Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 10tys

Nocka

Rekomendowane odpowiedzi

Nocka, to Ty bylas w Tophifi w piatek OK poludnia? Pan super sprzedawca Robert te ten, ktory sie wydarl na moje dziecko, ze chcialo dotknac kolumne... A Tobie wciskal typowy belkot kazdego sprzedawcy szukajacego jelenia... Jesli tak to faktycznie super sklep I swietny sprzedawca, ale po porade lepiej pytaj ludzi z forum, bo ten Twoj sprzedawca wcisnie Cie wszystko :) debil nawet przeprosic nie umial za to, ze dziecko sie rozplakalo przez niego. W zadnym sklepie mnie tak nie potraktowano a bylem w wielu.

Potwierdzam wciskają aż głupio słuchać....pan Robercik. Złoto-usty.

De gustibus non est disputandum

Czy rotel 1570 jest budżetowy? :-)

Dla kogoś kto ma coś za 10 tys. pewnie jest...dla posiadacza czegoś za 17 tys. ten za 10 też będzie budżetowy...i.t.d., a dla tego co ma za 30 tys. to za 10 i 17 będzie niegrającym szmelcem - na tego rotela nawet nie spojrzy Wszystko jest budżetowe. Ba, kraje funkcjonują w oparciu o budżet, a ich zamożność zależy od wielkości budżetu ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Lutek zdradzisz jakie kolumny masz na myśli, albo na jakich Ty grasz obecnie?

Myslac o "Nocka" i biorac pod uwage jej budzet, mam na mysli stare Tannoy-e, model Super Red Monitor SRM 12X. Mialem kilka par tych kolumn, a takze na tych samych glosnikach w mniejszych obudowach. Aktualnie gram rowniez na tych samych glosnikach. Aby uzyskac jeszcze troche nizsze zejscie i glebszy bas umiescilem te glosniki w wiekszych obudowach DIY 105 l i zamierzony efekt uzyskalem, a dzieki - jak sadze - lepszemu materialowi na obudowy - twarda sklejka - duzo solidnych wmocnien (sztywniejsza obudowa) uzyskalem dodatkowo lepsza barwe. Osobiscie mi nie tyle zalezy na wyjatkowo niskim zejsciu, co na jakosci basu, a wiec barwa, szybkosc - odpowiedz impulsowa. Jesli bas przydudnia, rezonuje, jest poluzowany, napompowany, wolny, to tak mi to przeszkadza, ze w zasadzie nie moge sluchac tak reprodukowanej muzyki.

Dla "Nocka" nie bedzie to mialo wiekszego znaczenia, gdyz charakter brzmienia oryginalow jest taki jak tych DIY, tylko odrobine poprawilem sobie jeszcze jakosc brzmienia i uzyskalem troszke nizsze zejscie i glebie basu.

Czy rotel 1570 jest budżetowy? :-)

To jest tak jak napisal marian.ch. Nie sluchalem tego Rotela, ale to bedzie pewnie brzmienia takie jak mojego starego RA 985BX rowniez 100-u watowego. 1570, to zdajsie nastepca 1070, a ten nastepca 985BX. Nowy 985 okolo roku 2000 kosztowal - o ile mnie pamiec nie myli 4200 lub 3800 zl.

Widzisz Nocka jak sie dobrze sklada, bo przy okazji bedziesz mogla u mnie posluchac rowniez tego Rotela z Tannoyami i porownac wlasnie z lepszym wzmacniaczem lampowym, a dodatkowo jeszcze innych kolumn, a mianowicie Rehdeko.

Piszesz, ze po odsluchach musialabys tak sporo zwiekszyc budzet, wiec jeszcze raz przeczytaj co napisalem wyzej. Jestem wrecz przekonany, ze gdybys przyjechala - przyjechalibuyscie - posluchac, to nie musialabys zwiekszac budzetu.

Najwazniejsze sa oczywiscie kolumny i takie dostaniesz nawet ponizej swojego budzetu, natomiast napedzisz je na razie jakims tanszym, slabszym wzmacniaczem, ktory rowniez je napedzi, a w pozniejszym terminie pomyslisz o lepszym. U mnie przekonasz sie, ze zarowno ze slabszym jak i lepszym wzmacniaczem te kolumny beda graly na podobnym poziomie i nawet nie jestem przekonany czy jako osoba majaca jeszcze troche malo kontaktow z dobrym dzwiekiem odroznisz brzmienie dwoch wzmacniaczy napedzajacych te same kolumny, choc ten lepszy faktycznie brzmi lepiej.

