjonerze - szok!

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Obsuwa Panowie ciągle z tym Neelem, na AS były dwa ich kondycjonery i pokazywały różna napięcia :-)))) jak to możliwe. A jak kolega chciał pożyczyć nowe ich kondycjonery to nie dali, bo były jeszcze podobno nie dokończone - podkreślam, już po Audio Show

może i sie okaże ale to nie zmienia faktu że kondycjonery też są be

Jak ktoś wyżej słusznie zauważył AKUMULATORY-to jest to. Ale koszty odpowiednich... strach sie bać.

Czytałem kiedyś o Amerykańcu który ma w domu mała elektrownie akumulatorów i ma gdzieś zasilanie energetyczne ( ale ceny były miażdżące takiego luksusu.}

jesli mial 245V na wyjsciu,przy zasilaniu 220V,

to nasuwa sie pytanie czy przy skoku w sieci do 240,czy wiecej,

na wyjsciu nie pojawia sie pod 300V ?

swoja droga dziwne urzadzenie.......jakby stworzone do zupelnie czegos innego.

A właśnie. Skoki to jest to, co spędza mi sen z powiek. Niewykluczone, że cedek się wywalił, jak podskoczyło nie wiedzieć do ilu. Przy takim obciążeniu to chyba każde urządzenie jest be, bo nie projektowano go do pracy z tak wywalonym napięciem.

mysle,ze konstruktor(powazny i odpowiedzialny) takiego urzadzenia,to piorytetowo powinien potraktowac mozliwosc wystapienia skoku napiecia w sieci(szczegolnie w polskiej).i zdawac sobie sprawe,ze jego urzadzenie zasila niejednokrotnie system ,za cene niewielkiego mieszkania.

gutten

Powinieneś moim zdaniem koniecznie zadzwonić do Neela i porozmawiać na ten temat. Ja miałem także niezłe jaja z kondycjonerem Neela, gdyż zasilacz impulsowy w Linnie niekoniecznie lubi takie ustrojstwa, jak kondycjonery, w efekcie czego od czasu do czasu CD głupieje. Pomaga mu tylko reset na twardo. Aktualnie gra prosto ze ściany i jest gut. Z kolei u mojego taty taki sam Neel po podobnej akcji jak u Ciebie, niestety z gorszym efektem - dekoder TV Sat doszczętnie zwalony...

Neel to w dużej mierze dość profesjonalnie zrobiona samoróba niestety, której jedynym jak dotąd efektem w moim systemie jest - mówiąc z ręką na sercu - spore spowolnienie dźwięku poprzez audiofilską "kulturę brzmienia". Niestety, często oznacza to po prostu wygładzenie dźwięku nie tam, gdzie potrzeba.

Natomiast z Neelem jest dużo dużo lepiej, niż z Helionami - te urządzenia w zasadzie nie powinny być moim zdaniem w ogóle dopuszczone do sprzedaży.

Pzdr

No ładnie. Nawet nie wiedziałem, że Neel sieje takie spustoszenie. Chyba jednak zostanę na razie przy Fellowsie. Bo na dobrego UPS-a musiałbym trochę pouskładać.

Ja bym chyba jednak obstawał przy dobrym UPS. Poweboxa miałem u siebie w domu. Bez większych wzruszeń.

A niech mi teraz ktoś powie, że zasilanie nie ma znaczenia. Już pół dnia usiłuję się przyzwyczaić do dźwięku z listwy.

>gutten

Zależy którą wersję boksa miałeś. Ja mam starszą generację sprzed 2 lat v2.0: przestrzeń, energia, lokalizacja, stopniowanie basu, czysta góra, wszystko in plus, a jest 2.1 i najnowsza v3.0 słyszałem to na AS - kapcie spadają ;-) Podobno róznica między 2.1 a 3 to przepasc, kasę już zbieram.

Fellowsa też mam ale teraz używam go do TV i kompa. Jest dobry, najlepszy wśród tanich listew, bezpieczny ale nie do audio, to nie to samo co kondycjoner, w brzmieniu i dzialaniu.

No cóż, znalazło się potwierdzenie wiadomości, którą dostałem rok temu. Była już okazja żeby ją zweryfikować ale pomyślałem, że przypadkiem mogę zaszkodzić Neelowi. Teraz to już inna para kaloszy bo są konkretni poszkodowani i uważam, że należy ostrzec innych.

"...Neel "przewymiarowuje" swoje kondycjonery...". Z założenia miały dawać więcej na wyjściu niż pobierały ze sciany.

Nad celowością tego typu działania możemy dyskutować. Sprawa była prosta do czasu gdy znajdowalismy się poza UE. Czy ktoś pamięta do kiedy ZE wprowadzały zmiany w napięciach? Do końca 2003r. Napięcie poszło do góry i zaczęły się problemy bo to co wychodzi z gniazd Neela zaczęło mordować sprzęt.

Dziwne bo wątek Neela zbiegiem okoliczności pojawił sie z końcem września.

Okazja do weryfikacji tej teorii była tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiedząc to o czym napisałem powyżej i czytając wpis Neela dla mnie wszystko było jasne.

Ciekawy jestem oficjalnego stanowiska Neela w sprawie Guttena.

Ja używam PowerAc`a i u mnie sprawdza się świetnie. Różnice na wejsciu/wyjściu wynosza zero lub +/- jeden volt.

P.S

Różne napięcia pokazywane przez kondy Neela na tegorocznym AS również widziałem. Jak to mozliwe?:-)))

Pozdrawiam!

Croolick

Ukryta Zawartość

Narazie myślę o zmianie kabla obok w ścianie na jakiś lepszy drut, bo to aluminiowe dwuprzewodowe badziewie to rozpacz. I w tym temacie może jeszcze drzemać potencjał.

Croolick, dzięki za link.

Troszka mnie zamurowało. Przytaczam cytat z tamtej dyskusji:

"w naszych kondycjonerach produkowanych do końca 2002 roku stosowaliśmy trafa, które bez obciążenia przy napięciu wejściowym 220V dawały 240V napięcia wyjściowego. Rozwiązanie się sprawdzało, albowiem w skali kraju problemem było raczej zbyt niskie niż zbyt wysokie napięcie sieci."

Czyli kondycjoner pracuje u mnie dobrze - te modele tak już mają. A to, że odtwarzacze wywalają, to już inna sprawa... W takim razie pozostaje mi się skontaktować z producentem i spytać, czy może obniżyć napięcie wyjściowe w stosowanym przeze mnie modelu.

gutten, gdyby nie mógł, to go do sądu.

W tej chwili, jeśli będziesz miał na wejściu znamionowe 230, to na wyjściu 256V. A jeśli dopuszczalne 230+5%, to na wyjściu już 269V.

Dwa (?) lata temu na Audioszołku kondycjonery, chyba właśnie Neela, wskazywały 230-235V. W tym roku już prawidłowo (mieści się w nowej normie), 220-225V. Musiały być w różnym stopniu obciążone, bo różnica wskazań sięgała kilku V.

• Redaktorzy

Gutten - w ostatnim HFiM w relacji z HiEndu bardzo pozytywnie wypowiał się J.Kłos o kondycjonerze Monstera. Patrząc na link i na to co Kłos napisał "potworki" znają się na rzeczy. Może warto się nimi zainteresować, bo wybór mają spory:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Koledzy, to zamiast kondycjonera firmy xxx kupić transforamator separujący1/1 , zasilić go przez filtr lc z praliki lub zmywarki i wydając jedną entą ceny kondyncjonera firmy xxx uzyskać właściwe źródło zasilania.

Nie dajmy się manipulować !

Szanowni Koledzy !

Rany julek - co ja czytam?? jeden z kolegow na AS kondycjoner odsluchiwal i spadly mu kapcie!!?? :))) (sorki Gutten - wspolczuje sytuacji ale nie moglem sie powstrzymac). Sugerowalem Panu z PALa, ze powinni podlaczac klocki na AS raz z PALem a raz bez ale szczerze przyznali, ze nie maja odwagi podlaczyc bez. Nawet jesli odsluch z PALem Cie nie zachwycil to powtorz go juz w docelowym pomieszczeniu - jesli tylko nie bedzie psul dzwieku to chyba warto (w koncu kiedys gwarancja na Meridiana Ci sie skonczy a wtedy naprawy u Jasika beda slono kosztowac).

>> Pal

Dokładnie taki mam zamiar. Za mniej więcej miesiąc ustawię sprzęt w pomieszczeniu, gdzie założona jest porządna instalacja trzyżyłowa. Wtedy dopiero zacznę eksperymentować z listwami / kondycjonerami / gniazdkiem w ścianie. Na razie zależy mi tylko na tym, żeby sprzęt przetrwał do przeprowadzki :-))

>gutten

Instalacje już zrobiłeś czy dopiero robisz? Masz już jakieś doświadczenia (rodzaj kabla, budowa, podłączenie do skrzynki z bezpiecznikami)? Wdzięczny będe jak podzielisz się jakimiś sugestiami.

a moglbym zapytac (w zastepujac kolege yabe), po co w koncu sa te kondycjonery ? czy po to zeby lepiej gralo, czy zeby chronilo - bo ja wszedzie czytam, ze po pierwsze nie gra lepiej tylko czasami inaczej , a tu sie teraz dowiaduje ze czasami w ogole przestaje grac - prawde mowic myslalem ze nasz spzrety maja w srodku takie pipki co sie nazywaja bezpieczniki i to one sa po to zeby jebly a nie caly spzret i jak jebna to wlasnie dobzre bo taka ich rola - na ten przyklad powiem ze raz bedac u znajomego tak sie zgadalismy ze ten podpial swoja droga thete centralnie pod 220 zapominajac o malej skzrynecce ktora z 220 robila polowe mniej - i co ? i nic - bezpiecznik jebnal - wymienio sie i gra do dzis

Tak Wam powiem, że ja z Helionem nigdy nie miałem żadnych problemów, wczo9rajszy pomiar napięcia też wypadł pomyślnie, ale po tych wpisach przestraszyłem się.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.