Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

A niech gach płaci, po co ponosić koszta. U mnie to samo wojna o wygląd teraz doszedłem do 80 kg za sztukę U ciebie Piotr to jeszcze jakoś się upchnie ale w moich 18 m2 no to raczej cienko wyglądać bedzię na szczęście u siostry mam 65m, a że ona w podróży to jakoś się wyrabiam.

A niech gach płaci, po co ponosić koszta. U mnie to samo wojna o wygląd teraz doszedłem do 80 kg za sztukę U ciebie Piotr to jeszcze jakoś się upchnie ale w moich 18 m2 no to raczej cienko wyglądać bedzię na szczęście u siostry mam 65m, a że ona w podróży to jakoś się wyrabiam.

Muszę Cię kiedyś w tym mieście Łodzi odwiedzić :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

to dobrze że kupiłem 4-5 model od góry, bo flagowiec to jakieś 530 kg. sztuka.

Teraz to siedzę w Szwajcarii lub Londynie, w Polsce jak przyjeżdżam to choruje

B6rU-7KCEAAKQ7r.jpg

Po prostu miazga ... rozjebali system :-) ... Everest DD67000 w black gloss finish :-)

1966741_1032974776718731_7679712940246266594_n.jpg?oh=88821896c2dbfa7605eb282864018d16&oe=552F247A

A wewnątrz, od prawej : K2 S9900, S4700, S3900 i 4312E Control Monotor.

K2 S9900 też jakby w black gloss finish :-)

10891665_1032974793385396_3762360188255039147_n.jpg?oh=4bd3be0679c08687bd108bedb7793d81&oe=552CCFB5

''The Mark Levinson № 536 Monaural Power Amplifier will be available in Fall 2015 at a suggested retail price of $15,000/ea.'' ($30,000 for a stereo pair)...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10847657_10152619157790924_3481454498094221228_o.jpg

Ukryta Zawartość

JBL Synthesis SDA 8300

Ukryta Zawartość

10410294_1032557696760439_4841337709108364330_n.jpg?oh=8df8df9ed502da83f99aecb8f85f2d53&oe=55671D85

JBL Go

Wireless Portable Speaker

Ukryta Zawartość

B61b2iDCQAId_Fn.jpg

B6wM4AjCMAA5f_3.jpg

B6wM3_-CQAAUMGH.jpg

JBL Synchros S210BT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buds.jpg

A demo of HARMAN's Individual Sound Zones (ISZ)

10887351_10152619151245924_2514681362339136612_o.jpg

HARMAN's in-bike audio system

B62ojhyCIAAaW5e.jpg

B62ojh5CAAEHUPv.jpg

HARMAN's booth at the Hard Rock Hotel in Las Vegas – CES 2015

10900208_1032976153385260_7997426188750941186_o.jpg

1399470_10152619149175924_2005760461099165777_o.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Kupilem dzisiaj pare 2405H z oryginalnymi zlotymi cewkami i maja duzo wyzszy DCR niz niebieskie z 2405 Alnico, ciekawe...

Moja niebieska ma cos okolo 5,8-6,0 ohma, zlote maja 7.0 i 7.2.

Edytowane przez Marek.S

I co tam słyszysz, porównując 2405 AlNiCo z nowszym ferrytowym 2405H?

Kupiłeś coś lepszego w miejsce Jantzen'ów Cross-Cap? ...może V-Cap OIMP + SM na średnicę z 27 V

Jadę na 27 V w zwrotnicach i elektrowni i jest zajebiście jak zawsze :-)

A Ty na ilu V jedziesz? :-)

9V, dolutować jeszcze 2 bateryjki? :-)

2405H na pewno są głośniejsze, te niebieskie cewki w 2405A pewnie były juz mocno zmęczone. Te obecne są z 1991r, stare z 1978.

9V, dolutować jeszcze 2 bateryjki? :-)

...no pewnie że tak, i to od zaraz! :-)

Jeszcze abyś do tego w elektrowni miał 27 V, to już w ogóle ro***erdala system :-) ...rozdzielczość, swoboda, dynamika, czytelność, otwartość, wszystko jest! …i to bez kluchów i pitolenia. Świetna naturalność, realizm, a przy tym selekcja i uniwersalność!

za***rdala aż miło :-)

Ba, to wcześniej miałem podłączone baterie szeregowo, obecnie równolegle, więc jest 3-krotnie większe natężenie :-) ...i to ono daje takiego kopa :-)

Przy większym natężeniu będzie jaśniej i wyraźniej, niż przy wyższym napięciu i niższym natężeniu.

Słychać dokładnie, wpływ każdej z osobna równolegle podłączanej baterii 9V – jak zwiększa wyrazistość i czytelność całego pasma, blask, dynamika, świetna swoboda i kontrola całego pasma.

Może od razu jakiś konkretny akumulator :-)

Fajnie, fajnie tylko w razie jak padnie rezystor to masz tosty z cewek :-)

Myślałem nawet nad zasilaczem laboratoryjnym albo takim 19V z laptopa.

Edytowane przez Marek.S

Zasilacz laboratoryjny umożliwi Ci płynną regulację napięcia i natężenia prądu wyjściowego.

Jak modele brałbyś pod uwagę?

Ile amperażu można podkręcić? ...tak maksymalnie, aby nie przeszarżować :-)

Jakie natężenie prądu mają 3 równolegle połączone baterie 9V ?

Bo tu aby zmierzyć, trzeba w układzie szeregowo podłączyć - czyli zrobić przerwę i wpiąć urządzenie pomiarowe.

Zobaczysz, znaczy usłyszysz ...co to wzorowa kontrola, rytm i dynamika basu ...wyraźny, czytelny, kamienny bas ;-)

Atlonku, czemu piszesz o pradze z trzech polaczonych rownolegle baterii 9V. Pytam bo aby mieć 27V baterie należy połączyć w szereg.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Pmcompku, było podłączane szeregowo jak i równolegle. Tak jak zostało wyżej napisane, obecnie wszystko jest równolegle i jest 9V przy 3-krotnie wyższym natężeniu.

A co, będziesz wdrażał do swych zwrotnic? :-) Przydałoby się, to by dużo lepiej grało, niż to co masz obecnie :-)

Co za herezje,jaki prąd-3-krotnie wyższy,którędy on płynie,przez izolator w kondensatorze?To by dowodziło że takie kondensatory mają tak duży prąd upływu,że nadają sie jedynie na śmietnik,przenosząc przez siebie składową stałą baterii.Prąd nie zależy od ilości baterii,ale od jego poboru ze źródla-baterii .Prądy w tych układach są niemierzalne-tak małe,dlatego bateria wytrzymuje w takim układzie lata,o ile jest dobrej jakości.Prąd dodatkowo jest ograniczany bardzo wielką wartością rezystora ,najczęściej coś koło miliona Ohmów.Choćby połączyć sto baterii równolegle nic to nie ma prawa zmienić,ot fizyka.Napięcie i owszem-połączenie szeregowe-im wyższe tym bardziej będzie polaryzowało domeny dielektryka w kondensatorze.Np Audioqest zakłada w DBS-ach na kablach 72 Volty,6 baterii po 12V szeregowo,dawniej 36.Oczywiście polaryzuje w ten sposób dielektryk w kablu interkonekta czy glośnikowca.Elektrony płynące po obrzeżach przewodnika,czy to w kondensatorze,czy w drucie kabla,po odpowiednim ułożeniu domen i pól w izolatorze,który się styka z tymi przewodnikami,ponoć mają ułatwiony wtedy swobodniejszy przepływ.Ale to czyni potencjał-odpowiednie napięcie , a nie prąd.I jakby to zrozumieć nie trzeba by bylo wtedy zakładać pampersa do odsłuchów z bateriami,a tak spada się z krzesła,podnosi szczękę itp.

Pmcompku, było podłączane szeregowo jak i równolegle. Tak jak zostało wyżej napisane, obecnie wszystko jest równolegle i jest 9V przy 3-krotnie wyższym natężeniu.

A co, będziesz wdrażał do swych zwrotnic? :-) Przydałoby się, to by dużo lepiej grało, niż to co masz obecnie :-)

Aaaaa, myslalem ze masz 27V.

Do aktywnej zwrotnicy zadnych baterii nie wloze :). A pasywna na gorze jest na najlepszych mozliwych komponentach zgodnie z myslą inżynierów JBLa i tu też nie planuję zmian.

Ten projekt jest juz skonczony.

Ale poniewaz jak zwykle mnie swedzi teraz zajme sie moim torem cyfrowym.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Boguwoj, zdejmij sobie z głowy te swoje pampersy, to może coś usłyszysz. A nie prawisz tu te swoje DIY-owskie herezje :

''Choćby połączyć sto baterii równolegle nic to nie ma prawa zmienić,ot fizyka.''

...to co napisałeś to jest śmiech na sali :D ...idź się schowaj, ze swymi tezami, bo nie da się ciebie słuchać.

