Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumy grające jak Sennheiser Orpheus do trudnego pokoju

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Żadne słuchawki nie mogą się równać z wysokiej klasy systemem stereo słuchanym w dobrych warunkach akustycznych. Ile razy słucham słuchawek choćby najbardziej topowych mam wrażenie sztuczności i braku naturalności. O fizyczynej obecności muzyków i emocji przy słuchaniu muzyki nawet nie wspominam. Słuchawki to zero emocji fizjologii, prawdziwej sceny. Na przykład Kontrabas ma w słuchawkach wielkość główki od szpilki, o mniejszych instrumentach szkoda gadać

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Dobre topowe słuchawki potrafią bardzo wiele ,oferują jednak co innego niż system kolumnowy .

Mam topowe Sennki(dynamiczne) oraz topowe Stax-y SR-009 a jednak zestaw kolumnowy ,który mam nie daje słuchawkom żadnych szans.

Dodam,że słuchałem Orfeusza w swoim systemie jak i na "wyjeżdzie" .

Mala uwaga.

Moim zdaniem żaden system kolumnowy nawet w zaadaptowanym pomieszczeniu nie odda takiej spójności przekazu jak robią to słuchawki. A szczególnie mam na myśli elektrostaty. Do tego fenomenalna barwa, makro- i mikrodynamika, brak ograniczenia przekazu od dołu i od góry.

Fakt, scena jest budowana zupelnie inaczej niż z kolumn. Słuchawki brzmią jak ustawienie głowy słuchacza w linii kolumn pomiędzy nimi lub w referencyjnych systemach słuchawkowych lekko przed. Jest jednak jeden aspekt sceny 3D, który słuchawki oddają rewelacujnie. Wysokość sceny dźwiękowej i ustawenie instrumentow w linii pionowej.

A na koniec jeśli ktoś np. kolega babatular chce uslyszeć kontrabas wielkości ... kontrabasu w słuchawkach gdzie scena ma powiedzmy 30 cm szerokości to ja Mu gratuluje pomysłu. Poza tym chyba nigdy nie słuchał nardzo dobrego systemu słuchawkowego. Ja słucham bardzo często ... jak przyjdzie mi na to ochota.

Moj system z kolumnami i ze sluchawkami znajdzecie klikając w "o mnie".

No właśnie, słuchawki nie są w stanie oddać sceny, budują jej środek w środku głowy. Coś z tym stara się zrobić laboratorium Dirac, ale na razie jedynie dobre stereo + adaptacja wnętrza potrafi zbudować scenę. Można jednak lubić muzykę w słuchawkach, to jednak innego rodzaju doznanie i nie starałbym się go przenosić na stereo bo się nie da i stereo jednak ostatecznie ma znacznie większy potencjał oddania realistycznego przekazu.

Ja kolega ma budżet do 40k to polecam posłuchać zestaw Dynaudio S25 + TacT Millenium (używkę) + VdH Revelation. Tylko S25 są potężne w basie, jeśli ma Pan z tym problemy to lepiej szukać dalej (może C1, może SF Olympia I) albo solidna adaptacja akustyczna (ostrzegam że dla 35-45hz bardzo trudna i zajmująca dużo miejsca). Albo pogodzić się z kilerskim basem i cieszyć się bajecznymi wokalami :) Ostatecznie przy długim słuchaniu najważniejsza jest barwa i niemęczący dźwięk, stara angielska szkoła w tym zakresie jest dobrym kierunkiem.

Porównywać wszystko tylko u siebie, odsłuch w salonach nie ma większego sensu.

Dobre słuchawki nie budują sceny wewnątrz glowy. To stereotyp. W dobrych słuchawkach scena też się buduje ... wokół głowy. Też można palcami albo raczej gałkami ocznymi wskazywać połozenie instrumentów. Pod tym względem stary Orpheus jest wybitny. Topwe Staxy też są znakomite. Nowego Orpheusa u siebie nie słuchałem.

BTW żeby coś powiedzieć o systemie słuchawkowym to trzeba go ze swoimi źródłami posłuchać kilka tygodni. Na różnym repertuarze, o różnych porach dnia, w różnym nastroju. Dopiero wtedy można wydawać wyroki. Tylko dlaczego nikt tego nie robi? Wszyscy zakładają słuchawki na uszy i ... "już wiedzą"? Odpowiedź jest chyba oczywista.

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

żaden system kolumnowy nawet w zaadaptowanym pomieszczeniu nie odda takiej spójności przekazu jak robią to słuchawki.

100% racji.

Pytanie dlczego wolimy głosniki ?

jednak zestaw kolumnowy ,który mam nie daje słuchawkom żadnych szans.

Dlaczego ?

Miałem u siebie problem z basem w Thiel 2.4 -- było go generalnie za dużo i midbas się wzbudzał w okolicach 80-100Hz.

Próbowałem różnego umieszczenia kolumn, kabli itp, ale nic to nie dawało. Aż w końcu zmieniłem kolumny na Atohm GT 2.0HD.

Muzyka zaczęła grać równiej, z lepszą separacją i przestrzenią niż w Thielach, słychać więcej detali. Jednocześnie te kolumny są naturalne.

No i mają lepszy, szybszy i przede wszystkim nie wzbudzający się bas.

Gorąco polecam przetestować. Jest też wersja monitor GT1.0HD (również świetne, żywe i dynamiczne, z niesamowitym basem,

ale nie schodzącym aż tak nisko jak w GT2.0) oraz wersja największa GT3.0 HD rozbudowana o dodatkowe głośniki niskotonowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dystrybutorem w Polsce jest audioforte.pl

pozdr

SLVN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.