Skocz do zawartości
IGNORED

Renowacja sprzętu

elklepo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Odkopałem u wujka na strychu stary sprzęt, są to dwie kolumny Tonsil ZG 60-8-60 (Dynamic Speaker AX7) oraz wzmacniacz Pioneer A-304R.

Niestety, stan membran w kolumnach jest tragiczny (załączone zdjęcia). Podłączyłem kolumny do wzmacniacza i wszystko "działa", pomijając lekkie charczenie spowodowane najprawdopodobniej przez rozwalone membrany.

Zastanawiam się nad renowacją kolumn a właściwie nad tym czy jest sens?

Znalazłem komplety membran z górnym zawieszeniem i cewkami:

średniotonowy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niskotonowy -

Ukryta Zawartość

wysokotonowy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ALBO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie jestem pewien)

Cała zabawa wydaje się kosztować ~130zł + robocizna przy wymianie. Zasadnicze pytanie - Czy warto te kolumny reanimować?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie :)

post-64290-0-70950900-1476803606_thumb.jpeg

post-64290-0-11370300-1476803607_thumb.jpeg

post-64290-0-49059200-1476803607_thumb.jpeg

post-64290-0-67653200-1476803607_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129514-renowacja-sprz%C4%99tu/

Generalnie myślę że warto, zwłaszcza jeśli sam chcesz w wolnej chwili się pobawić, na pewno jest z tego satysfakcja (wiem bo sam kiedyś też stare tonsile reanimowałem). Jeśli chcesz komuś zlecać, to już inna sprawa czy warto, jak tanio to pewnie tak, jak drogo to niekoniecznie :)

Membrany są w dobrym stanie, sparciałe są piankowe zawieszenia i powgniatane kopułki przeciwpyłowe. Kopułki można wymienić, są tylko przyklejone na obrzeżu, albo spróbować pougniatać po bokach, tak żeby z powrotem wyskoczyły, albo z czuciem przyłożyć rurę odkurzacza i zassać, albo to samo zrobić przykładając szpilkę z klejem kropelka.

Gdybyś się decydował na samodzielną wymianę to poczytaj poradniki (sprzedawcy dołączają zwykle do zawieszeń), kluczowe jest osadzenie karkasu cewki tak, żeby nie ocierał o magnes.

Bardzo dziękuję Panowie za odpowiedzi!

Gdy już przywiozę do siebie kolumny, postaram się sprawdzić które elementy w pierwszej kolejności wymagają naprawy i spróbuję to zrobić samemu. :)

Cała zabawa wydaje się kosztować ~130zł + robocizna przy wymianie. Zasadnicze pytanie - Czy warto te kolumny reanimować?

Ja bym się w to nie pakował. 130 plus dojdzie jeszcze 80, plus coś jeszcze i tak skończy się na 300zł. Zalukaj na olx i allegro. Za 2 stówy kupisz np. ZG 30 w dobrym stanie, o ile w ogóle to musi być Tonsil.

Natomiast jeśli się nudzisz i chcesz poćwiczyć, to czemu nie.

Ja bym się w to nie pakował. 130 plus dojdzie jeszcze 80, plus coś jeszcze i tak skończy się na 300zł. Zalukaj na olx i allegro. Za 2 stówy kupisz np. ZG 30 w dobrym stanie, o ile w ogóle to musi być Tonsil.

M.in. dlatego sugeruję wymienić tylko zawieszenia górne, koszty spadają do groszowych.

Dawny czar PRL-u powraca.Miłego dłubania.

De gustibus non est disputandum

Postanowiłem przywrócić do życia te dwie bestie.

Zrobię zdjęcia przed i po renowacji, chyba że coś tragicznie spierdzielę to zobaczycie ode mnie post "Sprzedam uszkodzone kolumny na części". :D

Dzięki za pomoc Panowie!

Postanowiłem przywrócić do życia te dwie bestie.

Zrobię zdjęcia przed i po renowacji, chyba że coś tragicznie spierdzielę to zobaczycie ode mnie post "Sprzedam uszkodzone kolumny na części". :D

Dzięki za pomoc Panowie!

Czekamy na fotki...miłego dłubania.

Dokładnie, nie warto.

To co włożysz + to co być wziął za te "kolumny" pozwoli Ci coś sensownego kupić.

Jak coś spartolisz, nic za to nie dostaniesz to raz, dwa stracisz co co włożyłeś...

O o czym tu nikt nie powiedział, te kolumny nawet nowe nie rzucały na kolana. A zawieszenia z allegro mają się tak do oryginalnych jak kura do orła...

Dokładnie, nie warto.

To co włożysz + to co być wziął za te "kolumny" pozwoli Ci coś sensownego kupić.