Snujesz DIY-owskie teorie, a w praktyce gówno słyszysz.

Poza tym przewody AQ nie mają nic do tego co zachodzi w zwrotnicach i elektronice - więc bezsensowne przykłady.

Edytowane przez atlon11

To fakt, przez kond nie może płynąć prąd bo wykończysz głośniki i wzmacniacz, dlatego kond i rezystor (3-3.3mOhm) skutecznie blokują przepływ DC.

Gdyby prąd gdzieś uchodził to bateria w życiu nie wytrzymałaby tak długo.

Z zasilaczem laboratoryjnym trzebaby pomyśleć nad:

a) kilkoma mniejszymi rezystorami, jeden za drugim

b) Małym bezpieczniku.

Krótki cytat z DIYAudio:

Simply put, we are striving to create a class A situation but as was just pointed out, depending on the bias voltage with respect to the voltage across the capacitor, we may only have an "A" condition up to a particular drive level. So if it makes you happier, consider the change to be class AB, but heavily biased to A. You must also keep in mind that the voltage across the input terminals of the crossover network does not tell you what voltage or current is applied to any individual component. Some parts block signal and others shunt signal so the loading on a particular part is not obvious. For the most part, the caps are well taken care of with 9 volts, even at healthy drive levels. The obvious choice for 9 volts is the small cheap battery and holders that are available. No current is involved so a smoke detector battery and holder is a natural choice.

Edytowane przez Marek.S

Z tą klasą A to zwykły chwycik reklamowy,każda firma coś tam wymyśla np Lavardin że ich wzmacniacze nie zostawiają śladu w strukturze krzemu po przepływie prądu,przykłady mogę mnożyć.Jeżeli płyną śladowe ilości prądu to jaka tu klasa A,która szczyci się tym że duże prądy przenoszą parametry elementów w takie miejsce charakterystyki gdzie pracują najlbardziej liniowo i przy okazji grzeją się jak diabli.Ktoś kto wie o co chodzi może się tylko uśmiechnąć z politowaniem,dla nazewnictwa.Mogli wymyślić bardziej trafną definicję dla tego rodzaju zjawisk jakie występują przy polaryzowaniu dielektryka-ale ludzie to przecież kupią :) bo w klasie A i o to chodzi.

Z zasilaczami bym nie próbował,bo przeniosą do zwrotki różne świństwa z sieci-nie mówiąc o przydźwięku-jeżeli zasilacz miałby złej jakości transformator ew układ elektroniczny.Z tym jeszcze pół biedy,bo? Baterie też szumią , a propos . Ponoć mniej te siarkowe do samochodów jak wszystkie jonowe,litowe,niklowo-kadmowe,czy jakie tam żelowe.Niektórzy przekonali się o tym zasilając bateriami np DAC-a . Problem w tym że zwrotnica jest połączona kablem ze wzmacniaczem-z jego wyjściem, a stamtąd brany jest sygnał sprzężenia zwrotnego i podawany z powrotem na wejście wzm,co może tylko spotęgować wzmacnianie śmieci do ewentualnego nawet wzbudzania się i uszkodzenia końcówki.Dlatego nie stosują zasilaczy,tylko baterie,jest mimo wszystko czyściej.Nie są to wszystkie problemy z zasilaczem do zwrotnicy,ale tak na szybko o co mniej więcej biega.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Z tą klasą A to zwykły chwycik reklamowy,każda firma coś tam wymyśla np Lavardin że ich wzmacniacze nie zostawiają śladu w strukturze krzemu po przepływie prądu,przykłady mogę mnożyć.Jeżeli płyną śladowe ilości prądu to jaka tu klasa A,która szczyci się tym że duże prądy przenoszą parametry elementów w takie miejsce charakterystyki gdzie pracują najlbardziej liniowo i przy okazji grzeją się jak diabli.Ktoś kto wie o co chodzi może się tylko uśmiechnąć z politowaniem,dla nazewnictwa.Mogli wymyślić bardziej trafną definicję dla tego rodzaju zjawisk jakie występują przy polaryzowaniu dielektryka-ale ludzie to przecież kupią :) bo w klasie A i o to chodzi.

Rozumie Twoje poirytowanie.

Sam je miałem.

Zmiany nastąpiły gdy usłyszałem jedną i bezpośrednią odpowiedż....

Lampa to przewodnik a tranzystor to półprzewodnik. Więc o co Ci chodzi...

Po tym już zdałem sobie sprawę że pewnych rzeczy nie przeskoczę.

