Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz w cenie około 1 tyś.

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Szukam przedwzmacniacza jak w tytule. Zależy mi na neutralnym, szczegółowym graniu, z dobrą kontrolą basu, bez "dociążania"

brzmienia. Może Denon PRA 1500? AVM evolution 1? coś z Sony ESD? Końcówka mocy to Linn LK280, ale nie chodzi mi o rady "co do tej końcówki pasuje", tylko o preamp grający tak jak wyżej napisałem.

W tej cenie trudno o rozsady pre. Spróbuj pasywki, np. polskiej khozmo. Tu recka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ociepla, ani nie odchudza brzienia, przejrzysta, szybka. Fajna.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Polecam przedwzmacniacz, który miałek. ok. 2 lata - AUDIOLAB 8000Q - bardzo neutralny, rozdzielczy, dynamiczny preamp z dodatkową regulacją GAIN. Jedyna wada to brak PHONO. Jak szukałem polecali jeszcze ROTEL RC980, ale wtedy był niedostępny, nie słuchałem go jednak.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Dubielowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ma to co chcesz i jeszcze więcej no ale to lampa. Nie wiem jak teraz ale kiedyś byś się zmieścił w budżecie. Jest też wersja niezbalansowana.

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Ja też szukam czegoś w podobnym budżecie, myślałem nad Feliks Audio Espressivo bodajże, tylko nie wiem czy da się je jeszcze gdzieś dostać i czy będzie odpowiedni do mojego zestawu, ale możliwe że będzie - gdzieś kiedyś wyczytałem że nie zamula i nie ociepla jak lampa. No i bardzo kusi bo lampowy wzmacniacz słuchawkowy zawsze chciałem mieć:)

Wg instrukcji doskonale sprawdza się jako przedwzmacniacz do sterowania końcówek lampowych i tranzystorowych, pytanie czy nie zmuli w moim przypadku Musical Fidelity...

Dubielowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ma to co chcesz i jeszcze więcej no ale to lampa. Nie wiem jak teraz ale kiedyś byś się zmieścił w budżecie. Jest też wersja niezbalansowana.

Znasz cenę tego pre?

Ukryta Zawartość

Czyli Denonem PRA1500 i tym AVM nie warto sobie głowy zawracać?

Tak jak radzi wyżej Stepmur - właśnie też nad tym pasywnym pre się zastanawiałem, jest teraz na allegro. Audiolab to byłby pewnie dobry wybór, ale trudno go znaleźć i cena wyższa.

Lampowych pre się obawiam bo nie chcę ocieplenia grania - może źle myślę, nie mam doświadczenia z lampami. Ten Dubiel wygląda naprawdę solidnie, dobre opinie ma też chińczyk Xiang Sheng 728a - może słuchał go ktoś z Was?

Audiolab to byłby pewnie dobry wybór, ale trudno go znaleźć i cena wyższa

Sprzedałem miesiąc temu za 1050 zł.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ja ze swej strony polecam wykonanie sobie klona Klimo Merlin:

T2JtbpXmlbXXXXXXXX_!!366231128.jpg

To preamp świetnie współpracujący zarówno z lampą jak i z tranzystorem.

Ja ja bym chciał nauczyć się Coś takiego zrobić!

De gustibus non est disputandum

To można zmontować również na forumowej płytce WK-WA. Kondensator na wejściu wręcz należy pominąć.

Natomiast zasilacz jest niepotrzebnie przekombinowany, z powodzeniem można zastosować prostownik półprzewodnikowy i standardową stabilizację na mosfecie. Ktoś tu nawet takie gotowce sprzedaje, wystarczy ustawić napięcie.

Ja ja bym chciał nauczyć się Coś takiego zrobić!

A łatwo się nauczyć? t.zn. jakby ktoś płytke zrobił :)

Chłopaki, jestem zawalony robotą i mam mało czasu, ale jeżeli byłoby zainteresowanie to mogę spróbować dla was zrobić w miarę łopatologiczną instrukcję jak prosto i skutecznie wykonać sensownego klona tego preampa Klimo Merlin wraz z podpowiedziami skąd wziąć PCB i trafole. Chcielibyście?

Chłopaki, jestem zawalony robotą i mam mało czasu, ale jeżeli byłoby zainteresowanie to mogę spróbować dla was zrobić w miarę łopatologiczną instrukcję jak prosto i skutecznie wykonać sensownego klona tego preampa Klimo Merlin wraz z podpowiedziami skąd wziąć PCB i trafole. Chcielibyście?

To jest chyba pytanie retoryczne!Chcemy,będziemy próbować,przynajmniej Ja.

Zobaczysz jaki będzie odzew...

Jestem jestem oczywiście chętny.

Sorki robota 6/12h nocki teraz

OK, postaram się przygotować zrozumiały opis. Powieszę go raczej na mojej stronie, a nie tu na forum. Oczywiście dostaniecie linka.

OK, postaram się przygotować zrozumiały opis. Powieszę go raczej na mojej stronie, a nie tu na forum. Oczywiście dostaniecie linka.

Masz racje różni ludzie mogliby to różnie zinterpretować.

Ja też jestem oczywiście chętny - inna sprawa czy temu podołam ;-) własnoręcznie jak narazie udało mi się wykonać tylko kabel zasilający ;-)

Od czegoś trzeba zacząć!

Ukryta Zawartość

W linku jest zestaw płytek drukowanych znakomicie nadających się do wykonania nieco zmodyfikowanego klona preampa Klimo Merlin Line.

Później napiszę jakie elementy wlutować i jakie trafa zasilające będą pasować.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.