Jak coś spartolisz, nic za to nie dostaniesz to raz, dwa stracisz co co włożyłeś...

O o czym tu nikt nie powiedział, te kolumny nawet nowe nie rzucały na kolana. A zawieszenia z allegro mają się tak do oryginalnych jak kura do orła...

Pozwól Człowiekowi się cieszyć!

Panowie, ze mnie taki audiofil jak z krowy astronauta. Jeżeli uda się je doprowadzić do stanu "czystego" grania to będę bardzo szczęśliwy. Słuchać muzyki z kolumn które służyły mojemu wujkowi długie lata to bardzo fajna perspektywa :)

Może to ci pomoże.

Ukryta Zawartość

Generalnie przy samym górnym zawieszeniu nie wybebeszasz całego głośnika, usuwasz stare zawieszenie, wycinasz tylko kopółki przeciwpyłkowe, centrujesz cewkę jakąś folią, przyklejasz zawieszenie, przyklejasz kopułki (jak ci się uda elegancko wyciąć to może da się te same co były. Jak nie to kup nowe.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Co ważniejsze (jeśli się uda) wujek będzie dumny.. więc czasem warto się trochę pomęczyć..

..trzymam kciuki..;)

dobre podejście, nie daj się zniechęcić, zrób to i pokaż foty!

Pozwól Człowiekowi się cieszyć!

Uff, już po wszystkim! Koszt naprawy to 100zł za zestawy naprawcze.

Centrowanie cewek i klejenie zestawów przebiegło świetnie, oprócz jednego głośnika.

W jednym średniotonowym musiałem dać za dużo kleju na dolne zawieszenie przez co jest ono sztywniejsze niż zawieszenie w drugim głośniku. Przy podpinaniu baterii 9V membrana wychyla się niżej lecz jak popchnę membranę palcem to osiąga ten sam pułap. Trudno, zdecydowałem się podłączyć wszystko.

Ku mojemu zaskoczeniu - kolumny grają świetnie i co najlepsze - nie jestem w stanie usłyszeć różnicy między dwoma średniotonowymi. Postanowiłem że nie będę go naprawiał skoro nie przeszkadza mi to.

Bardzo dziękuję Wam za sugestie, rady i wsparcie :)

Oto efekt końcowy:toQX4OK.jpg

hXEBFaL.jpg

Uff, już po wszystkim! Koszt naprawy to 100zł za zestawy naprawcze.

Centrowanie cewek i klejenie zestawów przebiegło świetnie, oprócz jednego głośnika.

W jednym średniotonowym musiałem dać za dużo kleju na dolne zawieszenie przez co jest ono sztywniejsze niż zawieszenie w drugim głośniku. Przy podpinaniu baterii 9V membrana wychyla się niżej lecz jak popchnę membranę palcem to osiąga ten sam pułap. Trudno, zdecydowałem się podłączyć wszystko.

Ku mojemu zaskoczeniu - kolumny grają świetnie i co najlepsze - nie jestem w stanie usłyszeć różnicy między dwoma średniotonowymi. Postanowiłem że nie będę go naprawiał skoro nie przeszkadza mi to.

Bardzo dziękuję Wam za sugestie, rady i wsparcie :)

Oto efekt końcowy:toQX4OK.jpg

hXEBFaL.jpg

.....Gratulacje!!! Można? Odrobina cierpliwości i jest na czym ucho powiesić.Opisz wrażenia odsłuchowe gdyż całe dziesiątki lat nie słuchałem Altusów.

.....Gratulacje!!! Można? Odrobina cierpliwości i jest na czym ucho powiesić.Opisz wrażenia odsłuchowe gdyż całe dziesiątki lat nie słuchałem Altusów.

Dziękuję! :)

Hmm, jak już wspomniałem - żaden ze mnie audiofil, ciężko mi dokładnie opisać jakość dzwięki. Jedyne co mogę zrobić to porównać je do głośników komputerowych (GigaWorks T20 Series II) a w zasadzie zaznaczyć że porównania między nimi nie ma :D Kolumny nawet przy skręconej wysokiej głośności zachowują się idealnie, nic nie charczy, nie skrzeczy. Bas nawet przy mocnym podbiciu gra bardzo czysto i czyć go mocno na meblach :)

Zastanawia mnie jedna rzecz. Głośnik podpięty do wyjścia "R" na wzmacniaczu zachowuje się jak lewy głośnik i odwrotnie. Może być to efekt odwrotnego zlutowania przewodów?

Również g r a t k i . . !

Zastanawia mnie jedna rzecz. Głośnik podpięty do wyjścia "R" na wzmacniaczu zachowuje się jak lewy głośnik i odwrotnie. Może być to efekt odwrotnego zlutowania przewodów?

Sprawdź interkonekt źródło wzmak.. czy nie jest odwrotnie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.