Dla jednych są to rzeczy błahe dla innych powodujące chęć słuchania.

Teraz patrzę na radykalne opinie z dystansu i dobrze mi to służy.

cytat :

" Trioda – najprostsza i najstarsza lampa wzmacniająca sygnały elektryczne. Ma trzy elektrody – anodę, katodę i siatkę. Trioda umożliwia sterowanie przepływem elektronów z katody do anody przez zmianę napięcia na siatce. Znalazła zastosowanie w licznych układach elektronicznych: wzmacniaczach, generatorach i innych."

"Tranzystor – trójelektrodowy (rzadko czteroelektrodowy) półprzewodnikowy element elektroniczny, posiadający zdolność wzmacniania sygnału elektrycznego. Nazwa urządzenia wywodzi się od słów transkonduktancja (transconductance) z "półprzewodnikowym" przyrostkiem -stor jak w warystor (varistor)[1]."

Mam w nosie całą irytację.Na serwisie elektroniki i audio oczywiście też , zjadłem zęby.Rozumiem zachodzące zjawiska w elektronice i o nich po prostu piszę.Nie kultywuję zabobonów.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Mam w nosie całą irytację.Na serwisie elektroniki i audio oczywiście też , zjadłem zęby.Rozumiem zachodzące zjawiska w elektronice i o nich po prostu piszę.Nie kultywuję zabobonów.

Wybacz nie chciałem Cię zdenerwować.

Chciałem tylko zaznaczyć gdzie może następować tak sławna przewaga w płynność i ciągłość dżwięku z lamp w stosunku do tranzystora który sygnał nie przepuszcza ciągle i płynnie.

Edytowane przez Firewall 1

Aaaaa, myslalem ze masz 27V.

Musiałbym mieć 3 po 3 :-)

Do aktywnej zwrotnicy zadnych baterii nie wloze :).

No tak, miejsca by zabrakło. I tak ledwo upchnąłeś tam Jenseny PIO-Cu :-)

A pasywna na gorze jest na najlepszych mozliwych komponentach zgodnie z myslą inżynierów JBLa i tu też nie planuję zmian.

Ten projekt jest juz skonczony.

Duelundy RS masz w górnoprzepustowym dla 2405H i tylko w dolnoprzepustowym dla 2420. Więc nie są to duże pojemności, i możesz śmiało szaleć z bateriami aby wydobyć z nich pełen potencjał :-) ...bo bez bateryjek to tak jakby grały na pół gwizdka ;-)

Ale poniewaz jak zwykle mnie swedzi teraz zajme sie moim torem cyfrowym.

To powodzenia – niech muzyka gra tam u Ciebie jak najlepiej :-)

Myślę, że zbliżasz się już, gdzieś tak do 65-70% możliwości tych JBL'i :

Ukryta Zawartość

A baterie nie tylko do zwrotnic możesz aplikować. Bo i do źródeł, przedwzmacniaczy, wzmacniaczy mocy.

W przedwzmacniaczu np. przy kondensatorach sygnałowych.

Na dniach gościu słuchał u mnie i zrobiliśmy krótki teścik: Były i są podłączone (równolegle) trzy 9V baterie w przedwzmacniaczu. Odłączyłem tylko jedną sztukę, i od razu powiedział, że lepiej z trzema ...na których jest jeszcze lepszy ciąg i wyrazistość – tak ogólnie, bez rozpisywania na poszczególne aspekty. Po paru minutach, z powrotem podłączyło się trzecią, i oczywiście nie było najmniejszych wątpliwości, że na trzech jeszcze lepiej.

P.S.

Chorwacja - Polska 22:24 (10:12) :-) ...cóż to był za mecz o półfinał MŚ i cudowna bramka Krajewskiego – tyłem do bramki :

Ukryta Zawartość

Pary półfinałowe MŚ 2015 w Katarze :

Katar - Polska

Francja - Hiszpania

Wyniki ćwierćfinałów :

Chorwcja - Polska 22:24 (10:12)

Katar - Niemcy 26:24 (18:14)

Słowenia - Francja 23:32 (10:18)

Dania - Hiszpania 24:25 (11:11)

Wcześniej w 1/8 finału Polska - Szwecja 24:20

...a teraz w 1/2 finału na Katar dobry będzie Acatar :-)

Pamiętasz piękną bramkę Siódmiaka w meczu z Norwegią. W ostatnich sekundach zayebał przez całe boisko bramę decydująca o zwycięstwie i awansie do półfinału MŚ 2009 w Chorwacji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi