Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle szmalcu, 180 euro za 20 metrów plus wysyłka, ponad 800zł za zwykły ocynowany miedziany drut :-(

Za 120 euro mam 100m szpulę innego Beldena.

A pro po - znalazłem datasheet dla tych kabli i cała seria nazywa się Belden Brilliance:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda że wszystkie modele są tak ekstremalnie trudno dostępne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Tyle szmalcu, 180 euro za 20 metrów plus wysyłka, ponad 800zł za zwykły ocynowany miedziany drut :-(

Skosni sikają za ten drut i robię sekuku ;).

Nikt nie mówił, że będzie tanio. Jak sobie pomyślę ile kosztował ten mój system 4343 z kablami, zwrotkami, wzmakami, kondami, lampami itp. to ... przestaje myśleć. Na szczęscie było dużo zabawy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Zacytuję miniabyra z blogu, on tu nie zagląda:

Dziś odbyliśmy sesję u Piotra ze zwrotnicami i strojeniem systemu ,który jakościowo wystrzelił w kosmos . Kolosalna przyjemność w odbiorze. To juz nie jest słuchanie systemu który boli ,bo jest wciąż rozgrzebany ,ale rasowe pierdolni.cie . Scena wielka jak obraz Bitwa pod Grunwaldem.Jest jedno małe ale! Trzeba przyłożyć mocy ,bo to jakby nie patrzeć monitory studyjne, uszyte do potężnego hałasowania. Jak wróciłem do domu i odpaliłem swój system ,to Bitwę pod Grunwaldem mam w formacie znaczka pocztowego. ....ale i tak jest pięknie.

Dla przypomnienia uważam Jego system na klockach AN plus Zontek plus Moon za wybitny. Ten system pokazuje, że wcale nie musi być za pierdylion.

Pozdro

Co by się nie pierdzielić z byle drutami i audiofilskimi fanaberiami zamówiłem 15m Van Damme Blue 2.5, Speakony Neutrika, 2 puszki 2U i od wtorku jedziemy z koksem.

Dam 3x 120cm między filtrem a kolumną tak żeby oba filtry weszły na półkę no i w środku kolumny wychodzi około 100cm, tak żeby w razie czego mieć trochę rezerwy zdejmując front obudowy chociaż nie cierpię tego robić bo przy okazji zawsze gdzieś obija się farba na obudowie.

Edytowane przez Marek.S

Co by się nie pierdzielić z byle drutami i audiofilskimi fanaberiami zamówiłem 15m Van Damme Blue 2.5, Speakony Neutrika, 2 puszki 2U i od wtorku jedziemy z koksem.

Dam 3x 120cm między filtrem a kolumną tak żeby oba filtry weszły na półkę no i w środku kolumny wychodzi około 100cm, tak żeby w razie czego mieć trochę rezerwy zdejmując front obudowy chociaż nie cierpię tego robić bo przy okazji zawsze gdzieś obija się farba na obudowie.

W środku 4343 potrzebujesz 3 x 1m plus 1 x 0,5 m na bas. Razem 3,5 m. Z luzem na ew. wyjęcie przetworników z obudowy i manewry.

Pozdro

Jeśli ktoś ciekaw moich przemyśleń nt. equalizacji, realizacji nagrań, sprzetu, słuchu czy odbioru, zawartości basu w basie to ... zapraszam do poczytania :).

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

No właśnie w tej chwili mam 50cm na basie na na wysokich około 170cm bo filtry leżą obok kolumn.

Do 2123H będę musiał coś wykombinować bo cały kabel VD w życiu nie przejdzie przez ten otwór w obudowie,

No właśnie w tej chwili mam 50cm na basie na na wysokich około 170cm bo filtry leżą obok kolumn.

Do 2123H będę musiał coś wykombinować bo cały kabel VD w życiu nie przejdzie przez ten otwór w obudowie,

Wiertarka i pistolet z klejem na uszczelnienie da radę :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Tak, jak to mówią Polak potrafi :-)

Coś na pewno wymyślę.

Dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Ceny wysokie ale sprzęt rzadko spotykany, szczególnie te Biflexy.

Ukryta Zawartość

Wczoraj zmienilem konfigurację wzmacniaczy.

Na dol trafil Nakamichi PA-5 II

Na srednice PASS Mini DIY w klasie A

Na gorze zostal lampowy IDHOS w klasie A.

Do tego mieszałem lampami baaardzo pozytywnie w pre ale z przygodami. I przedwczoraj zaliczylem opad szczeki.

Dzisiaj system pomierzony, sprawdzony i osłuchany na dużych poziomach.