Rob jak uwazasz..., ja tylko chce pomoc i zwracam uwage, abys niepotrzebnie nie wydala tyle pieniedzy.

Dziękuję Lutek, wiem że masz rację, wiem że jesteś ekspertem bo wiele osób tutaj to potwierdza. Z powodu brazylijskiej historii, której nie ma tutaj sensu opisywać, to musi być sprzęt nowy. Z pewnością masz rację, że nie odróżniłabym dwóch wzmacniaczy. Jak zakładałam wątek nie miałam pojęcia o tym że istnieje coś takiego jak odsłuchy czy pożyczenie sprzętu do domu. Więc i dzięki Wam zrobiłam ogromne postępy :-) za co bardzo dziękuję :-)

>Nocka

Dziekuje z mile slowa ale zapewniam Cie, ze ekspertem zadnym nie jestem :-). Ot po prostu pogrywalem sobie kiedys ponad 20 lat w zespolach na basie i jakos tak w mozgu zostaly te zasadnicze cechy brzmienia instrumentow na zywo. Teraz wiec sluchajac muzyki odtwarzanej ze sprzetu oceniam sobie na ile to brzmienie odbiega od tego na zywo - glownie chodzi o barwe, zludzenie obecnosci muzykow w pomieszczeniu odsluchowym, ale tez oceniam takie rzeczy jak odseperowanie intrumentow od siebie (rozdzielczosc), a jak to jest, to i wowczas jest fajna stereofonia, lokalizacja itp. Wazna rowniez jest dla mnie jakosc basu, a wiec rowniez barwa, ale i przede wszystkim szybkosc (dobra odpowiedz impulsowa).

Podczas sluchania bardzo mi przeszkadzaja rezonanse, przydudnianie i przy bardzo wyraznych tego typu wadach w zasadzie nie moge swobodnie sluchac. Natomiast duzo latwiej znosze sybilanty, ktorych - jak wiemy - nie da sie uniknac (glownie jakosc nagrania plyty) - no chyba, ze sa juz bardzo ostre (sybilanty moga oczywiscie byc tez bardzo lagodne).

No nic..., trudno, jak sprzed musi byc nowy, to kupuj nowy. Ale i tak mam propozycje abys wpadla i chociaz sie zorientowala, jak moze grac sprzet (na mysli mam oczywiscie przede wszystkim kolumny) uzywany i to starenki za stosunkowo niewielkie pieniadze. Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii w stosunku do tego co ostatnio sluchalas z rzeczy nowych, bo oczywiscie rowniez zakladam, ze to czego sluchalas jednak bardziej Ci odpowiada, bo roznie to bywa z odbiorem i ocena jakosci muzyki przez rozne osoby - juz nie bede pisal jakie czynniki na to wplywaja.

Pozdrawiam.

Nie ukrywam że boję się wizyty, bo potem mogę dążyć do jakości dźwięku jaki posiadasz :-) jeśli będę przyjeżdżała w pobliżu to nie omieszkam wcześniej zapytać czy propozycja odsłuchu nadal aktualna :-)

Bac sie zupelnie nie ma czego, bo przeciez nie wiem jaki preferujesz charakter dzwieku, jakie sa Twoje oczekiwania i tak do konca wcale nie musi Ci ten rodzaj prezentacji jaki jest u mnie odpowiadac, a jaki jest, mozesz czesciowo jedynie sie domyslac na podstawie moich wpisow, na co zwracam szczegolna uwage i jakimi kryteriami sie kieruje przy ocenie brzmienia. Tak wiec czy bedziesz przejezdzac w poblizu, czy zaplanujesz specjalna wizyte w celu posluchania, to smialo pisz. Jest tylko jedna rzecz, ktora moze pokrzyzowacte plany..., a mianowicie: w najblizszym czasie bedziemy zmieniac miejsce zamieszkania - ale ta sama miejscowosc - i gorzej jak trafisz akurat na ten czas. Poza tym w obecnym pokoju mam dobra akustyke, a jak bedzie w nowym, nie wiem, a ta kwestia ma niebagatelne znaczenie. Najlepiej byloby wiec jeszcze w tym roku, gdyz sadze, ze z przeprowadzka do konca roku raczej nie zdazymy.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Z powodu brazylijskiej historii, której nie ma tutaj sensu opisywać, to musi być sprzęt nowy.

Jak masz 10tyś to kup np. nowe kolumny i używany wzmak, na nowy sprzęt masz 2 lata gwarancji a co potem, nowe wynalazki psują się zaraz po gwarancji.

Miałem do sprzedania świetne Ushery V602 na gwarancji igiełka, poszły za 3tyś, szkoda że nie zagadałaś.

Jak chcesz nowy sprzęt który będzie grał jak używany za 10tyś to musisz wydać około 20tyś, ja się ma worek pieniędzy to jak najbardziej ma to sens. W innym przypadku nie

Poczytaj o kolumnach DIY są zdolni ludzie którzy zbudują Ci kolumny w przystępnej cenie na rewelacyjnych przetwornikach, które zagrają dźwiękiem wybitnym, i będą nowe -:)

Gotowy system

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trochę ponad budżet (można sprobować po negocjować)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie ma się co tak obawiać używek to 40-60% ceny nowych rzeczy, audiofile zazwyczaj dbają o swoje cacuszka, ale nie reguła oczywiście. Plus jeden to że dysponując kwotą np 10 tys zł można nabyć sprzet o wartości odpowiednika nowego za około 17-25 tys zł. Plus drugi to mały spadek ceny przy odsprzedaży a przy dobrym zakupie nawet brak, gdzie przy nowościach cena przy odsprzedazy wiadomo jak leci w dół. Proponowałbym poszukać z drugiej ręki zestawu w który satysfakcjonował z odsłuchów. Jeden problem to znaleźć swój dzwięk a drugi to pieniądze na niego. Często znajduje się pieniądze na dzwięk który nie satysfakcjonuje długo, to jest problem, grymas.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Po odsłuchu w JS pokój 618 stwierdzam że można za takie pieniądze mieć wzmacniacz i kolumny nowe. Może nawet w zgodzie z Lutkiem bo mowa o głośniku szerokopasmowym. Jag electronics.

Moze nie tak do konca w zgodzie, bo mam na mysli glosniki koaksjalne - wspolosiowe. Ale szerokopasmowych z dodatkowymi tweeterami rowniez u mnie mozna posluchac.

Chyba tylko s4home nie wciska tutaj co stoi na magazynie.

Zatowarowywać się w byle co tylko po to żeby stało? Albo żeby dystrybutor się cieszył :)

Heh

Był PMC na Audio Show. Robiły bardzo dobre wrażenie. Chodź szkoda że podłączone do Esotrica, chciałbym zobaczyć jak grają z czymś słabszym.

Do Lutka także się wybieram, chodź może to trochę zająć.

Nocka, jesteś bliżej czy dalej? :)

Na razie chyba mam kolumny :-) bo jak do tej pory najlepiej wypadły proac studio 148. Tannoy xt8f też mi się podobają ale nie udało mi się posłuchać jeszcze o stopień wyższego modelu. Chyba stanie na 148 bo nawet Vienna Mozart nie dały im rady:-)

Dynaudio Focus 260 mam jeszcze na liście do odsłuchu :-) może one jeszcze spowodują że zmienię zdanie.

Tak budżet się zmienił po odsłuchach, pisałam o tym wcześniej, że nie powinnam już ciągnąć tego wątku bo się kwota sporo zwiększyła :-) Podobno Response to linia już cieplejsza a w tą stronę mi nie po drodze. Wolę neutralność, fortepian musi być naturalny.

Vienna Acousitc odpadły właśnie na fortepianie.

No właśnie podobno :)

Ja radzę spróbować, to kolumny które dużo więcej powiedzą o samych nagraniach i przyłączonym sprzęcie, jak chcesz iść w neutralność to po prostu trzeba do nich przyłączyć taki piecyk.

Studio za to graja mniej spojnie I szczegolowo od np d18. Tannoy to zupelnie inne granie. Chyba zadne z wymienionych kolumn nie zagraja tak jak fortepian, bo nie graja na takich zakresach ( chyba 26hz fortepian schodzi).

Pytanie jeszcze czym napedzalas te kolumny, jakim wzmakiem.

Wieza STEREO Technics :)

Ni budżet się sporo zmienił. Teraz zakładane w wątku 10 tys to na same kolumny.

Warto odsłuchać precision 6.4, a w top Hi-Fi w którym tak słuchasz masz jeszcze elaci fs 407 na audio show wypadły zacnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.