Dlaczego i co z tego wynikło? Poczytajcie.

Kto zgadnie dlaczego na srednicy tran?

W sobotę mam wizytę ałdjofili z Radomia, kupcy z kasą przybywają ... trzeba się zbroić :), a potem wspólną wizytę u starego. Sam nie wiem czy sie bać i kogo obstawiac u bukies ;).

Może Go nawet zaproszę na rewizytę ???

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Cicho tu strasznie :)

Jedna zwrotka gotowa:

2jedycj.jpg

Deski nie są równe bo to ścinki ze sklejki, muszę koniecznie kupić te maty bitumiczne bo ta obudowa gnie się pod palcami.

Edytowane przez Marek.S

Kolega rafal_radom z Jankiem odwiedzili mnie w weekend.

Rafał nie pisuje już tutaj.

Ciekawa recenzja z opisem konkretnych plyt testowych i brzmienia.

W kolejną sobotę podłączam parametryczny equalizer na zakres 20-200 Hz, wracam z JBL/UREI 6260 na bas i robie strojenie basu wraz ze zdjeciem charakterystyki kolumn i pomieszczenia przy uzyciu znanego softu.

I po tym mam zamiar mieć system już na 100%.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Cicho tu strasznie :)

Jedna zwrotka gotowa:

2jedycj.jpg

Deski nie są równe bo to ścinki ze sklejki, muszę koniecznie kupić te maty bitumiczne bo ta obudowa gnie się pod palcami.

Ale czad. A co mają dać maty na gięcie ścianek - chyba nie wzmocnić?

To Mundorfy? Które bo słabe zdjęcie i niedowidzę?

Widze trzy wyjścia? A gdzie wejście? Czemu trzy, a nie cztery?

Aaaaa ... rozumiem, biamping i aktywna zwrotnica.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jakie Mundorfy, tanie Crosscapy :)))))))

Niedługo kupię coś lepszego, może Audyny albo czerwone Jantzeny.

Wejścia jeszcze nie ma, na razie przez kostkę. Muszę znaleźć odpowiednie wiertło 24mm żeby zamontować speakony.

Wiertło 24mm to taki sobie pomysł do rozwiercania blachy. Lepiej wyceluj najpierw jakimś 3mm, a potem czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Amnes

W odpowiednich sklepach z akcesoriami do ślusarki,stolarki,są specjalne piły otwornice w każdym rozmiarze po 10-20zł za szt.Bardzo dokładnie wiercą w metalu nawet grubym.

Takie piły otwornice też mam, ale nie użyłbym jej do wycinania otworu w cienkiej blaszce, z którejś strony przejdzie na wylot zbyt szybko, a do tego zostanie na krawędzi wielki wiór/falbanka z materiału - nie wiem jak się to fachowo nazywa.

Rozwiertakiem za to wychodzi czysto i schludnie z ręki przy przedmiocie umocowanym w imadle.

No, ale najlepiej byłoby mieć w domu centrum obróbcze i 1000 frezów na każdą okazję.

Taką otwornicę gdzieś powinienem mieć ale raczej na pewno jest przeznaczona do wiercenia w drewnie.

To chyba skryte marzenie każdego faceta co? W pełni wyposażony warsztat/garaż :-)

Warto kupować dobre narzędzia: przydadzą się dzieciom i wnukom, albo okupantom, w każdym bądź razie - przydadzą się w przyszłości.

Rozbudowany warsztat to chyba marzenie dość jawne, nie trzeba się ukrywać tak jak z marzeniem rozwodu z żoną LoL.

Słuchałem dzis takich głośników:

jKQtm3.jpg

Wprawdzie to ni JBL ale 16" na basie, 8" na średnicy, podwójny mały horn i podwójny tweeter.

Fajnie grało. Szczegółowo i z ładną barwą.

Pozdro

Sa na audio-markt. de 4315 w perfekcyjnym stanie za 2150 EUR.

Proponuje płacic i pakować.

3226023649_g.jpg

3226023649_2_g.jpg

Pozdro

A jak ktoś chce z wyższej rury to jest też taki rarytas:

8880877944_g.jpg

z aktywną zwrotką w komplecie.

7500 lub 8500 EUR w zalezności od dodatków.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ale ceny z kosmosu, w sumie dla wlascicieli to swietnie :-)

4350 za 7500 euro brzmi rozsadnie tylko cos mi tu nie pasuje, drewniana okleina i czarny front?

Marek,

o kosmosie pisałeś jak rozumiem a'propos Sansui?

A jak 4315 gra w porównaniu do 4343?

Cena 2150 EUR wydaje się być spoko.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi